Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Eindelijk actie

Het heeft even geduurd maar er worden nu door onze regering eindelijk verstandige besluiten genomen waar het de woningmarkt betreft. Al zeer geruime tijd schrijf ik dat het vallen en staan van onze economie alles te maken heeft met de huizenmarkt.

Het beleid wat onze regering er echter tot gisteren op na hield, gaf niet aan dat premier Rutte het besef had dat de huizenmarkt inderdaad zo belangrijk is voor onze economie. Nu hoeven de huizenprijzen wat mij betreft niet te stijgen.

Als de prijsdaling – met name in het goedkopere segment op onze huizenmarkt – maar stopt, ben ik al heel tevreden. Persoonlijk ben ik er helemaal niet voor om een hypotheek af te sluiten zonder onderweg daarop af te lossen, maar de geschiedenis heeft bewezen dat het leeuwendeel van de Nederlanders daar anders over denkt en dacht.

Einde prijsdaling
Nu het gesloten nieuwe akkoord huizenkopers toestaat om weer de helft van de hypotheeksom aflossingsvrij af te sluiten en het af te lossen bedrag over 35 jaar in plaats van 30 jaar te spreiden, krijgen potentiële huizenkopers weer lucht. Eindelijk!

Beleggers kunnen ook opgelucht adem halen nu er een reële kans bestaat dat we plots aan het einde van de prijsdaling op de woningmarkt zijn beland.

Jarenlang schreef ik dat de huizenmarkt hard zou gaan dalen, maar sinds een halfjaar schrijf ik dat er ergens in de zomer van 2013 een draai op de huizenmarkt MOEST komen en dat daar een groot akkoord voor nodig was.

Honderd jaar
Het nieuwe akkoord is wat dat betreft wel kleiner dan waar ik vanuit ging, maar het oprekken van de aflossingstermijn helpt natuurlijk wel. Nu lijkt 35 jaar lang maar in Japan werden 25 jaar terug al hypotheken verstrekt met een aflossingstermijn van 100 jaar, het kan dus veel gekker!

Voor onze banken is het natuurlijk ook top dat de rust op de woningmarkt lijkt terug te gaan keren. Toen ik recent nog eens de laatste halfjaarcijfers van de Rabobank er op na sloeg, schrok ik van de aantallen hypotheekgevers die bij de Boerenleenbank onder water stonden.

Voor banken is de daling van de huizenprijzen natuurlijk ook tot een soort van Chinese watermarteling geworden. Langzaam maar zeker dreigden Nederlandse banken dood gedruppeld te worden door de steeds verder dalende huizenprijzen.

Ik meen zelfs te hebben gelezen dat De Nederlandse Bank minister De Jager het afgelopen najaar waarschuwde dat de Rabobank, ING en ABN Amro de tik die ze zouden oplopen met het Deposito Garantie Stelsel als SNS Reaal zou failleren niet meer zouden kunnen dragen.

Potentiële risico's
Banken zagen de afgelopen kwartalen hun potentiële risico’s op de Nederlandse huizenmarkt wel heel groot worden. Potentiële verliezen waren ineens realistisch in plaats van denkbaar. Door de grote risico’s op de balans van de Nederlandse banken “eisten” deze banken een enorme rentemarge op hypotheken en zo blokkeerden de banken min of meer zelf de fantasie op stabilisering van de huizenprijzen.

Het nieuwe akkoord zal banken ook in de positie brengen dat ze de rentemarge wat mogen verkleinen omdat de risico’s niet meer – in mijn perceptie – groeien. Ze zullen zelfs over drie tot zes maanden weer gaan afnemen door de door mij veronderstelde stabilisatie van de huizenprijzen.

Grote winnaar
Bouwer BAM wordt volgens mij een grote winnaar van dit akkoord. De bouwer uit Bunnik nam vorig jaar een flinke voorziening en sprak over een veronderstelde daling van de huizenprijs van 30%. Die 30% gaat er niet meer komen, daar mogen we nu dus van uitgaan.

