Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Ik stem BAM

In ons kapitalistische systeem staat én valt alles met vertrouwen. Vertrouwen in onze leiders, vertrouwen in onze centrale bankiers, vertrouwen in ons fiatgeld dat geen enkele intrinsieke waarde heeft en vertrouwen in onze eigen toekomst bepalen daardoor onze economie. Omdat het kapitalisme stilstand als achteruitgang beschouwt, dient er continue groei te zijn maar dat kan alleen als de verkeerslichten op groen staan.

Ons bruto binnenlands product (bbp) is een optelsom van consumentenbestedingen, investeringen, overheidsbestedingen plus de netto-export of minus de netto-import. Consumenten uit de westerse economieën spelen in de optelsom de hoofdrol, terwijl in China de overheid nog de belangrijkste bijdrage levert aan het bbp. Dat die consument zich lekker moet voelen, staat buiten elke discussie en dus zal een overheid, samen met de centrale bank, een dergelijke omgeving moeten creëren om dit in stand te houden.

In de VS lijkt de consument zijn rol als vliegwiel weer te willen gaan vervullen. Sinds februari 2008 was het Amerikaanse consumentenvertrouwen niet zo hoog als in oktober. Door de aantrekkende banenmarkt in de VS staan de Amerikanen weer opgewekt in het leven.

Net droog
Plaats de aantrekkende huizenmarkt naast de banenmarkt en we kunnen het verbeterde Amerikaanse consumentenvertrouwen een plek geven. Nu zal er later dit jaar nog wel even een fiscaal klifje genomen moeten worden in de VS. In 2013 lijkt de Amerikaanse economie ergens tussen de 2,5% en 3% gaan groeien. Amerikaanse consumenten merken dat ze samen met de overheid en de Fed proberen er het beste van proberen te maken en dat geeft blijkbaar een goed gevoel.

Dat ook de Fed een hoofdrol vervult, is duidelijk. De plotse stijging van de goudprijs gisteren bewees dat met de herverkiezing van Obama op een flink verruimende Fed gerekend mag blijven worden. In Europa en dan ook nog eens vooral in ons calvinistische landje, is er nog geen sprake van een verbetering van het consumentenvertrouwen.

In 2012 houden we het in Nederland nog maar net droog maar tot en met 2017 verwacht het CPB weinig tot geen groei. In de eurozone kromp de economie in het tweede kwartaal met 0,5% ten opzichte van een jaar eerder. Het consumentenvertrouwen in de eurozone is de laatste maanden verder onder druk gekomen.

Hurkhouding
Maar waar wil ik naar toe? Naar de Nederlandse consument en hoe u als belegger daar mogelijk al snel van kunt profiteren! De Nederlandse consument is niet alleen somber, maar hij geeft merkbaar ook steeds minder uit. In augustus besteedde u 2% minder aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Maar als we naar de consumptie van duurzame goederen kijken, dan tuimelde deze zelfs met ruim 7%.

In juni vertraagde de krimp van de verkoop van duurzame goederen nog even tot 1% omdat veel consumenten besloten voor 1 juli een auto aan te schaffen om zo te profiteren van fiscale voordelen. Maar inmiddels is het lachen de Nederlandse autoverkoper vergaan, want in oktober waren de (nieuwe) autoverkopen gedaald tot een niveau dat al jaren niet gezien is.

Mochten opportunistische autoverkopers soms denken dat je eerst diep door de knieën moet gaan om daarna weer hoog op te springen, dan heb ik nog een nare mededeling. Bureau Aumacon verwacht voor 2013 nog eens 12% lagere autoverkopen dan in 2012, dus die hurkhouding mogen de autoverkopers nog even aanhouden.

Kopersbonus
Maar er loopt meer stroef in Nederland. Door de zeer knullige manier waarop ons nieuwe kabinet u en mij heeft proberen te vertellen wat voor een feest het gaat worden met de grote nivelleringsslag die ons te wachten staat, zijn de laatste rasoptimisten nu ook een toontje lager gaan zingen. Het consumentenvertrouwen zal van de valse start van dit kabinet nog maanden last hebben.

