Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (889,97)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 63,80%
Lager 36,20%

AEX opent waarschijnlijk hóger op Super Thursday met Besi, Unilever en Pharming

Een dag vol cijfers. Wall Street en Azië lagen er niet goed bij. Tesla maakt wat goed en weer een spannende dag voor Ebusco.

AEX opent waarschijnlijk hóger op Super Thursday met Besi, Unilever en Pharming

AEX-openingsindicatie: +0,5% | S&P500: -0,9%  | Nikkei 225: vrijwel onveranderd

De highlights van donderdagochtend 24 oktober:

  • De futures duiden op een hogere start van de dag.
  • Bedrijven buitelen over elkaar heen met cijfers: onder andere Besi, Unilever en Pharming.
  • Wall Street deed gisteren een flinke stap terug.
  • ... maar Tesla maakte een positieve indruk.

Riemen vast, want dit wordt een van de drukste dagen van het jaar. Het ene na het andere bedrijf komt met cijfers, terwijl beleggers nog moeten bijkomen van de koersdalingen op Wall Street gisteravond. In Amsterdam ziet het er, tegen eerdere verwachtingen in, goed uit: de futures duiden op een hogere opening.

Laten we maar snel beginnen.

Besi: orderstroom daalt harder dan verwacht

BE Semiconductor Industries heeft in het derde kwartaal aan de eigen outlook voldaan, maar zag de orderinstroom verder terugzakken dan voorzien. De orders daalden in het derde kwartaal met 18% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder stegen ze wel met 19,2%, dankzij een toegenomen vraag naar hybrid bonding-machines. De omzet steeg op kwartaalbasis met 3,6% en de nettowinst met 11,7%.

Voor het vierde kwartaal verwacht Besi een vlakke omzet ten opzichte van het derde kwartaal (met afwijking van 10% naar boven of beneden); met name door uitstel van een order van hybrid bonding-systemen, die dit kwartaal geleverd zouden worden. De brutomarge zal naar verwachting uitkomen op 63% tot 65%, tegen 64,7% afgelopen kwartaal.

Pharming krijgt nieuwe topman en boekt verlies

Pharming moet op zoek naar een nieuwe topman: Sijmen de Vries stopt er na 16 jaar mee. De omzet liep afgelopen kwartaal met 12% op jaarbasis op, dankzij toenemende verkopen van Ruconest en Joenja. Het biotechbedrijf ligt naar eigen zeggen op koers om de doelstelling van een groei van 14 tot 20% dit jaar te halen.

Het bedrijfsresultaat verdubbelde op jaarbasis ruim, van $1,9 miljoen naar $4,1 miljoen. Onder de streep resteerde wel een nettoverlies van $1 miljoen, tegen een winst van $3,5 miljoen een jaar eerder. Pharming schrijft dat toe aan hogere bedrijfskosten en negatieve valuta-effecten.

Volumegroei bij Unilever

De cijfers van Unilever zijn inmiddels ook door. De levensmiddelengigant zag de volumes toenemen, met name in verzorgingsproducten en Magnum-ijsjes:

De omzet steeg onderliggend met 4,5%. Zowel de gerapporteerde volumegroei als omzetstijging waren hoger dan analisten hadden verwacht.

Unilever herhaalde de outlook voor heel 2024. Dat houdt in dat de onderliggende omzet met 3 tot 5% zal groeien, met name door een toename van volumes. De onderliggende operationele marge zal minimaal 18% bedragen.

Omzetstijging 14% voor Acomo

Acomo kwam alleen met omzetcijfers. Het handelshuis in noten en zaden zag de omzet afgelopen kwartaal met 14% toenemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Acomo waagt zich niet aan een prognose voor heel 2024, vanwege de vele onzekerheden (wereldeconomie, disrupties in de toeleveringsketen, geopolitieke onrust en de situatie op de cacaomarkt). Wel verwacht het concern dit jaar een 'solide' resultaat te behalen.

Vastned staakt verkoop vastgoed

Vastned stopt met de verkoop van vastgoed, zo werd duidelijk bij de cijferpublicatie. 10% van de portefeuille was afgestoten, in aanloop naar de fusie met Vastned Belgium. Door de desinvesteringen is de balans sterker geworden. Volgens topman Reinier Walta zijn de schuldratio's nu in lijn met de doelen voor de lange termijn.

Vastned herhaalde de eerder afgegeven outlook (direct resultaat tussen €1,75 en €1,85 per aandeel). De bezettingsgraad afgelopen kwartaal is iets gedaald (van 98,6 in Q2 naar 98%), mede door het voorziene faillissement van Ted Baker.

