Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
"Huizenkopers: doe je huiswerk en heb geduld"

"Huizenkopers: doe je huiswerk en heb geduld"

De huizenprijzen zijn dit jaar weer flink gestegen. Begin dit jaar stond de teller voor nog op €434.000 gemiddeld voor bestaande woningen. Per 30 juni 2024 was de gemiddelde huizenprijs al €468.000.

Als deze trend zich voortzet, ligt de gemiddelde huizenprijs aan het einde van het jaar boven de €500.000. Daarbij staan er steeds minder huizen te koop. In het tweede kwartaal van 2024 waren dat er slechts 28.239.

NHG en startersvrijstelling

De hypotheekrente voor hypotheken met NHG is op het ogenblik tussen de 3,7% en 4,1%.

Rente 5 jaar vast NHG

3,7%

Rente 10 jaar vast NHG 3,8%
Rente 20 jaar vast NHG 4,0%
Rente 30 jaar vast NHG 4,1%

De NHG-grens van €435.000 is nu lager dan de gemiddelde huizenprijs. Dat betekent dat steeds minder huizenkopers een hypotheek met NHG afsluiten. Het gevolg is een hogere hypotheekrente, en dus ook hogere bruto en netto maandlasten.

Starters die gebruik willen maken van de startersvrijstelling kunnen dit jaar een huis kopen met een prijs tot €510.000. Volgend jaar is de grens verhoogd naar €525.000.

Hieronder de voorwaarden voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting (startersvrijstelling):

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar op het moment van verkrijging. Het moment van verkrijging is het moment van ondertekening van de notariële akte van levering.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium). Daarvoor vult de koper de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
  • De waarde van de woning (koopsom en taxatiewaarde) is niet hoger dan €510.000 in 2024.
  • Als een koper wel zelf de woning gaat bewonen, maar niet voldoet aan de andere criteria voor de startersvrijstelling, betaalt de koper 2% overdrachtsbelasting. Omdat dit een lager tarief is dan het standaard 10,4% tarief, moet ook daarvoor een verklaring worden afgegeven bij de notaris.

Maandlasten

Het verbaast mij iedere keer weer dat de huizenprijzen verder stijgen als ik kijk naar de maandlasten die betaald moeten worden. Huizenbezitters die nu een volledige annuïteitenhypotheek moeten afsluiten van €510.000 hebben een minimaal gezamenlijk inkomen van €105.000 nodig.

Inkomen persoon A

€55.000

Inkomen persoon B €50.000
Hypotheekrente 4%
Energielabel D

Annuïteitenhypotheek

€510.000
Bruto per maand €2.435

Netto in het eerste jaar

€1.870

 
Een bruto maandlast van €2.435 is natuurlijk een flink bedrag. Gelukkig is er nog de hypotheekrenteaftrek, waardoor dit stel in het eerste jaar globaal €565 terugkrijgt van de belastingdienst. Dit belastingvoordeel wordt ieder jaar minder.

Zelfstandig ondernemers

De afgelopen tijd heb ik diverse zelfstandigen getroffen die eerst een koopwoning hadden gekocht en daarna pas hun cijfers lieten beoordelen. Ik heb meerdere malen moeten aangeven dat de hypotheek vereist om de woning te kunnen kopen niet mogelijk is. De maximale hypotheek was namelijk flink lager dan de benodigde hypotheek.

Veel zelfstandigen beoordelen hun eigen situatie op basis van wat er maandelijks wordt verdiend. Dit is te rooskleurig. Zij moeten eerst een Inkomensverklaring Ondernemer laten opstellen. Dit is mogelijk via de volgende vier Rekenexperts.

Zakelijk Inkomen te Nieuwegein
Overviewz te Barneveld
Pentrax advies te Nijmegen
Raadhuys Tax Legal Accounting te Den Haag

De rekenexpert geeft een verklaring van het toetsinkomen af die zes maanden geldig is. Een hypotheekadviseur kan nu precies berekenen hoeveel de maximale hypotheek gaat worden.

