Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

23 uur per dag handelen

De komende weken laten we u op IEX kennismaken met negen beleggingsfondsen. Niet zomaar negen fondsen, maar het zijn beleggingsfondsen die de komende tijd op deze site een kijkje in hun keuken gaan geven. Transparantie gaat tenslotte verder dan alleen een brochure en een prospectus. Daarom houden deze negen fondsen u de komende tijd op de hoogte van hun handel en wandel.

Alle negen fondsen zijn te vinden op de sectie Fundshare op deze site. Nummer drie: Market Neutral Fund.


Het Market Neutral Fund volgt een marktneutrale strategie, waarbij de nadruk ligt op een absoluut rendement . De fondsmanagers kiezen dus posities die niet winnen of verliezen bij het dalen of stijgen van de markt. Ze proberen rendement te maken uit bewegingen die financiële producten onderling maken.

Maar hoe houden de fondsmanagers van HIQ al die beursbewegingen bij? Met een zelf ontwikkeld computermodel. Het model bepaalt bijvoorbeeld, op basis van marktinformatie hoe de koers van Royal Dutch Shell zich de afgelopen minuten had moeten gedragen als bijvoorbeeld de olieprijs stijgt.

Vervolgens is er een algoritme actief dat eventuele afwijkingen gebruikt om posities in te nemen of af te bouwen. Een positie bestaat dan altijd uit een marktneutraal pakketje, vaak een combinatie van long- en shortposities in allerlei instrumenten. Alleen als er afwijkende signalen komen komt er een menselijk handelen aan te pas.

Jasper Anderluh

Spreiding
Fondsmanager Jasper Anderluh: "Op dit moment handelen we circa 1500 producten op 65 beurzen en doen we op een topdag 50.000 transacties, zo’n 23 uur per dag." Het idee achter zoveel handelen op beurzen wereldwijd is spreiding.

Anderluh: "Hoe meer we de middelen van het fonds spreiden over verschillende soorten producten, des te minder gevaar we lopen voor grote prijsuitschieters." Die spreiding is cruciaal.

Door meer beleggingcategorieën toe te voegen kan het fonds in slechte marktomstandigheden blijven doordraaien. Statistisch gezien zou marktneutraliteit zich moeten vertalen in een lage correlatie van de rendementen met de markt. En dat blijkt wel de behaalde rendementen van het fonds.

Eerste prijs
Anderluh: "Sinds de oprichting van het fonds in augustus 2007 bedraagt het rendement meer dan 95%. De markten, bijvoorbeeld de Eurostoxx 50-index (-42%), daalden de afgelopen jaren flink." Hiermee is dit fonds een van de best presterende hedgefunds in Nederland en ter wereld.

Recent versloegen de fondsmanagers concurrenten van de internationale zakenbanken en fondsbeheerders uit New York, Londen en Hongkong tijdens tijdens de Battle of the Quants Awards in Londen. HIQ won de eerste prijs in de categorie Relative value and high frequency trading voor de beste performance met een lage correlatie.

Anderluh en zijn collega's hebben allemaal of een wiskundige, technische achtergrond of een handelsachtergrond. Het team heeft elkaar leren kennen op de arbitrageafdeling bij AOT en heeft ervaring met zowel modellen bouwen en onderhouden als met de handel en de grillen van de markt.

Beurslidmaatschap
De beleggers in het fonds zijn heel divers. Anderluh: "Wij richten ons niet specifiek op hele grote beleggers. Instappen kan al vanaf 2500 euro en daarmee richten we ons meer op vermogende particulieren en (ex)ondernemers. Vooral deze laatste groep is dankzij hun ondernemersverleden gewend iets meer risico te nemen en heeft veel belangstelling voor onze beleggingsstrategie."

Een van de hoogtepunten van 2012 van het fonds is het beurslidmaatschap. Ter gelegenheid daarvan mocht fondsmanager Anderluh de openingsbel bij NYSE Euronext luiden.

