Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: stevige ronde winstnemingen, nieuwe dreun autosector en goudprijs boven $2.600

Slotcall: stevige ronde winstnemingen, nieuwe dreun autosector en goudprijs boven $2.600
Beeld: iStock

AEX: -1,2% | AMX: -2,1% | AScX: -1,2% | S&P500: -0,2%

De highlights van vrijdag 20 september

  • Winstnemingen op het Damrak na het beursfeest van gisteren
  • AEX lijdt een klein weekverlies van 0,2%
  • Chipaandelen moeten een flinke veer laten
  • Winstwaarschuwing Mercedes
  • De goudprijs schiet boven $2.600 per troy ounce

Het kan niet altijd feest zijn. Na de fraaie winst van donderdag - als reactie op het rentebesluit van de Fed - kon een correctie eigenlijk niet uitblijven. En die is vandaag gekomen: de AEX en AScX eindigden 1,2% lager en de AMX daalde zelfs met 2,1%. ABN Amro, DSM-Firmenich, Unilever en KPN, die het beursfeestje gisteren verpestten, wisten vandaag als een van de weinige aandelen winst te boeken. De Midkap-index telde slechts één stijger: Eurocommercial. In de AScX viel drie aandelen die eer te beurt: Sif (gisteren overigens ook al stijger van de dag) en de vastgoedfondsen Vastned en Wereldhave.

Bij veel stijgers van gisteren haalden beleggers vandaag uit voorzorg wat winst van tafel; onder andere bij de drie chipaandelen, die ieder 4 tot 5% moesten inleveren.

JDE Peet's in uitverkoop

De grootste daler op het Damrak was JDE Peet's (-7,8%). De uitverkoop ging bovendien gepaard met bovengemiddeld hoge handelsomzetten.

Naar de reden is het natuurlijk gissen, maar de sell-off zou wel eens te maken kunnen hebben met dit artikel in de Financial Times. Hierin waarschuwt Christopher Beath, verantwoordelijk voor de wereldwijde inkoop van koffie en thee bij JDE Peet's, ervoor dat koffieproducerende landen wel eens geweerd zouden kunnen worden van de Europese markt als de Europese Commissie de EU-ontbossingsverordening, die op 30 december moet ingaan, niet uitstelt. Hoe dat precies zit, kunt u hier lezen.

Echt nieuws had de man niet te melden. De verordening leidt al langer tot onrust onder grondstoffenproducenten en protesten van de Wereldhandelsorganisatie. Toch leken beleggers te schrikken. Ook Nestlé (-3,9%) verloor terrein.

Mercedes waarschuwt

Verder werden beleggers opgeschrikt door een winstwaarschuwing van Mercedes-Benz. Of nou ja, opgeschrikt. Dat de Europese auto-industrie het moeilijk heeft is al langer bekend. De verkopen van elektrische auto's zijn ingestort, EV-fabrikanten voelen de hete adem in de nek van Chinese concurrenten, de Duitse auto-industrie ligt op zijn gat en de vraag uit China staat onder druk door de tegenvallende economische omstandigheden.

Onlangs kwam BMW met een winstwaarschuwing en gisteravond was Mercedes de pisang. De aangepaste omzetmarge zal over het volledige jaar uitkomen tussen 7,5% en 8,5%, terwijl Mercedes eerder nog mikte op dubbele cijfers (10% tot 11%). Bovendien zal de 'dynamische prijsomgeving' naar verwachting blijven bestaan. "Dat is een eufemisme voor het feit dat er met stevige kortingen moet worden gewerkt om überhaupt nog iets te verkopen", stelt IEX-analist Patrick Beijersbergen, die in de cijfers is gedoken.

Wordt Volkswagen de volgende?

