Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Vooruitblik grondstoffen 2025: koper, lithium, kobalt, zink, koffie, suiker en granen

Bij welke landbouwgrondstoffen en basismetalen kunnen de prijzen mogelijk omhoog en waar staan ze onder druk?

Grondstoffen: koper, lithium, zink, graan, koffie, suiker en granen in 2025

2024 was een mixed bag voor grondstoffen en dat zal in 2025 ook het geval zijn volgens grondstoffenspecialist Koen Lauwers. Vorige week zette hij de verwachtingen voor olie, gas, uranium, steenkool, goud, zilver, platina en palladium uiteen. In deel 2 volgen basismetalen en landbouwgrondstoffen.

Basismetalen

De verwerkende industrie liet het wat afweten in 2024, met een lager dan verwachte groei in China en Europa gemeten volgens de PMI-cijfers. De Amerikaanse economie deed het iets beter, maar het effect op de prijzen van de basismetalen bleef beperkt. De London Metals Exchange (LME)-index sloot 2024 iets meer dan 6% hoger af, maar er waren grote verschillen tussen de verschillende metalen.

  • Koper

Koper werd per saldo 5% duurder. De eerste vijf maanden van 2024 klom de koperprijs alleen maar hoger om boven de grens van $5 per pond uit te komen. Daarna was het einde verhaal en volgden winstnemingen, waarna op het einde van het jaar slechts een beperkt rendement overbleef.

Fundamenteel was de kopermarkt in 2024 in evenwicht dankzij een hogere productie in Chili. Aan de vraagzijde zorgde de Chinese consumptie voor ontgoocheling door de aanhoudende problemen in de vastgoedsector.

Op korte termijn zal de vraag naar koper en dus ook de prijsevolutie afhangen van de mate waarin de Chinese overheid de slabakkende economie stimuleert. In de tweede helft van het lopende decennium stevent koper hoe dan ook af op een groeiend aanbodtekort door een gebrek aan investeringen in nieuwe productiecapaciteit. Dan kan ook de prijs weer hoger.

  • Zink

Zink liet de beste prestatie van alle basismetalen optekenen, met een prijsklim van 14%. Een jaar eerder werd zink nog 13% goedkoper zodat de zinkprijs per saldo nu op hetzelfde niveau als twee jaar geleden noteert. Ook de vraag naar zink is sterk afhankelijk van de vraag in de bouwsector. Alvast op korte termijn lijkt het opwaarts potentieel voor zink beperkt.

  • Tin

De verrassing bij de basismetalen kwam in 2024 van tin. Het metaal deed het bovengemiddeld goed, met een prijsstijging van 13%. Er werd meer tin gebruikt voor de productie van zonnepanelen en halfgeleiders. China is de grootste aanbieder van tin, maar de productie viel tegen door een tekort aan tinconcentraat. Dat concentraat komt met name van Indonesië en Myanmar, maar om uiteenlopende bleef de aanvoer beperkt (onder andere door beperkingen in de mijnbouw en sociale onrust).

De globale tinvoorraad is laag, zodat onderbrekingen in het aanbod direct voelbaar zijn. Daardoor kan tin ook in 2025 weer verrassen.

  • Aluminium

Aluminium werd 7% duurder en profiteerde van beperkingen op de smeltcapaciteit in China en de hogere vraag naar zonnepanelen.

  • Lood, nikkel, kobalt en ijzererts

Bij de verliezers moest de prijs van lood 2% achteruit. Nikkel werd na een verlies van 40% in 2023 ook vorig jaar weer 6% lager gestuurd door de overproductie in Indonesië. Aan de vraagzijde bij de batterijen voor elektrische voertuigen verliest de NMC-variant met nikkel marktaandeel aan het LFP-type waarbij geen nikkel wordt gebruikt.

Om dezelfde reden werd ook kobalt, een ander batterijmateriaal, 16% lager gezet. IJzererts werd bijna een kwart goedkoper. Die daling weerspiegelt de lagere vraag naar staal, waarvan de prijs met 17% daalde.

  • Lithium

Ook lithium moest voor het tweede jaar op rij flink inleveren. Hoewel de prijs van een ton Lithium Carbonate Equivalent of LCE in 2023 al met 80% daalde, werd het metaal vorig jaar nog eens 22% goedkoper. Op korte termijn blijft het overaanbod bij nikkel en lithium bestaan maar binnen 12 tot 18 maanden kunnen de prijzen weer hoger.

