Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: China-effect zet Arcelor, Aperam en Prosus fors lager

Slotcall: China-effect zet Arcelor, Aperam en Prosus fors lager

AEX: -0,3% | AMX: -0,8% | AScX: -0,3% | S&P500: +0,8%

De highlights van dinsdag 8 oktober

  • De Amsterdamse beurs heeft een verliesdag achter de rug, nadat de Hang Seng vannacht fors omlaag denderde
  • Vooral China-gerelateerde aandelen hadden het zwaar
  • Wall Street is hoger aan de dag begonnen, de Nasdaq en de SOX winnen 1%
  • Olieprijzen staan maar liefst 6% lager nu vergelding in Iran uitblijft
  • De Amerikaanse tienjaarsrente is boven de 4% geschoten

Het hakte er vanmorgen behoorlijk in, die daling van de Hang Seng-index in Hongkong van meer dan 9%. Beleggers in Hongkong waren teleurgesteld toen bleek dat de National Development and Reform Commission (het Chinese planninginstituut voor de economie) in een presentatie wel erg weinig concreet was over maatregelen om de Chinese economie een slinger te geven. Werden hier knollen voor citroenen verkocht?

De AEX ging hierop lager uit de startblokken, kroop hierna wat omhoog, maar kon een dagverlies niet voorkomen. Ook de AMX en de AScX sloten in het rood.

China-effect: Prosus en grondstoffenaandelen onder druk

Aandelen van bedrijven die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van China - rechtstreeks dan wel via de grondstoffenmarkt - zaten de voorgaande weken fors in de lift door hoop dat een groot pakket aan stimuleringsmaatregelen door Beijing een gamechanger zou zijn. Vandaag gingen ze weer in de uitverkoop. ArcelorMittal, Aperam en AMG verloren zo'n 2 tot 4%. De koers van Prosus, dat een groot belang heeft in Tencent, daalde met 2,8%.

De koers van Shell (-2%) daalde mee met de olieprijs. Air France-KLM, dat juist gebaat is bij lagere olieprijzen, sloot 2,9% in de plus.

Adyen, UMG, ASMI en RELX boden tegenwicht. Dat gold ook voor ASML, ondanks een iets tegenvallende outlook voor Q3 van Samsung Electronics, een belangrijke klant en voormalig aandeelhouder van de chipmachinefabrikant. Samsung meldde dat de omzet en winst in het derde kwartaal op jaarbasis flink zullen stijgen, maar 'flink' was niet goed genoeg: analisten hadden op meer gerekend en de koers van Samsung daalde vannacht met 1,1%.

Franse cognac-aandelen geraakt door Chinese heffingen

Ondertussen nemen de handelsspanningen tussen de EU en China toe. Vorige week besloot Brussel om importheffingen in te voeren op elektrische auto's uit China. Vandaag sloeg Beijing terug, met heffingen op de invoer van cognac uit Europa.

Dit zette de koersen van Franse cognacproducenten onder druk: LVMH (waar het merk Hennesy onder valt) eindigde 3,5% lager, Pernod Ricard (met merk Martell) verloor 4,2% en Rémy Cointreau (bekend van Remy Martin) werd zelfs 6,4% lager gezet. Het Italiaanse Davide Campari-Milano, sinds december eigenaar van cognacmerk Courvoisier, hield de schade beperkt tot 1,7%.

Het is een nieuwe klap voor de Franse beurs. De CAC40 (witte lijn in de grafiek) staat als enige grote Europese beursindex dit jaar onder water. Zo staat de AEX (rode lijn) nog altijd ruim 15% hoger, kijkt de DAX40 (blauwe lijn) aan tegen een winst van 13,9% en bedraagt de jaarwinst van de Euro Stoxx 50 een keurige 9,4%.


De onrust rond de Franse verkiezingen, afgelopen zomer, heeft het sentiment op de beurs van Parijs geen goed gedaan. Daarnaast is de luxegoederensector, royaal vertegenwoordigd in de Franse beursindex, de hoek waar de klappen vallen, nu het in China wat minder gaat. De luxegoederenmarkt in China is tussen 2017 en 2021 verdriedubbeld en hersteld na de pandemie. Vorig jaar was China goed voor maar liefst 16% van de wereldwijde uitgaven aan luxegoederen. Maar inmiddels is daar de klad in gekomen nu de Chinese economie het minder goed doet dan verwacht. De koers van LVMH staat dit jaar 9,4% lager en die van Kering zelfs 39%. Alleen Hermès (+13%) blijft fier overeind.

