Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (875,14)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 61,50%
Lager 38,50%

Vlakke opening in het verschiet, JET kiest voor Amsterdam en let op Amerikaanse PCE-inflatie

De futures duiden op een fractioneel hogere opening van de AEX. Let op PCE-inflatie vanmiddag. En verder: Just Eat Takeaway en een nieuwe aandeelhouder voor Ebusco.

Vlakke opening in het verschiet, JET kiest voor Amsterdam en let op Amerikaanse PCE-inflatie

AEX-openingsindicatie: +0,1% | S&P500: +0,6% | Nikkei 225: -0,8%

De highlights van woensdagochtend 27 november:

  • De AEX-index gaat een vlakke tot licht hogere opening tegemoet
  • Beleggers scherpen de messen voor de Amerikaanse PCE-inflatie later vandaag
  • Angst voor een handelsoorlog blijft boven de markt hangen en brengt inflatie mogelijk terug op tafel
  • JET zegt Londense notering op en Ebusco heeft er een grootaandeelhouder bij
  • Bitcoin herstelt iets

Houd rekening met een mat beursje tot in elk geval de Amerikaanse PCE-inflatie bekend wordt gemaakt, later vandaag. Dit cijfer geeft mogelijk iets meer indicatie over de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve. De notulen van gisteravond boden die duidelijkheid amper, behalve dat de Fed behoedzaam zal opereren. Jumbo rate cuts zitten er niet in, maar dat lag al niet in de lijn der verwachting.

Verder hangt een handelsoorlog boven de markt nu president Trump de tarieven voor diverse landen flink wil optrekken. Als dit tegenmaatregelen uitlokt - en daar kun je op wachten - kan een wedloop van tarieven ontstaan. Dit kan de inflatie wereldwijd aanwakkeren, en dan zijn verdere renteverlagingen plotseling een stuk minder zeker.

Verder is vannacht een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah ingegaan. Dat kan de onrust in het Midden-Oosten iets doen afnemen, hoewel daar in de olieprijs nog weinig van te merken valt.

De agenda van vandaag is grotendeels leeg, op de PCE-inflatie en een nieuwe meting van het Amerikaanse BBP na. U kunt nog wel reageren op de cijfers van HAL van gisteravond. 

Bert Meulman in Ebusco

Verder is Black Friday vroeg begonnen voor Bert Meulman, voormalig CEO van B&S Group en de voormalige rechterhand van Willem Blijdorp aldaar.

Gisteren werd bekend dat hij een belang van 3,02% had verworven in detacheerder Brunel. Vandaag blijkt dat hij ook flink in Ebusco heeft geïnvesteerd: hier heeft hij een eerste belang van 4,65% genomen. Beide aandelen staan YTD flink in de min. Ebusco deed onlangs een forse claimemissie.

Meulman heeft ook al langer belangen in Acomo (waar hij bovendien op 16 december aan de slag gaat als niet-uitvoerend bestuurder) en Vastned (van zelfs 10%).

China omhoog, Japan omlaag

Laten we verder even kijken hoe het de beurzen elders in de wereld is vergaan terwijl u op één oor lag. In Azië was het beeld gemengd.

In China bleek dat de winsten in de industrie in oktober met 10% waren gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dat is beter dan in september, toen een daling van 27,1% op jaarbasis werd gemeten. Maar hierbij moet wel worden opgemerkt dat de vergelijkingsbasis gunstig is: vorig jaar vlakten de winsten fors af.

Eerder bleek dat de deflatoire druk in China nog altijd hoog is. De consumentenprijzen waren in oktober met 0,3% op jaarbasis gestegen, de laagste stijging sinds juni. En de producentenprijzen waren zelfs met 2,9% gedaald. Het gaat daar dus nog altijd niet denderend.

De hoop is nu gevestigd op de stimuleringsmaatregelen die Beijing enkele maanden geleden heeft aangekondigd. Tegelijkertijd hangen hogere importtarieven die Donald Trump aan China wil opleggen als een donkere wolk boven de Chinese economie. China zal ongetwijfeld met gerichte tegenmaatregelen komen en wellicht ligt er nog een big bazooka bij Xi Jingping in de bureaula om de Chinese economie nog een extra zwengel te geven. Maar erg gunstig ziet het er nog niet uit. Desondanks bleven de beurzen in China vannacht redelijk goed overeind.