Naar 2025 toe is een verdere daling van de rente welkom omdat deze de financieringskosten van de voorraden verlaagt en ook gunstig is voor de kapitaalinvesteringen. Maar de voorbije weken gaan de korte (beleidsrente) en de langetermijnrente wel beide een andere richting uit, wat voorspellen lastig maakt.

Overheidsstimuli hebben een minstens even groot effect, maar invoerheffingen kunnen de handelsstromen verstoren. Ook hier moeten we afwachten in welke mate Donald Trump zijn woorden ook in daden zal omzetten.

Landbouwgrondstoffen

De landbouwgrondstoffen worden opgesplitst in granen en soft commodities.

  • Maïs, soja en tarwe

De graanprijzen gingen voor het tweede opeenvolgende jaar onderuit. Bij maïs bleef de prijsdaling in 2024 beperkt tot 4% na een achteruitgang met 30% een jaar eerder. Het graangewas eindigde het jaar wel op het hoogste niveau in zes maanden. Ondanks de dure dollar blijft er veel vraag naar maïs uit de Verenigde Staten.

De prijs van soja moest na een verlies van 15% in 2023 een jaar later weer 24% inleveren. Brazilië, de grootste exporteur van sojabonen, kende een recordopbrengst. Tegelijk kwam de Chinese vraag onder de verwachtingen uit. De sojaprijs bevindt zich nu in de buurt van het laagste niveau in vier jaar.

Ook tarwe werd 14% lager gestuurd na een verlies met 20% een jaar eerder. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft niet tot de verwachte ontwrichting van de logistieke stromen geleid. Bovendien kenden grote delen van de regio een uitzonderlijk hoge opbrengst.

  • Cacao

Bij de soft commodities was het beeld gemengd. Cacao koerste in de loop van 2024 naar een recordprijs van meer dan $12.500 dollar per ton. Dat was ruim drie keer zoveel dan bij de start van het jaar. Naar het jaareinde toe daalde de cacaoprijs naar minder dan $10.000 dollar/ton, maar ook dat is nog steeds 135% hoger dan begin 2024.

De reden van de fors hogere cacaoprijs is de aanhoudende droogte in West-Afrika en het tekort aan meststoffen, waardoor de oogst voor de vierde opeenvolgende keer onder de verwachtingen zal blijven. Het aanbodtekort was in 60 jaar niet meer zo hoog. Verschillende plantages herstellen nog van een virusinfectie, die vorig jaar een groot deel van de cacaobomen aantastte.

  • Koffie en sinaasappelsap

Ook koffie liet 70% bijschrijven. Aan $3,2 per pond was arabicakoffie nooit eerder zo duur. Door een tekort aan neerslag in Brazilië dreigt een tegenvallende arabica-oogst, terwijl de globale vraag naar koffie een record bereikte. In Vietnam lag ook de opbrengst van de robustavariant onder de verwachtingen.

De prijs van bevroren sinaasappelsap, een eerder illiquide markt, steeg met 55%.

  • Suiker en katoen

Toch waren er ook verliezers. Zo sloot de suikerprijs het jaar af op het laagste niveau in drie maanden en noteert deze 6% goedkoper dan twaalf maanden geleden.

De globale suikerproductie zal in het oogstjaar 2024/2025 een nieuw recordniveau bereiken en de International Sugar Organisation (ISO) stelde het verwachte aanbodtekort neerwaarts bij.

De katoenprijs moest 15% inleveren en noteert zelfs bijna 40% onder de top van februari. Een hogere productie in China in combinatie met de fors gestegen dollar maakt dat er minder vraag is naar katoen uit de Verenigde Staten.

Lees ook:


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Koen Lauwers

Auteur:

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 7 januari 2025 09:42
    Grondstoffen zijn goedkoop. Aandelen zijn duur.
    Naar verhouding zijn grondstoffen nu goedkoper dan op de top van de internet bubbel en op een vergelijkbaar niveau met de covid crash.
    Als je wilt kun je de grondstoffen afzonderlijk of per groep bekijken, maar ik denk dat het algemene plaatje wel duidelijk is. Daar zie je de Goldman Sachs Commodity index versus de S&P500 ETF.

    www.tradingview.com/x/OY02uYv9/
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.