Het HiQ Invest Market Neutral Fund heeft, als eerste beleggingsfonds in Nederland, een eigen lidmaatschap verkregen op deze beurs. Vanuit dit lidmaatschap vervult het fonds de rol van liquidity provider in obligaties, zodat ook in de obligatieportefeuille van het fonds algoritmische strategieën actief zijn.

Fondsgegevens: HIQ Invest Market Neutral Fund

  • Fondsmanagers: Jasper Anderluh, Niels Klok en Gijs Nagel
  • Huis: HIQ Invest
  • Startdatum fonds: 14 augustus 2007
  • Fondsvermogen: 42 miljoen euro
  • Munteenheid: euro
  • Strategie: marktneutraal
  • Minimale instap: 2500 euro
  • In- en uitstappen: maandelijks
  • In- en uitstapkosten: 1%
  • Beheervergoeding: 2%
  • Performance fee: 30% (met high watermark)
  • Rendement 1 jaar 24,9%
  • Rendement 3 jaar 36,7%
  • Rendement sinds oprichting 97,3%

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 oktober 2012 12:12
    quote:

    Blue Monday schreef op 24 oktober 2012 11:22:

    Toe maar. Een 1% instap, 1% uitstap, 2% jaarlijks en 30% performance fee.
    En de EuroStoxx-50 is natuurlijk ook de meest realistische benchmark om je tegen af te zetten.

    Ik ben onder de indruk.
    Als het beoogde rendement 15% per jaar is voor de belegger (en dat is de afgelopen 5 jaar bijna waar gemaakt), met 0 correlatie met de EuroStoxx 50, dan is dat ongeveer 10% meer dan wat je op de beste depositorekening krijgt.

    Maar als jij 5% max een mooi rendement vindt dan geef je het toch lekker aan de bank?
  2. [verwijderd] 24 oktober 2012 12:58
    Wat je doet is 50 fondsen oprichten met mooie namen en flink aggressieve (maar fors verschillende strategieen). Ieder jaar vouw je de slechtste 10 in de overblijvenden. Na een paar jaar hebben de overblijvenden een fantastisch trackrecord. En dan ga je publiek.

    Maar ik zou zeggen: breng je geld naar de heren, met 2500 Euro mag je al terecht.
  3. [verwijderd] 24 oktober 2012 13:32
    quote:

    Blue Monday schreef op 24 oktober 2012 12:58:

    Wat je doet is 50 fondsen oprichten met mooie namen en flink aggressieve (maar fors verschillende strategieen). Ieder jaar vouw je de slechtste 10 in de overblijvenden. Na een paar jaar hebben de overblijvenden een fantastisch trackrecord. En dan ga je publiek.

    Maar ik zou zeggen: breng je geld naar de heren, met 2500 Euro mag je al terecht.
    Ik zou zeggen; lees je eerst eens beter in voordat je als een kleuter begint te brullen...
  4. Met Effekt 24 oktober 2012 21:54
    Van de hedge funds is dit één van de betere. Grootste nadeel vind ik dat je maar eens per maand kan in/uitstappen.
    Maar van alle fondsen is bv een Fidelity Thailand fonds stukken beter. Ook dit jaar weer met 30% YTD en zelfs meer dan dat over de laatste 3 jaar, 37%/jr.

    Kijk maar eens op Morningstar.
  5. [verwijderd] 25 oktober 2012 00:02
    Klinkt heel mooi, maar risico is wel enorm met 1%in EN 1% uit(?!?), 2% beheer, 30% perf.
    97,3% in 5 jaar -/- 1%in/uit= 96% = ong. 15/16% p.j.(herbelegd) - 2% - (15*30%=)4.5%= 8,max9%. En misschien nog transactiekosten (1-2%)??
    Dus wat blijft er over als ze 1 jaar niet performen of verlies draaien??
    Bitter weinig. Te duur is te duur. Vooral leuk voor henzelf.
  6. [verwijderd] 25 oktober 2012 00:43
    quote:

    Met Effekt schreef op 24 oktober 2012 21:54:

    Maar van alle fondsen is bv een Fidelity Thailand fonds stukken beter. Ook dit jaar weer met 30% YTD en zelfs meer dan dat over de laatste 3 jaar, 37%/jr.