Is de gifbeker hiermee leeg? Dat is de vraag. Onder het motto 'driemaal is scheepsrecht' zou Volkswagen zomaar eens de volgende kunnen zijn met een winstwaarschuwing. Het concern herhaalde bij de halfjaarcijfers nog zijn outlook voor geheel 2024: een omzetgroei van circa 5% en een operating return on sales (marge) van 6,5% à 7,0%. Maar IEX-analist Martin Crum heeft er een hard hoofd in of dat haalbaar is. "Het is vijf voor twaalf voor de sector", schrijft hij, verwijzend naar de crisis in de Duitse industrie en dan in het bijzonder de auto-industrie.

Volkswagen kondigde onlangs aan dat het enkele fabrieken in Duitsland wil sluiten, een besluit dat voor enorm veel ophef zorgde. Crum wijst erop dat het wel en wee van de Europese auto-industrie nu voor een groot deel in handen van de politiek ligt. "Dat is niet direct een comfortabele uitgangspositie", aldus de analist.

Autodrop Autotop

Maandag wordt voor Duitse autofabrikanten een spannende dag. Dan organiseert Robert Habeck, de Duitse minister van economische zaken, een ‘autotop’. Hij wil met autobouwers, vakbonden en toeleveranciers bespreken hoe de zwakke verkoop van EV's een halt kan worden toegeroepen. Volgens Patrick Beijersbergen ligt het antwoord voor de hand: lagere prijzen. "En tot het zover is: subsidies en een betrouwbare, stabiel opererende overheid daaromtrent."

Auto-aandelen belandden vandaag - niet voor het eerst - in de bak met afgeprijsde artikelen. De koers van Mercedes-Benz kelderde met 6,8%. Andere autofabrikanten (BMW, Porsche Automobil, Volkswagen, Daimler Trucks) en bandenfabrikant Continental leverden ieder zo'n 3% in. Ook YTD horen ze tot de brekebenen: Continental heeft bijna 30% van zijn beurswaarde zien verdampen, BMW 27%, Volkswagen 19%, Porsche Automobil 14% en Mercedes 12%.

Wall Street staat ook onder druk, maar schade valt mee

Ook op Wall Street is het feestje voorbij - vandaag althans - en worden de slingers weer in de kast opgeborgen. Na de euforie over de forse renteverlaging door de Fed, komen beleggers weer met beide benen op de grond. Ze realiseren zich dat het gevaar van een harde landing nog niet is geweken. Net als in Amsterdam zien we hier winstnemingen bij chipaandelen.

Koersdreun FedEx

Beleggers verwerkten ook een teleurstellende kwartaalrapportage van FedEx. Het gaat bij FedEx vaak op en af. Over het vierde kwartaal van het vorige boekjaar (eindigend 31 mei 2024) verraste het pakketbedrijf nog met een terugkeer naar omzetgroei en een hoger dan verwachte winstprognose voor 2025. Maar de Q1-cijfers van gisteravond nabeurs vielen tegen en het concern stelde ook de verwachtingen neerwaarts bij.

"Het concern wordt al veel langer geteisterd door een zwak macro-economisch klimaat. De behaalde winstgroei over FY 24 werd vooral door kostenbesparingen gerealiseerd. Het afgelopen kwartaal bleek dat niet meer voldoende", is de analyse van IEX-analist Peter Schutte.

Dat vinden beleggers ook: de koers staat bijna 14% in de min.

... maar koerssprong Nike

Het aandeel Nike wordt daarentegen 6% hoger gezet. CEO John Donahoe is op een zijspoor gezet na tegenvallende cijfers en een steeds verder wegglijdende beurskoers. Hij wordt opgevolgd door Elliott Hill, die terugkeerde van pensioen. Hij heeft sinds 1988 bij het bedrijf gewerkt en weet dus hoe de hazen lopen. Beleggers juichen de bestuurswissel toe.