Scheiden

Stellen die uit elkaar gaan, hebben een groot probleem in de huidige huizenmarkt. De koopwoning waarin beide wonen verkopen en allebei een andere woning kopen of huren is niet te doen. Vaak wordt er daarom gekozen voor woningbehoud voor een van de personen. De ander zal een andere woning moeten kopen of huren.

Een andere woning kopen is alleen mogelijk als het lukt om de lopende hypotheek over te zetten op naam van degene die in het oude huis blijft wonen. Vaak is er een (flinke) overwaarde die 50% verrekend moet worden met de persoon die vertrekt. Dit zorgt dan voor een hogere hypotheek en dus ook hogere maandlasten. Het inkomen moet dan weer voldoende zijn om de extra hypotheek af te kunnen sluiten.

Lukt dit alles niet (wat steeds vaker voorkomt), dan worden de stellen “gedwongen” om bij elkaar te blijven wonen. De woning blijft dan op twee namen staan. Dit heeft weer gevolgen voor de toekomst met nieuwe partners.

Geduld

In de huidige huizenmarkt moeten huizenzoekers zeer geduldig zijn. Helaas zijn mensen dat vaak niet, waardoor ze meer risico gaan nemen. Huizenzoekers moeten vooraf hun huiswerk goed doen door een hypotheekadviseur de maximale hypotheek te laten berekenen. Het is altijd mogelijk om zelf een berekening te maken op de diverse websites. Het is dan wel oppassen geblazen. Vooral als er sprake is van een lopende studieschuld kan de maximale hypotheek flink lager worden.

Huizenzoekers bieden steeds vaker boven de vraagprijs. In dat geval is het verstandig om genoeg eigen middelen te hebben om het bedrag boven de vraagprijs uit te betalen. Er zijn namelijk steeds meer huizenzoekers die dat geld niet hebben en naarstig op zoek gaan naar een taxateur die de gekochte woning hoger wil taxeren dan de vraagprijs.

Hieronder een rekenvoorbeeld ter verduidelijking:

Vraagprijs woning

€400.000

Eigen middelen €30.000
   
Koopprijs woning €460.000
Kosten koper €15.000
Eigen middelen €30.000 -/-
Benodigde hypotheek €445.000
Minimale taxatiewaarde €445.000


In bovenstaand voorbeeld wordt de voor €400.000 te koop staande woning gekocht voor €460.000. De kosten koper komen nog bij de koopprijs, waardoor de minimale taxatiewaarde van de woning €445.000 moet worden. De maximale hypotheek die verstrekt wordt is de laagste van de taxatiewaarde of koopsom van de woning. Bij een lagere taxatiewaarde dan €445.000 kan de koop niet doorgaan.

Huizenkopers die flink boven de vraagprijs bieden en weinig eigen middelen hebben, begeven zich op glad ijs. De kans is groot dat de koop niet doorgaat omdat de hypotheek niet geregeld kan worden. Als dan de woning ook nog gekocht is zonder voorbehoud van de ontbindende voorwaarden van financiering, dan mogen deze kopers €46.000 aftikken.

Veel verkopende makelaars vertellen aan de huizenzoekers dat ze alleen kans hebben op de te koop staande woning als er een bod wordt gedaan zonder voorbehoud van de ontbindende voorwaarden van financiering. Er zijn zelfs makelaars die vertellen dat hypotheekadviseurs een garantie kunnen afgeven dat de hypotheek geregeld kan worden. Dat is makkelijk praten als het risico door een ander wordt gedragen. De hypotheekadviseur wordt erop aangekeken als de hypotheek niet geregeld kan worden. Er kan in een korte tijd veel gebeuren.

Huizenzoekers doen er verstandig aan om vooraf hun huiswerk goed te doen. Wie dat niet doet en meegaat in de “gekte” van de markt, heeft een grote kans op een financiële strop.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rubicon 16 augustus 2024 10:46
    Goed verhaal Jos. Je vraagt je af wanneer de wal het schip keert. Op een gegeven moment zit de koper toch aan zijn financieringsplafond. Aanbodschaarste of niet. Of moeten we maar accepteren dat er een verloren generatie ontstaat met potentieel verstrekkende gevolgen voor de demografie.
  2. Pole Pole 16 augustus 2024 10:47
    Hier een beginnende huizenkoper.
    2 weken geleden werd er 180k overboden op een woning in Utrecht van 600k.
    Vorige week huis niet gewonnen in Amsterdam 120k overboden op 680k.

