Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Halloween-effect: beste beleggingsperiode ligt voor ons

Volgens de Halloween-indicator ligt de beste beleggingsperiode van het jaar nog voor ons. Technisch bezien zijn de uptrends in aandelen intact.

TA: november en december beste beursmaanden

Over minder dan één week, op 31 oktober, is het Halloween. Dat is een belangrijk ijkpunt voor beleggers. Doorgaans doen de beurzen na eind oktober beter dan in de rest van het jaar. Volgens de Halloween Indicator zouden de beste beleggingsmaanden van het jaar dus voor ons liggen. 

De grafieken van de aandelenbeurzen in de afgelopen jaren bewijzen dat het Halloween-effect klopt. In oktober hebben we vaak te maken gehad stevige koersdalingen. En doorgaans werden in die oktobercorrecties bodems gelegd, waarna forse koersrally's optraden.

Er is heel veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen Uit één onderzoek van Seasonax naar de performance van de Dow Jones index, bleek dat sinds 1960 vrijwel de gehele jaarwinst wordt behaald in de periode tussen november en april.

Op de grafiek hieronder toont de blauwe lijn de cumulatieve procentuele opbrengst van een belegging in de Dow Jones in de periode tussen november en april. De rode lijn laat het resultaat zien in de periode tussen mei en oktober.

Eigenlijk is de beurswijsheid Sell in May and go away..... hierop gebaseerd. 

dow jones returns summer winter

 

Bron: seasonax.com

AEX vormt bodems in oktober 

Ook als je inzoomt op de AEX, zie je het volgende patroon:

  • In oktober 2020 was de AEX naar 533,88 punten gezakt, om daarna meer dan 50% op te lopen.
  • In oktober 2022 lag het low van 611,74 punten op 14 oktober, om vervolgens tot 795 punten te stijgen.
  • In oktober 2023 lag de bodem op 716 punten, daarna steeg de AEX naar 949,14 punten (de top van 19 juli 2024).
  • Het jaar 2021 was een uitzondering, in oktober vormde de AEX in november een piek op 829,66, om daarna fors te dalen. 

Ook op grafieken van de S&P500 index en de MSCI World index is hetzelfde seizoenpatronen zichtbaar. Vrijwel alle rally's in de afgelopen jaren zijn rond of net na Halloween gestart, na zwakke fases in herfst. 

Statistisch gezien zouden we dus vanaf Halloween de beste beleggingsperiode kunnen beleven. Helemaal onderaan deze blog kunt u meer duiding en statistisch bewijs over de Halloween-indicator vinden. Vandaag beoordeel ik de lange termijn technische plaatjes van de AEX, MSCI World index en de S&P500.

AEX tast de bodem af

Technisch oogt de Nederlandse beurs over de afgelopen weken een beetje besluiteloos. De grafiek toont zowel lagere toppen als hogere bodems. 

Desondanks is er sprake van bodemvorming. De AEX tast de bodem af en wel op basis van de volgende technische signalen:

  • De bodem 840,61 (van 9 augustus) ligt ruim boven de top 829,66 van eind 2021, waardoor we van een succesvolle katapultbodem kunnen spreken.
  • De stijgende 200-dagenlijn wijst op een positieve technische conditie.
  • De langetermijn trend wijst nog steeds duidelijk opwaarts. Alle belangrijke koersbodems, vanaf het low in 2020 (iets onder 400) worden steeds hoger gevormd.

Voor een hervatting van de onderliggende uptrend dient de Nederlandse beurs boven de top rond rond 949,14 (top van 19 juli) te breken. Slaagt de Nederlandse beurs hierin dan komt er ruimte vrij voor verdere stijging. In eerste instantie richting 1.050, in tweede instantie richting 1.100. We handhaven een positieve visie zolang steun 840,61 (bodem van 9 augustus) intact blijft. 

 

S&P500 oogt krachtig en vitaal

De bull run op de grafiek van de S&P500 index is technisch bezien een stapje verder, vergeleken met de AEX. De S&P 500 genereerde een koopsignaal nadat de piek rond 4.818,40 van begin 2022 werd gebroken. Deze uitbraak is bevestigd door een serie hogere pullbackbodems daarna. De laatste rond 5.095,20 (van 9 augustus) intact blijft.