Beursnieuws

  • 16:05 Consumentenvertrouwen eurozone licht verbeterd
  • 14:50 BNB zoekt liefde
  • 14:44 'JDE Peet's vreest gevolgen van Europese ontbossingswet'
  • 09:13 Frans ondernemersvertrouwen in september licht gestegen
  • 08:49 Meulman en Niessen groter in Vastned
  • 08:15 Duitse producentenprijzen blijven dalen
  • 08:07 Sterkere stijging Britse detailhandelsverkopen
  • 07:50 Nike stuurt topman weg
  • 07:13 Mercedes verlaagt winstverwachting
  • 07:04 Nederland investeert minder
  • 06:57 Japanse inflatie licht gestegen
  • 06:53 Nederlandse consument minder negatief
  • 19 sep Fedex stelt teleur en verlaagt outlook
  • Alle nieuwsberichten bekijkt u hier

De brede markt

  • Niet alleen op de Amsterdamse beurs was de stemming bedrukt, ook elders in Europa. De Bel20 daalde met 0,9%, de CAC40 met 1,5%, de DAX40 met 1,4% en de EuroStoxx 50 met 1,4%.
  • Op Wall Street zien we eveneens overwegend rode koersen, al is de schade beperkt. De S&P500 en Nasdaq staan 0,2% lager. De Dow schommelt rond het vorige slot. De Russell 2000-index, die de voorgaande dagen juist flink was opgelopen, staat 0,6% lager. De SOX-index (-1,7%) doet wel een serieuze stap terug.
  • Op de Amerikaanse obligatiemarkt is de rente op staatspapier met een looptijd van tien jaar met 2 basispunten opgelopen naar 3,73%. Dat is 7 basispunten meer dan een week geleden, vóór het Amerikaanse rentebesluit.
  • De Nederlandse tienjaarsrente staat 1 basispuntje lager op 2,50%
  • 'Paniekbarometer' CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is gedaald naar 16,11.
  • De euro noteert 1,1169 ten opzichte van de dollar. 
  • De goudprijs is vandaag door de $2.600-grens geschoten. Er staat nu $2.623 op de borden: 1,4% hoger dan gisteren.
  • De bitcoin staat fractioneel lager op $62.911
  • De olieprijzen komen nauwelijks in beweging. Een vat WTI kost $71,19 en een vat Brent $74,68.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • Sligro ging €0,30 ex-dividend. Ook hiervoor gecorrigeerd eindigde het aandeel lager.
  • Het Belgische zorgvastgoedbedrijf Aedifica ging 0,3% lager de dag uit, ondanks een koersdoelverhoging door Berenberg.
  • Vastned (+0,6%) is een van de weinige stijgers, nadat Bert Meulman en Jan Niessen hun belangen in het vastgoedbedrijf hebben uitgebreid.

Stijgers en dalers afgelopen week

De Amsterdamse beurs heeft de beursweek wisselend doorstaan:

  • AEX: -0,2%
  • AMX: -1,1%
  • AScX: +1,1%

Ook elders in Europa is het beeld niet eenduidig. De CAC40 (+0,5%) en de DAX40 (+0,2%) zijn de beursweek hoger geëindigd, maar de Bel20 (-0,7%) en FTSE100 (-0,5%) deden een stap terug. De S&P 500, Dow en Nasdaq liggen wél op koers voor een fraaie weekwinst van ruim 1%.

In de AEX hield het aantal stijgers en dalers elkaar aardig in evenwicht. Adyen (+5,5%), ArcelorMittal (+4,7%) en Randstad (+4,1%) reden in de kopgroep. Ook bank- en verzekeringsaandelen lagen er goed bij. Minnen zien we bij ASML, ASMI en Besi. Heineken (-3,9%), UMG (-3,6%) en DSM-Firmenich (-3,3%) fietsten hijgend achter het peloton aan.

De gele trui is deze week weggelegd voor Sif (+17,1%), dat de hele maand al aan het klimmen is. Op gepaste afstand volgt AMG (+8,5%), dat deze week in Duitsland de eerste lithiumraffinaderij van Europa opende. Vorige week had dit aandeel ook al de wind in de zeilen nadat bekend werd dat de grote Chinese lithiumproducent CATL overweegt een deel van zijn lithiummijnbouw en -productie op te schorten. Dat is een lichtpuntje voor andere lithiumproducenten, die zuchten onder lage prijzen.