    Hoe in hemelsnaam kan je naar deze adviezen luisteren. Als er echt geen woning te krijgen is? (Ik snap dat ik altijd buiten de randstad of in een slechte wijk kan wonen - dit dus toch een luxe probleem is).
  3. forum rang 4 StoplossBurner 16 augustus 2024 10:49
    Geduld heeft mij veel geld gekost. Als je 2 jaar uittrekt voor je zoektocht van je eerste woning dan kan je zo een ton meer kwijt zijn voor dezelfde woning. Bij mij werd de woonwens van een eerste koopwoning ongewenst zo'n 4 a 5 jaar uitgesteld i.v.m. bouwkavels waarvan de vrijgave telkens maar weer werd uitgesteld. Ik liet mij helaas aan het lijntje houden door ambtenaren. Alleen tussen de offerte begin 2021 en eind 2021 zat al een ton verschil voor alleen de ruwbouw, voor hetzelfde woonobject.
    M.a.w. als je je financieringsmogelijkheden kent en je weet dat het een woning is waar je je moeiteloos 5 jaar of langer ziet wonen, sla dan zo snel mogelijk toe.
  4. forum rang 4 StoplossBurner 16 augustus 2024 11:33
    quote:

    Pole Pole schreef op 16 augustus 2024 10:47:

    Hier een beginnende huizenkoper.
    2 weken geleden werd er 180k overboden op een woning in Utrecht van 600k.
    Vorige week huis niet gewonnen in Amsterdam 120k overboden op 680k.

    Hoe in hemelsnaam kan je naar deze adviezen luisteren. Als er echt geen woning te krijgen is? (Ik snap dat ik altijd buiten de randstad of in een slechte wijk kan wonen - dit dus toch een luxe probleem is).
    Jos blijkt niet goed in staat te zijn te bekijken vanuit de positie van een (potentiele) starter. Die beredeneert vanuit de doorstroming waarin het inderdaad veel minder boeit of je een paar jaar later of eerder een woning aanschaft en je eigen woning verkoopt. Aangezien de waarde van beiden meebewegen met de huizenmarkt, dat heeft een starter niet. Die kan een jaar later bij een gelijk inkomen voor eenzelfde woning doodleuk een ton meer moeten betalen zonder dat daar groei van zijn eigen overwaarde tegenover staat.

    Je kan dus beter nu een halve ton extra overbieden, dan een jaar later een hele ton meer te moeten betalen (en ondertussen waarschijnlijk ook nog veel duizenden euro's aan huur 'kwijt' te zijn).

    Zelf trouwens bij Pentrax een inkomensverklaring gekregen als ondernemer. Dat was niet meer dan de 3 fiscale jaarwinsten op een rij zetten die je al aangeleverd had, voor mij persoonlijk redelijk hilarisch dat je door die overbodige bureaucratische tussenstap weer iets van 300,- extra af mag tikken.
  5. forum rang 4 StoplossBurner 16 augustus 2024 11:45
    quote:

    Rubicon schreef op 16 augustus 2024 10:46:

    Goed verhaal Jos. Je vraagt je af wanneer de wal het schip keert. Op een gegeven moment zit de koper toch aan zijn financieringsplafond. Aanbodschaarste of niet. Of moeten we maar accepteren dat er een verloren generatie ontstaat met potentieel verstrekkende gevolgen voor de demografie.
    Generationele overdracht van vermogen, groei van inkomen, een dadelijk weer dalende hypotheekrente, permanent lage werkloosheid, schaarste (aan de onderkant van de startersmarkt zullen dan meer samenwonen, langer thuiswonen etc. dan voorgaande generaties) leggen een goede bodem onder de huizenprijs groei. Alleen nationale fiscale ingrepen kunnen huizenmarkt voorlopig afkoelen; laatste jaren wordt stelselmatig het tegenovergestelde gedaan op een maatregel na en die wordt nogal vervloekt door de pandjesmelkers.
  6. Rubicon 16 augustus 2024 12:25
    quote:

    StoplossBurner schreef op 16 augustus 2024 11:45:

    [...]

