Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (905,67)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 57,87%
Lager 42,13%
Slotcall: AEX klimt op eigen kracht omhoog zonder richtinggevend macronieuws

Slotcall: AEX klimt op eigen kracht omhoog zonder richtinggevend macronieuws

De AEX heeft zich na een lagere opening mooi opgewerkt tot een lichtgroen plusje. Zo blijft de 900-puntengrens intact nadat de AEX na de lunch ook niet meer in de problemen kwam. Uiteindelijk sluit onze hoofdindex 0,4% hoger op 908,85 punten. De AMX en AScX schrijven plusjes van respectievelijk 0,7% en 0,9%. 

Beleggers lijken de kat nog even uit de boom te kijken door het gebrek aan richtinggevend nieuws. Zeker met het oog op de bijeenkomst in Jackson Hole, waar ook Fed-voorzitter Jerome Powell (op vrijdag) een speech zal geven. Het uitje duurt van 22 augustus tot en met 24 augustus, en de locatie is ook bepaald geen misselijke. In dat dorpje in Wyoming, omringd door de imposante natuur van het Grand Teton National Park, komen zo goed als alle centrale bankiers van de wereld bijeen.

En hoe Nederlands als we zijn, hebben we meteen maar even gecheckt wat dat geintje mag kosten. Riemen vast: de simpelste kamer is er eentje zonder airconditioning en zonder uitzicht voor een prijs van 'maar' $544,79 per nacht. Nou, dat mag wat kosten, maar dan heb je in ieder geval wel een koffiezetapparaat. Wil je enigszins uitzicht? Daar betaal je dan bijna $700 per nacht voor. Mocht je het echt bont willen maken, neem dan de duurste kamer. Dat kost je zo'n $1650 per nacht. 

Back to business: het Damrak. De AEX heeft het vandaag uitstekend gedaan, maar hetzelfde kunnen we zeggen over de AMX en AScX. Ook de beurzen elders in Europa doen het prima. Als we kijken naar het Damrak, zien we dat Avantium de stijger van de dag is met een plus van ruim 7%. Ook ForFarmers ligt goed met een plus van zo'n 5%. Die stijging is grotendeels toe te schrijven aan een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. Het koersdoel ging van €2,30 naar €3 en het reduceren-advies gaat een trede omhoog naar houden.

Ook Kendrion ligt goed in aanloop naar zijn cijferpublicatie. Onder de hoofdfondsen is ArcelorMittal (+2,3%) de grootste stijger. Het staalfonds kreeg van Barclays een adviesverhoging (van equal weight naar overweight) met een onveranderd koersdoel van €25. Overigens is ArcelorMittal met een min van bijna 20% nog altijd een van de grootste verliezers dit jaar – dankzij de malaise op de staalmarkt. Maar goed, we gaan de pret vandaag niet drukken. 

DSM-Firmenich is onderdeel van het selecte groepje hoofdfondsen dat in het rood sluit - weliswaar nipt. Er was een kans dat het chemiebedrijf luxefonds Kering zou vervangen in de Stoxx 50, maar die kans is flink gedaald. De indexsamensteller zou een aanpassing hebben gedaan ten aanzien van de vereiste free float en dat zou ongunstig zijn voor DSM. Ook analist Martin Crum wierp er een blik op: "Het aandeel DSM-Firmenich werd eerder vandaag flink van de hand gedaan en opende zelfs onder de €110." Of er wellicht meer speelt en of het aandeel nu als koopwaardig wordt gezien, leest u in onderstaande analyse. 

Stijgers & Dalers

Hieronder vindt u het complete overzicht van de stijgers en dalers van vandaag. 

NN Group kreeg overigens van JP Morgan een hoger koersdoel, maar het verlies van vandaag is het gevolg dat het aandeel vandaag ex €1,28 dividend noteert. Gecorrigeerd valt het allemaal dus wel mee.

Over koersdoelen gesproken: ING houdt na de 'solide' cijferpresentatie van B&S het koopadvies intact en het koersdoel blijft onveranderd op €7,25. Voor een compleet overzicht van alle koersdoelveranderingen kunt u hier klikken.

Wall Street kleurt groen

De Amerikaande beurzen gingen licht hoger van start. Een leuk nieuwtje kwam nog van AMD: het concern koopt de maker van AI-gerelateerde apparatuur ZT Systems voor bijna $5 miljard en voert de strijd met Nvidia daarmee verder op. AMD verwacht dat de overname tegen het einde van 2025 aan de resultaten zal bijdragen.

Eind vorige week kwam Applied Materials nog met cijfers. De grote vraag: kan Applied Materials ASML bijbenen? Analist Hildo Laman dook in de cijfers en kwam tot een conclusie. Die leest u hieronder. 

Hieronder ziet u de actuele (17.30 uur) tussenstand op Wall Street. 

Rentes

De rentes staan over de gehele linie vlak. De Nederlandse vergoeding op tienjaars-staatspapier bedraagt nu 2,53% (-1 bp).

Brede markt

De VIX (-0,5%) komt verder tot rust en staat rond het sluiten van de beurs op 14,72. De euro/dollar staat op 1,1066. Olie wordt vandaag iets goedkoper: voor een vat WTI-olie betaalt u $75,03. Zilver stijgt wel (+1,4%) en noteert op $29,44. Bitcoin blijft plakken rond de $58,7k. 

Goud staat vandaag om en nabij de $2500, nadat het vrijdag voor het eerst boven de $2500-grens noteerde. Dit kwam vooral door lichte tegenvallers uit de Amerikaanse huizenmarkt. Beleggers kijken vooruit naar donderdag als een Amerikaans rapport over werkloosheidsuitkeringen het licht ziet en de richting van de Federal Reserve kan worden ingeschat. Lagere rentes zijn doorgaans gunstig voor goud, dat dit jaar al 22% steeg.

Agenda: dinsdag 20 augustus

  • 08:00 Producentenprijzen - Juli (Dld) 
  • 11:00 Inflatie - Juli def. (eur) 
  • 13:00 Turkse centrale bank - Rentebesluit (Tur) 
  • 13:00 Lowe's - Cijfers tweede kwartaal (VS)  

En dan nog even dit

"Ondanks de moeilijke marktomstandigheden zijn er toch steeds meer lichtpuntjes te zien op de langere termijn. De groeipercentages zijn opnieuw indrukwekkend te noemen, maar vragen onderliggend toch om wat nuancering", aldus analist Teun Verhagen. 

How's that healthy?

Leidende indicatoren VS verder gedaald

"bearish dollar momentum is starting to build"


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.