Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

AEX zwaait naar BBP

Speciaal een stukje voor de BBP- en CPB-ramptoeristen op de site vandaag. Dat die -0,2% voor onze economie en dat druipverhaal over de nabije toekomst van het CPB om te huilen waren, weet u intussen. Hoe kan het alleen dat die AEX en de Nederlandse rente zich hier niks van lijken aan te trekken?

Om te beginnen de index. Die kijkt vooruit en niet achterom. KW2-cijfers zijn geschiedenis en die gaan de kliko in. Bovendien staat de index niet op een eiland. Onze hoofdfondsen halen hun omzet voor meer dan de helft uit het buitenland en buitenlandse beleggers zijn goed voor het merendeel van de Amsterdamse handel.

De AEX hangt dus veel meer aan het touwtje van The City, Frankfurt en vooral Wall Street dan zeg maar Den Haag. Gaat Het Binnenhof vast ooit een wet of subsidieregeling voor verzinnen, maar zover is het nog niet. Hetzelfde geldt ook voor onze rente. Die hangt ook aan het touwtje van de grote markten.

Niks aan 't handje
Dé rentemaatstaf is die op tienjarige staatsobligaties: niet te lang en niet te kort. Onze AAA-obligaties bewegen hand-in-hand met de andere Europese AA(A)-rentes, zoals Duitsland, Frankrijk, Finland, Oostenrijk en pak 'm beet Liechtenstein-Zuid. De Duitse rente geldt als het grote boegbeeld.

Als ik dit tik daalt de Nederlandse tienjaars zelfs met 0,03 basispunten naar 2,16%, terwijl de Duitse oploopt met 0,48 basispunten naar 1,81%. Niks aan de hand met Nederland, oordeelt de obligatiemarkt dus. Maakt u zich pas zorgen als de spread (verschil) met Duitsland structureel oploopt.

Daar ziet het nu nog niet naar uit. Oranje is Nederland en groen is Duitsland:

Sleeptouw
Die spread is nu ongeveer 35 basispunten (2,16% - 1,81,%). Als dit vijftig of honderd wordt - en het daadwerkelijke rentepercentage maakt dan niet uit! - dan oordeelt de markt pas dat Nederland een probleem heeft. Zo waren er tot halverwege 2007 géén renteverschillen in heel Europa! Dat is nu wel anders.

De actuele standen van de meest geviseerde landen en dan ziet u meteen wie de markt als kneuzen en prutsers ziet:

  • Duitsland: 1,81%
  • Nederland: 2,16%
  • Frankrijk: 2,33%
  • Italië: 4,17%
  • Spanje: 4,40%
  • Portugal: 6,53%
  • Griekenland: 9,47%

Wat is nu de moraal van dit verhaal? De slechte Nederlandse data van vandaag interesseert zowel aandelen- als obligatiebeleggers... niets. Die denken - en dat is mijn strikt persoonlijke conclusie - dat de aantrekkelijke wereldeconomie uiteindelijk ook dat knoeiende Nederland wel weer op sleeptouw neemt.

We leven hier tenslotte niet op een eiland...


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 pietje-2005 14 augustus 2013 17:52
    Wij gaan gewoon beter profiteren als het beter wordt, zeker als het "beter worden" wat langer aanhoudt als een week of zo, haha.
    We lopen alleen meestal iets achter met allelei cijfers.
    Onze werkloosheid begon ook zeer laat op te pikken.
    We pakken de draad ook weer later op, maar dan wordt het kaf weer van het koren gescheiden, simpel, zoals altijd.
    No worries !
  2. De fiets 15 augustus 2013 07:49
    De AEX is geen rocket science. De index beweegt vooral op schommelingen van de Dow en de DAX. Dat het deze week anders is heeft te maken met de expiratie op vrijdag (morgen).

    Handelaren manipuleren de koersen dan zodanig dat de gewenste eindstanden op de borden komen en zij hun portefeuille weer rijk gevuld zien. Vaak zijn deze bewegingen contrair aan wat je kunt verwachten of waar particulieren op speculeren.

    De een zijn brood.......
  3. [verwijderd] 15 augustus 2013 08:54
    "We leven hier tenslotte niet op een eiland..."

    Een eiland ligt tenminste nog boven de zeespiegel........
    Wij verdrinken, letterlijk en figuurlijk!
    Persoonlijke schulden zijn veel te hoog. Veel jongeren krijgen geen (vast) werk meer. Het vertrouwen blijft nog jaren slecht en zo komt de huizenmarkt echt niet op gang
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.