JDE Peet's (-10,5%) nam plaats in de bezemwagen. 2024 is geen fijn jaar voor de koffieproducent: er is al bijna een kwart van de beurswaarde verloren gegaan.

Grondstoffenprijzen stijgen verder

Beleggers in grondstoffen bouwden hun winsten afgelopen week verder uit:

  • Goud: +1,7%
  • Zilver: +1,8%
  • Koper: +2,5%
  • WTI-olie: +2,9%
  • Brent-olie: +3,6%

De koers van de bitcoin is met 4,5% gestegen en die van ether met 4%.

 

 

Heeft u deze al gelezen?

Mocht u iets hebben gemist, dan ziet u hier de best gelezen analyses van afgelopen week:

IEX BeleggersPodcast: Comeback van de achterblijvertjes?

Het kan u niet zijn ontgaan: de forse renteverlaging door de Federal Reserve. Welke aandelen gaan hier het meest van profiteren? Dat kunt u horen in de nieuwste aflevering van de IEX BelegersPodcast met IEX boegbeeld Pieter Kort, IEX-analist Hildo Laman en Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij eToro en Markets Are Everywhere. En verder: winstwaarschuwing Mercedes, de oudste obligatie ter wereld, beleggen in Japan, Besi, Intel, Microsoft en Accsys.

Agenda maandag: inkoopdata, BBP en huizenprijzen NL

Maandag staan er diverse macro-economische cijfers op de rol. Te beginnen samengestelde inkoopmanagersindexen van de eurozone en de VS. In de eurozone wordt een daling verwacht van 51 naar 50,6. In de VS kwam de index vorige maand uit op 54,6 punten. In beide regio's is nog sprake van groei. En in zowel de eurozone als de VS is dat volledig te danken aan een florerende dienstensector. De industrie krimpt.

Ook interessant zijn de Nederlandse huizenprijzen. Deze zitten stevig in de lift, vooral door de grote krapte op de woningmarkt. In juli waren ze gemiddeld 10,6% duurder dan een jaar geleden: de grootste stijging in bijna twee jaar. Op maandbasis waren de huizenprijzen met gemiddeld 1,4% opgelopen. Daarmee ligt de dip van 2023 inmiddels al ver achter ons.

Verder verschijnt een tweede raming van de Nederlandse economische groei in het tweede kwartaal. Uit een eerste raming bleek dat het BBP met 1% was gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is iets hoger dan het gemiddelde van de eurozone (+0,6%).

Highlights rest van de week: Amerikaanse PCE-inflatie en cijfers Micron

Voor de overige dagen ziet het er niet erg spannend uit. Hoogtepunt wordt waarschijnlijk de Amerikaanse PCE-inflatie, hét inflatiecijfer waar de Federal naar kijkt bij het rentebesluit. Deze kwam vorige maand uit op 2,5% op jaarbasis en 0,2% op maandbasis. De PCE-kerninflatie (waar de prijzen van voedingsmiddelen en energie uit gelaten zijn) bedroeg 2,6% op jaarbasis en 0,2% op maandbasis. Beide cijfers zijn te hoog, want de Fed streeft naar een PCE-inflatie van 2%. Het is afwachten of deze cijfers zijn gedaald.

Uit de nieuwe economische ramingen die de Fed afgelopen woensdag deelde, blijkt dat de Fed verwacht dat de inflatie pas in 2026 op het gewenste niveau is:

  • voorziene PCE-inflatie in 2024: 2,3%
  • voorziene PCE-inflatie in 2025: 2,1%
  • voorziene PCE-inflatie in 2026: 2,0%

Aan dit cijfer hangt wel wat minder gewicht dan eerder dit jaar. In tegenstelling tot de ECB heeft de Fed namelijk niet één, maar twee verschillende mandaten: zij streeft naar prijsstabiliteit èn volledige werkgelegenheid. Met dat laatste wordt een werkloosheid van maximaal 4% bedoeld. Maar het huidige cijfer van 4,2% zit daar boven. De Fed heeft al aangegeven een tijdelijk verhoogde inflatie door de vingers te zien, en meer waarde te hechten aan de situatie op de arbeidsmarkt.