Alle signalen bevestigen de stijgende trend. Ook op de S&P 500 zien we een opgaande steunlijn vanaf de bodem in 2020. We houden rekening met verdere koersstijgingen, met 6.500 als eerst berekend koersdoel. De 200-dagenlijn  laat een opwaarts verloop zien. Dit bevestigt de positieve technische conditie.

 

MSCI World index duidelijk opwaarts gericht

Het technische plaatje van de MSCI World-index is bijzonder sterk. Alle klassieke signalen van een koopsignaal zijn langsgekomen:

Eerst is top van begin 2022 rond 3.250 punten gebroken. Vervolgens heeft de wereldindex deze uitbraak bevestigd met een hogere bodem op 3.255. De meest recente steun bevindt zich rond 3.342,73 (bodem van 9 augustus). 

De MSCI World index heeft binnen de opgaande trend een berekend koersdoel rond 4.200. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, Blijven we positief. Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode glooiende lijn) bevestigt een positieve technische conditie. 

 


Duiding Halloween-effect

Onderzoeken, gebaseerd op vele jaren koershistorie van Wall Street, laten zien dat de beleggingsresultaten in de periode oktober-april gemiddeld 4,5% beter zijn dan in de rest van het jaar.

Uit recentere statistieken blijkt dat de gemiddelde outperformance de laatste jaren verder is toegenomen. Bovendien blijkt het Halloween-effect op vrijwel alle beurzen in de wereld op te treden, hoewel het resultaat per beurs kan afwijken. 

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor het Halloween-effect. Ten eerste is er het fenomeen window dressing, waarin beleggers in de maanden rond de jaarwisseling hun portefeuilles opschonen, de verliezers dumpen en winnaars terugkopen.

Daarnaast blijkt het Halloween-effect een heel praktische reden te hebben. In de tijd dat de Britten nog oppermachtig waren in de wereld van geld en industrie, verhuisde de happy few in de zomermaanden naar hun countryhuizen. Daardoor was het in die periode wat stiller op de beurs, maar nam de handel juist toe als men weer terug in London was.

Tenslotte is er de zogenaamde self-fulfilling prophecy: als iedereen in het Halloween-effect gelooft en ernaar handelt, dan treedt die outperformance ook op.

Outperformance

Het Halloween-effect, Sell in May-strategie, eindejaarrally, nieuwjaarrally, hoe je het ook noemt, is een fenomeen van outperformance in de laatste maanden van het jaar, dat echt zou bestaan.

Historisch bezien zouden we nu aan de vooravond van de beste beleggingsperiode van het jaar staan. Althans dat zeggen de statistieken over de Halloween-indicator, die aangeeft dat tussen november en mei het meeste geld in aandelen verdiend kan worden.

De Halloween Indicator is uitgebreid onderzocht, onder andere door de Ben Jacobsen van de University of Edinburgh. 

The Halloween indicator, “Sell in May and Go Away”: Everywhere and all the  time - ScienceDirect

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 25 oktober 2024 09:24
    Kijk eens aan hoe de tellers weer op de premie neutraliseer stand
    worden gezet door de regie.. Van 901.5 naar 893 in een paar uurtjes..
    De AX4 calls allemaal onschadelijk gemaakt en kunnen door het putje en de en de AX1 calls bijna gehalveerd.
    De beurshark doet weer goede zaken dit eerste uurtje ,,Handel,, !!
    Rood beginnen en groen eindigen zou ook nog kunnen je weet het nooit
    daar wat ze van plan zijn.... Ik zal vanmiddag nog eens kijken... Ciao..
  2. Sailing South 25 oktober 2024 13:29
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 oktober 2024 13:27:

    [...]

    Kan. Zie het alleen niet met punten en punten tegelijk stijgen, de markt lijkt redelijk dood voor het weekend. Weet nooit zeker, natuurlijk.
    Eens puts koop ik meer voor de mogelijke escalatie dit weekend in het MO.
    5 en 6 november wordt het leuk.
53 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.