Ebusco presenteert turnaround-plan, maar zal dat het bedrijf redden?

Ebusco voert een zware overlevingsstrijd en presenteerde een turnaround-plan. Ook stapt CFO Jurjen Jongma op.

In het derde kwartaal van 2024 zijn de operationele problemen waarmee Ebusco werd geconfronteerd erger geworden. De productie van nieuwe bussen is inmiddels tot bijna stilstand gekomen en dat leidt tot een flink cashtekort.

RELX: onderliggende groei van 7%

RELX meldde over de eerste negen maanden van dit jaar een onderliggende groei van 7% en handhaafde de outlook voor heel 2024. Het concern verwacht een 'sterke' onderliggende groei van de omzet en de aangepaste operationele winst en een 'sterke' groei in de aangepaste winst per aandeel tegen constante wisselkoersen.

Winstcijfers maakte RELX niet bekend.

Rode koersen in Azië

In Azië kleurden de koersenborden vannacht overwegend rood. Zuid-Korea wist een technische recessie ternauwernood te voorkomen: het bbp steeg daar met 0,1% op kwartaalbasis, na een krimp van 0,2% in het tweede kwartaal. Bij twee dalingen op rij zou het land officieel in een recessie zijn beland. Economen hadden juist op een groei van 0,5% gerekend. Op jaarbasis steeg de Zuid-Koreaanse economie met 1,5% en ook dat was lager dan verwacht (+2%).

Ook in China gaat het niet denderend. De inkoopmanagersindex voor de industrie (meting S&P Global) bleek nog verder te zijn gekrompen (van 49,7 naar 49 punten). En nog erger: ook in de dienstensector was nu sprake van krimp. Deze index daalde van 53,1 naar 49,3.

Hier de standen van de belangrijkste indices in Azië op een rij, geklokt om 7.30 uur:

  • Nikkei 225: +0,07%
  • TOPIX (Japan): -0,1%
  • Shanghai Shenzhen CSI 300: -1,2%
  • Shanghai Composite index: -0,9%
  • Hang Seng (Hongkong): -1,5%
  • Kospi (Zuid-Korea): -0,5%
  • Nifty 50 (India): -0,1%

Diverse techaandelen deden een stap terug, in navolging van Wall Street. SK Hynix, de Zuid-Koreaanse fabrikant van geheugenchips (en toeleverancier van Nvidia) meldde een recordwinst over het afgelopen kwartaal, door de opmars van AI. Hier de koersontwikkelingen bij enkele grote Aziatische techbedrijven:

  • Alibaba: -3,6%
  • Baidu: -2,2%
  • Prosus-deelneming Tencent: -1,4%
  • Samsung: -3,1%
  • Advantest: +2,1%
  • SK Hynix: +1,6%
  • Foxconn (officieel Hon Hai Precision Industry): -2,1%
  • Softbank (met een groot belang in de Britse chipper ARM): -2,3%
  • Tokyo Electron: +1,5%

Wall Street hard onderuit

Wall Street is woensdag hard onderuit gegaan, onder invloed van een nog verder oplopende tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties. Vooral de Nasdaq leed een gevoelig verlies. Hier ziet u de slotstanden:

  • S&P 500: 5.797,42 punten (-0,9%)
  • Dow Jones: 42.514,95 punten (-1%)
  • Nasdaq: 18.276,65 punten (-1,6%)
  • Russell 2000: 2.213,84 punten (-0,8%)
  • SOX-index: 5.131,37 punten (-1,1%)

Cijfers Texas Instruments goed ontvangen

Beleggers verwerkten een grote stroom kwartaalcijfers en die ontlokten verschillende reacties:

  • Texas Instruments (TI), dat chips maakt voor relatief eenvoudige functies, zag de winst en omzet op jaarbasis dalen, maar de cijfers waren wel beter dan verwacht. IEX-analist Ivo Breukink wijst er op dat de omzet vergeleken met vorig kwartaal wel met 9% was gestegen. Dat was deels te danken aan een herstel van de vraag naar chips voor auto's, met name uit China. Beleggers reageerden positief: het aandeel ging 4% hoger de dag uit.
  • AT&T meldde een verlies in Q3, door een grote afboeking op het onderdeel zakelijke vaste lijnen, waar de vraag sneller daalde dan verwacht. Maar het aantal klanten voor draadloos internet nam forser toe dan verwacht. Dat laatste is waarschijnlijk de reden voor een koersstijging van 4,7%.
  • Ook Baker Hughes, toeleverancier aan de olie-industrie, publiceerde cijfers die beter waren dan verwacht en dat werd beloond met een koersstijging van 2,8%.
  • Starbucks meldde dat de resultaten in de belangrijkste markten scherp waren terug gevallen en trok de outlook voor 2025 in. Toch steeg de koers met 0,9%, waarschijnlijk omdat de koffieketen een nieuwe CEO heeft, die van plan is om het roer om te gooien.
  • Coca-Cola trok de outlook voor de rest van het jaar iets op, maar moest de cijferpublicatie toch bekopen met een koersverlies van 2,1%, waarschijnlijk omdat de afzet in China en het Midden-Oosten waren gedaald.
  • Boeing meldde het grootste kwartaalverlies sinds coronajaar 2020. Echt verrassend was dit niet, want de vliegtuigfabrikant was eerder deze maand al met voorlopige cijfers gekomen en kondigde aan maar liefst 17.000 banen te schrappen. Vanwege het uitblijven van een verrassing bleef het koersverlies beperkt tot 1,8%.
  • Enphase Energy leed een pijnlijk koersverlies van 14,9% nadat was gebleken dat de winst en omzet afgelopen kwartaal waren gedaald, vooral in Europa.

Goedmakertje Tesla: koers in nabeurshandel +12%

Het Robo-taxi-event van Tesla draaide uit op een deceptie. De verwachtingen voor de kwartaalcijfers van dit Magnificent 7-aandeel - na sluiting van Wall Street - waren hoog gespannen, maar Tesla leverde. De omzet steeg op jaarbasis met 8%. Dit was iets lager dan verwacht. Maar de aangepaste winst per aandeel steeg met 9% naar $0,72 en dat was hoger dan verwacht ($0,58).

 

Beleggers kijken vooral vooruit en ook daarin verraste Tesla positief. Topman Elon Musk verwacht volgend jaar 20 tot 30% meer voertuigen te verkopen. Plannen voor nieuwe voertuigen, waaronder meer betaalbare modellen liggen op schema voor de start van productie in de eerste helft van 2025, zo meldde de autofabrikant. Ook meldde Tesla dat de kosten om een auto te produceren naar het laagste niveau ooit zijn gedaald en dat is natuurlijk gunstig voor de winstmarges.

Beleggers reageerden opgelucht: de koers schoot in de nabeurshandel met 12% omhoog.

Ook IBM opende nabeurs de boeken. Deze vielen in minder goede aarde: de koers daalde in de nabeurshandel met 2,5%. Het IT-bedrijf wist de verwachtingen voor de aangepaste winst te overtreffen, maar de omzet stelde teleur.

Boeing-medewerkers wijzen salarisbod af: einde stakingen nog niet nabij

Nadat Boeing met verliescijfers was gekomen, bleek de gifbeker nog niet leeg. Er wordt inmiddels al vijf weken gestaakt en het einde is nog niet in zicht. De vliegtuigbouwer bood eerder deze week een loonsverhoging van 35% aan, maar ook dat bod is afgewezen. Maar liefst 64% van de leden van vakbond International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) wees het af. Volgens S&P Global kost de staking het bedrijf ongeveer $1 miljard per maand.

Stront aan de knikker bij McDonald's

Ook bij McDonald's was er stront aan de knikker. Letterlijk dan: in Quarter Pounder-hamburgers in de VS zou de dodelijke E.coli-bacterie zijn aangetroffen. Een koersdaling van 5,1% was het resultaat.

De indicatoren:  

  • De Europese beurzen gaan een verdeelde opening tegemoet.
  • Rode koersen in Azië vannacht
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is opgelopen naar 19,24 punten. Dit blijft een hoog niveau.
  • De euro noteert 1,0853 ten opzichte van de dollar.
  • De rente op Amerikaans staatspapier met een looptijd van 10 jaar is met 2 basispunten gedaald naar 4,22%. Maar dat is nog altijd 18 basispunten meer dan vorige week.



  • De Nederlandse tienjaarsrente noteert 2,58%.
  • De goudprijs stijgt nog verder: 0,6% erbij op $2.727 per troy ounce.
  • De olieprijzen staan 0,7% hoger. Een vat WTI kost nu $71,50 en een vat Brent-olie kunt u in uw garage zetten voor $75,61.
  • De bitcoin noteert 1,5% hoger op $67.320.

Nieuws, shorts en agenda

Een tsnunami van cijfers komt op Beursplein 5 af.

