Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inzakkende landenfonds

Geachte heer Kraland,

Allereerst wil ik u en alle andere IEX-medewerkers bedanken voor zo'n geweldige site. Ik kijk vrijwel iedere dag met genoegen naar de commentaren en analyses.

De Postbank gaat een beleggingsfonds introduceren dat belegt in de emerging markets, genaamd het Postbank Opkomende Landenfonds. Het fonds richt zich op Latijns Amerika, Azië, Oost-Europa en Midden & Oosten Afrika.

De afgelopen tijd lees ik vrij vaak dat de verwachte economische groei voor die landen hoog is en dit met name door vrijere regelgeving en globalisering van de wereldhandel. Zoals al vaker op IEX wordt vermeld wordt er veel van de bedrijven verwacht die zich op de nieuwe economie richten en dan met name tech-stocks. U zegt ook dat de rest 'dead-economy' wordt en Wolters Kluwer geeft ons alvast een voorproefje.

Er wordt nu dus minder verwacht van de oude, grote, logge ondernemingen en meer van de snelle flexibele tech-bedrijven. Alleen de waardering van die nieuwe economie bedrijven zijn gewoon veel te hoog.

Verwacht u dat de emerging markets van de vrijere regelgeving en globalisering kunnen profiteren of denkt u dat die vrijere regelgeving alleen kostenvoordelen voor het westen oplevert? Wat zal de rol van de 'opkomende landen' in de 'New Economy' worden? En verwacht u kijkend naar de hoge waardering van tech-stocks en slechte vooruitzichten voor 'dead-economy' aandelen dat er de komende jaren meer kapitaal naar de emerging markets zal stromen?

Ik weet dat het geen vragen zijn waar een direct antwoordt op mogelijk is, maar het lijkt mij nuttig om over het bovenstaande eens na te denken. Graag uw commentaar.

Met vriendelijke groeten,
Erik de Wit

Geachte heer De Wit,

Dank voor uw reactie. Kort samengevat is mijn gevoel over Opkomende Landenfondsen als volgt.

De naam bevalt ons enorm. Wij wachten nog steeds met spanning op de eerste bank die met een Inzakkende Landenfonds zal komen. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Nee, lacht u niet. Wij zijn een serieuze site en bovendien gevestigd in Nederland. In ons land kan over alles gelachen worden, als het maar niet over geld gaat en u kunt zich wel indenken dat wij, ons baserend op uitgebreid marktonderzoek gefinancierd door onze geldschieters,ons dit terdege bewust zijn.

Laten we het eens over de Inzakkende Landenfondsen hebben. Hoe herken je die?

Ten eerste aan de naam. Kijk, meneer De Wit, er wordt wel eens de spot gedreven met die bankiers. Zo van dat ze altijd geld steken in projecten voordat de markt instort en zo. U kent dat wel.

Wij vinden dat onterecht. Het gebeurt wel, maar het is aanzienlijk minder stom dan geld steken in projecten die al aan het instorten zijn. Je kunt zeggen wat je wilt van bankiers, maar dat doen ze niet.

Boze tongen zeggen dat dat komt doordat de kredietcommissie het niet goedkeurt als je met een voorstel komt voor een krediet aan een instortend project. Bankiers zijn nou eenmaal een gemakkelijk slachtoffer voor dit soort grappen.

Door de intense psychische druk in dit soort situaties worden bankiers dan ook beter betaald dan eigenlijk zou moeten, waardoor kredieten duurder zijn dan ze eigenlijk zouden moeten zijn.

U denkt al dat wij afdwalen, maar niets is minder waar. Waar wij naar toe willen is het volgende: Opkomende Landenfondsen worden alleen aan de man, vrouw of travestiet gebracht in periodes waarin deze landen ook inderdaad opkomen. Zoals nu bijvoorbeeld.

Meestal is dat niet zo en komen de opkomende landen naar beneden. Dan zie je eigenlijk pas hoe slim die bankiers - maar ook de fundmanagers - eigenlijk zijn. Briljant! Creatief! Scherp! Klantgericht! Marketing minded, zoals men elders zegt.

In zulke periodes gaan ze natuurlijk niet met kostbare reclamecampagnes de namen van die fondsen veranderen. Eigenlijk zou dat wel moeten, maar de STE schiet hier erbarmelijk te kort en dient toch eens wakker gemaakt te worden.

In zulke periodes, u zag het in 1998, blijven ze die fondsen gewoon Opkomende Landen Fondsen noemen. Een duivels slimme zet, waardoor je ziet dat die bankiers eigenlijk juist onderbetaald zijn, gezien hun toegevoegde waarde.

Laten we het zo zeggen. Gedurende het grootste deel van dit decennium presteerden Opkomende Landen slecht. Hoge scores werden slechts behaald in volatiliteit en kosten.

Wanneer zijn Opkomende Landenfondsen dan wel interessant?

In periodes van Opkomst. Die vallen meestal na een periode van intense neergang, zoals vorig jaar, volgend op het rampzalige 1998. Deze fondsen zijn ook interessant als zij uw broodheer zijn.

Als belegger zou ik, samenvattend, willen zeggen zijn deze fondsen interessant voor mannen die alles al hebben - vrouwen zijn meestal voorzichtiger is mijn ervaring, travestieten weet ik niet - en dan nog alleen in voornoemde periodes.

Met alles al hebben bedoelen wij natuurlijk beleggingen in de westerse markten, die, dankzij het Westers Imperialisme, vaak de eersten zijn om van een hoogconjunctuur in de Opkomende Markten te profiteren.

Met vriendelijke groet,
Michael Kraland

Reageren? Email naar: kraland@iex.nl.


Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Michael Kraland

Auteur:

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. Twee gezichten van Mammon
  2. Zeepbel? Geen kunst aan
  3. Recht voor z'n RAB

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.