Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

AEX 700 mythe ontmaskerd

Er gaat bijna geen dag voorbij of in de media, mail, Koffiekamer, op Twitter, Facebook of waar dan ook heeft iemand het wel weer over AEX 700. U weet wel, de hoogste stand ooit. Ik begrijp dat niet. Waarom is die stand een soort van maat der dingen voor het Damrak?

Overal en altijd wordt die 700 er weer bijgesleept. Meestal om duidelijk te maken hoe eng en gevaarlijk aandelen wel niet zijn. Of alsof die 700 iets is waar we recht op hebben. Met een koerswinstverhouding van ongeveer 30 was 700 naar mijn bescheiden smaak echter meer een dronkenmanskoers.

Dat continu refereren aan die 700 vertroebelt het beeld. Want ondanks dat de index al dertien jaar dik onder die stand staat, leverde de AEX in haar bestaan (sinds 1983) gemiddeld per jaar 7% op, en met herbelegd dividend zelfs 10,6%. Dat zijn rendementen waar ik zo voor teken.

Ja maar, jammert het grote publiek, sinds 2000 had u gewoon verloren aan aandelen. Van 700 naar bijna 370 nu, en er stonden in de tussentijd nog wel ergere standen op het bord. Zelfs onder de 200. Feit!

  • Klopt, tenminste als u boven een indexstand van nu circa 370 ooit in één keer al uw geld in de beurs had gestoken. Noem het gokken.
  • Klopt niet, als u uw geld op een simpele - het is niet moeilijker dan sparen - maar verstandiger manier had ingelegd. Noem het beleggen.

Wat, +1,5% per jaar?!
Gaat u er goed voor zitten, want dit rekensommetje gelooft u niet. Ik heb er zelfs een weddenschap mee gewonnen met de welbekende belegger - ik ben discreet - Corné van Z. :-) Wat hebben mijn collega Pieter Kort en ik gedaan en uitgerekend?

  • We hebben de hoogste maandslotstanden ooit genomen van de AEX en AEX herbeleggingsindex: augustus 2000 op 689,52 en 1250,27. Dáár startten we achteraf met beleggen.
  • Vervolgens zijn we gaan middelen: tot en met april 2013 iedere maand consequent evenveel euro's (wij namen 1000 euro, maar het bedrag maakt niet uit) in beide indices steken.

Wat rekent Excel uit?

  • Eindstand beleggen in AEX: 145.677 euro
  • Rendement tov inleg = -4,8%
  • Rendement per jaar (12,75 jaar) = -0,4%
  • Eindstand beleggen in AEX herbeleggingsindex: 181.565 euro
  • Rendement tov inleg = +18,7%
  • Rendement per jaar (12,75 jaar) = +1,5%

Onvoorstelbare waardevernietiging
Hallo, bent u er nog? Eerlijk zeggen, dit had u niet gedacht, hé? Op de top der toppen instappen en dan toch rendement! OK, dit is bruto rendement. Na aftrek van kosten en desnoods ook vermogensrendementheffing en inflatie - zeg samen afgerond 5 à 6 % per jaar - komt u natuurlijk negatief uit.

Ja, u had al die jaren beter kunnen sparen, of, beter nog, uw geld in obligaties of goud steken. Dat wist alleen nog niemand in augustus 2000, tijdens de Grote Jubeljaren. Mijn punt is dat - en daarom neem ik ook die top der toppen als instapmoment - sinds augustus 2000 werkelijk a.l.l.e.s. fout is gegaan.

Nederlandse aandelen bakten er niks van, vielen bij bosjes om en werden per strekkende meter overgenomen. Diverse schandalen, economische ellende en bijna geen succesvolle nieuwkomers deden de rest. En dan tóch kapitaalbehoud voor degene die op het meest ongelukkige moment startte! Hoe is het mogelijk.

Kijk alleen al naar de AEX-fondsen die sinds 2000 zijn verdwenen, wat vaak met veel waardevernietiging gepaard ging. Om maar te zwijgen van de debacles TNT (PostNL), KPN, Aegon en ING. OK, zijn dit ze allemaal?

  • Boskalis Westminster
  • TomTom
  • Fortis
  • USG People
  • Corporate Express
  • Tele Atlas
  • Vedior
  • Hagemeyer
  • Numico
  • ABN Amro
  • Rodamco Europe
  • Getronics
  • VNU
  • Versatel
  • P&O Nedlloyd
  • Van der Moolen
  • Gucci
  • LogicaCMG
  • KPNQwest
  • UPC
  • Corus
  • VendexKBB
  • Baan
  • KLM

Conclusie
Wat is nu de moraal van mijn verhaal?