    Generationele overdracht van vermogen, groei van inkomen, een dadelijk weer dalende hypotheekrente, permanent lage werkloosheid, schaarste (aan de onderkant van de startersmarkt zullen dan meer samenwonen, langer thuiswonen etc. dan voorgaande generaties) leggen een goede bodem onder de huizenprijs groei. Alleen nationale fiscale ingrepen kunnen huizenmarkt voorlopig afkoelen; laatste jaren wordt stelselmatig het tegenovergestelde gedaan op een maatregel na en die wordt nogal vervloekt door de pandjesmelkers.
    Eens, maar daartegenover kan je stellen dat het vrij besteedbaar inkomen straks serieus zal worden geraakt door steeds toenemende ziektenkostenpremies en het zelf moeten inkopen van zorg. Met groei van het inkomen, lage werkloosheid ligt het overigens niet voor de hand dat de inflatie structureel zal dalen tot de inflatiedoelstelling.
  7. gerard66 16 augustus 2024 12:46
    In een stijgende markt moet je als koper juist geen geduld hebben (starter) en als verkoper (doorstromer) juist wel .. Time is your friend. In een dalende markt is het juist andersom, de verkoper heeft haast en de koper heeft geduld. Dus een goed verhaal Jos, alleen de titel dekt de lading niet.

    Overigens moet een taxateur zijn (subjectieve) marktwaarde aangeven in zijn taxatierapport. Maar als 3 kopers 450.000 of meer bieden op een woning die voor 400.000 te koop staat.... dan is het taalkundig onmogelijk om 430.000 de marktwaarde te noemen want de markt heeft een hogere waarde bepaald.
  8. Mugje 16 augustus 2024 13:46
    Alles wat je probeert te reguleren escaleert uiteindelijk in een bepaalde richting. Je zal allereerst voor meer aanbod/bouwruimte moeten zorgen want alleen al door de instroom van (arbeids-)migranten. Natuur en agrarische sector schijnt ruim 80% van Nederland voor zich op te eisen, laat iedere gemeente daar minimaal 1% van beschikbaar maken voor woningbouw.
    Daarnaast de fiscale behandeling van de eigen woning. Die is de laatste jaren al wat ingedamd maar het huidige systeem van renteaftrek financiert nog altijd ook luxe van de eigen-woning-bezitter financiert. Voor de huurder geldt een toeslagregeling die alleen in werking treedt voor huurders die daadwerkelijk niet veel te makken hebben. De subsidiëring van de eigen woning blijft geldt voor iedere woningbezitter (o.a. de renteaftrek tot uiterlijk 30 jaar) ook wanneer de woningbezitter die subsidie al lang niet meer nodig heeft. De 'eigen woning' wordt ook als vermogenstitel in diverse andere regelingen en voorzieningen bevoordeeld, dat is slecht want het is 'selectief uitdelen van belastinggeld' dat ook anders/beter gebruikt kan worden.

    Die 'verloren generatie' is allang een feit. Ik ken gezinnen die bij de bank werden afgewezen voor een netto maandlast van rond de € 1.250 terwijl ze al een huur van bijna € 1.500 betalen en die huur ook al sedert jaar en dag trouw betalen. Dat is eigenlijk al bizar te noemen en een teken van regulering die niet correct werkt.

