Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Twee werelden, twee gedachten

Nu veel partijen met de bekende verwachtingen komen voor 2013 zijn er wederom twee kampen te onderscheiden. Deze waren er altijd al, maar opvallend is dat er dit jaar ook veel overeenkomsten zijn tussen het, voor het gemak als zodanig getypeerde, negatieve kamp en positieve kamp.

Er is een eenduidige gedachte over Europa: beide kampen zijn daar negatief over. De kans dat de eurozone echter uiteenvalt wordt klein geacht (al houden sommigen wel rekening met een – om met het lelijkste woord van 2012 te spreken – Grexit).

Eenieder noemt de:

  • hoge overheidsschulden
  • de vergrijzing
  • het gebrek aan economische dynamiek

Eén en ander is wel afhankelijk van over welk deel van Europa het gaat.

Verschillen
Observatie leert dat er wel verschillen in inzicht zijn ten aanzien van de mate waarin een federaal Europa wel of geen gestalte zou moeten krijgen. De grote verschillen tussen de twee kampen zitten echter in de verwachtingen voor de Verenigde Staten en de emerging markets.

De somberaars zijn negatief over de VS en de opkomende landen, terwijl het positieve kamp zegt dat de groei juist vanuit deze naties zal komen. Het negatieve kamp stelt dat de groei van de opkomende landen te optimistisch is geprognosticeerd en tegen zal vallen, met name voor China.

Hierdoor zal de groei van de wereldeconomie worden geremd, juist nu we dit zo hard nodig hebben. De somberaars stellen ook dat de groei in de VS zeer fragiel is en het maar de vraag is of de asset inflatie, die in gang is gezet door de monetaire verruiming van de Fed, gaat lukken.

Dit beleid heeft tot heden wel geleid tot hogere aandelenkoersen en ook de huizenprijzen stijgen weer.

Consumentenvertrouwen
De hamvraag is of dit het consumentenvertrouwen een impuls kan geven die stevig genoeg is om Amerikaanse consumenten er toe te bewegen weer te lenen en te besteden, waardoor de geldcirculatie en daarmee de economie weer op gang komt.

Het negatieve kamp spreekt de verwachting uit dat dit niet gaat lukken en dat het onzekere overheidsbeleid, zowel in de VS (patstelling fiscal cliff) als in Europa, de economische groei onder druk zal blijven zetten.

Het positieve kamp stelt daarentegen dat dit het begin van het herstel is. Ook de game changer van goedkopere energie (schaliegas) zal de Amerikaanse economie stimuleren door:

  • de lagere energiekosten (input kosten; een voordeel voor de petrochemische industrie)
  • toenemende werkgelegenheid
  • het verminderen van het handelstekort

Uit het negatieve kamp: Gordon
Een belangrijk en representatief working paper van het negatieve kamp komt van Robert J. Gordon, getiteld: Is US Economic Growth Over? Faltering Innovation confronts the Six Headwinds (augustus 2012). Het betreft een langetermijnstudie waarin Gordon stelt dat de economische groei zal gaan afvlakken om de volgende redenen:

  1. De tijd van grote innovaties (stoom, spoorwegen, riolering, stromend water, stroom, ICT) is voorbij.

  2. Er is een einde gekomen aan het demografische dividend (babyboomers gaan met pensioen).

  3. Prijzen en kosten zijn wereldwijd vergelijkbaar en dalen door de combinatie van internet en globalisering. Goedkope arbeid buiten de VS concurreert met Amerikaanse arbeid, niet alleen door het uitbesteden van werk (outsourcing) maar ook door de import. De groei van het toekomstig inkomen in de VS neemt af, met name de groei van het mediane arbeidsinkomen; dit lijdt tot een stijgende ongelijkheid.

  4. Het opleidingsniveau in de VS daalt. De VS daalt in de internationale vergelijking van het gedeelte van de bevolking dat bij een bepaalde leeftijd een afgeronde hoge opleiding heeft. Hoge studiekosten weerhouden nu ook kinderen van de middenklasse om te gaan studeren.

