Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (891,86)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 56,81%
Lager 43,19%
Venijn zit in de staart: luik open op Wall Street na tegenvallend banenrapport

Venijn zit in de staart: luik open op Wall Street na tegenvallend banenrapport

AEX: -1,4% | AMX: -0,6% | AScX: -1% | S&P500: -1,7%

De highlights van vrijdag 6 september

  • De AEX bleef vrijwel de hele dicht bij huis, maar maakte in de laatste handelsuren een forse duikeling
  • Luik open op Wall street na teleurstellend banenrapport
  • Chipaandelen in uitverkoop: SOX-index 4,6% lager
  • ASML duikt onder €700
  • Olieprijs daalt verder

De AEX schommelde een groot deel van de dag rond het vorige slot, maar maakte in de laatste handelsuren plotseling een snoekduik, in navolging van Wall Street.

Op weekbasis kijkt de AEX aan tegen een fors verlies van maar liefst 4,3%. Ook de AMX (-2,6%) en AScX (-3,6%) leden afgelopen week een gevoelig verlies.

Chipaandelen eindigden vandaag - niet voor het eerst deze week - in de onderste regionen. ASML zag 5,4% aan beurswaarde in rook opgaan en Besi en ASMI ieder ruim 3%. Slecht zes hoofdfondsen bleven overeind. Philips (+1,3%) ging aan kop.

Kabinet scherpt exportregels ASML aan

Het zat er al een tijdje aan te komen: het kabinet scherpt de regels voor ASML voor de export van hoogwaardige chipmachines aan. De chipmachinefabrikant moet voortaan voor drie soorten machines een vergunning aanvragen bij Den Haag voordat deze de EU mogen verlaten. Tot nu toe gold dat voor 1 type machine, de Twinscan NXT:2000i. Het gaat om zogeheten DUV-machines (deep ultra violet lithografie). Voor de verkoop van EUV-machines, de meest geavanceerde technologie van ASML, gelden ook exportlicenties.

Volgens ASML zullen de nieuwe exportmaatregelen geen effect hebben op de outlook voor 2024 of voor de lange termijn scenario's van het bedrijf. Beleggers lijken er echter niet zo zeker van te zijn en zetten het aandeel vandaag fors lager.

Moeten wij ons inderdaad zorgen maken dat het een tandje minder wordt? Mocht u het gisteren hebben gemist, dan is deze analyse van Ivo Breukink de moeite van het lezen waard.

Ook in de IEX BeleggersPodcast komt ASML (en de rest van de chipsector) uiteraard ter sprake.

InPost krijgt beleggers op de banken

Een aandeel dat zich van de malaise niks aantrok, was InPost dat bijna 12% hoger de dag uitging na cijfers. Het aantal verstuurde pakketten steeg in Q2 met 23% op jaarbasis, iets meer dan de volumegroei van 22% in Q1 en beter dan de 20%-groei die de Poolse uitbater van postkluisjes zelf had verwacht. Verder meldde InPost een positieve vrije kasstroom van 367 miljoen zloty en een verdere daling van de schulden. Het concern verwacht dit jaar nog meer marktaandeel te veroveren en met de aangepaste EBITDA in alle kernmarkten winstgevend te zijn.

Beleggers reageerden euforisch. Een terechte beloning, vindt analist Peter Schutte. Maar is het aandeel hiermee niet sterk aan de prijs?

Banenrapport VS zwakker dan verwacht

Zoals het spreekwoord al zegt, zit het venijn soms in de staart. Zo ook vandaag. De hele beursweek werd uitgekeken naar het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, dat vanmiddag werd gepubliceerd. Anders dan de ECB heeft de Federal Reserve een dubbel mandaat: zij streeft behalve naar prijsstabiliteit ook naar volledige werkgelegenheid. Met dat laatste wordt een werkloosheid van onder de 4% bedoeld.

De arbeidsmarkt was lange tijd zeer robuust en dat gaf de Fed de ruimte om met armen over elkaar af te wachten tot de inflatie zich naar het gewenste niveau zou bewegen. Maar de laatste tijd vertoont de arbeidsmarkt barstjes: de banencreatie valt tegen en de werkloosheid is boven die grens van 4% uitgekomen.

Uit recente uitlatingen van Fed-voorzitter Jerome Powell op de bankiersconferentie in Jackson Hole blijkt dat de Fed bij het volgende rentebesluit op 18 september vooral die arbeidsmarkt in de gaten zal houden, nu de inflatie aardig op zijn retour is. Er hing dus nogal wat af van het banenrapport van vandaag.

Het rapport pakte, niet voor het eerst, slechter uit dan verwacht. Er waren 142.000 banen bijgekomen, terwijl de markt op +163K had gerekend. Ook de cijfers van de voorgaande maanden werden neerwaarts herzien. De werkloosheid daalde wel licht, van 4,3% naar 4,2%, maar dat werd al voorzien. Die 4,2% is bovendien hoger dan gewenst.