    Daarnaast kan ik me voorstellen dat het 'standaard overbieden' vooral mogelijk is voor die potentiële kopers waarvan de ouders al over een eigen woning beschikken (waar zich inmiddels een rijkdom/overwaarde heeft opgebouwd). Die ouder heeft dat vaak met de subsidie-vorm hypotheekrenteaftrek kunnen realiseren -dus beleggen met geleend geld- en mocht dat ook nog een belastingvrij doen, over dat huis wordt niets afgerekend in box 3 zelfs niet bij de verkoop).
    Met andere woorden de voorgaande generatie woningeigenaren is al zodanig bevoordeeld t.o.v. dat ze daar vormen van luxe kunnen financieren dan wel de kinderen een extra zakcentje mee te geven. Die kinderen krijgen daardoor weer een betere kans op de startersmarkt en zo wordt het stokje door gegeven. Er is een enorme tweedeling in de samenleving ontstaan en de overheid blijft maar de andere kant uitkijken en onderneemt helemaal niets om dit tegen te gaan.

    Hoe zou het dan beter/eerlijker kunnen?? Er zijn legio oplossingen en je hoeft die niet eens zelf te gaan verzinnen, je moet alleen maar eens kijken hoe men het in het buitenland heeft geregeld. Daar wordt eigenwoningbezit in elk geval ook serieus belast (in elk geval over de verkoopwinst als je die incasseert). Nu is het in Nederland vaak zo dat de waarde van de woning niet wordt meegerekend bij 'voorzieningen' omdat je niet met dakpannen bij de supermarkt kan gaan betalen. Een huurder in zo'n situatie moet gewoon zijn spaarrekening aanspreken dus waarom wordt de woningbezitter dan ontzien (neem bijvoorbeeld wat extra hypotheek op en betaal daar mee je rekeningen).

    Hoofdregel moet zijn dat vermogen in vorm van eigen-woning-bezit onder normale omstandigheden niet voordeliger wordt behandeld dan ander vormen van vermogen en als gezegd in het buitenland worden daar al faire systemen voor toegepast. Dat levert de schatkist extra geld op en dat zou je bijvoorbeeld kunnen inzetten om starters TIJDELIJK EXTRA te ondersteunen. Bijvoorbeeld de hele renteaftrek afschaffen en bij aankoop van een woning moet een een soort toeslag/subsidie aanvragen en aannemelijk maken dat daarmee wordt voorzien in de eerste levensbehoefte 'wonen'. Je zou dan bijvoorbeeld onderdeel kunnen maken dat die ondersteuning alleen plaats vindt als de aankoop alléén voorziet in de eerste levensbehoefte wonen. Dus géén subsidie op zwembad, paardenbak, dubbele garage, onnodig groot bouwen en meer van dat soort uitspattingen. Ik heb er geen moeite mee dat mensen zoiets graag willen hebben zolang ze het dan maar zelf financieren en niet via een slimme boekhouder over de rug van de belastingbetaler. En de subsidiëring moet ook stoppen op het moment dat het niet meer nodig is. De huurtoeslag stopt direct als je een loonsverhoging krijgt, nu is het nog zo dat je belastingvoordeel groter wordt als je gebruik maakt van hypotheekrente-aftrek.

    Door ontwikkelingen in de laatste decennia is er in Nederland een nieuwe elite ontstaan, de eigenwoningbezitter. De financiële voordelen wegen overwegend nadrukkelijk op tegen de bijbehorende verplichtingen en het is begrijpelijk dat iedereen probeert ook tot die elite te behoren. Maar Jos heeft gelijk, dat mag niet tegen elke prijs. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat er een financiële crisis was en toen vond de elite zichzelf heel zielig toen het snelle weg naar rijkdom plots even van de tafel was verdwenen. En opnieuw wilde de elite ook op dat moment weer door de belastingbetaler geholpen worden. Zo werden instrumenten als de 'jubelton' bedacht om toch de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Ook deze maatregel was alleen effectief voor de bestaande elite (je ouders moeten al rijkdom eo overwaarde bezitten om die jubelton te kunnen schenken. Helaas werd de tweedeling in de samenleving alleen maar versneld groter want die regeling werd ook nog eens veel te lang in stand gehouden.