Dat gold niet voor de Japanse beurs. Hier stonden vooral auto-aandelen onder druk, waaronder Nissan en Toyota motor. Beleggers lijken te vrezen dat een oplaaiende handelsoorlog dit soort bedrijven midscheeps kan raken.

Hier de standen van de belangrijkste indices, geklokt om 8.20 uur:

  • Nikkei 225: -0,8%
  • TOPIX (Japan): -0,9%
  • Shanghai Shenzhen CSI 300: +1,7%
  • Shanghai Composite index:+1,5%
  • Hang Seng (Hongkong): +2,4%
  • Kospi (Zuid-Korea): -0,7%
  • Nifty 50 (India): +0,4%

Zon schijnt op Wall Street

Wall Street heeft een uitstekende dag achter de rug. De S&P500 steeg voor de zevende dag op rij. De Dow Jones-index bereikte een nieuw slotrecord. Ook de Nasdaq liep op. Zes van de zeven Magnificent 7-aandelen boekten een dagwinst, waarbij vooral Microsoft en Amazon hoger werden gezet. Alleen smallcaps en SOX-index deden een stap terug. Hier zijn de slotstanden:

  • S&P 500: 6.021,63 punten punten (+0,6%)
  • Dow Jones-index: 44.860,31 punten (+0,3%)
  • Nasdaq Composite: 19.174,30 punten (+0,6%)
  • Russell 2000 (smallcaps): 2.424,31 punten (-0,7%)
  • SOX-index (chipaandelen): 4.927,56 punten (-1,2%)

Het belangrijkste nieuws was de dreiging van Donald Trump om op de eerste dag van zijn presidentschap importheffingen van 25% op te leggen aan buurlanden Mexico en Canada en daarnaast een extra heffing van 10% op producten uit China.

Ook stonden de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op de rol. Hieruit bleek dat de Fed zeer behoedzaam te werk wil gaan met verdere renteverlagingen. De Fed-officials worstelen wel met de vraag wat een neutrale rente is, lees: een rente die de economie niet afremt, maar ook niet stimuleert. Dat maakt het lastig om te bepalen hoe restrictief het monetaire beleid moet zijn, en dat pleit voor een voorzichtige benadering.

Volgens de FedWatch-tool van CME wordt de kans dat de Federal Reserve bij de eerstevolgende vergadering op 18 december de rente met nog eens een kwartje verlaagt ingeschat op 56,5. De kans op een rentepauze wordt ingeschat op 33,5%. Een renteverlaging is dus allerminst zeker.

Druk op auto-aandelen

De dreiging van hogere importtarieven in Mexico leidde gisteravond vooral tot koersdruk bij autofabrikanten die daar veel auto's produceren. Dan hebben we het met name over General Motors (-9%) en Stellantis (-5,7%). Ford heeft minder exposure in Mexico en hield het verlies op de beurs beperkt tot 2,6%. Tesla heeft helemaal geen fabrieken in het Midden-Amerikaanse land en sloot fractioneel lager.

Slecht èn goed nieuws in markt afslankmedicijnen

Verder was er het nodige nieuws over fabrikanten van obesitas-medicijnen. Joe Biden wil de dekking voor afslankmedicijnen in de Medicare- en Medicaid-programma's uitbreiden. Medicijnen als Ozempic (van Novo Nordisk) en Mounjaro (van Eli Lilly) worden al vergoed voor diabetespatiënten. Maar straks moeten ook miljoenen Amerikanen met obesitas hier toegang toe krijgen. De koers van Novo Nordisk steeg met 1,5% en Eli Lilly won 4,6%.