  • Op de lange termijn verdient u eigenlijk altijd aan aandelen. Tenminste, als u niet de markt pobeert te timen en u stapgewijs inlegt. En dat heeft alles te maken met dividend, de belangrijkse kracht op de financiële markten.
  • U ziet dat u met de meest simpele en stomme manier van beleggen - middelen - aardig presteert. Logisch. Uzelf bent namelijk uw grootste risico op de beurs met dat draaien en keren om achter de koerswinst van nu aan te hollen. Geduld is uw belangrijkste asset op de markt.
  • De AEX is toch zo gek nog niet als we wel eens denken. Ondanks chronische underperformance en de Dutch Discount maakt dat mooie dividend veel goed. Stuurt u daarvoor even een bloemetje en een flesje naar vooral Royal Dutch Shell en Unilever.
  • Kom eens met mooie en goedkope (één-op-één?) beleggingsproducten op de AEX herbeleggingsindex, Nederlandse fondshuizen! Eigenlijk zijn er alleen een handvol trackers. Die zijn wel handig en goedkoop. Zo spaart ThinkCapital u zelfs de beruchte 15% dividendbelasting uit.

Tot slot: nou nooit meer zeuren over AEX 700 :-) Prima instapmomentje is overdreven, maar zo heel gek was het ook niet. Onze Excel-sheet vindt u hier, als u zelf rekensommen wilt maken. Sowieso misschien een handig hebbedingetje: alle maanddata zit er in vanaf de start van de AEX en de herbeleggingsindex in 1983.

Oh ja, ik heb ooit uitgerekend wat iemand verdiende die een dag vóór Black Thursday 1929 op deze manier ging beleggen en dat ook 25 jaar volhield, totdat de (fictieve) S&P 500 in 1954 eindelijk weer dat record van 1929 op het bord kreeg. Dat rendement gelooft u helemaal niet :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Ron Kerstens 17 mei 2013 18:15
    Tja, als je vanaf het hoogtepunt start met inleggen en dus het merendeel van je inleg tegen veel lagere koersen doet dan lijkt het me logisch dat je een veel hoger rendement behaald dan dat je je rendement berekend vanaf het hoogste punt tot vandaag. Andersom werkt het trouwens ook; als je (achteraf) in een opgaande beurs gefaseerd instapt haal je een (veel) lager rendement dan als je rekent vanaf dit laagste punt :-)
    De wat oudere belegger, zoals ik en degene wiens naam we hier niet noemen, kennen nog steeds de koersen van bijv. ING en Aegon uit hun hoofd uit die periode en daarvoor, Aegon zo rond de 30 a 40 euro, ING dik boven de 20. Als je die onbekende belegger toen had gevraagd of Aegon cq ING onder de 10 euro zouden kunnen komen dan had hij je hard uitgelachen.
    Maar goed, gefaseerd instappen in trackers die het volledige dividend herbeleggen en daarnaast gefocust zijn op langjarige dividend betalende kwaliteitsaandelen is inderdaad de beste keus. Maar dit is al vele jaren bekend en toch klooien de meesten liever eigenhandig op de beurs of beheren, om nogmaals op die niet nader te noemen belegger terug te komen, een aandelenfonds met waardeloze resultaten.
  2. [verwijderd] 17 mei 2013 18:23
    geachte AJK
    goeie tip voor de beurshuizen en goed artikel
    wat mij wel telkens opvalt is dat u de inflatie meestal buiten
    beschouwing laat. ook in uw artikel over de Dow ( van 100 naar
    15000 en mét dividend geloofde u uw rekenmachine niet ) was dit het geval. In de jaren 80 kreeg ik bijna 10% rente op mijn spaarrekening, dus hoe hoog was de inflatie dan.
    Rekening houdend met de inflatie staan de Dow en s&p ook helemaal niet op rekordkoersen
    mvg
  3. [verwijderd] 18 mei 2013 01:38
    Het is een goed excuus om eind 1982 , de geboorte van de aex , als leidraad te nemen, dat moment is een mazzelmoment daar in 1983 de beurs met 70 procent steeg dus dat ene jaar vormde al een stevig fundament voor de rest van de volgende 29 jaar.