    OVERHEID MAAK JE HUISWERK; de rente vertoont weer een dalende trend. Wanneer en welke maatregel de overheid ook gaat nemen het zal altijd gesputter opleveren bij de bestaande groep woningbezitters. Maar versnelde afbouw van rente-aftrek kan je beter invoeren bij een lage rente dan bij een hoge rente. Dus Nederlandse Overheid kijk eens hoe andere Overheden zónder renteaftrek werken en een faire belastingheffing voor eigenwoningbezit hanteren. De zittende elite zal boos doen maar het uiteindelijk wel begrijpen dat de bevoordeling niet eeuwigdurend kan zijn. Het is niet voor niets dat Brussel al decennia wil dat Nederland die afschaft, het creëert een opeenhoping van vermogen en die vermogenspositie blijkt niet voor iedereen toegankelijk. De 'arme' wordt in de basis al buitengesloten en de 'rijke' kan nog rijker worden.

    Door in Nederland bijvoorbeeld een vorm van hypotheektoeslagensysteem te gaan hanteren (met periodieke checks) zal enorm op onbedoelde ondersteuning van luxe bespaard kunnen worden. Tuig van de opbrengsten van die besparing iets op voor ALLE starters in Nederland en voorkom een verdere groei van de tweedeling. Als de overheid nu weer te weinig hervormingsstappen zet dan zullen de prijzen voor woningen blijven oplopen en zullen starters proberen op allerlei -onverantwoorde- manieren boven hun capaciteit te lenen om maar bij die elite te kunnen horen. Ze kunnen dan alleen maar hopen dat er een periode komt van bovengemiddelde inflatie zónder mondiale financiële crisis om die persoonlijke schuldpositie beheersbaar te houden.
    Bovengemiddelde inflatie laat weer problemen ontstaan bij de gepensioneerden en zeker als op dat vlak de plannen worden doorgezet wat betreft de individualisering van pensioen (onder het mom dat het eerlijker zou zijn naar de jonge generaties). Maar dat is een heel ander issue maar wel een om je hart bij vast te houden.
  9. Placo 16 augustus 2024 14:01
    quote:

    Mugje schreef op 16 augustus 2024 13:46:

    ...
    Die 'verloren generatie' is allang een feit. Ik ken gezinnen die bij de bank werden afgewezen voor een netto maandlast van rond de € 1.250 terwijl ze al een huur van bijna € 1.500 betalen en die huur ook al sedert jaar en dag trouw betalen. Dat is eigenlijk al bizar te noemen en een teken van regulering die niet correct werkt.
    ...
    Dat lijkt mij een juiste beslissing van de bank. Met dat verschil van € 250 kun je niet alle extra premies en belastingen betalen, het onderhoud aan je woning en de periodieke vervanging van bijvoorbeeld cv-ketel, keuken, badkamer, etc. Het verschil tussen de maandlasten is niet zo zwart-wit als het verschil tussen je maandhuur en je rente+aflossing.
  10. forum rang 4 StoplossBurner 16 augustus 2024 15:15
    quote:

    Placo schreef op 16 augustus 2024 14:01:

    [...]

    Dat lijkt mij een juiste beslissing van de bank. Met dat verschil van € 250 kun je niet alle extra premies en belastingen betalen, het onderhoud aan je woning en de periodieke vervanging van bijvoorbeeld cv-ketel, keuken, badkamer, etc. Het verschil tussen de maandlasten is niet zo zwart-wit als het verschil tussen je maandhuur en je rente+aflossing.
    Inderdaad. Die huur is over 10 jaar al richting de 2000,- per maand. En die hypotheek is dan nog steeds 1500,- inc. aflossing.

    Veel problemen in de huizenmarkt zijn de laatste 20 jaar ontstaan, waarin de VVD de grootste vinger had in de maatregelen die van de huizenmarkt ook een complete tweedeling hebben gemaakt. Dat is ook bewust beleid geweest; aan alles zie je dat het in uitgevoerd beleid een partij is die de waarde van vastgoed zo hoog mogelijk wil oppompen en daarbij de sociale woningbouw die verlichting had kunnen en moeten geven een kopje kleiner heeft gemaakt. Zodat vooral ook de vastgoedelite, goed vertegenwoordigd in de VVD top, zich flink heeft kunnen verrijken.
  11. Warm Buffet 17 augustus 2024 07:16
    @Mugje, langdradig verhaal en uiteindelijk rammelt het aan alle kanten...