Mocht de prijsdaling van de Nederlandse huizen dus plots stoppen, dan kan er in de komende jaren zelfs geld vrijvallen uit eerder genomen voorzieningen. Vandaag reageert zowel BAM als Heijmans positief op het akkoord voor de woningmarkt.

Het akkoord is veel breder dan waar ik nu even snel over schrijf. Het gaat ook over huurverhogingen vandaar dat het akkoord spreekt over de woningmarkt, terwijl ik mij vooral focus op de markt voor koopwoningen. De boodschap lijkt mij duidelijk.

Herstellen
We hebben eindelijk een akkoord waarin de regering aangeeft te begrijpen dat er een einde moet komen aan de prijsdaling van koopwoningen in Nederland. Volgens mij liggen er nu dus plots balken onder het ijs en zakt de huizenmarkt niet definitief door het ijs.

Banken en consumenten hebben echter wel natte schoenen gekregen waardoor onze economie enorme schade heeft opgelopen. De banken kunnen nu gaan herstellen van de grote schade die ze hebben opgelopen op de Nederlandse huizenmarkt.

Ze zullen waarschijnlijk op niet al te lange termijn een minder grote rentemarge vragen waardoor, samen met de verlengde aflossingsperiode, starters weer een kans krijgen om een huis te kunnen kopen. Beleggers doe er uw voordeel mee!

Ype Schaap heeft geen positie in BAM, relaties van Antaurus hebben wel belegd in BAM.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 februari 2013 14:05
    Ik zou werkelijk waar niet weten waarom je op je hypotheek zou moeten aflossen (even afgezien van rente-aftrek, want dat valt in totaal ruimschoots weg tegen allerlei huursubsidies). Waarom mag je wel € 800 (ik noem maar wat) maandelijks aan huur betalen en dit bedrag niet mogen uitgeven aan hypotheeklasten? Waarom moet je als koper uiteindelijk zonder maandlast komen te zitten,terwijl je als huurder tot in de eeuwigheid huur mag blijven betalen
  2. [verwijderd] 13 februari 2013 14:15
    "We hebben eindelijk een akkoord waarin de regering aangeeft te begrijpen dat er een einde moet komen aan de prijsdaling van koopwoningen in Nederland. Volgens mij liggen er nu dus plots balken onder het ijs en zakt de huizenmarkt niet definitief door het ijs."

    Maar dit is de makelaarspraat die we al 5 jaar aanhoren he. Ik kan me nog herinneren toen de overdrachtsbelasting werd afgeschaft. Dat was absoluut de grote ommekeer en het walhalla van stijgende prijzen zou zich weldra weer aandienen.

    Nou niks van waar dus. En eerlijk gezegd vind ik het maar een flutakkoord, de financiering wordt iets ruimer maar de banken liggen aan het infuus en die zullen het voordeel voor een groot deel afromen en niet doorberekenen aan hun klanten. Om nog maar te zwijgen over de bouwers, die steken een heleboel van de btw verlaging in hun zak.

    Het plan kost netto 200 miljoen. Ik weet niet exact de verdeling hoeveel er op het conto van de koopmarkt komt. Maar laat dat de helft zijn. Met 100 miljoen netto ergens instoppen krijg je geen markt aan de praat die 200 miljard overgewaardeerd is. Ik zit overigens wel in BAM belegd dus ik vind het prachtig dit soort dingen, maar heb echt niet de illusie dat er een einde aan de prijsdaling zal komen.
  3. [verwijderd] 13 februari 2013 14:44
    Het lijkt mij verstandig op je hypotheek af te lossen, omdat je maar 30 jaar hypotheekrente-aftrek heb. Na die 30 jaar betaal je de volle mep, terwijl na pensionering je inkomen een stuk lager is. Het voordeel van op termijn geen woonlasten meer hebben, is niet te onderschatten. Inderdaad, een huurder heeft dat voordeel niet. Dat is dan ook het grote nadeel van huren.

