Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Té droog en té warm

Nederlanders zijn notoire klagers als het over het weer gaat. Te veel regen, te weinig zon en vooral te koud zijn veel gehoorde klachten. In de Verenigde Staten ligt dat op dit moment even anders.

Vooral Amerikaanse boeren klagen steen en been. Geen regen, veel zonneschijn en erg warm, heel erg warm! De situatie die zich momenteel voordoet in de Verenigde Staten laat zich het beste vergelijken met de weersomstandigheden in 1988.

In 1988 mislukte de oogst aldaar door de zeer ongunstige weersomstandigheden en schoten de prijzen van graan, maïs en sojabonen omhoog. Nu wil ik niet alleen maar naar het verleden kijken, maar ik moet er toch wel rekening mee houden.

Ernstig verdroogd
De geschiedenis zou zich namelijk zo maar kunnen gaan herhalen. In de Verenigde Staten is de droogte momenteel zo extreem dat voor het ergste gevreesd moet worden als het bijvoorbeeld over de maïsoogst gaat.

Het National Drought Mitigation Center liet vorige week in zijn jongste data zien dat 34% van het Amerikaans grondgebied (exclusief Alaska, Hawaï en Puerto Rico) minimaal ernstig verdroogd is. Als ik daar de gebieden bij optel die minimaal gematigde droogte kennen dan kom ik al uit op 76% van het Amerikaanse grondgebied!

Een jaar geleden had nog slechts 37% van het Amerikaanse grondgebied last van droogte; op dit moment is het dus serieus droog. De vaak verzengende droogte, in vooral de Midwest, lijdt nu tot zeer hoge prijzen voor onder andere maïs. Afgelopen maandag liep die prijs met meer dan 5% op.

Verloren oogst
Terwijl de prijs van maïs in mei nog 5 dollar per bushel (schepsel) deed, noteert de prijs van dat zelfde schepsel nu ruim 7 dollar! Nu de regen maar uitblijft storten ook de speculanten zich op de termijncontracten van maïs en wordt er uitgekeken naar de cijfers die het U.S. Department of Agriculture vanmiddag zal publiceren.

Mocht het echter nog twee weken droog blijven in de Midwest dan lijkt de maïsoogst als verloren te kunnen worden beschouwd en zal de prijs van maïs nog veel verder oplopen.

Kleine Jongen
Het is niet alleen de droogte in de Verenigde Staten die mij bezighoudt, er lijkt namelijk ook weer een volgende El Nino in aantocht te zijn. El Nino (De Kleine Jongen) zorgt voor een flinke opwarming van het doorgaans koele oceaanwater, waardoor het weer wereldwijd flink van slag kan raken.

Zo eens in de drie tot zeven jaar meldt De Kleine Jongen zich en zorgt dan, vooral in Zuid-Amerika en Azië, voor een hogere kans op mislukte oogsten. In het derde kwartaal zou El Nino zich volledig kunnen gaan ontwikkelen.

Het goede nieuws voor de Verenigde Staten is dat door El Nino de kans op zware stormen vanuit het Caribische Gebied afneemt maar dat is dan ook zo’n beetje het enige positieve dat De Kleine Jongen ons kan bezorgen.

Al met al dus weer wat extra zorgen en nu ook nog eens over zaken waar we echt niets aan kunnen doen.

Nu kan het allemaal gaan meevallen als het gaat regenen in de Verenigde Staten en de opwarming van de Stille Oceaan plots gaat stoppen maar het lijkt, volgens kenners, veilig om aan te nemen dat dit voorlopig niet gaat gebeuren.

Actie of niet?
Ook in 2010 hadden we in Europa last van extreem warm weer. In Rusland brandde in augustus 2010 zoveel graanvelden af dat Rusland zelfs een exportstop moest afkondigen om zo voldoende graan over te houden voor de eigen bevolking.

De prijs van tarwe lag, door de Russische branden, in augustus 2010 50% boven de prijs van een jaar daarvoor. Zoals met alles moet ik overwegen of ik als vermogensbeheerder wat wil doen met deze laatste ontwikkelingen.

Al wat langer hebben wij op ons kantoor voor onze vermogensbeheerrelaties een positie in RICI Enhanced Agriculture Quanto ingenomen en dat certificaat is door de oplopende prijs van onder andere maïs flink in waarde gestegen.

Nu kochten wij dit certificaat vooral op de veronderstelling dat er steeds meer vraag zal gaan komen naar agrarische grondstoffen vanuit opkomende economieën maar we krijgen nu dus plots gelijk door een andere reden.

Dikke steun
Naast het weer houdt ook ASML mij weer bezig. Voor de fabrikant van halfgeleidermachines lijken er nu balken onder de koers van 40 euro te liggen en kan ik met trots zeggen dat Intel net zo enthousiast is over ASML als dat ik dat ben.

ASM International is de volgende klapper, volgens mij, maar daar heb ik u al genoeg op gewezen. Waar ik overigens ook nog even op moet wijzen is dat het weer parapluweer is en dat het voorlopig nog even te koud blijft voor de tijd van het jaar en dat pas volgende week de zon weer gaat schijnen.

Kunnen we toch nog even klagen!

Ype Schaap heeft een positie in het RICI Agricultural Certificaat maar heeft geen belang in andere in dit artikel genoemde aandelen. Antaurus heeft voor zijn relaties posities in genoemde aandelen en certificaat.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.