Ook de automotive-sector - eveneens een belangrijke sector in Frankrijk - staat er niet florissant voor. Dat heeft zijn weerslag op Stellantis (koers -43% YTD), maar ook StMicroelectronics (koers -44% YTD), dat onlangs een omzetwaarschuwing deed, vanwege tegenslag in de automotivesector en de industrie.

De Duitse beurs heeft ook een zware automotive-sector, maar indexzwaargewichten als SAP (+46% YTD), Siemens (+6,5%), Allianz (+18,8%), Deutsche Telekom (+22,3%) en Munich Re (+22%) maken veel goed. De grootste klappers worden daar gemaakt door defensiebedrijf Rheinmetall (+75%) en Siemens Energy (+195%).

Een ander pluspunt voor de DAX is dat het een herbeleggingsindex is, waarbij dividenden worden herbelegd. De AEX herbeleggingsindex staat ook hoger dan de AEX (+19% versus 15%).

Faillissement dochterbedrijf Northvolt

Verder werd vandaag bekend dat het doek valt voor een dochterbedrijf van de Zweedse batterijmaker Northvolt. Dat het met de ooit veelbelovende batterijbusiness niet goed gaat, was al bekend. De vraag naar EV's in Europa valt tegen (daar plukken ook Europese autofabrikanten de wrange vruchten van) en de concurrentie van China op de batterijmarkt is moordend.

Onlangs kondigde het moederbedrijf het ontslag aan van een kwart van zijn medewerkers en ging er een dikke streep door een geplande nieuwe fabriek. En nu blijkt dochterbedrijf Northvolt Ett Expansion geen doortrommelend Duracell-konijn.

Dit heeft vandaag ook een weerslag op de koers van Umicore en Alfen, die respectievelijk 5,8% en 2,7% lager de dag uit gingen.

Wall Street krabbelt overeind

Wall Street weet zich weer wat te herstellen van de verliezen van maandag. Gisteren gingen de aandelenmarkten daar nog onderuit omdat beleggers wat winst van tafel haalden en het besef indaalde dat een forse renteverlaging mogelijk van de baan is na het sterke arbeidsmarktrapport van vrijdag. Vandaag wordt de uptrend weer hervat.

Veel beleggers hebben hun hoop nu gevestigd op de Amerikaanse inflatie, die donderdag bekend wordt gemaakt. Ze voelen zich gesterkt door Fed-bestuurder Ariana Kugler, die in een toespraak heeft gezegd dat ze verdere renteverlagingen richting een meer neutraal niveau steunt, afhankelijk van de richting van de inflatie. Zeker als de risico's voor de werkgelegenheid toenemen, zou een snellere renteverlaging volgens haar passend zijn.

Verder kwam PepsiCo als een van de eerste bedrijven met de derdekwartaalcijfers. De winst pakte hoger uit dan verwacht, maar de omzet viel tegen en - nog belangrijker - de omzetprognose voor heel 2024 werd verlaagd. Beleggers tillen er niet zwaar aan: de koers staat 1% hoger.

De koers van Roblox, ontwikkelaar van videogames, staat daarentegen flink onder druk (-3,6%). Het bedrijf is op de korrel genomen door Hindenburg. De short seller - de schrik is van Wall Street - meldde dat Roblox het aantal gebruikers overdrijft en onveilige situaties voor kinderen voor lief neemt zolang de kassa blijft rinkelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Beursnieuws