Natuurlijk kan ik nu heel somber gaan eindigen en een beetje voortborduren op de misère die veel Nederlanders in hun lijf voelen. Maar dat doe ik niet! Veel moet anders en veel zal ook anders gaan worden in 2013 maar ik kan me niet voorstellen dat de Nederlandse overheid, om Brussel te plezieren, u en mij langzaam maar zeker de nek om gaat draaien.

Er zal vooral iets gedaan moeten worden aan de Nederlandse huizenmarkt en dat kan ook als nieuwe hypotheken gedeeltelijk aflosbaar zijn geworden. De Amerikaanse huizenkoper is enkele jaren terug al eens geholpen met een flinke kopersbonus en waarom zou dat niet in Nederland kunnen? Hoe ondenkbaar misschien nu ook, toch sluit ik flinke overheidssteun in 2013 niet uit. Nu u even niet mee wilt of kunt doen, mag de overheid zijn schouder aan ons geven.

Sherlock Holmes
We hebben nu snel een schouder nodig om op steunen en niet een schouder om op uit te huilen na een nivelleringsfeestje. Omdat ik nog een flinke daling van de huizenprijzen in de eerste maanden van 2013 voorzie, denk ik dat de Nederlandse overheid er de volgende zomer alles aan zal willen (of beter gezegd moeten) doen om de huizenmarkt een bodem te geven. Veel jonge mensen zoeken huizen, maar kunnen niet kopen en zullen dus geholpen moeten worden.

Als de overheid er in slaagt een prijsbodem te creëren op de huizenmarkt omdat de instappers weer kunnen kopen, dan zou het met ons consumentenvertrouwen ook wel weer eens snel de goede kant op kunnen gaan. Ik sluit niets uit, net zoals Sherlock Holmes, en ga dus uit van het meest onverwachte en koop daarom aandelen in bouwer BAM.

Nederland afbreken is zo gebeurd, maar laten we nu eens kijken hoe we het land weer kunnen opbouwen en dat begint, volgens mij, op de huizenmarkt. Mocht de huizenmarkt zich volgend jaar op een 10% lager prijsniveau stabiliseren, dan kan het feest worden voor BAM-beleggers.

Door alle voorzieningen die BAM eerder dit jaar nam, is elk teken van stabilisatie op de Nederlandse huizenmarkt boven de door BAM nog veronderstelde prijsdaling van 15% een vette bonus waarop de koers van BAM zonder enige moeite 50% kan oplopen. Ik heb er weer vertrouwen in, u ook?

Ype Schaap heeft geen positie in BAM, Antaurus heeft voor relaties wel een positie in BAM ingenomen.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Moneyball 7 november 2012 15:32
    "Veel jonge mensen zoeken huizen, maar kunnen niet kopen en zullen dus geholpen moeten worden". Wat is je vertrekpunt voor deze normatieve uitspraak Yme? Vanuit welk belang 'moeten' zij geholpen worden? En zo kan ik voor het hele stuk nog wel een hele tijdje doorgaan. Maar ach....deze keer in ieder geval een poging tot onderbouwing van zijn ideeen/visie. Dat is al wat vergeleken met eerdere teksten
  2. [verwijderd] 7 november 2012 19:47
    quote:

    shutterspeed schreef op 7 november 2012 14:00:

    Als hij daar posities van heeft ingenomen voor klanten wel, anders niet ;p
    Precies, zo voorspelbaar weer, dit stukje van Ype.

    Logica volgens Ype Schaap: De overheid beperkt de hypotheekrenteaftrek om schuldengroei in de private sector tegen te gaan, dus diezelfde overheid zal volgend jaar wel gaan stimuleren op de huizenmarkt.

  3. [verwijderd] 9 november 2012 10:03
    quote:

    treurige toekomst schreef op 7 november 2012 19:47:

    Pas op!!

    Bam heeft veel schulden, een zwakke balans.
    Daarbij is herstel huizenmarkt ver weg!
    Daarom is BAM sinds het koopadvies van Ype ook met 10% gedaald.

    Hier is het trouwens long Heijmans en short BAM, op basis van waardering en strategie.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.