Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Experts staan uitgebreid stil bij hot topics tijdens het LYNX Beleggersdebat

Op woensdag 15 januari doet onze eigen Hildo Laman mee aan het LYNX Beleggersdebat. Beursexperts gaan dan discussiëren over actuele beurstopics. Aanmelden kan nog, maar wacht niet te lang.

Experts staan uitgebreid stil bij hot topics tijdens het LYNX Beleggersdebat

Op woensdag 15 januari is het weer tijd voor het jaarlijkse LYNX Beleggersdebat. In dit debat, van 20:00 tot 21:45 uur, buigt een achttal experts zich over vier hot topics. Onder hen is onze eigen Hildo Laman namens IEX. Het debat is kosteloos online te volgen en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deze link.

In dit artikel blikken we vooruit op het debat met Justin Blekemolen, beleggingsspecialist bij LYNX. Een van de thema's waarover gediscussieerd zal worden, is het tweede presidentschap van Donald Trump. Op 20 januari begint Donald Trump officieel aan zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. 

Wat staat beleggers te wachten?

"Hoeveel verkiezingsbeloftes worden omgezet tot hard beleid moet nog blijken, maar dat er dingen gaan veranderen is zeker," zegt Blekemolen. "Trumps beleid blijft gericht op economische groei middels deregulering, de veelbesproken importheffingen en belastingvoordelen. Bedrijven die hun productie naar het thuisland (VS, red.) halen, worden daarvoor beloond. Dan zal reshoring een nieuwe trend worden. Het grote nadeel daarvan is dat deze belastingverlaging mogelijk voor een hogere staatsschuld kan zorgen."

Wat zijn de gevolgen van het Trump-beleid voor de inflatie?

"Met de aangekondigde importtarieven worden de consumenten getroffen. Bedrijven met pricing power zullen hun prijzen verhogen, wat resulteert in een stijgende inflatie. Dit effect is nu al zichtbaar op de markten, zoals blijkt uit de sterke stijging van de kapitaalmarktrentes en de dollar," verklaart Blekemolen.

Blekemolen denkt echter niet dat de soep net zo heet gegeten wordt als deze opgediend wordt, omdat Trump deze heffingen vooral gebruikt als pressiemiddel. "Trump heeft bij Mexico, China en nog veel meer landen aangeklopt met importheffingen. Een mogelijk gevolg hiervan is ook een intensere handelsoorlog." Uiteindelijk kent een handelsoorlog alleen maar verliezers. 

Toch vertelt Blekemolen dat een hogere inflatie positief is voor aandelen. "Een inflatie van 3,4 of zelfs 5% is niet ongunstig voor aandelen, want bedrijven kunnen toch keer op keer hun prijzen blijven verhogen. De hogere prijzen zullen namelijk leiden tot hogere winsten, wat doorgaans positief is voor aandelenkoersen," aldus Blekemolen. 

Hoeveel waarde moeten beleggers hechten aan de indicaties van de Fed over het aantal rentebesluiten voor dit jaar?

"De markt reageert sterk op verwachtingen rond renteverlagingen", zegt Blekemolen. "Aanvankelijk werd gedacht dat de Fed dit jaar vier keer zou verlagen, maar dat is inmiddels bijgesteld naar twee. Dat bracht al nervositeit teweeg. Voor langetermijnbeleggers zijn de rentebesluiten cruciaal, want ze bepalen de leenkosten voor zowel consumenten als bedrijven."

Volgens Blekemolen zijn kleinere bedrijven gevoeliger voor renteveranderingen. "Grote spelers, zoals Big Tech, worden minder geraakt door hogere rentes. Kleinere bedrijven, zoals die in de AMX of Russell 2000, hebben het zwaarder. Veel bedrijven hebben tijdens de extreem lage rentes van 0 à 1% langlopende leningen afgesloten. Maar tegen 2026-2028 lopen veel van die leningen af. Of de rente dan 2% of 4% is, maakt zeker uit, want hogere rentestanden kunnen de kosten doen stijgen."

Het draait niet alleen om de daadwerkelijke renteverlagingen, maar ook om het sentiment, benadrukt Blekemolen. "Als de Fed ineens besluit minder vaak te verlagen of zelfs te verhogen, kan dat voor flinke schommelingen zorgen. Toch lijkt er momenteel weinig reden om de rente sterk te verlagen. De Amerikaanse economie groeit stevig, de inflatie is onder de 3%, en de Fed zoekt vooral naar de evenwichtsrente, die volgens de Fed rond de 2,9% ligt."

Waarom blijven beleggers enthousiast over aandelen, ondanks extreme waarderingen, hoge inflatie en hogere rentes?

"Het optimisme onder beleggers is opvallend", stelt Blekemolen. "Na de verkiezing van Trump zagen we een brede euforie op de markten. Alles ging omhoog: aandelen, goud en zelfs bitcoin. Zelfs risicovolle high yield-obligaties bieden momenteel nauwelijks een premie ten opzichte van veilige staatsobligaties, wat aangeeft dat beleggers weinig risico zien."

Toch waarschuwt Blekemolen dat hoge waarderingen weinig ruimte laten voor fouten. "Als de rente verder stijgt, bijvoorbeeld richting 5%, kan dat de aandelenmarkten pijn doen. De waarderingen zijn gebaseerd op jaren van sterke groei en lage rentes. Een flinke stijging van de rente kan dat beeld verstoren, vooral als inflatieverwachtingen opnieuw oplopen. Beleggers moeten daarom voorzichtig blijven, want euforie kan snel omslaan."

Welke tak van AI gaat dit jaar doorbreken? Zie je kansen bij robotics?

"De afgelopen twee jaar was AI hét buzzwoord, vooral door de hardware-toepassingen," legt Blekemolen uit. "Denk aan bedrijven als Nvidia, die miljarden verdienen aan chips die essentieel zijn voor AI-toepassingen."

Volgens Blekemolen wordt 2025 het jaar waarin de toepassing van AI echt een stap verder gaat. "Een gebied waar ik heel veel kansen zie, is robotics, maar dan met een focus op zelfrijdende auto's. Het ontwikkelen van AI die autonoom kan navigeren en beslissingen neemt in verkeer is enorm in opkomst."

Bitcoin blijft de laatste weken hangen rond de grens van $100.000. Wat is er nodig voor een verdere stijging?

"Opvallend is dat bitcoin vaak rond 900 dagen voor de volgende halving piekt," legt Blekemolen uit. "Die periode breekt aan rond de zomer, wat betekent dat bitcoin vermoedelijk na de zomer zijn piek zal bereiken. Op welke stand dat zou zijn, is lastig te voorspellen. Voor nu zien we duidelijke consolidatie in een stijgende trend, maar het wachten is op een katalysator."

Die katalysator kan van de overheid komen. "Als Trump over een maand aankondigt dat regels voor cryptobedrijven worden versoepeld, dan kan de markt een flinke impuls krijgen."

De experts in het debat volgende week zullen ook over dit onderwerp hun lichten laten schijnen. Mocht u het nog niet gedaan hebben, schrijf u dan in via onderstaande link. 

Schrijf u hier in


Kunt u er niet online bij zijn? Geen zorgen. Meld u aan en ontvang de beleggingsideeën achteraf in uw mailbox.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.