Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Dit zijn de winnaars en verliezers na de overwinning van Donald Trump

De overwinning van Donald Trump leidt tot heftige marktreacties. Welke beleggingen profiteren hiervan? En welke worden afgestraft?

Dit zijn de winnaars en verliezers na de overwinning van Donald Trump
Beeld: ANP

Hoewel de laatste stemmen nog geteld moeten worden, is al wel duidelijk dat Donald Trump wordt uitgeroepen tot de 47e president van de Verenigde Staten. De markt reageert er direct op. Dit zijn de winnaars en de verliezers van de overwinning van The Donald.

Kamala Harris en Donald Trump zaten volgens de polls in een nek-aan-nek-race, maar die lijkt te worden beslecht in het voordeel van Trump. Normaal gesproken wint de kandidaat van de zittende partij als de S&P500 in de laatste drie maanden voor de verkiezingen oploopt, maar ditmaal liep het geheel anders. De markt heeft dus niet altijd gelijk, zo blijkt.

De Democraten krijgen nog een extra klap te verwerken. Zij zijn hun nipte meerderheid in de Senaat kwijt. De strijd om het Huis van Afgevaardigden is nog niet gestreden, maar ook hier hebben de Republikeinen een voorsprong.

Mochten beide kamers door Republikeinen worden gedomineerd, dan zou dat statistisch gezien niet gunstig zijn voor Wall Street, zo wijst onderzoek van Forbes uit. De zakenwebsite bekeek het verloop van de Dow Jones-index tussen 1946 en 2020. En wat bleek? De Dow Jones-index steeg met gemiddeld 8% per jaar bij een volledig rode golf, ofwel een situatie waarbij zowel het Witte Huis als het Congres in Republikeinse handen was. Dat is iets lager dan gemiddeld.

De Amerikaanse beurzen gaan het lekkerst op een verdeeld Congres: in die jaren stegen de koersen met gemiddeld 12,9% per jaar, zoals u kunt zien in de onderstaande grafiek:

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat beleggers liever zien dat een president in bedwang wordt gehouden dan dat hij alle ruimte krijgt om te hervormen en daarmee voor onrust te zorgen. Hoe dat zit, kunt u lezen in dit artikel.

Dat er nu wat smeult aan de oppervlakte is duidelijk. We zien dat niet terug bij 'paniekbarometer' VIX. Deze noteerde vanmorgen nog boven de 20 punten, maar is inmiddels gedaald naar 15,66 punten, waarschijnlijk omdat de beurzen een lange periode van onzekerheid over de uitslag bespaard blijft.

Kijken we onder de motorkap, dan zien we aanzienlijk grotere marktreacties. Dit zijn de winnaars en verliezers.

Winnaar: bitcoinkoers

Een van de grootste winnaars van de naderende overwinning van Donald Trump is de bitcoin. De koers van de cryptomunt is deze ochtend met ruim 6% opgelopen naar $73.735, vermoedelijk omdat Trump in de campagnetijd had beloofd om van de VS de cryptohoofdstad van de wereld te maken. Ook hebben veel crypto-investeerders een donatie gedaan aan zijn campagne.

Ook cryptobedrijven doen goede zaken. De koersen van Coinbase, Marathon Digital en Riot Platforms schoten op Wall Street nabeurs met dubbele cijfers omhoog.

Amerikaanse staatsobligaties: lange rente omhoog, koersen omlaag

Ook de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is fors opgelopen. Dit komt waarschijnlijk omdat beleggers verwachten dat onder Donald Trump de staatsschuld fors gaat oplopen. Mogelijk gaat ook de inflatie omhoog, als een handelsoorlog wordt aangewakkerd en landen over en weer de handelstarieven optrekken. Omdat de rente en de koersen van obligaties in tegengestelde richting bewegen, zitten de obligatiekoersen in de lift naar beneden.


Dollar omhoog: koersen exporteurs Japan en Europa in de lift

De dollar is ook scherp gestegen. Dat is goed nieuws voor bedrijven die veel omzet in dollars halen, zoals Aegon en Ahold Delhaize. Beide aandelen behoren nu tot de grootste stijgers op het Damrak. Aegon staat ruim 2,5% hoger. Ahold wint zelfs 5,8%, maar de retailer presenteerde ook kwartaalcijfers (met aangekondigde aandeleninkoop ter waarde van €1 miljard), wat het beeld mogelijk wat vertekent.

De Japanse Nikkei en Topix-index schoten na de eerste poll-uitslagen ook omhoog. De lagere yen ten opzichte van de greenback is gunstig voor Japanse bedrijven die veel exporteren. Koploper was Advantest, fabrikant van testapparatuur voor de chipsector, dat de koers met ruim 8% zag opveren.

Goud: winnaar én verliezer

De goudprijs staat 1,4% lager als gevolg van de hogere dollarkoers. Maar op langere termijn kan de goudprijs juist oplopen, mocht de inflatie worden aangejaagd omdat de importtarieven wereldwijd omhoog gaan.

Olie: winnaar (maar op langere termijn mogelijk verliezer)

Donald Trump is een voorstander van fossiele energie. Hij juicht extra olieboringen in de VS toe. Dat is positief voor oil majors, zou je zeggen. De koersen van Amerikaanse oliegiganten als Exxon Mobil, Chevron en Conoco Phillips schoten nabeurs dan ook omhoog. Ook Shell en BP staan nu hoger, ondanks de forse daling van de olieprijs.