    Kijk maar eens op Morningstar.
    Maar die prestatie komt niet zozeer van het fonds zelf, maar omdat Thailand de laatste 4.5 jaar super gepresteerd heeft. Fidelity heeft het maar een fractie beter gedaan dan de MSCI Thailand index.

    Ik durf zelf niet teveel te vertrouwen op quants, aan de robuustheid van het onderliggende model en software aan black swans en animal spirits. Juist omdat alle mensen achter HiQ weliswaar allemaal zeer hoog opgeleide mensen zijn, maar wel allemaal beta mensen. En beurs is niet 100% ratio. Bij gewone beleggingsfondsen heb je nog enigszins inzicht in het portfolio en beslissingen. Bij het HiQ moet je maar vertrouwen in de personen en ...
    het is een saai voorbeeld, maar zelfs de nobelprijswinnaars achter Long-Term Capital Management hebben laten zien hoe hard je kan falen door verkeerde aannames in je model. En foutjes in de software zoals afgelopen jaar bij Knight Capital heeft me ook niet bepaald gesterkt om quants te volgen.
  7. Chicken_Skin_Music 25 oktober 2012 05:35
    quote:

    gurtx schreef op 25 oktober 2012 00:02:

    Klinkt heel mooi, maar risico is wel enorm met 1%in EN 1% uit(?!?), 2% beheer, 30% perf.
    97,3% in 5 jaar -/- 1%in/uit= 96% = ong. 15/16% p.j.(herbelegd) - 2% - (15*30%=)4.5%= 8,max9%. En misschien nog transactiekosten (1-2%)??
    Dus wat blijft er over als ze 1 jaar niet performen of verlies draaien??
    Bitter weinig. Te duur is te duur. Vooral leuk voor henzelf.
    Ik weet niet zo goed wat je hier probeert te doen.
    Die 97,3% in 5 jaar..... je begrijpt toch hopelijk wel dat daar de performance fee en beheerkosten al vanaf zijn gehaald, hé?
  8. Chicken_Skin_Music 25 oktober 2012 05:40
    quote:

    Met Effekt schreef op 24 oktober 2012 21:54:

    Van de hedge funds is dit één van de betere. Grootste nadeel vind ik dat je maar eens per maand kan in/uitstappen.
    Maar van alle fondsen is bv een Fidelity Thailand fonds stukken beter. Ook dit jaar weer met 30% YTD en zelfs meer dan dat over de laatste 3 jaar, 37%/jr.

    Kijk maar eens op Morningstar.
    Ha ha ha.... leuk om te zien dat elk jaar een ander land het het beste gedaan heeft, en dat er dan ook altijd mensen zijn die claimen dat je dus in het .......land fonds moet investeren.

    Paar jaar geleden was het Rusland, toen Turkije, Egypte, ik meen zelfs Peru te herinneren.
  9. Chicken_Skin_Music 25 oktober 2012 05:49
    quote:

    Blue Monday schreef op 24 oktober 2012 12:58:

    Wat je doet is 50 fondsen oprichten met mooie namen en flink aggressieve (maar fors verschillende strategieen). Ieder jaar vouw je de slechtste 10 in de overblijvenden. Na een paar jaar hebben de overblijvenden een fantastisch trackrecord. En dan ga je publiek.

    Maar ik zou zeggen: breng je geld naar de heren, met 2500 Euro mag je al terecht.
    Het trackrecord is fraai sinds dat het fonds publiek is gegaan.
    Inderdaad schermen beginnende hedgefunds soms met fictieve (gesimuleerde) rendementen, maar dat is hier niet het geval.

    Ik zit er al ruim 4 jaar in met een bescheiden gedeelte van mijn portefeuille, en het is een van de best presterende posities. Maar belangrijker nog eigenlijk is de 0-correlatie met aandelen en obligaties. Waar vind je dat tegenwoordig nog?

