Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Falende analisten

Met een beetje geluk ben ik vanavond voor de laatste keer op tv bij de Nieuwsuur Top-5, vroeger ook wel bekend als Nova Top-5. In de goede oude tijd wilden de beleggers de aandelen al eerder weten dan ze uitgezonden werden, omdat dit een koersopdrijvend effect had. 

Kortom, de analisten werden jaren zwaar overschat en toen ik in 2008 mocht invallen omdat ik als een van de weinigen wèl de crisis had voorspeld, kreeg ik direct de hoon over me heen van andere columnisten die het allemaal maar een circus vonden. Ik zag altijd wel de humor in van het programma.

De makers probeerde altijd extra sceptisch te zijn tegenover de analisten en ze licht in de maling te nemen door er random-keuzes tegenover te zetten. Ook RTL doet dit nu door een gokker willekeurige aandelen te laten kiezen. Grappig genoeg doen de random-keuzes het vaak bijzonder goed.

Konijnen en dolfijnen
Maar of de toezichthouder zich ook in dit soort aandelenkeuzemethodes kan vinden durf ik te betwijfelen. Men wil dat een analist er goed over nadenkt en tot een gedegen keuze komt. Als je als beheerder een klant fors laat verliezen en dan achter zegt dat het beurskonijn, dolfijn, octopus of ander beest een verkeerde keuze heeft gemaakt kon dit nog wel eens een probleem worden.

Nu hebben analisten het dus vaak mis en ik vroeg voor mezelf af waarom dit zo was? Waarom kan het zo zijn dat je ergens rationeel over nadenkt en jezelf erin verdiept en je het dan toch slechter kan doen dan een beursclown, muntmeester of beursketballer?

Het kan te maken hebben met het feit dat een analist ook een taak als politicus heeft en liefst zegt dat je lekker kan gaan slapen om zo paniek te voorkomen. Ik weet uit ervaring dat een analist al gauw politieke uitspraken doet. Ik heb aankoopprogramma’s van Aegon zien stoppen bij een oud-werkgever na opmerkingen van een analist.

Geboren optimisten
Ook heb ik een analist zien verdwijnen na een verkoopadvies op de moedermaatschappij… Kortom, veel analisten hebben goede redenen om niet hun eigen mening te geven maar die van het bedrijf. Nu heb ik daar als kleine jongen geen last van. 

Om een soortgelijke reden zijn veel analisten dan ook altijd positief over aandelen. Analisten zijn vaak geboren optimisten, want anders zijn ze niet populair. Beurzen gaan per saldo vaker omhoog dan omlaag. De meeste beleggers weten niet eens hoe ze zich moeten beschermen en nog minder weten ze hoe je kunt profiteren van een daling.

Dus iedereen in de business is gebaat bij een stijging en dus een positief verhaal. Vaak werken analisten bij een bank. Die bank wil ook graag dat het beter met de wereld gaat, anders zouden ze geen hypotheken en andere financieringen kunnen aangaan.

Econoom of psycholoog?
Dus een negatieve analist met de juiste visie zou bij een bank kunnen zorgen voor heel veel ontslagen. In 2001 had ik de daling voorzien en kwam toen in het Parool met een uitgebreid artikel: Voorspeling goed maar baan kwijt. Persoonlijk geef ik de schuld aan de aanslagen op de Twin Towers voor het afscheid. 

Maar we dwalen af. Kan de reden dat een analist vaak mis zit liggen in het feit dat veel analisten heel gespecialiseerd zijn in één sector of één regio? Er zijn maar weinig generalisten. Door het specialisme overzien ze misschien het grote plaatje niet meer? 

Een andere reden kan zijn dat analisten op economische wijze zaken proberen te verklaren, maar dat je voor sommige ontwikkelingen op de beurs eerder psycholoog of politicoloog moet  zijn. Een ander ding kan zijn dat analisten teveel betrokken raken met een aandeel. Aan het einde van de IT-hype waren veel analisten van mening dat het allemaal nog veel hoger zou gaan. 

Met of zonder eigen geld?
Dat hebben we dit jaar ook gezien met Apple. Op CNBC waren alle analisten op 700 dollar heel positief en op 500 dollar zijn ze juist weer negatief. Men laat zich dus leiden door het nieuws. Ik zag het zelf vorig jaar tijdens het interview bij Nieuwsuur. Ik was toen positief over de banken en verzekeraars en dat werd gezien de bedragen die er met de reddingen gepaard gingen niet begrepen. 

Als kleine jongen  en niet aan banken gebonden partij mag je contrair zijn.

Een laatste reden die zo in me op komst is dat analisten zelf niet met hun eigen geld beleggen. Dit zouden we ook positief kunnen zien want zo krijg je juist afstand. Maar aan de andere kant: als belegger zou ik graag helemaal geen afstand willen. 