  • 18:18 Avantium krijgt goedkeuring van Amerikaanse FDA
  • 17:31 Short seller beticht Roblox van opblazen cijfers
  • 14:45 Amerikaans handelstekort kleiner geworden
  • 13:44 Rechter eist betere toegang voor ontwikkelaars tot Google Play
  • 13:12 Pepsico verlaagt omzetverwachting
  • 13:09 UBS: outlook Theon wordt mogelijk verhoogd
  • 12:08 Vertrouwen onder kleine Amerikaanse ondernemers licht verbeterd
  • 11:39 Franse cognacmakers onder druk na Chinese importheffingen
  • 10:32 Covestro investeert 100 miljoen euro in R&D
  • 10:25 Obligatie: Nederland haalt bijna 2,5 miljard op
  • 09:49 Renewi investeert miljoenen in Moerdijk
  • 08:10 Duitse industrie produceert meer in augustus
  • 08:03 FSMA eist verhoging overnamebod op Euronav
  • 07:52 Holcim koopt OX Engineerd Products
  • 07:26 Hongkong onderuit door teleurstelling over uitblijven nieuwe stimuleringen
  • 07:23 NX Filtration levert membraanmodules aan Saoedi-Arabië
  • 07:21 Outlook Samsung stelt teleur
  • 07:00 Nederlandse inflatie gedaald naar 3,5%
  • 06:59 Nederlandse huishoudens consumeren meer 
  • Alle nieuwsberichten bekijkt u hier 

De brede markt

  • Vrijwel alle Europese beurzen eindigden in het rood. De Bel20 (-0,9%), CAC40 (-0,7%) en FTSE100 (-1,4%) deden het slechter dan de AEX, de DAX40 (-0,04%) juist wat beter.
  • De Dow Jones-index staat 0,2% hoger, de S&P500 wint 0,8% en de Nasdaq zelfs 1,2%. Ook de Russell2000 met smallcaps staat in het groen (+0,3%). Chipaandelen liggen er al helemaal goed bij: de SOX-index staat 1% hoger.
  • Dat een forse renteverlaging door de Fed volgende maand niet voor de hand ligt, is te merken op de obligatiemarkt. De rente op Amerikaans staatspapier met een looptijd van tien jaar is boven de 4% uitgekomen: er staat nu 4,02% op de borden.
  • De Nederlandse tienjaarsrente noteert 2,537%.
  • De goudprijs staat 1,2% lager op $2.612 per troy ounce
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is iets gedaald naar 21,29 punten, maar dat is nog altijd een hoog niveau.
  • De euro noteert 1,0967 ten opzichte van de dollar.
  • Nu een aanval van Israël op Iran uitblijft, komt er weer wat ontspanning in de olieprijzen. Ze staan zelfs bijna 6% lager. Een vat WTI kost $72,79 en een vat Brent-olie $76,41.
  • De bitcoinkoers staat 1,5% lager op $62.373.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • NX Filtration (+6%) heeft een opdracht in Saoedi-Arabië binnengehaald. De waterzuiveringsspecialist gaat membraanmodules leveren voor de grootste waterzuiveringsinstallatie van Kindasa Water Services.
  • Alumexx, fabrikant van steigers en ladders, stelt de uitbreiding van de productie- en expeditieruimte in Krommenie uit en zoekt een andere locatie. Het uitstel heeft naar eigen zeggen geen invloed op de productiecapaciteit op middellange termijn. De koers eindigde 3% lager.
  • Recyclingbedrijf Renewi (-1,7%) gaat €7,8 miljoen investeren in de bouw van een nieuwe steiger voor dochterbedrijf ATM in Moerdijk. Hier kunnen straks tot zes schepen tegelijk aanmeren.
  • Volgens UBS zou nachtkijkerfabrikant Theon International bij de komende kwartaalcijfers de outlook voor de rest van het jaar weleens kunnen optrekken. Dat ging er bij beleggers in als koek.

Agenda: Fed-notulen

Morgen wordt een relatief rustige dag, die vooral in het teken zal staan van de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Toen werd - enigszins verrassend - het belangrijkste rentetarief met 50 basispunten verlaagd. Beleggers zullen de tekst zorgvuldig uitpluizen, op zoek naar hints over toekomstige rentestappen. Ook zal men benieuwd zijn naar de prognose voor de arbeidsmarkt en de risico's die Fed-voorzitter Jerome Powell zag die zo'n forse renteverlaging rechtvaardigden.

Lees ook: Fed verlaagt rente met 50 basispunten: 3 dingen die opvielen

Hierbij de agenda van morgen:

    08:00 Handelsbalans augustus (Dld)
    13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    16:00 Groothandelsvoorraden augustus (VS)
    16:30 Olievooraden - wekelijks (VS)
    20:00 Federal Reserve notulen (VS) 

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.