Een afkoelende arbeidsmarkt kan de Fed aansporen het zogeheten federal funds rate (belangrijkste rentetarief) forser te verlagen dan met de tot nu toe ingeprijsde 25 basispunten, zou je zeggen. Toch lijkt de markt nog altijd te neigen naar een kleine rentestap in plaats van een grote. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans op een verlaging met één kwartje ingeprijsd op 73% en een verlaging met twee kwartjes op 27%:

Mogelijk speelt hierbij een rol dat de maandelijkse banenrapporten vaker neerwaarts worden bijgesteld en dat er minder waarde aan wordt gehecht. IEX-analist Martin Crum ging hier onlangs nader op in.

Wall Street opnieuw onderuit

Wall Street ging aanvankelijk met zonnig gemoed uit de startblokken, maar al snel koersten de belangrijkste indices zuidwaarts. Na enkele uren handel begint het er steeds slechter uit te zien. Een zwakke arbeidsmarkt kan positief uitpakken voor de rente, maar dat is slechts één kant van het verhaal. De andere kant is dat de Fed wellicht achter de feiten aan hobbelt en too little too late is met de eerste renteverlaging. En dan duikt al snel het R-woord op, ofwel recessie. Zo ver is het nog lang niet, maar alleen al die angsts kan de markt lager zetten.

Wederom uitverkoop chipaandelen

Chipaandelen zijn vandaag opnieuw de gebeten hond. Een van hen kwam met cijfers: Broadcom. Het concern wist met de kwartaalcijfers de marktverwachtingen te verslaan, maar de outlook stelde teleur, waardoor het aandeel 8,9% lager koerst. Ook andere chipaandelen gaan in de uitverkoop. Nvidia staat 5,4% lager, AMD verliest 5%, Intel 3% en ARM 5,5%. De SOX-index vol chipaandelen koerst maar liefsts 4,6% lager.

Beursnieuws

De brede markt

  • Niet alleen de AEX-index is fors lager geëindigd, ook elders in Europa werden forse verliezen geleden
  • Het gaat er heftig aan toe op Wall Street. De S&P500 staat 1,7% lager, de Nasdaq verliest 2,5% en de Dow 1%. Ook de Russell 2000 (-1,9%) weet niet aan de malaise te ontsnappen.
  • De Amerikaanse tienjaarsrente is met 2 basispunten gedaald en staat 20 basispunten lager dan een week geleden: 3,70% dus. De Nederlandse noteert 2,45%.
  • 'Paniekbarometer' CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) loopt verder op naar 23,17. Oei.
  • De euro noteert 1,1073 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs staat 0,9% lager op $2.494 per troy ounce.
  • De risk-off modus vertaalt zich ook naar een dalende koers van de bitcoin. 3,8% eraf op $54.936
  • Goed nieuws voor automobilisten: de olieprijzen dalen fors, met zo'n 2,8%. Een vat WTI kost nu $67 en een vat Brent-olie ruim $70. Het nieuw dat de OPEC+ landen de voorgestelde productieverhoging uitstellen, heeft geen impact.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • KBC Securities heeft het koersdoel voor ABN Amro met €1 verhoogd naar €18,50 en houdt het aandeel op de kooplijst. Het mocht niet baten: het aandeel sloot 0,9% lager.
  • Eminence Capital heeft een belang 3,01% genomen in OCI, dat 0,6% lager de dag uit ging.
  • Aandeelhouders van Kendrion namen vandaag wat winst van tafel. Gisteren werd het aandeel 5% hoger gezet nadat het concern nieuwe doelstellingen had afgegeven.
  • Alfen, dat gisteren al met ruim 4% onderuit ging, verloor vandaag nog eens 4%.

Stijgers en dalers afgelopen week

De AEX- en Midkapindex hebben, zoals gezegd, een beroerde beursweek achter de rug:

  • AEX: -4,3%
  • AMX: -2,6%
  • AScX: -3,6%

De grootste klappen vielen in de chipsector. ASML zag deze week ruim 16% aan beurswaarde verdampen en is vandaag onder de €700 gedoken. ASMI (-12,6%) en Besi (-11,9%) deden het niet veel beter. Shell (-5,9%) zucht onder de dalende olieprijzen. Alles wat cyclisch is (zoals ArcelorMittal, AMG, Aperam en Randstad) werd in de uitverkoop gedaan. Ook Alfen (-18,8%) had het loodzwaar.

InPost (-7,4%) en Accsys (+7,3%) zijn positieve uitschieters na cijfers. Bij Accsys waren belegger aangenaam verrast dat de nieuwe fabriek in Tennessee daadwerkelijk in gebruik is genomen. Flow Traders (+1,3%) weet beperkt te profiteren van de toegenomen onrust.