    Neem je als startpunt echter 1973 of 1963 dan krijg je een heel ander verhaal, ergo het komt de schrijver goed uit maar houdt zichzelf behoorlijk voor de gek.

    Tip , reken ook even uit hoe het met de Japanse beleggers is vergaan de laatste 20 , 30 of 40 jaar.

    Mvg, tranendal dat beleggen, zo verschrikkelijk zinloos allemaal.

    overigens vergeet de schrijver te vermelden dat als men belegt dat ook heel veel tijd kost en vooral veel frustratie/levensvreugd en dat moet natuurlijk ook betaalt worden, ( onbetaalbaar, daar is de inflatie niets bij ) aangezien het de man zijn werk is om beleggen te promoten omdat hij ervoor betaald wordt wordt dit gemakshalve niet meegenomen in de berekening.

    Servus.
  4. [verwijderd] 18 mei 2013 09:42
    quote:

    De Pareltjeszoeker schreef op 18 mei 2013 09:27:

    Beleggen op de beurs is voor de meesten hier een gevolg dan wel een oorzaak dat ze geld teveel hebben.
    De vraag voor mij is wat voegt beleggen daadwerkelijk toe aan de economie en/of maatschappij? Maar dan wel de gedachtes meenemen over groei en groei en groeien, schulden en materialisme ;)
  5. Orca 18 mei 2013 10:41
    Ik vind dit een bizar stuk, om meerdere redenen.
    1. Er wordt gefocust op prijs. Als we het stuk at face value nemen, en infla/kosten/box-3 buiten beschouwing laten, dan wordt dilution vergeten. En dat is nou juist waar 't om draait. Neem ING als willekeurig voorbeeld. Toen 26, nu 7, optisch. Wat AJ vergeet is dat die toko met 'n faktor 2-3 is gedilute, maw je aandeel in de toekomstige winst is met 50-67% naar beneden gegaan. AJ kijkt naar prijs, niet naar WAARDE. Hypotetisch, stel dat ING in 05 100 aandelen had, koers 20, en de marketkap was 2000. Nu hebben ze 300 aandelen, koers 7, en is de marketkap 210. De marketkap is dus gestegen (optisch geinig) maar je aandeel in die gestegen marketkap is g.e.d.a.a.l.d. En dat is dus bovenop infla/kosten/box-3.
    2. Rente. Je moet iets altijd afzetten tegen iets anders om te berekenen of het risk/reward gebeuren attractief is. We zitten momenteel, en dat zal nog jaren duren, in een repressief systeem, waarbij de prijs van geld kunstmatig wordt gedrukt. Het gevolg is dat de WAARDE van geld daalt.
    Ergo, het sommetje klopt van geen kant. Dat er legioenen zijn die alleen naar prijs kijken is leuk, maar de slimmerikken kijken naar waarde. En dan hoef je mij niet te geloven, kijk naar wat de rijken doen, die roteren als een malle uit fiatponzi, naar bijv OG. Wat je zou moeten doen, en ik doe dat, is hen volgen. Gebruik prijs (de beurs) om waarde te verkrijgen. We zitten hier immers voor de longterm, en longterm wint waarde altijd.
    Amen.
  6. A3 Belegger 18 mei 2013 12:28
    Beste Arend Jan,

    Als ik de afgelopen 13 jaar (sinds het hoogste punt van de AEX), het zelfde zou hebben gedaan met een spaarrekening, dan kom ik "ongeveer" op onderstaande uit. Bij 1ste getal laat ik de rente langzaam dalen van 4% in de eerste maand naar 2% in de laatste maand. Helaas heb ik geen spreadsheet met de exacte spaarrente die de banken hebben gegeven in de afgelopen jaren.

    Bij de volgende getallen is er gewerkt met een vaste rente over de gehele periode.

    Rente 4.0 - 2.0% Euro 188941,32
    Rente 3.0% Euro 185592,71
    Rente 2,5% Euro 179639,28
    Rente 2,0% Euro 173905,00

    Duidelijk is dat eem simpele spaarrekening waar de 'truc' van elke maand 1000 euro bijstorten simpel (en zonder kosten) is uit te voeren een beter rendement heeft gegeven (tegen minder risico) dan een zelfde belegging in de AEX TR (waar meer aankoopkosten/beheerkosten) nog vanaf gaan.

    Voor wat het allemaal waard is.