Wellicht kunt u nog veel meer redenen bedenken. Als we hierbij de fatsoensnormen niet overschrijden lijkt het me prima om u allemaal te horen. Voor volgend jaar heb ik KPN, TNT, SBM Offshore en Unilever staan als lievelingen. Maar eerst moeten we de fiscal cliff en dus ook het schuldenplatfond oplossen dus voorlopig geeft een kraslot waarschijnlijk betere kansen. 

Veel plezier vanavond en een goede jaarwisseling.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Bernardo 31 december 2012 10:14

    Leuk geschreven !

    ,,,Nu hebben analisten het dus vaak mis en ik vroeg voor mezelf af waarom dit zo was? Waarom kan het zo zijn dat je ergens rationeel over nadenkt en jezelf erin verdiept en je het dan toch slechter kan doen dan een beursclown, muntmeester of beursketballer? ,,,,,
  2. Marty.mcFly 31 december 2012 10:21
    ik kan me nog herinneren dat in de hoogtijddagne van de dotcom bubble ik die blaadjes kreeg van de SNS waarbij werkelijk alle aandelen in de AEX op koopadvies stonden. Toen dacht ik als beginnende belegger ook al van hoe kan dat nou? dit klopt niet. Analisten hebben gewoon hun belangen en wiens brood men eet diens woord men spreekt.

    Serieuze onafhankelijke prive-speculanten kijken totaal niet naar analisten.
  3. harrysnel 31 december 2012 10:46
    Gisteren nog een artikel in oude Effect (VEB-blad) gelezen dat de mate waarin een fondsmanager deelneemt in eigen fonds positieve voorspeller is voor het behaalde rendement. Willem Burgers (AddValue) werd specifiek genoemd als voorbeeld hiervan. Het lijkt me ook logisch dat als je overtuigd bent van je eigen kennis je bereid bent geld in eigen fonds te investeren. Als je als analist je eigen tips niet volgt dan zit je m.i. maar wat te kletsen vwb koersdoelen. Stel dat je goed bent in het voorspellen van koersen dan ga je toch lekker voor jezelf werken?

    Waarom doen analisten in loondienst van bank het slechter? Denk dat je minimaal 60 uur per week beurskoersen (ook bv VS) moet volgen om rendement te halen. Hieronder valt niet: bestuderen van jaarverslagen, bedrijfsbezoekjes, teamoverleg bij bank, functioneringsgesprekken, bijscholingscursus nieuwe boekhoudregels, optredens in media, gesprekken met klanten etc. Dus: om rendement te halen moet je constant naar koersenscherm staren. Vakantie is eigenlijk ook uit den boze. Denk dat iedere koers ook achter het scherm "gevoeld" moet worden. Je kan bv in een grafiek wel zien dat Aegon van 45E in 2000 naar huidige niveau gedaald is maar die 45E blijft dan abstract. Het is m.i. essentieel dat je in 2000 achter het scherm zat en toen die 45E als reeele koers hebt ervaren.

    Analist daarentegen is eigenlijk een historicus die kengetallen van een onderneming beschrijft. Dit soort kennis van een bedrijf heeft weinig te maken met het behalen van rendement; het is eerder een check (randvoorwaarde) of je uberhaupt ooit longpositie in een bedrijf kan innemen. Rendement draait om psychologie, waan van de dag, specialisatie, discipline, geduld, macro-economische ruis, orderboekjes, strategisch inzicht etc.
  4. [verwijderd] 31 december 2012 13:31
    Als degenen die als analist aangeduid worden consequent slechter presteren dan 'de markt', dan zou er geld verdiend kunnen worden door het tegenovergestelde te doen van wat zij aangeven.

    Maar ja, het tegenovergestelde doen van wat de gemiddelde analist zegt... dat is ook niet zo eenvoudig. Misschien een idee voor een beleggingsfonds. Zolang dat vrij klein blijft zou het best eens kunnen werken.
  5. Marty.mcFly 31 december 2012 13:36
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 31 december 2012 13:31:

    Als degenen die als analist aangeduid worden consequent slechter presteren dan 'de markt', dan zou er geld verdiend kunnen worden door het tegenovergestelde te doen van wat zij aangeven.

    Maar ja, het tegenovergestelde doen van wat de gemiddelde analist zegt... dat is ook niet zo eenvoudig. Misschien een idee voor een beleggingsfonds. Zolang dat vrij klein blijft zou het best eens kunnen werken.

    In de praktijk niet te doen. Veruit de meeste analisten hebben permanent alles op buy staan vanwege hun belangen. Je kunt niet contrair permanent short zitten, dan ga je nat natuurlijk. Adviezen van ‘hold’ kun je niets mee. En zo vaak wijzigen analisten hun adviezen niet, je kunt er moeilijk op handelen.

    Het beste is om analisten volledig te negeren en je eigen onderzoek te doen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.