Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Het begin of het einde?

Omdat er al een tijdje niets gebeurde, was de beer in mij aan een winterslaap begonnen. Maar door allerlei bewegingen op de beurs werd ik vrijdag even wakker. Door de bewegingen kwam er ook weer actie in mijn fonds (Today’s Trading Fund).

De beweging begon eigenlijk met de winstwaarschuwing van Royal Dutch Shell, maar de koers herstelde heel snel na de val. Ook DSM dat ik vorige week noemde als shortfonds, kwam met een verrassing en dook omlaag.

Maar DSM is wel een mooi voorbeeld van een fonds dat eerst een val maakt en daarna direct had moeten herstellen. Maar nee uiteindelijk viel het aandeel verder.

DSM en andere bedrijven gaven aan problemen te hebben met de sterke euro.

Geen zwartkijker

Dat brengt mij tot de vraag: Is dit het begin van een grotere correctie? Of hebben we met deze ene prikker naar beneden de lang verwachte correctie gehad? Of is dit zoals een paar echte doomdenkers roepen het begin van de crash der crashen?

Als dit laatste het geval is dan zitten we in de allereerste fase en dus is het nog niet te voorspellen en kan ik er nog niet zo veel over zeggen. Ik ben wel een beer maar geen zwartkijker. Toch denk ik ook niet dat de correctie helemaal geweest is. Daarvoor mis ik de krantenkoppen en de media aandacht.

Dit weekend heb ik in geen van de kranten iets op de voorpagina’s gelezen over de daling van vrijdag. Dus is tien punten in de AEX niet schokkend. De koersen zullen dus naar mijn idee verder gaan corrigeren de komende dagen.

Wat ik opvallend vind is dat de heel korte rente (Eonia en Euribor) die door de centrale overheden beïnvloed wordt recent verdubbeld is. Eigenlijk zelfs vervijfvoudigd is in korte tijd. Nu is de rente van 0,05 naar 0,25 gegaan. Er waren recent zelfs uitschieters naar 0,45. Het lijkt niet veel maar toch is dit vreemd.

China heeft wat groeiproblemen, maar was dat de volgende dag al weer vergeten in zijn index. Andere landen die onrustig werden gaven meer zorgen. Neem Venezuela, daar liep de rente 20,8 basispunten op. Ook in Peru liep de rente met 34 basispunten op. Alleen de onrust om de Argentijnse peso’s haalde de kranten.

Ook dichter bij huis liep de rente in Portugal en Griekenland flink op. Ook dit kreeg geen aandacht in de media.

De AEX maakte een flinke duik met een daling van 10 punten. We hebben nu officiële verkoopsignalen in de Twindicator en ook in de EB-indicator.

We hebben niet alleen verkoopsignalen in de AEX maak ook in de Dow Jones. De Dow staat overigens wel op een steunniveau. Maar kijkend naar de omgevingsfactoren zouden ze hier door kunnen zakken.

De Nasdaq heeft vrijdag ook een officieel verkoopsignaal gegeven.

Wat doet de rest?

Als je het mij vraagt gaat het dus wel verder en dus neem ik bescherming. Maar de vraag is eigenlijk: Wat gaat de rest doen? Wat gaan de andere beheerders doen? Als we de reclames moeten geloven gaan ze verkopen als de markt daalt. Dit is naar mijn mening vergelijkbaar met portfolio insurance in 1987.

Toen gingen beheerders futures verkopen tegenover hun portefeuille wat hetzelfde effect geeft als de onderliggende waardes verkopen. Maar vorig jaar toen wij verkoopsignalen hadden werd er niets gedaan door de rest en achteraf gezien was dit prima.

Maar worden we nu weer door Mario Draghi of Ben Bernanke gered?

De AEX EB-indicator moet officieel nog wachten op de kruising van de twee gemiddelden maar dat is een kwestie van tijd.

In de Twindicator hebben we verkoopsignalen in de Duitse DAX.

Ook de Franse CAC 40 geeft een verkoopsignaal.

En ook de breder samengestelde Eurostoxx 50 geeft een verkoop. Ik zou zeggen we gaan naar alarmfase rood en hebben dus bescherming nodig. En u kunt nog steeds relatief goedkope bescherming kopen.

Ik zeg relatief goedkoop omdat de volatility wel omhoog is gesprongen van 11 naar 16, maar als er een beetje paniek is dan kan de volatility (Vol) gemakkelijk tot boven de 45 uitschieten en in een echte crash is de Vol zelfs boven de 100.

Ruwweg kun je zeggen dat als de volatility verdubbelt de optieprijs verdubbelt en daarmee krijgt u niet alleen bescherming omdat puts meer waard worden door de langere koersen en dus intrinsieke waarde maar ook door het volatility-effect.

Optieprijzen verdubbelen als de Vol verdubbelt en als u dit niet gelooft ga dan maar even naar optie-price.com en bereken het zelf door de Vol de verhogen. 

De VIX is dus nog relatief laag en dus is dit ook een indicatie dat de correctie pas begonnen is.

Goud veert ook op en dat is ook een belangrijk teken. Dus in de eerste fase van een correctie kunt u nog gewoon puts kopen op indices (bijvoorbeeld op de AEX).

In mijn andere column vandaag zal ik wat ideetjes geven voor het geval de boel escaleert.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.