Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Fisher Investments Nederland geeft kijk op beursintroducties en het beleggerssentiment

Fisher Investments Nederland geeft kijk op beursintroducties en het beleggerssentiment

Na een hausse in 2021 is de IPO-activiteit (Initial Public Offering, ook wel een beursintroductie genoemd) dit jaar duidelijk afgeremd.i Voor sommigen klinkt dat misschien problematisch, aangezien veel commentatoren die wij volgen beursintroducties afschilderen als een bron van optimisme en hoop. Uit de marktanalyses van Fisher Investments Nederland blijkt echter dat een daling in beursintroducties geen reden tot paniek is. Wij denken eerder dat beleggers er baat bij hebben de IPO-activiteit te beschouwen als een sentimentsindicator, ongeacht of de activiteit hoog of laag is.

Een IPO is het proces waarbij een particuliere onderneming voor het eerst haar aandelen op de publieke markt verkoopt, hetzij om kapitaal aan te trekken, hetzij om investeerders in een vroeg stadium in staat te stellen hun aandelen te verkopen (of beiden). Wij denken dat het loont om de IPO-activiteit in de gaten te houden omdat deze van invloed is op het aanbod van aandelen - en dat zien we, in combinatie met de vraag, als essentieel voor de richting die aandelenmarkten opgaan. Volgens de analyses van Fisher Investments Nederland over de marktgeschiedenis zit het zo in elkaar: hoe sterker het sentiment, hoe meer beleggers bereid zijn om meer te bieden op de aandelenkoers. Wij hebben vastgesteld dat een grote vraag ondernemingen aanmoedigt om een beursgang te maken omdat bedrijven volgens ons op zoek gaan naar de beste noteringsprijs om kapitaal aan te trekken. Nogmaals, bij een beursgang verkopen de particuliere eigenaren een deel van hun bedrijf aan het publiek. Daarom kunnen beursintroducties winstgevender zijn voor investeerders die er vroeg bij zijn, als de vraag van investeerders de prijzen heeft opgedreven.

Wij denken echter dat euforisch sentiment - dat wil zeggen, een extreme gretigheid om aandelen te bezitten - vooraf kan gaan aan marktdalingen. Zo hebben we gemerkt dat grote, succesvolle beursintroducties het sentiment omhoog kunnen tillen. Bovendien kunnen deze successen bedrijven van mindere kwaliteit - bedrijven die niet beschikken over fundamenten zoals een sterk bedrijfsbestuur en een solide bedrijfsbalans - aanmoedigen om ook naar de beurs te gaan en op zoek te gaan naar vergelijkbare grote opbrengsten. Een vloedgolf van aandelenaanbod, gedreven door bedrijven van lage kwaliteit en een steeds optimistischer sentiment, kan een daling van aandelenkoersen teweegbrengen. De vraag kan vervolgens dalen als de prijzen niet voldoen aan de hooggespannen verwachtingen van euforische beleggers, wat volgens ons weer kan leiden tot een crash op de aandelenmarkt. De legendarische investeerder Sir John Templeton heeft dit misschien wel het beste verwoord: "Bullmarkten worden geboren uit pessimisme, groeien door scepticisme, rijpen door optimisme en sterven door euforie."ii

De analyses van Fisher Investments Nederland van de marktgeschiedenis, waaronder de marktontwikkelingen van 2022, helpen dit fenomeen te illustreren. Wij denken dat de IPO-rage in de techindustrie van eind jaren 90 een goed voorbeeld is van euforie op de markten. In die periode gingen torenhoge waarderingen (berekeningen van de huidige of verwachte waarde van aandelen) gepaard met een grote hoeveelheid beursintroducties van Amerikaanse technologiebedrijven. Volgens onderzoek van Jay Ritter, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Florida, stegen Amerikaanse beursintroducties tussen 1990 en 1998 op hun eerste handelsdag gemiddeld met 14,8% in Amerikaanse dollars. Dat was lager dan het langetermijngemiddelde van +18,9%.iii Voorafgaand aan de bearmarkt van de jaren '00 zaten zowel de opbrengsten van beursintroducties als nieuwe beursnoteringen, sterk in de lift. De eerstedagrendementen van IPO's bedroegen in 1999 gemiddeld +71,2% en in 2022 +56,3%.iv Volgens de ervaring van Fisher Investments Nederland stond dit symbool voor euforie. Beleggers zagen beursintroducties als een unieke kans om snel rijk te worden en waren daardoor meer bereid om enorme premies te betalen voor elk willekeurig bedrijf - zelfs voor bedrijven van lage kwaliteit. Op die manier probeerden ze hoge rendementen te behalen. Bovendien maakten de IPO-opbrengsten in slechts die twee jaren (1999 en 2000) bijna 40% uit van de totale IPO-opbrengsten tussen 1990 en 2000.v Veel van deze bedrijven bleken echter een beperkte toekomst te hebben. Een inmiddels beroemd voorbeeld is volgens ons Pets.com, dat ten onder ging aan een zwak bedrijfsmodel en slecht ondernemingsbestuur. Het bedrijf werd slechts enkele maanden na zijn beursintroductie van de beurs gehaald als gevolg van aanhoudende verliezen.vi Volgens ons voldeed de realiteit niet aan de hooggespannen verwachtingen, wat vervolgens de duikvlucht in aandelen van het dotcom-bedrijf veroorzaakte.