Kwartaalcijfers zijn er in deze laatste volledige week van Q3 nauwelijks, op die van Micron en BlackBerry na.

Verder komen nog enkele centrale banken met rentebesluiten, waaronder die van Australië en Zwitserland. Vooral die laatste kan interessant zijn. Het ziet er naar uit dat de Zwitserse frank het stokje van de yen heeft overgenomen om carry trades mee te financieren. Dat is een fenomeen waarbij beleggers geld lenen in een munteenheid met een zeer lage rente, dit omzetten in dollars of euro's en vervolgens beleggen in bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen. De rente in Zwitserland is erg laag (1,25%) en er worden nog enkele renteverlagingen verwacht. Mogelijk is donderdag de eerste.

Hieronder de agenda voor volgende week, met in vet de items die extra belangrijk zijn:

MAANDAG 23 SEPTEMBER

    06:30 Economische groei Q2 2e raming (NL)
    06:30 Prijzen koopwoningen aug (NL)
    09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex september (Fra)
    09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex september (Dld)
    10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex september (eur)
    10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex september (VK)
    14:30 Chicago Fed-index augustus (VS)
    15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex september (VS)

DINSDAG 24 SEPTEMBER

    00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex september (Jap)
    06:30 Reserve Bank of Australia rentebesluit
    10:00 Ifo ondernemersvertrouwen september (Dld)
    15:00 Case Schiller huizenprijzen juli (VS)
    16:00 Consumentenvertrouwen (Conference Board) september (VS)

WOENSDAG 25 SEPTEMBER

    08:00 CTP beleggersdag
    08:45 Consumentenvertrouwen september (Fra)
    09:30 Riksbank rentebesluit (Zwe)
    13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    16:00 Nieuwe woningverkopen augustus (VS)
    16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)
    22:00 Micron Q4-cijfers

DONDERDAG 26 SEPTEMBER

    07:00 Hennes & Mauritz Q3-cijfers
    08:00 Consumentenvertrouwen oktober (Dld)
    09:00 Randstad ex €1,27 dividend
    09:30 SNB rentebesluit (Zwi)
    10:00 Geldhoeveelheid aug (eur)
    14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    14:30 Orders duurzame goederen augustus (VS)
    14:30 Economische groei Q2 def. (VS)
    16:00 Aanstaande woningverkopen augustus (VS)
    22:30 BlackBerry Q2-cijfers

VRIJDAG 27 SEPTEMBER

    06:30 Producentenvertrouwen september (NL)
    08:45 Inflatie september vlpg (Fra)
    09:55 Werkloosheid september (Dld)
    11:00 Consumentenvertrouwen en econ. sentiment september def (eur)
    14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie augustus (VS)
    16:00 Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) september def. (VS)

Nationaal Beleggersonderzoek 2024: heeft u al gestemd?

Heeft u al deelgenomen aan het Nationaal Beleggersonderzoek 2024? Hierbij peilen wij hoe tevreden (of ontevreden) Nederlandse beleggers zijn over de aanbieders van beleggingsproducten en -diensten, zoals brokers, ETF-aanbieders, vermogensbeheerders en crypto exchanges.

Met uw deelname helpt u uw medebeleggers. De resultaten worden namelijk gebruikt in de Beste Keuze Vergelijker van IEX en wegen mee bij het selecteren van genonimeerden voor de Gouden Stier 2024. Laat u uw mening ook horen?

Ja, ik doe mee

Dat was het voor vandaag en deze week. Ik wens u een gezellig weekend toe!

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.