Minder fortuinlijk verliep de dag voor Amgen, dat de resultaten van een fase 2-onderzoek voor afslankmiddel MariTide presenteerde. Deze vielen wat tegen. Proefpersonen behaalden een gewichtsverlies van gemiddeld 20%, terwijl analisten hadden gerekend op 20 tot 24%. Beleggers straffend it af met een koersdaling van 4,8%. Toch kunnen we Amgen nog niet afschrijven. Een voordeel van MariTide is dat het veel minder vaak hoeft te worden toegediend dan die andere middelen: slechts een keer per maand.

Er is ook individueel bedrijvennieuws:

  • Zoom Communications (dat sinds gisteren niet langer door het leven gaat als Zoom Video Communications) behaalde betere kwartaalcijfers dan verwacht en verhoogde de outlook. Toch werd het aandeel 6,3 lager gezet.
  • Bij Super Micro Computer (-10,4%) namen beleggers wat winst van tafel na de forse koersstijgingen van vorige week en gisteren. Het concern dreigde uit de Nasdaq verwijderd te worden, maar legde net op tijd een plan op tafel om dit te voorkomen, en wist ook een nieuwe accountant te strikken nadat de vorige de handdoek in de ring had gegooid.
  • Rivian Automotive heeft voorlopig groen licht gekregen voor een lening tot $6,6 miljard van de Amerikaanse overheid. Met dit geld moet de groei van het bedrijf worden versneld en de positie in EV's in de VS worden versterkt. De koers eindigde niettemin 0,4% lager.
  • Winkelketen Kohl's zag maar liefst 17% van de beurswaarde in rook opgaan nadat het bedrijf met omzet- en winstcijfers kwam die slechter waren dan verwacht. Bovendien kondigde de CEO zijn vertrek aan, nog geen twee jaar na zijn aantreden.
  • CrowdStrike kwam nabeurs met cijfers. Deze vielen blijkbaar tegen: de koerd daalde nabeurs met 5,9%. Dat gold ook voor HP Inc, dat zelfs 7,5% moest prijsgeven in de nabeurshandel.
  • Qualcomm, dat zou azen op Intel, lijkt terug te krabbelen, zo meldde persbureau Bloomberg. Een forse schuldenberg en complexe regelgeving zou het chipbedrijf hebben doen twijfelen. De koers van Qualcomm eindigde 1,2% lager. Intel verloor 3,3%.
  • Een outlookverlaging door Best Buy kwam het aandeel duur te staan: de koers eindigde 4,9% in de min.
  • NRG Energy tot slot schreef 10% koerswinst bij nadat het door Jefferies op de kooplijst is geet.

De indicatoren:  

  • De Europese beurzen gaan een gemengde opening tegemoet
  • Rode koersen in Japan, groene in China vannacht.
  • 'Paniekbarometer' CBOE VIX (graadmeter van volatiliteit) is nog wat verder gedaald naar 14,10 punten.
  • De euro noteert nu 1,0501 ten opzichte van de greenback.
  • De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is met 2 basispunten gedaald naar 4,28%.
  • De Nederlandse tienjaarsrente is met 4 basispunten gezakt naar 2,41%.
  • De goudprijs staat 0,5% hoger op $2.646 per troy ounce. Enerzijds zijn beleggers op zoek naar veilige havens. Anderzijds houdt de sterke dollar de goudprijs wat in toom. De dollar en de goudprijs hebben een negatieve correlatie. Het wordt nog spannend wat de impact van hogere handelstarieven wereldwijd op de goudprijs gaat worden. Als de inflatie opvlamt, is de kans groot dat de rente langer hoog blijft en de dollar verder stijgt. Dat kan de goudprijs onder druk zetten.
  • De olieprijzen zitten met zo'n 0,3% in de lift, ondanks het staakt-het-vuren in Libanon. In de oliemarkt wordt vooral uitgekeken naar de OPEC+ bijeenkomst van komend weekend. Als de productiebeperking wordt verlengd, kan dat zorgen voor opwaartse druk op de olieprijzen.
  • De koers van de bitcoin herstelt weer iets: 1,8% erbij op $93.393.

Nieuws, shorts en agenda

Belangrijk nieuws over Just Eat Takeaway: de maaltijdbezorger zegt de Britse beursnotering op. Dat scheelt veel rompslomp en verlaagt de kosten. Op kerstavond is de laatste handelsdag.