  5. Toenemende milieuheffingen en andere reguleringen maken het moeilijker om groei te realiseren dan in het verleden.

  6. Consumenten en overheden hebben in vergelijking met het verleden veel hogere schulden.

Met bijgaande grafiek toont Gordon aan dat pas na 1700 een iets hogere groei van het bruto nationaal product per capita kon worden gerealiseerd en dat dit met name in de 20ste eeuw fors steeg van 1 tot 2,5%.

De grafiek visualiseert tevens zijn verwachting dat de groei tijdens het restant van deze eeuw weer zal afvlakken van 1,5% tot uiteindelijk slechts 0,3%. Dit betekent overigens nog wel absolute groei.

Groei in het reële bnp per capita 1300-2100

Bron: Faltering Innovation confronts the Six Headwinds (augustus 2012). Data van Broadberry en Maddison voor de UK en voor de US NIPA table en Balke-Gordon; klik op de grafiek voor een grote versie.

Uitgaande van de 1,8% gemiddelde groei in 1987 tot 2007 in de VS laat hij vervolgens zien met behulp van een staafdiagram hoe genoemde effecten de groei van het bruto nationaal product (bnp) in de toekomst zullen reduceren.

Componenten van de oefening van de aftrek in groei

Bron: Faltering Innovation confronts the Six Headwinds (augustus 2012). Klik op de figuur voor een grote versie.

Uit het positieve kamp: Siegel
Een andere bekende Amerikaanse econoom, Jeremy Siegel, dicht een grote rol toe aan de opkomende landen en tekent daarbij aan dat het ook deze landen zijn waardoor onze productiecapaciteit afneemt en voor werkloosheid zorgen.

De bnp-bijdrage van Europa (7% van de wereldbevolking en 50% van 's werelds totale sociale uitgaven), in de totale wereldproductie daalt volgens Siegel gestaag:

  • 33% in 1980
  • 23% in 2012
  • mogelijk slechts 9% aan het eind van deze eeuw

De eurozone wordt hoe langer hoe onbelangrijker (Duitsland meldt dat bijna tweederde van haar export al buiten de eurozone is) en daarom is het uitelkaar vallen van de eurozone in individuele landen geen optie meer (want, zo is de redenering: "dan stellen wij helemaal niets meer voor").

De belangrijkste vraag die wij onszelf volgens Siegel moeten stellen is hoeveel tijd er zit tussen de pensioendatum en de levensverwachting. Deze periode is bij ons nu ruim vijftien jaar. Zonder economische groei is dit volgens Siegel niet te handhaven, waardoor mensen langer zullen moeten doorwerken.

Beleggers uit de opkomende landen zullen volgens Siegel hun opmars maken. Siegel verwacht dat eind deze eeuw vrijwel alle westerse multinationals in handen zijn van investeerders uit de emerging markets (mogelijk wel met westers management en behoud van naam en zeker merk).

 

Groei trends Bijdrage aan bnp 2020
in 1000 miljard dollar
De komende 1 miljard mensen, die meer te besteden hebben 10
Nieuwe infrastructuur en onderhoud bestaande infrastructuur 1
Meer militaire uitgaven in opkomende landen (volgt industrialisatie) 1
Meer grondstoffen benodigd (water, kunstmest, metalen) 3
Slimmere mensen (ontwikkeling human capital) 2
De rijke westerse mensen zo lang mogelijk gezond/gelukkig houden 4
Alles hetzelfde maar leuker en vriendelijker (domotica, IT) 5
Innovaties en doorbraken (nanotechnologie, DNA ) 1
Totaal 27

 

Onlangs verscheen er ook een rapport over langjarige groeitrends tot 2020, gepubliceerd door Bain & Company (The great eight; trillion Dollar growth trends to 2020). Zij komen tot de conclusie dat deze trends (zie de tabel hierboven) circa 27.000 miljard dollar zullen bijdragen aan het global bnp waarvan circa 16 biljoen dollar ten goede zal komen aan de opkomende landen en circa 11 biljoen dollar aan het westen. 