Grondstoffenprijzen onder druk

De grondstoffenprijzen zijn afgelopen week over de hele linie gedaald:

  • Goud: -0,6%
  • Zilver: -3,7%
  • Koper: -3,5%
  • WTI-olie: -8,2%
  • Brent-olie: -7,8%

De koers van de bitcoin is met 8,5% gekelderd en die van ether zelfs met 9,9%.

Agenda maandag: Japans BBP, Chinese inflatie en cijfers Oracle

Het belangrijkste macro-economische nieuws komt maandag uit Azië, waar de definitieve economische groei van Japan en de Chinese consumenten- en producentenprijzen bekend worden gemaakt.

Uit voorlopige cijfers bleek dat het Japanse Bruto Binnenlands Product (BBP) met 3,1% op jaarbasis was gestegen. Dat was een enorme opsteker, want de markt had een groei van 2,1% verwacht en in het eerste kwartaal was nog sprake van 2,3% krimp:


De Japanse beurs reageert de laatste weken nogal sterk op speculaties dat de Bank of Japan de rente verder gaat verhogen. Mocht de economische groei in Japan sterker zijn dan verwacht, dan zou goed nieuws weleens slecht nieuws kunnen zijn: een sterke economische groei geeft ruimte om de rente op te trekken.

China kampt met een lage inflatie en soms zelfs déflatie, in tegenstelling tot Europa en de VS. De consumentenprijzen zijn naar verwachting met 0,7% op jaarbasis opgelopen, tegen +0,5% in juli. De producentenprijzen zijn waarschijnlijk nog verder gedaald: met 1,4% op jaarbasis, terwijl dat in juli nog -0,8% was.

Verder komen investeerder D'Ieteren en de Amerikaanse IT-reus Oracle na het weekend met kwartaalcijfers.

    00:50 Economische groei tweede kwartaal (Jap)
    03:30 Consumenten- en producentenprijzen augustus (Chi)
    08:45 Industriële productie juli (Fra)
    16:00 Groothandelsvoorraden juli (VS)
    18:00 D'Ieteren halfjaarcijfers
    22:00 Oracle cijfers eerste kwartaal (VS)

Highlights rest van de week: inflatiecijfers en rentebesluit ECB

Op de resultaten van Adobe (donderdag) en de Belgische beursfondsen TINC (woensdag) en Immobel (vrijdag) na, valt er op kwartaalcijfergebied niets te beleven komende week. Dit betekent dat de focus van beleggers vrijwel volledig zal liggen bij macro-economische ontwikkelingen, waaronder diverse inflatiecijfers en uiteraard het rentebesluit van de ECB.

Hieronder de agenda voor volgende week, met in vet de items die extra belangrijk zijn:

MAANDAG 9 SEPTEMBER

    00:50 Economische groei tweede kwartaal (Jap)
    03:30 Consumenten- en producentenprijzen augustus (Chi)
    08:45 Industriële productie juli (Fra)
    16:00 Groothandelsvoorraden juli (VS)
    18:00 D'Ieteren halfjaarcijfers
    22:00 Oracle cijfers eerste kwartaal (VS)

DINSDAG 10 SEPTEMBER

    06:30 Inflatie augustus def. (NL)
    06:30 Industriële productie juli (NL)
    08:00 Inflatie augustus def. (Dld)
    08:00 Werkloosheid juli (VK)
    12:00 Ondernemersvertrouwen augustus (VS)
    14:00 Maandrapport OPEC

WOENSDAG 11 SEPTEMBER

    06:30 Internationale handel juli (NL)
    07:00 TINC halfjaarcijfers
    08:00 Handelsbalans juli (VK)
    08:00 Industriële productie juli (VK)
    13:00 Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    14:30 Inflatie augustus (VS)
    16:30 Olievoorraden - wekelijks (VS)

DONDERDAG 12 SEPTEMBER

    06:30 Faillissementen augustus (NL)
    07:00 Brederode halfjaarcijfers
    14:15 Rentebesluit Europese Centrale Bank (ECB)
    14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    14:30 Producentenprijzen augustus (VS)
    14:45 ECB: toelichting rentebesluit Lagarde icon waarschuwing
    22:00 Adobe cijfers derde kwartaal (VS)

VRIJDAG 13 SEPTEMBER

    08:00 Immobel halfjaarcijfers
    08:45 Inflatie augustus def. (Fra)
    11:00 Industriële productie juli (eur)
    14:30 Importprijzen augustus (VS)
    16:00 Consumentenvertrouwen (UvM) september vlpg (VS)

Zo ver is het nog niet. Eerst weekend! Ik wens u gezellige en vooral zonnige dagen toe!

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.