    Overigens zie ik geen lucht voor huizenkopers. Over dat deel van de lening waarop je niet hoeft af te lossen, krijg je geen hypotheekrenteaftrek! Deze plannen gaan de woningmarkt absoluut niet uit het slop halen.
  4. [verwijderd] 13 februari 2013 15:10
    Precies wat bartvde zegt. Je moet 50% annuitair aflossen. Het andere deel mag aflossingsvrij, maar dat betekent dat je over het aflossingsvrij deel nooit rente-aftrek zal genieten. Dat is gewoon voor 50% afschaffen van de rente-aftrek. Dit akkoord is op de lange termijn nog harder dan het eerste akkoord, waarbij je in ieder geval renteaftrek over je hele lening behoudt. Hoe kan het dat Ype Schaap hier compleet aan voorbij gaat (het niet eens benoemt).
  5. forum rang 4 bartvde 13 februari 2013 15:16
    quote:

    speedertje schreef op 13 februari 2013 15:10:

    Precies wat bartvde zegt. Je moet 50% annuitair aflossen. Het andere deel mag aflossingsvrij, maar dat betekent dat je over het aflossingsvrij deel nooit rente-aftrek zal genieten. Dat is gewoon voor 50% afschaffen van de rente-aftrek. Dit akkoord is op de lange termijn nog harder dan het eerste akkoord, waarbij je in ieder geval renteaftrek over je hele lening behoudt. Hoe kan het dat Ype Schaap hier compleet aan voorbij gaat (het niet eens benoemt).
    Je mag natuurlijk nog steeds 100% annuitair nemen met voledige HRA, dus het is in die zin niet harder dan het eerste akkoord, maar het voegt een optie toe waarvan ik denk dat niemand deze zal gaan gebruiken.
  6. [verwijderd] 13 februari 2013 15:53
    quote:

    Fonzo schreef op 13 februari 2013 14:05:

    Ik zou werkelijk waar niet weten waarom je op je hypotheek zou moeten aflossen (even afgezien van rente-aftrek, want dat valt in totaal ruimschoots weg tegen allerlei huursubsidies).
    Hypotheekrenteaftrek kost jaarlijks 15 miljard. Huursubsidie kost jaarlijks 2 miljard.

    De koopmarkt wordt dus 7 (!) keer zo veel gesubsidieerd als de huurmarkt.

    Ik ben sowieso tegen beide subsidies, maar je moet wel even je feiten controleren voordat je op fora onwaarheden verkondigt.

  7. Koopman83 13 februari 2013 16:37
    quote:

    Fonzo schreef op 13 februari 2013 14:05:

    Ik zou werkelijk waar niet weten waarom je op je hypotheek zou moeten aflossen (even afgezien van rente-aftrek, want dat valt in totaal ruimschoots weg tegen allerlei huursubsidies). Waarom mag je wel € 800 (ik noem maar wat) maandelijks aan huur betalen en dit bedrag niet mogen uitgeven aan hypotheeklasten? Waarom moet je als koper uiteindelijk zonder maandlast komen te zitten,terwijl je als huurder tot in de eeuwigheid huur mag blijven betalen
    Nou met een minuutje denkwerk moet je daar toch wel op komen ? Als huis/hypotheek bezitter bezit je naast je huis ook een enorme schuld. Als je nog niet zo lang in je huis woont en je moet gedwongen verkopen tijdens een economische crisis dan is het handig als je een gedeelte van je schuld hebt afgelost zodat je je huis tijdig tegen de marktwaarde kan verkopen.

    Als huurder heb je dit probleem niet. Je betaald netjes je huur en als je moet verhuizen huur je ergens anders een woning. Nog vragen ?
  8. forum rang 4 bearishbull 13 februari 2013 17:20
    quote:

    Fonzo schreef op 13 februari 2013 14:05:

    Ik zou werkelijk waar niet weten waarom je op je hypotheek zou moeten aflossen (even afgezien van rente-aftrek, want dat valt in totaal ruimschoots weg tegen allerlei huursubsidies). Waarom mag je wel € 800 (ik noem maar wat) maandelijks aan huur betalen en dit bedrag niet mogen uitgeven aan hypotheeklasten? Waarom moet je als koper uiteindelijk zonder maandlast komen te zitten,terwijl je als huurder tot in de eeuwigheid huur mag blijven betalen
    Als je de voordelen ziet. Tijd om een huis te kopen?

    Over columnist.

