Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

TA: Steunzone intact

De AEX scherpte gisteren de toppen verder aan tot de 336,50 en bleef hiermee op minder dan een punt verwijderd van de weerstand van 337,30. Daar lag zowel een voormalige top als de stijgende toppenlijn van het smalle stijgende trendkanaal.

Deze toppenlijn is vandaag verder opgelopen naar 337,70 en zal volgende week bij de jaartop van 340,20 noteren. Zolang de AEX boven de zone 332 tot 332,85 blijft bewegen, is de kans groot op een versteiling van de stijgende kortetermijntrend in de komende twee weken tot boven de genoemde stijgende toppenlijn.

In de genoemde steunzone ligt zowel een belangrijke horizontale steun (332,85) als het 50-daags gemiddelde. Bij koersen hieronder staat in principe de weg open naar de stijgende bodemlijn sinds het recente dieptepunt van 321,80. Deze bodemlijn is ondertussen opgelopen naar 328,70 met tussenliggende steun bij 330,50.

Onveranderd koersdoel
Naar mijn mening is de AEX momenteel kracht aan het opbouwen voor een volgende opwaartse beweging in de komende weken. Mijn koersdoel voor de rest van dit jaar blijft onveranderd liggen bij 346,85 tot 351.

Hier liggen de twee overige toppen van vorig jaar juli. De eerste top lag bij de 340,20, het niveau waar recent de dubbele top werd gevormd. Deze krachtopbouw zien we ook terug in de technische indicatoren.

Zowel de RSI als de MACD braken beiden opwaarts hun dalende toppenlijn en zijn momenteel bezig met een terugtest van deze voormalige weerstandslijn. Hier zou ook de eerste hogere bodem kunnen worden gevormd.

Alle overige signalen staan verder ook op groen, er is sprake geweest van een klassieke omkeer boven het eerste Fibonacci-retracementniveau in de zone 316 tot 318, een niveau berekent vanaf het juni-dieptepunt. Een hertest van de zone 332 tot 332,85 blijft tot de mogelijkheden behoren.

Maar een doorbraak zorgt pas voor meer neerwaarts potentieel en zolang dat niet gebeurt, wordt deze steunzone almaar sterker.


Klik op de grafiek voor een grote versie

DAX: sterke terugtest
Ook in de DAX is er sprake van een sterke terugtest. De index beweegt nog wel binnen de grenzen van de rectangle (zijwaartse consolidatie) tussen de 7195 en 7475 maar zal in de komende tijd een volgende richting moeten kiezen.

Rectangles zijn vaker continuatiepatronen dan omkeerpatronen, een opwaartse uitbraak is dan ook het meest reële scenario. Hierna verwacht ik minimaal een test van de jaartop van vorig jaar van 7600.

Na de opwaartse doorbraak van de dalende toppenlijn van het dalende wigpatroon testte de DAX deze gisteren terug bij 7320. Vandaag is deze voormalige dalende toppenlijn verder gezakt naar 7310.

De DAX zit naar mijn mening in het proces van de vorming van een eerste hogere kortetermijnbodem als opstapje voor een test en mogelijk directe doorbraak van de jaartop bij 7478.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500: forse draai
Na de Nasdaq 100, brak ook de S&P 500 neerwaarts door de scherp stijgende kortetermijnbodemlijn. De S&P 500 testte wel precies de onderkant van de belangrijke steunzone van 1422 tot 1425.

Een slotbeweging hieronder zorgt voor meer neerwaarts potentieel naar de 1395, waar de bodems van augustus liggen en het eerste Fibonacci-retracementniveau. Zolang de zone tot 1422 niet wordt gebroken, blijft de kans groot dat vandaag of morgen ineens een forse opwaartse draai plaatsvindt.

Russell: all-time high
Speciale aandacht gaat uit naar de Russell 2000, de Amerikaanse midcap-index. Hij heeft zijn all-time high al getest, maar zit in een correctiefase. Hierbij is sprake van een vlagpatroon dat boven de dalende toppenlijn van 840 wordt afgerond.

De koers viel gisteren terug tot precies de onderkant van de stijgende bodemlijn sinds juni dit jaar van 817. Hieronder ontstaat een forsere correctie, maar de kans is reëel dat hier vandaag een draai zal plaatsvinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 oktober 2012 09:23
    Gisteren de Dow Jones en SP500 onder hun belangrijke steunniveau's. Maar door een opmerkelijk herstel in het laatste half uur werd alles opgepoetst. Het verkoopsignaal werd ongedaan gemaakt. Het riekt daar naar manipulatie, want het ging zo gemakkelijk. Ik vertrouw deze markt niet. Het wordt kunstmatig hoog gehouden.
  2. ericlzg 23 oktober 2012 09:40
    quote:

    sarah2005 schreef op 23 oktober 2012 09:35:

    Dat errorpath 500 moet toch wel ongeveer uitgesleten zijn, mijn geduld begint in ieder geval op te raken ....
    Mee eens. Kreeg van support te horen dat het nog wel zou moeten werken als je via "http://www.debeurs.nl/" naar het foum zou gaan.
  3. [verwijderd] 23 oktober 2012 10:18
    quote:

    kolenboer schreef:

    Ik ga vandaag zeker niet long. Ik heb mijn putjes en die houd ik rustig vast. De beurzen zijn veel te zwak.
    Je hebt vast gelijk, maar na gisteren de hele dag scheef te hebben gezeten was mijn emotie sterker dan mijn ratio.

    Ik baal trouwens nog méér van mijn vk sh dax op vrijdag. Die TS staat op 4,60 en ik heb hem verkocht op 3,30 met een paar duppies winst....
221 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.