    Oh ja, de spaarrekening met zo'n 2% rente. Nu ja, daar heb ik inderdaad ook een deel op staan. Eieren, mandje, etc....
  10. [verwijderd] 25 oktober 2012 08:30
    quote:

    gurtx schreef op 25 oktober 2012 00:02:

    ...

    Dus wat blijft er over als ze 1 jaar niet performen of verlies draaien??

    ...
    Simpel. Als ze 1 jaar geen rendement zouden maken dan is de fee 2%, alleen de beheersfee. Geen performance is geen nieuwe highs is geen nieuwe performance fee.

    "Vooral leuk voor henzelf." Dat is dan maar de vraag, want van 2% beheerfee is het moeilijk om een hedgefund draaiende te houden als het geen honderden miljoenen onder beheer heeft.

    Het mag dus duidelijk zijn dat de beheerders er een bovengemiddeld belang bij hebben om elk jaar rendement te maken.
  11. [verwijderd] 25 oktober 2012 09:56
    quote:

    frank2you schreef op 25 oktober 2012 09:30:

    van die 32% plus aan kosten kan ik me af en toe wel een misser veroorloven...maar goed voor diegenen die er geen tijd aan willen besteden en leuk alternatief.
    Er zijn geen 32%+ kosten. De kosten zijn 2% per jaar. De 30% performance fee kun je zien als salaris dat alleen wordt betaald als er gepresteerd wordt, en dan nog alleen over het gedeelte boven de vorige high van het fonds, dus _niet_ over de hele inleg.
  12. frank2you 25 oktober 2012 09:58
    quote:

    Rosser schreef op 25 oktober 2012 09:56:

    [...]

    Er zijn geen 32%+ kosten. De kosten zijn 2% per jaar. De 30% performance fee kun je zien als salaris dat alleen wordt betaald als er gepresteerd wordt, en dan nog alleen over het gedeelte boven de vorige high van het fonds, dus _niet_ over de hele inleg.
    Ok...je weet er veel van.....inmiddels deelgenomen?
  13. [verwijderd] 25 oktober 2012 10:08
    quote:

    frank2you schreef op 25 oktober 2012 09:58:

    [...]

    Ok...je weet er veel van.....inmiddels deelgenomen?
    Disclosure; ja. Zit er in sinds begin 2008 en nog eens bijgekocht eind 2009. Ik ben een ex-collega van die jongens en had er vertrouwen in, maar dat is niet de reden dat ik hier post. Er bestaan gewoon veel misverstanden onder beleggers over hedgefunds.
  14. Met Effekt 25 oktober 2012 11:30
    quote:

    Chicken_Skin_Music schreef op 25 oktober 2012 05:40:

    [...]

    Ha ha ha.... leuk om te zien dat elk jaar een ander land het het beste gedaan heeft, en dat er dan ook altijd mensen zijn die claimen dat je dus in het .......land fonds moet investeren.

    Paar jaar geleden was het Rusland, toen Turkije, Egypte, ik meen zelfs Peru te herinneren.
    Jij mag best lachen, ik heb in 3jaar al ruim 100% verdient aan Thailand, 157% om precies te zijn. Meer gespreid is hun ASEAN fonds, +78%/3jr. Ook de Aberdeen emerging market en small cap fondsen doen het erg goed; tussen 50-90% over 3jr. Die zijn meer gespreid.

    Ik ben met je eens dat presetatie over 1jr of korter weinig zeggen.

  15. Chicken_Skin_Music 25 oktober 2012 12:16
    quote:

    Met Effekt schreef op 25 oktober 2012 11:30:

    [...]

    Jij mag best lachen, ik heb in 3jaar al ruim 100% verdient aan Thailand, 157% om precies te zijn. Meer gespreid is hun ASEAN fonds, +78%/3jr. Ook de Aberdeen emerging market en small cap fondsen doen het erg goed; tussen 50-90% over 3jr. Die zijn meer gespreid.

    Ik ben met je eens dat presetatie over 1jr of korter weinig zeggen.

    Gefeliciteerd met uw mooie rendement. Zelf zit ik in Aberdeen Emerging Markets, dus net als u ben ik zeer content.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.