Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Eurosplitsing

Vorige week schreef ik een stuk over de opvallende beweging in de spread tussen Duitsland aan de ene kant en Spanje en Italië aan de andere kant. Eerder dit jaar was er een één-op-één correlatie met de AEX. Die correlatie is nu weg.

De AEX gaat omhoog en de Spaanse en Italiaanse rente ook. De AEX lijkt zich niet aan te trekken van de euroangsten. Afgelopen week ging de Spaanse rente door de magische 7% en prompt kelderde de Spaanse beurs. Maar niet in Nederland.

Risicoloos
Het leek me tijd om wat dieper in de rentepercentages te duiken. Mijn obligatiecollega’s wezen me op het feit dat de rente in het zuiden wel stijgt, maar dat de spreads in de overige core-landen juist daalt. Goed punt.

In de grafiek ziet u de tweejarige rentepercentages van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en België. Allemaal kunnen voor niets of bijna niets geld lenen. Sterker nog soms krijg je er geld op toe. Betalen om je geld kwijt te kunnen.

Maar ja het is risicoloos. Ja lekker. Je hebt een 100%-kans op verlies. Dat is inderdaad een zekerheid. Maar niet een die ik zou willen.

Opvallend overigens dat België (lichtblauwe lijn) weer aansluiting bij de core-landen heeft gevonden. Je zou zo een vergelijking met de Tour de France kunnen maken.

Nu ik toch bezig was, heb ik ook een grafiekje van de tienjarig rentes gemaakt. Zelfs België leent op tien jaar nu à 2,45%. Eind vorig jaar was dat nog 5,65%.

En een grafiekje met de spreads van deze core-landen zodat u duidelijk kunt zien dat mijn obligatiecollega’s gelijk hebben.

In de PIIGS-spreads is juist een verslechtering te zien. Alleen Ierland lijkt de goede kant op te gaan. In een jaar tijd is de spread van 11% naar 5% gegaan. Opmerkelijk. Maar ja dat land is bereid om echte harde maatregelen te nemen en ook uit te voeren.

Die bereidheid lijkt in de meeste zuidelijke landen nog te ontbreken. Ik heb overigens Griekenland eruit gehaald. Dat vertekent het beeld te veel.

Splitsing
De obligatiemarkten lijken dus al een splitsing te maken in euroland. Het opmerkelijke is dat rentepercentage van de core-landen naar elkaar toe kruipen. En die van de periferie juist verder afwijken.

Ergo de obligatiemarkten trekken de lijn waar zij denken dat het eurogebied zal splitsen. Of ben ik nu te voorbarige conclusies aan het trekken. Ik zal het nog eens aan mijn obligatiecollega’s vragen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Openneer 24 juli 2012 13:10
    Die bereidheid lijkt in de meeste zuidelijke landen nog te ontbreken."

    Volgens mij ben je niet erg op de hoogte wat er in deze landen gebeurt. De bezuinigingsmaatregelen in Spanje bijvoorbeeld zijn fors en zo'n 2 a 3 jaar geleden al ingezet. Beetje bevooroordeeld over deze "knoflooklanden", Corné, of gewoon niet gehinderd door kennis over deze landen?
  2. [verwijderd] 24 juli 2012 13:49
    Als je alle balansen van de overheid, de lagere overheden en de spaanse banken zou open leggen en alles zou waarderen wat het ook echt waard is dan is het al lang failliet.

    Spanje zou groeien in 2012 en zijn targets halen, dat is bij lange na niet gelukt en de situatie in het land wordt alleen maar erger, dus met nog meer maatregelen ga je alleen verder kapot en voor 2013 is inmiddels een verdere krimp verwacht.

    Dus alles wordt alleen nog maar veel erger en dat nog voor zolang?, onacceptabel en onbetaalbaar dus zo snel mogelijk er uit en met een paar landen wel verder, de rest een eigen munt.