    Volgens mij heb je het akkoord niet goed gelezen.
    Je moet nog steeds 100% aflossen om in aanmerking te komen voor 100% HRA.
    Maar je mag naast je hypotheek NOG een lening afsluiten (ter waarde van 50% van de hypotheek) waar je geen aftrek op krijgt. Om je maandlasten te kunnen betalen.

    Ontzettend raar idee.
  9. forum rang 4 Moneyball 13 februari 2013 20:05
    Pfff....wat een column weer. Als de prijsdaling op de woningmarkt stopt, dan is dat echt niet het gevolg van dit akkoordje. De betaalbaarheid is simpelweg enigszins verbeterd in de afgelopen jaren door prijsdaling, lagere rente en marginale stijging van inkomens huishoudens. Tezamen met de beperkte omvang van de nieuwbouw t.o.v. de stijging van het aantal huishoudens lijkt een zekere krapte een verdere scherpe prijsdaling onwaarschijnlijker te maken. Het akkoord wordt groot gepresenteerd richting publiek, maar de inhoud zal echt geen schokkende effecten teweeg brengen. Als je er dan toch een column over wilt schrijven doe dan tenminste je best om de inhoud ervan goed tot je te nemen.
  10. bub 13 februari 2013 23:12
    de linkse partijen komen nu tot de de ontdekking dat ze met hun discussie over de woningmarkt en de onduidelijke perspectieven met vuur speelden in een explosieve omgeving. Nu ligt de markt volkomen op haar gat en kunnen ze proberen uit de scherven weer iets op te bouwen. Gezien het uiterst competente handelen van regering en parlement in andere kwesties hoeven we niet ongerust te zijn over een succesvolle oplossing en kunnen rustig op onze centen of scherven blijven zitten.
    En nergens is ook maar iets van een aanvaarden van verantwoordelijkheid voor dit gebeuren te bespeuren. Ik ben geen fan van Brinkman, maar de man blijft uiterst beleefd in een situatie waarvan hij ongelofelijk van moet balen. Petje af.
    Hoe komen we aan dit incompetente zootje onder der Haagse kaasstolp. En het ergste is dat er in de groupthink geen spoor van creativiteit te ontdekken is om uit deze puinhoop te komen.
    Dat was even wat stoom afblazen over de toch wel verbijsterende stupiditeit die hier ten toon gesteld wordt.
  11. kolenboer 14 februari 2013 07:53
    Hij vergeet alleen dat straks half nederland te koop staat vanwege de vergrijzing. Wat hij verder vergeet is dat de bevolking jaar in jaar uit een inkomensdaling voor de kiezen krijgt en 2013 is al helemaal erg. 10% minder inkomen heb je zomaar. Inflatie zogenaamd 3% (ze liegen er altijd de helft van, is dus 6%) inkomensdaling 7% is zomaar 10% achteruit. Daar gaat men echt geen huis van kopen.
  12. Koos investments 14 februari 2013 08:15
    Zolang er in de gemiddelde winkelstraat meer makelaars zitten dan bakkers, vind ik stimulans van deze sector van de zotte. .
    Moet iedereen een nog groter huis, een nog mooiere keuken? En hoeveel vastgoed staat er wel niet leeg?

    Heel vervelend voor de mensen in de sector maar het is gewoon marktwerking. Heel simpel, er is geen vraag.
    En de sector is gewoon te groot geworden. Net als de banken
    Gebruik het geld voor omscholing van deze sector naar iets wat echt bijdraagt aan ons land.
  13. forum rang 4 theo1 14 februari 2013 09:26
    quote:

    Fonzo schreef op 13 februari 2013 14:05:

    Ik zou werkelijk waar niet weten waarom je op je hypotheek zou moeten aflossen (even afgezien van rente-aftrek, want dat valt in totaal ruimschoots weg tegen allerlei huursubsidies). Waarom mag je wel € 800 (ik noem maar wat) maandelijks aan huur betalen en dit bedrag niet mogen uitgeven aan hypotheeklasten? Waarom moet je als koper uiteindelijk zonder maandlast komen te zitten,terwijl je als huurder tot in de eeuwigheid huur mag blijven betalen
    Omdat de situatie anders is. Huur is een vergoeding voor het wonen in andermans huis. Een hypotheek is een lening om een huis te kopen. Puur in euros per maand ben je hetzelfde kwijt, maar je koopt iets verschillends.