Maar of de draai naar fossiele energie op langere termijn ook gunstig is, moeten we afwachten. Als onder Trump de importtarieven omhoog gaan, kan dat een tegenreactie oproepen, die de olie-industrie kan raken. Dat gebeurde ook tijdens de eerste termijn van Trump, toen de olie-export daalde omdat China de importheffingen invoerde op ruwe olie, het belangrijkste exportproduct van de VS.

Bedenk verder dat voor de oliesector meer zaken van belang zijn, zoals (vooral) de vraag naar olie, het aanbod ervan en bijvoorbeeld spanningen in het Midden-Oosten. Daarop heeft een Amerikaanse president slechts beperkte invloed.

Verliezers: groene energie

De Democraten zijn warm pleitbezorgers van de energietransitie. De Inflation Reduction Act subsidieert investeringen in zonne- en windenergie en batterijopslagsystemen. Maar dit heeft waarschijnlijk zijn langste tijd gehad: Trump wil daar het mes in zetten. We zien vandaag dubbelcijferige koersverliezen bij SMA Solar Technology, Vestas en Ørsted. Canadian Solar, First Solar en Solar Edge daalden nabeurs met ruim 15%. Ook Iberdrola, Enel, Alfen, SSE, Sif en Fugro staan onder druk.

Verliezers: EV-fabrikanten

Onder Trump komt er waarschijnlijk een einde aan de fiscale voordeeltjes voor de aanschaf van een elektrische auto. We zien de koersen van pure play EV-fabrikanten, zoals Nio, BYD en Nikola dalen. Een uitzondering is Tesla, dat nabeurs 15% hoger is gezet. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de goede band van topman Elon Musk met Trump.

Amerikaanse autofabrikanten: wisselende impact

Voor autofabrikanten die zowel EV's als brandstofauto's produceren, is de impact wisselend. General Motors en Ford produceren nog relatief veel brandstofauto's. Zij zullen wat minder last hebben van het wegvallen van fiscaal voordeel voor de aanschaf van EV's dan andere autofabrikanten.

Maar hogere importtarieven in Mexico, waar veel auto's van General Motors en Stellantis worden geproduceerd, kunnen deze bedrijven wel raken. Ford heeft minder exposure aan Mexico en Tesla heeft daar helemaal geen fabrieken.

Verliezers: Europese autosector

De kans is groot dat de handelsspanningen tussen de EU en de VS zullen toenemen. Dat heeft een impact op autofabrikanten. Deutsche Bank vreest vooral voor Volkswagen en met name voor het merk Porsche, dat uitsluitend in de EU produceert. BMW en Mercedes zullen een handelsoorlog met China gaan voelen, omdat zij veel exporteren naar China.

Winnaars: defensiebedrijven

Voor defensiebedrijven is de overwinning van Trump grotendeels goed nieuws. Hij zal naar verwachting de Europese NAVO-partners onder druk zetten om de afgesproken 2% van het BBP in defensie te investeren en mogelijk nog meer. De koersen van Rheinmetall, BAE Systems en Leonardo staan vandaag 3 tot 4% hoger. Er is wel een kans dat Trump minder wil spenderen aan de oorlog in Oekraïne.

Verliezers: Chinese aandelen

De beurs van Hongkong koerste zuidwaarts toen het er naar uitzag dat Trump de verkiezingen zou winnen. De kans dat de handelsoorlog verder oplaait is groot. Beijing had al aangekondigd meer geld in de eigen economie te steken bij een overwinning van Trump. Chinese techaandelen stonden vannacht onder druk.

Verliezer: Europese drankenfabrikanten

Ook drankenfabrikanten gaan last krijgen van een protectionistische koers van de VS. Hogere importtarieven kunnen de marges aantasten. Daar kunnen bedrijven als Heineken, Cointreau, Diageo en Campari last van hebben, aldus Citigroup. Bij deze bedrijven zien we vandaag dan ook rode koersen.

Verliezers: vliegtuigbouwers

Trump zal de binnenlandse industrie zoveel mogelijk willen stimuleren. Maar hogere importtarieven kunnen, zoals gezegd, tegenmaatregelen oproepen. Daar kan een bedrijf als Boeing, dat nog moet bijkomen van een grote staking, last van hebben. Airbus zal naar verwachting wat minder worden geraakt door een handelsoorlog, omdat het ook vliegtuigen bouwt in de VS. Boeing daarentegen heeft geen fabrieken in Europa. Toeleveranciers als GE Aerospace, leveren aan beide vliegtuigbouwers. Zij zullen er minder last van hebben.

Winnaars: Amerikaanse bankaandelen

Het vooruitzicht van lagere belastingen en deregulering is gunstig voor Amerikaanse bankaandelen. Deze schoten na sluiting van Wall Street hard omhoog. Denk aan partijen als Citi, Goldman Sachs, Bank of America en Morgan Stanley, en vermogensbeheerder BlackRock. In de nabeurshandel schoten hun koersen met zo'n 8% omhoog.

In de aanval: Signify

Er zijn diverse bedrijven die veel onderdelen uit China halen. Zij volgen de verkiezingen uiteraard nauwgezet. Signify had al een Plan B klaarliggen voor het geval Trummp zou winnen. Als hogere tarieven worden aangekondigd, wil Signify binnen zes tot negen maanden kunnen reageren met maatregelen, door bijvoorbeeld over te stappen op andere lagekostenlanden zoals India en Indonesië. Deze landen kunnen hier uiteraard weer van profiteren.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.