Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hoog spel in Cyprus

Cyprus is boos. En niet onterecht, want wat kan een doorsnee eilandbewoner er aan doen dat de lokale banken in het buitenland de bink uithangen met de soepele Cypriotische belastingregels? En dus komt een plotselinge belastingheffing over àlle spaartegoeden vooral onrechtvaardig over.

Aan de andere kant, in Nederland betalen we jaarlijks 1,2% over spaargeld. Daarmee zitten wij binnen vijf en een half jaar ook aan de 6,5%. Je zou het ook een vermogensrendementsheffing met terugwerkende kracht kunnen noemen.  

De analisten van Goldman Sachs zijn al vrolijk met dat idee aan de haal gegaan: als andere probleemlanden in Europa nu ook eens spaargeld gingen belasten? Dat zou een mooie inkomstenbron zijn om de tekorten mee aan te zuiveren!

Het is vooral dit idee waar alle bankrun-paniek nu door is losgebarsten. Als er één schaapje over de dam is, staat het de overheden vrij om overal aan spaargeld te zitten, is de angst. Terecht? Cyprus is natuurlijk wel een bijzonder geval, met die krankzinnig hoge spaartegoeden van obscure komaf en je zou zeggen dat zelfs Angela Merkel het niet aandurft om bankruns in landen als Italië en Spanje te riskeren.

Het Cyprus-gambiet is al hoog spel op zich. Met onduidelijke afloop. De maatregel om het spaargeld te belasten werd gepresenteerd als de slechtse van twee kwaden, maar als de Cypriotische banken later deze week alsnog worden leeggetrokken door bange spaarders en boze Russen wordt het alsnog tricky om financieel Cyprus in de lucht te houden. 

Zojuist besloot het parlement in Nicosia tot een beproefde EU-tactiek bij dreigende dramatische besluiten: de stemming over het plan wordt uitgesteld, terwijl regering en EU naarstig sleutelen aan de voorwaarden om met name de kleine spaarders uit de wind te houden.

Afzwakken en downplayen, maar wel doorduwen zal de komende dagen het motto zijn voor de eurogroep. De Europese beurzen blijven vandaag een beetje hangen op het niveau van na de eerste schrikreactie vanochtend. De euro lummelt na een verlies van een halve cent wat rond op 1,295 - wachtend tot de banken in Cyprus weer open durven gaan. Dan zien we weer verder.  

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Fred 63 18 maart 2013 15:26
    quote:

    TimothyF schreef op 18 maart 2013 13:44:

    Ik vind dit wel een prima maatregel. Het wordt tijd dat regeringen wereldwijd jacht gaan maken op geld waarvan de herkomst onbekend is.

    Laat de crimineel ook maar ondervinden dat het crisis is.
    Er wordt nu ook jacht gemaakt op geld waar al eens belasting over betaald is.

    Waarschijnlijk bezit jij niets
  2. Bergen 18 maart 2013 16:31
    quote:

    TimothyF schreef op 18 maart 2013 13:44:

    Ik vind dit wel een prima maatregel. Het wordt tijd dat regeringen wereldwijd jacht gaan maken op geld waarvan de herkomst onbekend is.

    Laat de crimineel ook maar ondervinden dat het crisis is.
    OK wb die crimineel, maar in Cyprus wordt iedereen gerold, ook de brave burger met een klein spaarcentje.

  3. TimothyF 18 maart 2013 19:15
    quote:

    fred 51 schreef op 18 maart 2013 15:26:

    [...]

    Er wordt nu ook jacht gemaakt op geld waar al eens belasting over betaald is.

    Waarschijnlijk bezit jij niets
    Ik heb geen tienduizenden euro's op mijn spaarrekeningen staan. Ik geef het geld graag uit, mijn hoofd zit vol met mooie herinneringen, dat is me meer waard dan een dikke bankrekening.

    En het is heel sneu dat de mensen die ook netjes hebben gespaard maar liefst 9% belasting moeten betalen over hun spaartegoed. En waarom zou de Nederlandse burger moeten opdraaien, voor dat verziekte systeem in Cyprus.

    En ik durf te wedden dat een hoop Cyprioten goed hebben verdiend aan al dat Russisch Maffia geld.

  4. TimothyF 18 maart 2013 19:16
    quote:

    bergen333 schreef op 18 maart 2013 16:31:

    [...]
    OK wb die crimineel, maar in Cyprus wordt iedereen gerold, ook de brave burger met een klein spaarcentje.

    Dat heet belasting betalen, dat doen we in Nederland ook.

    Waarom moet hier de broekriem aangetrokken worden en daar niet....

    Het is nog geen 10%, waar hebben we het over.

    En zoals het er nu naar uitziet, gaat de kleine spaarder misschien nog gematst worden ook.
  5. [verwijderd] 18 maart 2013 19:21
    "De analisten van Goldman Sachs zijn al vrolijk met dat idee aan de haal gegaan: als andere probleemlanden in Europa nu ook eens spaargeld gingen belasten? Dat zou een mooie inkomstenbron zijn om de tekorten mee aan te zuiveren!"

    Alsof dat al niet gebeurt. In Nederland betaalt men 30% over (fictief 4%) renteinkomsten, in Spanje bijvoorbeeld betaalt men 19% tot 25% over reëel rendement, dat is over rente maar ook over koerswinsten.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.