    En is het echt zo moeilijk om de voordelen van aflossen te bedenken?
    - je maakt je minder kwetsbaar voor rentestijging. Als de rente stijgt, stijgen je kosten. Hoe lager je hypotheek, hoe minder dit je raakt.
    - je maakt je minder kwetsbaar voor waardedaling van je huis. Hoe lager je hypotheek, hoe minder snel je onder water komt.
    - je maakt je minder kwetsbaar voor de politiek. Het nieuwe speeltje van de politiek is rotzooien met hypotheekregels. Hoe kleiner je hypotheek, hoe minder last je daar van hebt.
    - je hebt minder rentekosten. Sommige mensen (zoals Jos Koets) hebben de neiging om rente en aflossing op één hoop te gooien en die "maandlasten" te noemen. Maar het zijn verschillende dingen. Van de rente die je betaalt, wordt je schuld geen cent kleiner, de aflossing gaat 100% van de hoofdsom af. Met iedere aflossing koop je een paar stenen van de bank.
    - mensen lopen voortdurend te kankeren op de banken, maar hebben er dan weer geen probleem mee om iedere maand zowat de helft van hun inkomen direct naar de bank te sturen. En dan het liefst puur rente, zonder een cent af te lossen. Lekker consequent.
    - hypotheek en eigen huis vallen in box 1. Het afgeloste deel van het huis is dus vermogen dat vrij is van vermogensbelasting.
    - je wordt echt eigenaar van je huis. Als je alleen rente betaalt, huur je nog steeds, maar dan van de bank. Je huurt niet het huis, maar het geld dat nodig is om het te kopen.

    Maar waarom het nu perse verplicht 100% aflossen moet zijn is me een raadsel. Een huis houdt altijd waarde, dus er is altijd onderpand. We hebben hier in Nederland geen ghosttowns in de woestijn waar alle huizen waardeloos zijn.
  14. forum rang 4 theo1 14 februari 2013 09:35
    quote:

    kolenboer schreef op 14 februari 2013 07:53:

    Hij vergeet alleen dat straks half nederland te koop staat vanwege de vergrijzing. Wat hij verder vergeet is dat de bevolking jaar in jaar uit een inkomensdaling voor de kiezen krijgt en 2013 is al helemaal erg. 10% minder inkomen heb je zomaar. Inflatie zogenaamd 3% (ze liegen er altijd de helft van, is dus 6%) inkomensdaling 7% is zomaar 10% achteruit. Daar gaat men echt geen huis van kopen.
    Dat is zwaar overdreven. De bevolking groeit amper meer, maar het aantal huishoudens groeit nog steeds. En dat is wat telt voor de huizenmarkt.

    Bovendien is dit heel regionaal bepaald. Sommige regio's (Drenthe bijvoorbeeld) kunnen zelfs profiteren van een instroom van rijke gepensioneerden. Andere regio's (Gronings platteland) lopen leeg. In Zeeuws Vlaanderen is de leegloop gestopt door een instroom vanuit Antwerpen. De regio's met voldoende banen zullen nog heel lang blijven groeien ten koste van de regio's met een tekort aan banen.
  15. [verwijderd] 14 februari 2013 11:12
    Ik vind het onbegrijpelijk dat de bouwers een koersstijging maken op dit akkoord. De termijn voor dit akkoord is 1 jaar (6% btw renovatie) of 2 jaar (looptijd akkoord) De termijn om een renovatie c.q. nieuwbouw op te starten is ongeveer 5 tot 10 jaar. Volgens mij geeft dit akkoord dan ook geen soelaas op de woningmarkt. (Reken maar mee: renovatie/nieuwbouw: plannen maken, grondonderzoek,sonderen, tekeningen, subsidie aanvraag, bouwvergunning, eventuele omgevingsonderzoek, aanbesteding, opstarten en uitvoeren, ingebruik stellen)
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.