    Griekenland had er ook al veel eerder uit gemoeten, was ook veel goedkoper geweest en nu is het dezelfde situatie met Spanje en Italie al is het verschil dat de rente daar schijnbaar veel hoger mag oplopen voor er een keer echte alarm bellen af gaan en dat vind ik onbegrijpelijk want het gaat om iets van 3 triljard aan schuld van de overheden alleen al en daar komen dan de regio's in beide landen nog bij want en dan nog eens de steden in Italie die allemaal hulp nodig hebben en dan hebben we het nog niet over de banken die nu al vol zitten met bergen onafgebouwd waardeloos vastgoed tegen lening waarde die nooit betaald gaan worden.

    En de domino hier van is enorm op de banken in Frankrijk bijvoorbeeld etc etc.

    Maar niets aan de hand is de general thought nog steeds, denial, kop in het zand.

    Er waren er die vroeg onraad roken, maar nu lijkt bijna iedereen het wel te geloven en zijn alleen nog de politici en de banken bezig om zoveel mogelijk hun eigen hachje te redden en als daarvoor de pensioenen en spaargelden van heel europa er eerst aan moeten en de belastingen omhoog en de bijdrages aan gemeenten en zorg etcetc dan maak die mensen maar eerst allemaal kapot voordat je een keer toe gaat geven dat je gewoon enorm fout zit en verlies moet nemen anders worden de verliezen alleen maar groter.

    Het is kwaad of nog veel erger, dus moet er nu voor kwaad gekozen worden, maar dat gaat er daar boven non stop maar niet in.
  3. [verwijderd] 24 juli 2012 15:41
    Dat van die rente is nu wel duidelijk. De Belgische premier Elio Di Rupo weet kennelijk wat hij moet doen. Overigens ik las dat Spanje producten maakte zoals schoenen en textiel dat door Aziaten is overgenomen. Hervormen wordt dan moeilijk tenzij men Aziaten op hun eigen terrein weet te verslaan. Op naar de volgende knockout fase.
  4. AntiVuurwerk 24 juli 2012 15:54
    Corne ...

    Het stuk is fantastisch. Je obligatiehulpjes laten op een zeer duidelijke manier zien hoe de verdeeldheid is ontstaan. Het is niet proberen te voorspellen waar het heen gaat maar te concluderen dat het ergens heengaat. De laatste opmerkingen zijn wat mij betreft precies goed. De splitsing in de EURO gaat er komen. Helaas pindakaas.

    Het zijn dit soort verborgen signalen die je moet leren interpreteren. Nogmaals chapeau voor je obligatie vriendjes....
  5. [verwijderd] 24 juli 2012 20:39
    quote:

    Hans Heijkers schreef op 24 juli 2012 13:49:

    Er waren er die vroeg onraad roken, maar nu lijkt bijna iedereen het wel te geloven en zijn alleen nog de politici en de banken bezig om zoveel mogelijk hun eigen hachje te redden en als daarvoor de pensioenen en spaargelden van heel europa er eerst aan moeten en de belastingen omhoog en de bijdrages aan gemeenten en zorg etcetc dan maak die mensen maar eerst allemaal kapot voordat je een keer toe gaat geven dat je gewoon enorm fout zit en verlies moet nemen anders worden de verliezen alleen maar groter.

    Ik vrees dat je gelijk hebt.
    En ik ben heel benieuwd of Corné gelijk gaat krijgen.
  6. [verwijderd] 25 juli 2012 00:48
    Dat de spread tussen perifere en core ontzettend groot is is allang zichtbaar. Dat de spreads van de core landen zijn ingelopen op Duitsland is ook niet zo vreemd, gezien yields Duitsland en het zoeken van alternatieven door beleggers. De ontwikkeling van die spreads volg ik dan wel maar deze trend is niet zo opvallend. Ik zit eigenlijk meer op het moment te wachten dat de yields van alle landen structureel gaan stijgen, dan is het pas echt los.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.