  • 07:58 AEX start handelsdag vermoedelijk vlak ondanks terugval Wall Street
  • 07:57 Update: Topman De Vries stopt bij Pharming
  • 07:50 Vastned handhaaft outlook
  • 07:39 Beursagenda: macro-economisch
  • 07:24 Aziatische beurzen doen stapje terug
  • 07:22 Acomo ziet omzet flink aantrekken
  • 07:13 Besi haalt outlook maar orderinstroom valt tegen
  • 06:51 Europese beurzen openen verdeeld
  • 06:45 S&P: krimp in Chinese dienstensector
  • 06:40 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:40 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 06:40 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 23 okt IBM overtreft winstverwachting
  • 23 okt Tesla overtreft winstverwachting
  • 23 okt Beursupdate: AEX op Wall Street
  • 23 okt Wall Street lager gesloten
  • 23 okt Michelin verlaagt outlook
  • 23 okt Olieprijs lager gesloten
  • 23 okt Winstwaarschuwing van Kering
  • 23 okt Ebusco verliest rechtszaak tegen Qbuzz
  • 23 okt Economische activiteit VS stabiel - Beige Book
  • 23 okt Wall Street koerst af op lager slot
  • 23 okt Update: Beursblik: Jefferies verlaagt koersdoel AkzoNobel
  • 23 okt Europese beurzen lager gesloten

Wilt u op de hoogte zijn van het laatste nieuws, check dan ook het overzicht van IEX van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Dit vindt u hier.

Dit zijn de 10 meest geshorte aandelen volgens FinAristo:

En in deze aandelen zijn op dit vlak de grootste bewegingen te zien:

Agenda: UPS, Dow, inkoopdata en BAVA Ebusco

Straks kunt u reageren op de vele cijfers in Nederland en de rest van Europa die over de beursvloer zijn uitgestort. In de VS volgen vanmiddag nog wat cijferaars.

Ook komen de aandeelhouders van Ebusco vanmiddag bij elkaar. De fabrikant van elektrische bussen wil groen licht krijgen voor de voorgenomen claimemissie en de benoeming van een nieuwe CEO, Christian Schreyer. Ook geeft het bedrijf een toelichting op het turnaround-plan.

Gisteren verloor Ebusco een rechtszaak tegen Qbuzz, die een order van 45 bussen wilde annuleren. De klant mag de koop ontbinden, voor Ebusco een hard gelag. Eerder deze week bleek dat ook Connect Bus en Keolis orders hadden geannuleerd. Voor de bestelling van 47 bussen voor Connect Bus is Ebusco in gesprek met diverse partijen om de al geproduceerde bussen alsnog te slijten.

Door al het cijfergeweld raken de samengestelde inkoopmanagersindices vandaag mogelijk wat ondergesneeuwd. In de eurozone daalde deze index van 51,0 naar 49,6: krimp dus. De pijn zit vooral in de industrie, waar de inkoopmanagersindex in september was gedaald van 45,8 naar 45 punten, en dus verder was gekrompen. In de dienstensector is nog wel sprake van groei, maar deze is wel afgevlakt, van 52,9 naar 51,4.

Hierbij de volledige agenda voor de rest van de dag:

    08:45 Ondernemersvertrouwen oktober (Fra)
    09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex oktober (Dld)
    10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex oktober (eur)
    10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex oktober (VK)
    13:00 American Airlines Q3-cijfers
    13:00 Dow Q3-cijfers
    13:00 Harley-Davidson Q3-cijfers
    13:00 UPS Q3-cijfers
    13:30 Ebusco BAVA
    14:30 Chicago Fed index september (VS)
    14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex oktober (eur)
    16:00 Nieuwe woningverkopen september (VS)

U bent weer bijgepraat. Veel succes en vooral plezier vandaag!

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Krisna 24 oktober 2024 08:57
    quote:

    LucaTonie schreef op 24 oktober 2024 08:47:

    En moet je nagaan. Dan wil IEX je lidmaatschappen aansmeren. Ze kunnen niet eens naar een future kijken. Echt belachelijk dit weer die kop. Zo zie je maar die zogezegde professionals hebben er echt een hoop verstand van.
    Tsjonge, tsjonge, wat een negatieve reactie op een vergissing. Maak jij die nooit???
  2. Sorong 24 oktober 2024 15:39
    quote:

    Freddy Krueger schreef op 24 oktober 2024 08:34:

    Grappig Tesla topman Elon Musk verwacht volgend jaar 20 - 30 % meer voertuigen te verkopen. Tot zover de moraliteit van de Tesla rijder, i rest my case.
    Probeer je nou te zeggen dat de Teslarijder niet deugt omdat Musk niet zou deugen, en dat dat een overweging zou moeten zijn voor een autokoper?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.