Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

2013: Verschil wordt groter

De IEX-columnisten blikken - zoals gebruikelijk - weer vooruit op het komende jaar. Van AEX en Dow Jones tot dé verrassing en 'cliff' van 2013. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2013.


 

Voorspellingen Nico van Geest Per 31 december 2013
AEX 380, dat is het oude technische niveau van september 2008 voor de kredietcrisis begon. Op zich behoeven maar een paar zwaargewichten in koers te stijgen en de AEX heeft er al 20 punten bij:
  • Unilever: 32,50
  • Shell: 29,00
  • ING: 9,00
Dow Jones 14.500
Euro-dollar 1,35, ik denk dat er meer geld (dollars) in de Verenigde Staten in omloop komt dan in de eurozone; dit drukt de dollarkoers.
Goud 1750 dollar per ounce, het vertrouwen neemt iets toe waardoor de goudprijs per saldo geen forse beweging zal laten zien. Kopers in Azië en mogelijk Centrale Banken uit de westerse wereld als verkopers.
Olie (WTI, per vat) 80 dollar per vat, het verschil in Brent en WTI zal er blijven. Per saldo komt er geen forse prijsstijging door energiebezuinigingen en meer aanbod.
ECB-rente 0,50%, een verlaging van 0,25%.
Fed-rente 0,50%, een verhoging dus van 0,25%.
Tienjarige NL-obligatierente 1,75%, een geringe stijging.
Economische groei in Europa in percentage -0,5%
Economische groei in Verenigde Staten in percentage +2,5%
Sterkste opkomende economie Brazilië en als tweede India.
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen Ik spreek liever over underperformers. Bij flopaandelen kom je al gauw uit bij kleine fondsen en pennystocks. Ik hoop in ieder geval dat we in 2013 verlost worden van Wessanen, dan is deze tien jaar durende, slechte soap-serie voorbij.
De 'cliff' van 2013 Het verschil tussen de gang van zaken in reële economie van Europa en het aandelenrendement loopt verder op. Dit lijkt een cliff.
De verrassing van 2013
  1. Een zwarte zwaan in Nederland ontdekt.
  2. Een nog onbekende derivatenportefeuille wordt zichtbaar bij een instelling waarvan we het niet verwachten.
2013: het jaar van aandelen of obligaties? Aandelen

 

Toelichting

Toppers
Betere vooruitzichten voor ING en de kostenbesparingen gaan doortikken. Bovendien zal de koers anticiperen op splitsing van activiteiten of verkopen en op een hervatting van het dividend in 2014.

SBM Offshore was helaas ook mijn favoriet voor 2012 en om dezelfde reden staat het bedrijf nu weer in mijn topperslijst:

  • versterkt management
  • lage waardering
  • redelijke oplossingen voor het Yme-probleemplatform

Het schoonschip maken gebeurt nu hopelijk in 2013.

De koers van L'Oréal zal vooruit lopen op het einde van een stand-still agreement in 2014 tussen de 30%-aandeelhouders familie Bettencourt en Nestlé. Gezien de lage rente kan Nestlé wel wat betalen en op die manier de onderneming volledig inlijven en consolideren.

In een tegenovergestelde situatie kan L’Oréal grootaandeelhouders uitkopen. Immers L’Oréal heeft een netto cashpositie. Hierdoor kan een optimale financieringsstructuur worden bereikt (fiscaal aftrekbare rente en minder uitstaande aandelen).

Underperformers
De groei van DE Masterblenders valt tegen en het bedrijf is te sterk afhankelijk van een stagnerende West-Europese markt. Bovendien is het aandeel al duur geprijsd. Een ongeduldige CEO kan leiden tot een angstcultuur in de organisatie.

Ten Cate is te afhankelijk van (semi-regionale) overheidsbudgetten en van projecten. Bovendien neemt volgens mij de technologische voorsprong op een aantal gebieden af door nieuwe nanotechnologietoepassingen (uit de Verenigde Staten) en graszaadveredeling.

Ik ben overigens wel positief over geotextiel en vliegtuigcomposieten. Er is een dominante CEO (60-plusser), zonder kroonprinsen, voor zover ik weet. Overigens is er aan aandelenkoopadviezen bij ten Cate geen gebrek.

Na de goede koersperformance in 2012 sinds de IPO wordt het handhaven van de winstgroei de komende jaren moeilijker. voor Ziggo Bovendien is er een continue geleidelijke verkoop van aandelen van de originele aandeelhouders eb private equity-partijen.

Economische groei
Het verschil in economische groei tussen Europa (-0,5%) en de Verenigde Staten (+2,5%) zal in 2013 verder oplopen. Daar moet u bij uw aandelenkeuze rekening meehouden.

Ik verwacht de sterkste groei van de opkomende martken in Brazilië. Door de ontwikkeling van olie- en gasvondsten, de voorbereiding van sportevenementen (wereldkampioenschappen voetbal en Olympische Spelen) en de daarmee gepaardgaande investeringen in de infrastructuur.

Als tweede groeier zie ik India door meer outsourcing ICT en de inflatie gaat daar verder omlaag.

Te hoge inflatie
Het verschil tussen de gang van zaken in reële economie van Europa en het aandelenrendement loopt verder op. Een cliff? Toch verwacht ik dat door de langdurige lage rente op spaargeld en deposito’s een deel van de spaarders geleidelijk aan een beetje gaan ruilen naar aandelen.

Ik verwacht dat de aandelenkoersen geleidelijk aan oplopen en dus wat vertrouwen geven. Dit gold in 2012 ook voor obligaties maar hier is in 2013 minder ruimte voor. Let wel (beursgenoteerde) ondernemingen zijn niet geografisch gebonden, landen wel.

Na de zeer goede performance van bedrijfsobligaties met name in het tweede halfjaar denk ik dat er niet zo veel meer te halen is bij bedrijfsobligaties (en gokken op Italiaanse en Spaanse staatsleningen zou ik niet doen).

Niet alleen op triple A-obligaties maar zelfs op investment grade-obligaties maak je de inflatie niet meer goed. Derhalve voorkeur voor aandelen.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico van Geest

Auteur:

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. Een uitdagend 2016
  2. Durf te voorspellen!
  3. 2015: AEX naar 450

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.