Geschatte bijdrage van acht grote macro economische trends in de reële bnp-groei tussen 2010-2010 (taxatie).

Bron: The great Eight van Bain & Company (IMF, Euromonitor, WSJ, UB, EIA Data monitor, et cetera). Klik op de figuur voor een grote versie.

De conclusie luidt dat de gouden jaren negentig voorbij zijn en dat de groei van de welvaart en de verdeling ervan in het westen afvlakt en oneerlijker wordt.

Er blijven echter voldoende aandelen en daarmee beleggingsmogelijkheden die inspelen op genoemde macro-economische ontwikkelingen.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico van Geest

Auteur:

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. Een uitdagend 2016
  2. Durf te voorspellen!
  3. 2015: AEX naar 450

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 december 2012 13:27
    ik vindt het altijd zo vreemd dat men altijd maar kijkt of de beurs stijgt en of de huizenstijgen en nooit naar de inflatie. natuurlijk zal de prijs van een aandeel stijgen en die van huizen als de waarde van het geld omlaag rent. optisch lijkt het dan al snel dat het beter gaat, inflatie is voor een deel leuk voor schulden van de staat, maar zeer slecht voor de particulieren die zien hun salaris al jaren amper groeien terwijl alles alleen maar duurder wordt. ook het geld wat in de pensioens pot zit en spaargelden, hollen in waarde achteruit, snap niet dat niemand zich daar nu eens druk om maakt. maar blijkbaar hebben we het jaar op jaar geaccepteerd dat metname de centrale banken ons geld steeds minder waard laten worden. door de inflatie strak op 2% te houden. ik noem dit sluipende diefstal en zal op een moment tot veel instabiliteit gaan zorgen zodra mainstream dit ook gaat door krijgen en het niet meer pikt.
  2. Talk 18 december 2012 19:19
    Mr Baldy, hulde voor uw inzicht omtrent inflatie. Mensen denken er over het algemeen totaal niet aan. Ik hoor oudere mensen en zelfs veertigjarigen zeggen: 'vroeger kregen we nog 10% rente op onze spaarrekening'. Wat deze mensen niet weten is dat de inflatie toen 12 % (of hoger) was. Ik gok dat deze mensen het over de jaren '70 hebben.
    Historisch gezien stijgen de lonen 0.25% per jaar. Een inflatie op gem. 2%, daalt de koopkracht jaar in jaar uit.
    Wat betreft inflatie, die wordt gemanipuleerd door elke centrale bank dus die valt hoger uit. Tevens houdt de FED niet eens meer de M3 geldhoeveelheid bij sinds maart 2006! Dit was tevens het eerste besluit van huidig FED voorzitter Ben Bernanke na zijn aanstelling in 2006.
  3. [verwijderd] 18 december 2012 23:27
    Ik ben het met dank voor het inzicht gevende deskundige artikel slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende, iedereen in de Eurozone verder een prettige voortzetting van de dag alsmede prettige feestdagen e.d. toewensende kennisgeving met bovenstaande reacties gelukkig of helaas niet eens.

    Als men zich in het Westen ergens druk over maakt, is het de koopkracht aantastende "inflatie" die er bij een gezonde economie bij een normaal te noemen niveau

    - anders dan een door niemand bij te benen "hyperinflatie" -

    voor zover ik dit kan overzien altijd is geweest en er waarschijnlijk ook tot en met de laatste dag van de geschiedenis van de mensheid zal zijn.

    Tevens kan een groot vraagteken gezet worden achter de zin

    "Observatie leert dat er wel verschillen in inzicht zijn ten aanzien van de mate waarin een federaal Europa wel of geen gestalte zou moeten krijgen.",

    aangezien uiteraard eerst een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als rechtstreeks gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken op Euroniveau geblust moet worden voordat ook maar enig politicus in de Eurozone een geloofwaardig vergezicht over een federaal Europa over de suffering people van de bij deze brand betrokken "souvereine" lidstaten met verschillende snelheden in de Eurozone kan uitstorten.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.