Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: Stijging uit het boekje, met Shell en Avantium als dissonant

Slotcall: Stijging uit het boekje, met Shell en Avantium als dissonant

Een beursdag uit het boekje op het Damrak, met een daggrafiek die in een zaagtandpatroon van linksonder naar rechtsboven gaat. De AEX boekt een nette winst van +0,5% en sluit op 907,65.

En het gaat toch al zo goed met al onze beleggingen. De beleggingen van alle Nederlanders bij elkaar bereikten in het tweede kwartaal een nieuw recordtotaal van €185 miljard, rekende De Nederlandsche Bank uit. Daarmee verdween de vorige piek, van december 2021, uit de boeken.

Aandelen en aandelenfondsen vormden veruit de belangrijkste component in de Nederlandse beleggingsportefeuilles. En in welk aandeel beleggen we het meest? Dat is - misschien verrassend - nog altijd Shell (€5 miljard), nog voor ASML (€3,9 miljard).

 

Een beetje jammer dat uitgerekend Shell vandaag als grootste daler (-0,4%) in de AEX een beetje uit de toon valt. Gemiddeld schreven beleggers vandaag echter 'gewoon' weer een bescheiden rendement bij. De AEX houdt keurig stand boven de 900 punten en heeft - voorlopig althans - de koersval van begin augustus weer grotendeels goedgemaakt.

Grote uitblinkers zijn er vandaag niet, of het moet Fugro zijn, dat na een koersdoelverhoging ruim 6% mag bijschrijven. De zwakste broeder van de dag is Avantium (-12%), dat vanochtend bij de kwartaalrapportage een tegenvaller meldde.

Avantium verbrandt geld

Hoe veelbelovend Avantium ook mag zijn, om de potentie daadwerkelijk volledig te kunnen realiseren is er geld nodig. En op dat gebied verraste Avantium vanochtend in negatieve zin.

Het productieklaar maken van de nieuwe fabriek, die in oktober geopend wordt, kost volgens het bedrijf €26 miljoen meer dan eerder aangegeven, en dat is voor een bedrijf als Avantium, met nog weinig omzet en een hoge cashburn, een serieus bedrag.

De opbrengsten van de claimemissie eerder dit jaar zijn er na een halfjaar al volledig doorheen gejaagd. En dat is zorgwekkend. Het bedrijf moet nogmaals om tafel met financiers, onder meer om voldoende werkkapitaal te houden. Een nieuwe emissie is daarbij niet uitgesloten.

Analist Teun Verhagen bestudeerde de fragiele balans van Avantium: 

ASR doet wat moet: dividend verhogen

Dat ASR met beter nieuws zou komen was te voorzien. De markt verwachtte geen negatief nieuws en de verzekeraar leverde dan ook keurige halfjaarcijfers af. ASR ligt uitstekend op koers om de taxaties voor dit jaar te behalen. Bij verzkeraars draait veel om de zogeheten kapitaalgeneratie: die kwam het afgelopen halfjaar uit op €658 miljoen en dat was licht boven verwachting.

Keurig dus, net als het dividend - voor veel beleggers een belangrijke reden om het aandeel in portefeuille te houden - dat volgens verwachting werd opgehoogd tot €1,16 (interim). De koersreactie was met +0,1% bescheiden, zij het een fractie - en niet meer dan dat - beter dan de andere financials.

Amerikaanse banenmarkt slechter dan gedacht

De markt blijft uiteraard nog wel even geobseedeerd door de Amerikaanse rente, deze week in ieder geval tot Jerome Powell op het centralebankiers-uitje in Jackson Hole gesproken heeft. Dat doet hij vrijdag om 16:00 uur Nederlandse tijd, maar voor die tijd is ieder datapunt relevant. 

Vanavond zijn daar bijvoorbeeld de notulen van de vorige Fed-vergadering, maar eerder deze middag was er de halfjaarlijkse herziening van de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. En die lieten een opvallende bijstelling omlaag zien. Het aantal banen dat er zijn bijgekomen in de 12 maanden tot maart 2024 werd met 818.000 omlaag bijgesteld. 

Oftewel, de arbeidsmarkt is er slechter aan toe dan het lijkt, en dat versterkt alleen maar het vertrouwen dat Powell nu echt werk kan gaan maken van de door iedereen verwachte renteverlagingen. De markt reageert er niet juichend op, eerder een bescheiden knikje omhoog en daarna weer omlaag in een wat rommelige daggrafiek, maar het is weer een nieuwe clue, zulen we maar zeggen.

De brede markt

Stijgers & dalers

De top-5 en flop-5 van het Damrak:

  • DSM-Firmenich (+2,2%) leidt de AEX, wat vooral een koerscorrectie na een eerdere daling lijkt
  • Bij Heineken (+1,8%) is er iets soortgelijks aan de hand
  • De chipaandelen liggen verspreid over het linkerrijtje
  • ASR (+0,1%) wordt niet echt beloond voor nette Q2-resultaten
  • De olieprijs is aan het dalen en trekt Shell (-0,4%) mee omlaag
  • Fugro (+6,2%) is de uitschieter van de dag, na een koersdoelverhoging door ING
  • Kendrion (-2,5%) krijgt de handen niet op elkaar voor de Q2-cijfers
  • En voor Avantium (-13%) geldt dat in het kwadraat (zie hierboven)

Agenda

As we speak komt het gemangelde laadpalenbedrijf Alfen door met Q2-cijfers, u vindt de resultaten in de IEX-newsfeed. Of er iets wetenswaardigs in de Fed-notulen staat horen we vanvond, en morgen kunt u zich vermaken met cijfers van onder andere Aegon en Van Lanschot. Als voorprogramma naar het Jackson Hole-spektakel van vrijdag, kan het setje Amerikaanse macro's van morgenmiddag wel eens voor reuring gaan zorgen. 

  • 20:00 Fed-notulen
  • 22:00 Snowflake Q2-cijfers
  • 22:00 Zoom Q2-cijfers
  • 07:00 Aegon Q2-cijfers
  • 07:00 Van Lanschot Kempen Q2-cijfers
  • 10:00 EU inkoopmanagersindex aug
  • 13:00 Baidu Q2-cijfers
  • 13:30 ECB-notulen
  • 14:30 VS steunaanvragen - wekelijks
  • 14:30 Chicago Fed-index juli
  • 15:45 VS inkoopmanagersindex aug
  • 16:00 EU consumentenvertrouwen aug (vlpg)
  • 16:00 VS bestaande-woningverkopen juli

En dan nog even dit

25 jaar alweer! Dus boomers: nu echt een keer ophouden met ostentatief terugrekenen naar guldens 

Ford schroeft de elektrische ambities terug

Gokken op sport is populair - met als gevolg dat mensen minder beleggen 

It's the fundamentals, stupid. Op de lange termijn zeker


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.