Uit het onderzoek van professor Ritter blijkt dat de IPO-activiteit en -opbrengsten na de krimp in de techsector dramatisch zijn gedaald. Volgens Fisher Investments Nederland heeft het wijdverbreide pessimisme dat de vraag drukte waarschijnlijk een rol hierin gespeeld.vii Wij denken dat de gedempte IPO-activiteit van 2022 overeenkomsten vertoont met dat klimaat, vooral wat het sentiment betreft. Ten eerste zijn er veel minder Europese beursintroducties geweest dan in 2021. In het tweede kwartaal van 2021 waren er 142 beursintroducties, terwijl het tweede kwartaal van 2022 er slechts 29 telde.viii De opbrengsten van beursintroducties waren eveneens in 2022 stukken lager. De 23,1 miljard euro aan IPO-opbrengsten die in het tweede kwartaal van 2021 zijn gerealiseerd, overtreffen ruimschoots de 2,1 miljard euro van het tweede kwartaal van 2022.ix Bij een analyse van de gehele eerste helft van 2022 stelde het financiële nieuwsblad Bloomberg vast, dat de Europese opbrengsten van beursintroducties 88% lager waren dan in 2021.x Wij hebben vastgesteld dat deze trend ook geldt voor IPO's in de rest van de wereld: de wereldwijde IPO-opbrengsten bereikten in het tweede kwartaal van 2022 het laagste punt sinds vijf jaar. Dit was zelfs lager dan de opbrengsten in het tweede kwartaal van 2020, toen de coronavrees woedde.xi

Fisher Investments Nederland denkt dat het beschouwen van de IPO-activiteit als een sentimentsindicator gunstig kan uitpakken voor beleggers. Lage IPO-activiteit kan wijzen op een breed pessimisme, en doordat angsten de verwachtingen laag houden, is het volgens ons makkelijker om positief te verrassen en zo de koersen omhoog te stuwen. Als u opmerkt dat de IPO-activiteit toeneemt, kan dat volgens ons duiden op een opkomende hype. Wij denken dat het nuttig kan zijn om te analyseren of nieuwe beursgenoteerde ondernemingen al dan niet over sterke fundamenten beschikken, en of ze uitmuntende rendementen hebben behaald die ver boven de historische gemiddelden uitstijgen. Als dat zo is, denken wij dat beleggers er baat bij hebben om voorzichtig te zijn.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

•    Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland

•    Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL

•    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (""Fisher Investments Europe""). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.


i  Bron: PwC. "IPO Watch Europe Q2 2022," geraadpleegd op 31-08-2022

ii "The Maxims of Wall Street,” Mark Skousen, Regnery Capital, 2017

iii "Initial Public Offerings: Updated Statistics," Jay R. Ritter, Warrington College of Business, University of Florida, 20-06-2022. Het langetermijngemiddelde weerspiegelt het rendement van 1980 tot en met 2021.

iv Ibid.

v Ibid.

vi "10 Big Dot-Com Flops," David Goldman, CNN Business, 06/11/2015

vii Zie noot iii

viii Zie noot i

ix Ibid.

x "Startups Binge on Private Money as Public Market Appeal Fades," Swetha Gopinath, Bloomberg, 23-08-2022. Geraadpleegd via Financial Post.

xi Bron: PwC. "Global IPO Watch," bekeken op 31-08-2022

Fisher Investments Nederland