  • 08:20 Just Eat Takeaway zegt Britse beursnotering op
  • 08:04 Vlakke opening AEX voorzien
  • 07:30 Nikkei dissonant in Azie
  • 07:16 Europese beurzen openen lager
  • 07:05 Beursagenda: macro-economisch
  • 07:04 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 07:04 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 26 nov Wall Street sluit hoger
  • 26 nov Beursupdate: AEX op Wall Street
  • 26 nov DNB floot Pensioenfonds PostNL terug
  • 26 nov Olieprijs daalt
  • 26 nov Winst op Wall Street
  • 26 nov Fed overweegt rente geleidelijker te verlagen
  • 26 nov Dreigende heffingen drukken op Europese beurzen
  • 26 nov Angst voor handelsoorlog drukt AEX in het rood, messen geslepen voor PCE-inflatie en Fed-notulen
  • 26 nov Waarde HAL stijgt verder
  • 26 nov Pershing gaat voor 100 miljoen dollar eigen aandelen terugkopen
  • Alle nieuwsberichten bekijkt u hier

IEX maakt ook elke ochtend een overzicht van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Het volledige nieuwsoverzicht vindt u hier.

Dit zijn de 10 meest geshorte aandelen volgens FinAristo:


En in deze aandelen zijn op dit vlak de grootste bewegingen te zien:


Agenda: PCE-inflatie en BBP VS

Vandaag staat er een sloot macro-economische cijfers geagendeerd, waaronder drie belangrijke uit de VS: het aantal opties op koopwoningen, een tweede raming van de groei van de Amerikaanse economie en de PCE-inflatie.

Vooral de PCE-inflatie zou weleens wat teweeg kunnen brengen, want dit is de belangrijkste inflatiemaatstaf voor de Federal Reserve. De beleidsmakers letten vooral op de kern-PCE, waarin de prijzen van voedsel en energie buiten beschouwing zijn gelaten. Dit cijfer steeg in september met 0,3% op maandbasis: het hoogste niveau in vijf maanden. Analisten verwachten voor oktober eenzelfde stijging. Op jaarbasis was de PCE-kerninflatie in september met 2,7% gestegen (zie grafiek). Economen verwacht dat deze nu iets is opgelopen naar 2,8%.

De reguliere PCE-inflatie bedroeg de vorige keer 0,2% op maandbasis en 2,1% op jaarbasis. Economen verwachten dat deze zal uitkomen op respectievelijk 0,2% en 2,3%.

Zoals u kunt zien zijn zowel de reguliere PCE-inflatie als de PCE-kerninflatie nog altijd hoger dan de 2% op jaarbasis die de Federal Reserve nastreeft. Dat is nu nog niet erg zorgelijk, maar dat kan veranderen als volgend jaar een handelsoorlog wordt ontketend. Dat kan een opwaartse druk hebben op de inflatie en de Fed dwingen om de rente langer hoog te houden. Dat is vooral ongunstig voor groeiaandelen, maar ook voor beleggers in goud.

Het Amerikaanse BBP over het derde kwartaal zal waarschijnlijk wat minder deining veroorzaken, tenzij de tweede raming sterk afwijkt van de eerste. De eerste meting duidde op een groei van 2,8% op jaarbasis. Dat was toen een kleine tegenvaller: economen hadden gerekend op een groei van 3%, net als in het tweede kwartaal.

Hierbij de agenda voor de rest van de dag:

    08:45 Consumentenvertrouwen november (Fra)
    13:00 Hypotheekaanvragen wekelijks (VS)
    14:30 Economische groei Q3-cijfers 2e raming (VS)
    14:30 PCE-inflatie en persoonlijke inkomsten en -bestedingen oktober (VS)
    14:30 Steunaanvragen wekelijks (VS)
    15:45 Inkoopmanagersindex Chicago november (VS)
    16:00 Aanstaande woningverkopen oktober (VS)
    16:30 Olievoorraden wekelijks (VS)

U bent weer bijgepraat. Veel succes en vooral plezier vandaag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.