Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Het alpha, bèta, thèta-fonds

De komende weken gaan we u op IEX laten kennismaken met negen beleggingsfondsen. Niet zomaar negen fondsen, maar het zijn beleggingsfondsen die de komende tijd op deze site een kijkje in hun keuken gaan geven. Transparantie gaat tenslotte verder dan alleen een brochure en een prospectus. Daarom houden deze negen fondsen u de komende tijd op de hoogte van hun handel en wandel.

Alle negen fondsen zijn te vinden op de sectie 'Fundshare' op deze site. We trappen af met één van de twee hedgefunds in het assortiment: Fonds Bloemendaal.


Fonds Bloemendaal is een multi-strategy fund en lid van de Hollandse Hedgefund Index. Doel van het fonds is om onder alle omstandigheden een positief resultaat te behalen. "Bij zo’n doelstelling denken beleggers vaak aan obligaties, maar het kan ook prima met aandelen", zegt portefeuillebeheerder John Van der Schenk.

"We zijn op zoek naar situaties die elkaar versterken. Zo proberen we de kans op rendement te vergroten." De drie basisstrategieën van Fonds Bloemendaal vat hij samen met drie korte termen: alpha, bèta en thèta.

1. Alpha
“Alpha staat voor het benutten van waardeverschillen – je koopt iets dat volgens jouw ideeën duurder zou moeten worden en tegelijkertijd verkoop je iets anders wat te duur is. Hierdoor worden bepaalde risico’s beperkt, bijvoorbeeld het algemene marktrisico of specifiek sector risico."

John van der Schenk

2. Bèta
"Bèta betekent dat je meebeweegt met de markt. Dat doe je als je een sterke marktvisie hebt."

3. Thèta
"Daarnaast is er thèta, oftewel het tijdsverloop van optiepremies. Omdat die premie langzaam uit optieprijzen loopt kun je – ook als er verder niets gebeurt in de onderliggende waarde – toch een positief rendement halen."

"Wat we doen behelst altijd een of meer van die drie termen." De fondsmanagers werken vanuit een thematische kijk op de markt. Om er een paar te noemen:

  • zoetwaterschaarste
  • energie
  • emerging markets
  • vergrijzing
  • landbouwefficiency

Waarom? "In die them's is de onderliggende trend heel duidelijk en houdbaar op lange termijn," aldus Van der Schenk. Wanneer zich een beleggingsidee voordoet bepalen de fondsmanagers met welke strategieën die moet worden bespeeld.

Porsche
Momenteel (begin oktober 2012) heeft het fonds bijvoorbeeld een longpositie in Porsche. Deze luxe automaker heeft een miljardenpakket aandelen Volkwagen, maar omdat er nog de nodige rechtszaken worden gevoerd over het wel of niet breken van de regels door Porsche bij de koop van het Volkswagenbelang, worden die miljarden volgens Van der Schenk onvoldoende gereflecteerd in de koers van Porsche.

"Vorige maand waren er twee rechtszaken waarbij Porsche in het gelijk werd gesteld. Ging de koers meteen 13% omhoog." Het constant zoeken naar in zijn ogen verkeerd geprijsde aandelen, daar is Van der Schenk volgens hemzelf het beste in. "Eerst kijken wat er goedkoop is, dan afvragen waarom het aandeel goedkoop is. Is er iets structureel mis of alleen tijdelijk goedkoop? Inspelen op misprijzingen kan met aandelen long of short, maar ook met opties."

Danone en Unilever
Als tweede voorbeeld noemt Van der Schenk Danone en Unilever. "Unilever doet het goed op de beurs dit jaar, Danone is teruggezakt, maar heeft een betere groeistrategie. Wij wachten totdat dat verschil duidelijk wordt en spelen daarop in met aandelen en opties."

Geen benchmark
Opvallend is dat Fonds Bloemendaal geen benchmark hanteert. Van der Schenk: "Wij willen het beste uit de markt halen wat voor handen is, zonder ons daarvoor te moeten beperken door een benchmark. Onze doelstelling is een nettorendement van 12% per jaar. Dat is wel lastig gebleken de afgelopen crisisjaren, maar als we rampjaar 2008 eruit laten komen we op 9%. Onze particuliere en professionele klanten hebben vertrouwen dat wij een goed rendement kunnen maken en hoeven ons niet steeds langs een meetlat te leggen."

"Wij zien beleggen als topsport en willen er een persoonlijke touch aan geven. Beleggen is snel veranderingen interpreteren, geduld hebben en soms tegenslagen incasseren. Daarvoor zorgen we dat we mentaal fit en fysiek fit zijn." Daarom zijn de fondsmanagers ook wel eens op vakantie, ondanks dat het team van het fonds uit slechts twee man bestaat. "Dan gaat wel de laptop mee om de posities in de gaten te houden. Maar aan de andere kant: de thema’s en trends die wij volgen hangen niet op een week of twee. Dat is meestal langeretermijnwerk.”

Fondsgegevens Fonds Bloemendaal

  • Fondsmanagers: John van der Schenk, Jeroen Zuyderhoudt (risico en strategie)
  • Huis: Bloemendaal Investment Management
  • Startdatum fonds: 1 november 2007
  • Fondsvermogen: 12,4 miljoen euro
  • Munteenheid: euro
  • Strategie: multi-strategy
  • Minimale instap: 35.000
  • In- en uitstappen: maandelijks
  • In- en uitstapkosten: instap 0,85% (0,10% voor fonds, 0,75% voor beheerder), uitstap 1,25% na een jaar (0,25% voor fonds, 1% voor beheerder); binnen een jaar 2,75% (0,25% fonds, 2,5% beheerder)
  • Management fee: 0,15% per maand
  • Performance fee: 20% (met high watermark 101,76)
  • Rendement 1 jaar +10,01%
  • Rendement 3 jaar +18,83% (+5,92% per jaar)
  • Rendement sinds oprichting -17,46% (-3,76% per jaar)

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 oktober 2012 22:44
    Oprichtingsdatum 1-11-2007 en dan in 2008 al gelijk 42% eraf is natuurlijk wel pijnlijk.

    Op de site zie ik wel een benchmark grafiekje. AEX en MSCI World.
    www.fondsbloemendaal.nl/rendement

    Omdat het Antaurus Europe Fund van uw collega columnist Marc Langeveld ook een doelstelling van een nettorendement van 12% per jaar, heb ik even een snelle vergelijking gemaakt. Kosten en performance fee is ongeveer gelijk. Een jaar eerder opgericht, maar heeft veel flink beter gepresteerd dan Bloemendaal, ook in 2008.

    www.antaurus.nl/europe-fund/prestaties/
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.