    Als de overheid eerst eens begonnen was met het sturen op een toereikende woningvoorraad. Daarin heeft zij invloed d.m.v. aanwijzen nieuwe woonlocaties en regelgeving woningbouwcorporaties. Wat mij betreft is dit ook belangrijkste oorzaak van het probleem op de huidige woningmarkt. De woco's hebben vanaf de kredietcrisis t/m coronacrisis amper nieuwe eenheden gecreëerd door gewijzigd beleid van de overheid. Met dank aan Vestia die niet helemaal begreep wat de kerntaken omvatten van een woningcorporatie...

    Als de woningvoorraad in orde is zullen huizenprijzen gaan stabiliseren (=dalen). Dit zal ook de vermogensongelijkheid doen laten afnemen.

    En daarna eens kijken naar fiscale regels m.b.t. eigen woningbezit oftewel afbouwen hypotheekrenteaftrek. Dat lost namelijk niets op van de bestaande problemen in de woningmarkt (tekort aan wooneenheden).
  12. Wilmetpensioen 24 augustus 2024 19:25
    De overheid is uitgegaan van de verkeerde demografische cijfers. Voor ca. 2000 bestond de grootste bevolkingsgroei uit arbeidsmigratie en wel met name uit Turken en Marokkanen, deels illegaal (witte illegalen).
    Tussen ca. 2000 en 2005 hadden we een demografische dip. Waarom? Omdat het kabinet Kok I per 1 juli 1998 witte illegaliteit onmogelijk had gemaakt. Tegelijkertijd heeft dit kabinet de vergunningplicht voor uitzendbureaus afgeschaft, in 1998 en vanaf dat moment de arbeidsmarkt verder geflexibiliseerd. Vanaf 2005 stonden onze grenzen open voor Oost Europeanen, als eerste de Polen. Precies in die tijd werd het ministerie van Vrom afgeschaft en daarmee ons planningsmechanisme voor woningbouw. Destijds dachten we dat er ca. 50.000 Polen naar Nederland zouden komen. Zo’n 10 jaar geleden voorspelde het cbs dat Nederland in 2044 totaal 18 miljoen inwoners zou tellen. Daar zitten we nu al aan. Hoofdoorzaak: Arbeidsmigratie uit midden- en oost Europa. Hoofdoorzaak van deze arbeidsmigratie: DE FLEXIBELE ARBEIDSMARKT. Doordat enerzijds ons planningsmechanisme met het afschaffen van VROM is weggegooid en de bevolking van Nederland door met name arbeidsmigratie keihard is gegroeid, zitten we met een probleem. Doen we niets aan arbeidsmigratie, dan zal het woningbouwprobleem in het gunstigste geval op de hele lange termijn wat afnemen. Het nieuwe kabinet heeft gesteld hier wat aan te willen doen, de bevolkingstoename door arbeidsmigratie , maar ze heeft niet gezegd HOE. Een arbeidsmarkt paragraaf in het regeerakkoord ontbreekt. Ik ben benieuwd naar prinsjesdag en dan met name de voorstellen van Eddy van Hijum.
  13. Wilmetpensioen 24 augustus 2024 19:31
    Volgens het cbs zal het aantal arbeidsmigranten nog verder toenemen van 800.000 nu exclusief familieleden tot 1,2 miljoen in 2030. Daar valt niet tegenop te bouwen. Nederland moet keuzes gaan maken. Willen we met de tuinbouw verder in de huidige vorm? En met onze distributie economie? We lijken in een kwantitatieve economische groeicirkel te zitten, die de gevolgen van de vergrijzing alleen maar versterkt. Al die mensen moeten ook eten, recreeren en wonen. Daarvoor zijn weer nieuwe migranten nodig en ga zo maar door. En niet te vergeten, ook meer zorg, scholen etc. We draaien onszelf vast. En verdienen we eraan? Volgens Klaas Knot niet, die de woede van de tuinbouw op zijn hals heeft gehaald door te verklaren dat sectoren als de distributiesector en de tuinbouw onder de kostprijs produceren. Hij heeft helemaal gelijk.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.