    Adrie
  7. forum rang 6 marique 19 mei 2013 13:10
    quote:

    A3DB schreef op 18 mei 2013 12:28:

    (...)
    Duidelijk is dat eem simpele spaarrekening waar de 'truc' van elke maand 1000 euro bijstorten simpel (en zonder kosten) is uit te voeren een beter rendement heeft gegeven (tegen minder risico) dan een zelfde belegging in de AEX TR (waar meer aankoopkosten/beheerkosten) nog vanaf gaan.
    Jawel, maar hier pakt het startpunt (hoogst AEX-stand ooit) wel erg negatief uit. In de praktijk geeft gestaffeld beleggen met vaste inleg op vaste tijdstippen wel degelijk een goed rendement.

    Je hebt wel gelijk met die transactiekosten. Die komen al gauw op zo'n 1,5-2,0%. En dividend wordt als netto-dividend omgezet in participaties.
    Al met al is het niet juist om indexstanden als maatstaf te nemen voor rendementsvergelijking voor een individuele belegger.
  8. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 mei 2013 23:49
    Arend Jan,

    Om het zelfde rendement te halen met een spaarrekening was over de hele looptijd een rentevergoeding van 2,55 % per jaar nodig geweest, bij een rentevergoeding van 1,52 % zou je uitkomen op 169.412 euro, uiteraard berekend over een inleg van 1000 euro per maand.
    Hierbij ook geen rekening gehouden net vermogensbelasting en Jeroen Dijsselbloem achtige toestanden.
  9. [verwijderd] 20 mei 2013 10:21
    Beste Arend-Jan,

    Op 1 januari 1998 heb ik mijn zaak verkocht en kreeg ik voor het eerst de beschikking over vermogen. Ik had geen enkele ervaring met beleggen, dus voor advies naar de (ABNAMRO) bank. Ik kreeg advies van ene Peter van der Slikke. Op zijn kaartje stond ' adjunct directeur Private Banking '. Nu heeft hij het boek
    " Ontmaskerd " geschreven over de misstanden bij banken. Maar toen vertegenwoordigde hij de bank waarin ik vertrouwen had als complete leek op beleggingsgebied. Ik vroeg hem wat te doen met het vermogen. Pandjes kopen, aandelen , obligaties of een combinatie ? Het antwoord was eenduidig: volop in de aandelen ! Ik zei toen: ik heb niet veel verstand van beleggen, maar ik weet wel dat de beurs al heel erg gestegen is en volgens mij is het spreekwoord " what goes up comes down ". Het antwoord van Peter van der Slikke was: Sinds het bestaan van de beurs is er nog nooit een periode geweest van 5 jaar, dat aan het einde van die periode de beurs hoger stond dan aan het begin van die periode en dat is inclusief de Wallstreet crash aan het begin van de vorige eeuw. Bovendien heb ik geen enkele client die zijn vermogen niet heeft verdubbeld de afgelopen 5 jaar. En zo werd ik ' geld geil ' gemaakt en werd mij de hebzucht als het ware ingeplant. Ik zal maar niet verder uitweiden over de ongedekte put opties op de AEX die ik daarna ben gaan schrijven ( volledig ondersteund en gestimuleerd door de bank ) , maar in ieder geval ben ik meer dan de helft van het door de verkoop van de zaak verdiende vermogen verloren. En ook vandaag ben ik nog lang niet terug op het niveau van 1998. Conclusie: mooi verhaal Arend Jan, maar ik weet dat er met mij nog velen zijn die onwetend en door volstrekt verkeerd advies aan het einde van de vorige eeuw zijn ingestapt. O ja, de bank belde toen ook nog at ze speciaal voor mij als Private banking kant een aantal World Online aandelen hadden gereserveerd..........
  10. [verwijderd] 20 mei 2013 17:23
    Willem B , heb je nog meegedaan aan de zaak WOL die de VEB had aangespannen tegen die ratten van en

    ik zeg ratten , financieel tuig en dat weten ze zelf ook drommels goed, ook hoe ze het spel gespeeld hebben

    12 jaar lang en dan toch nog relatief laag beboet worden met een totaalbedrag van 110 miljoen aan

    te betalen inflatoire schadevergoeding, peanuts voor vooral Goldman Sachs die normaalgesprokenvele miljarden winst pakt per kwartaal.

    Die andere klootjokers klootjokers waren de " gewaardeerde" jongens van de abnamro.

    Achteraf na zoveel tijd was ik overigens wel tevreden met de schadevergoeding die ik ontving.

    Heeft U meegedaan?

    mvg,
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.