Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (884,49)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 83,42%
Lager 16,58%

AEX nadert 900-puntengrens en let op ASML, want TSMC komt met verbluffende omzetcijfers

AEX nadert 900-puntengrens en let op ASML, want TSMC komt met verbluffende omzetcijfers
Beeld: iStock

Op Wall Street hadden ze er zin in, waar de S&P 500 zelfs zijn beste dag van het jaar kende. Azië deed gezellig mee en sloot eveneens overtuigend in het groen. De futures duiden op een hogere opening voor de AEX.

AEX-indicatie is +0,4%

Ook voor deze beursweek komt de eindstreep weer in zicht. Gisteren verloor de AEX 0,2% en sloot uiteindelijk op 884,49 punten. Het merendeel van het Damrak sloot lager, maar de positieve uitzondering was SBM Offshore. Het concern won liefst 16,4% en was met afstand de stijger van de dag.

SBM kwam met een drieklapper: het verdubbelt de omvang van het aandeleninkoopprogramma, haalt een nieuwe opdracht binnen en rapporteerde een gunstige cijferset inclusief een outlookverhoging. 

Dat de AEX flink wat schade wegpoetste, heeft vooral te maken met het uiterst meevallende Amerikaanse rapport over de steunaanvragen. Sterker, de steunaanvragen waren met 17.000 gedaald. Dat wijst niet op een recessie. Opvallend is wel dat dit wekelijkse arbeidsrapport in de regel slechts ter kennisgeving wordt aangenomen, maar met alle recessie-angst is dat nu dus even anders. De blik gaat op vandaag. Kijken we eerst even naar de stand van zaken. 

Hoe de vlag erbij hangt:

  • De AEX opent naar verwachting hoger.
  • Europese futures wijzen op een hogere opening.
  • Azië sloot uiteindelijk overwegend hoger.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) noteert op 23,79.
  • De euro/dollar noteert op 1,0919.
  • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,52%.
  • De goudprijs staat licht hoger op $2.419 per troy ounce.
  • Voor een vat WTI-olie betaalt u nu $76,05.
  • Bitcoin noteert op $60.963. 

Opvallend was overigens ook nog dat voormalig New York Fed-voorzitter Bill Dudley gisteren nog even wat olie op het vuur gooide door te zeggen dat de Fed de rente snel met 150 tot 200 basispunten zou moeten verlagen. Beleggers laten zich niet van de wijs brengen, want Wall Street heeft het gisteren gewoon uitstekend gedaan. Laat u niet te makkelijk verleiden om aandelen te verkopen, want een reden om te verkopen is er altijd. Kijk maar mee.  

En dan pakken we nu de S&P 500 erbij. Ja, trek uw eigen conclusie maar :)

"Huidige correctie leidt tot gezondere aandelenmarkt"

Dan is er zelfs nog een artikel van vermogensbeheerder Janus Henderson dat uitwijst dat de huidige correcties op termijn alleen maar zullen leiden tot een gezondere markt. Want de AEX staat nu, in augustus, op 884 punten. Maar vergeet niet dat de AEX in begin mei - zo'n 3 maanden geleden - ook rond dit puntenaantal noteerde. En toen was het volgens menig analist 'te duur'. 

Daarom stelt de vermogensbeheerder: "Hoewel de huidige marktvolatiliteit pijnlijk kan zijn voor beleggers, kan een reset na een periode van overdreven optimisme de weg vrijmaken voor een gezondere markt voor de rest van 2024." Nou, over volatiliteit gesproken zeg.. die VIX ging de afgelopen week alle kanten op. U weet ervan. 

Het is volgens Janus Henderson vooral belangrijk om te begrijpen dat een zachte landing in twijfel wordt getrokken, maar niet uitgesloten is. "Dat betekent dat economische veerkracht en dalende rente kunnen helpen om de aandelenmarkt weer vooruit te helpen. Bovendien is het aandelenbezit van Amerikaanse huishoudens nog nooit zo hoog geweest, dus de beursprestaties zullen waarschijnlijk meer dan ooit van invloed zijn op het consumentenvertrouwen." 

Dit cijferseizoen één groot fiasco? 

Dan over het cijferseizoen. De drukste dagen hebben we inmiddels achter de rug. Analisten van Deutsche Bank schreven dat het voor beleggers voelt alsof dit cijferseizoen een groot fiasco is. Maar is dat ook zo? 

Niet dus, want nu blijkt dat het tegendeel waar is. "Outlookverlagingen zijn in sommige gevallen ongenadig hard afgestraft met een gemiddeld koersverlies van 4,3%. Toch hebben meer bedrijven hun verwachtingen opwaarts bijgesteld dan verlaagd", zo concludeert het onderzoek. 

Wall Street goed in vorm

De Amerikaanse beurzen zijn gisteren flink hoger gesloten en zette de toonaangevende S&P 500 de beste dag van het jaar op de borden. Het is echter nog te vroeg om de vlag uit te hangen. "De zorgen zullen pas afnemen als er meer bewijs komt dat de Amerikaanse economie een zachte landing kan maken", stelden analisten van Morgan Stanley.

  • S&P 500: +2,3%
  • Dow Jones: +1,8%
  • Nasdaq: +2,9%

Eli Lilly steeg met 9,5%. Het bedrijf heeft de outlook voor 2024 opnieuw verhoogd, na een sterk tweede kwartaal. Voor dit jaar verwacht Eli Lilly nu een omzet die nog eens $3 miljard hoger uitvalt dan eerder gedacht. Daarmee zou de omzet uitkomen tussen de $45,4 en $46,6 miljard. In 2023 behaalde het bedrijf een omzet van $34,1 miljard.

De aandelen Under Armour stegen ruim 19%, nadat de fabrikant van atletiekkleding de kwartaal verwachtingen had overtroffen en zijn winstverwachtingen voor het hele jaar opwaarts had aangepast.

Azië noteert over brede linie hoger

De Aziatische beurzen koersten vrijdagochtend over de hele linie hoger, na de forse winsten op Wall Street donderdagavond. Koploper vanochtend is de Hang Seng index in Hongkong met een winst van 1,8%, gevolgd door Seoel en Sydney met stijgingen van meer dan een procent. Tokio en Shanghai noteren daarnaast slechts nipt hoger. 

 

"TSMC Sales Grow 45% in July on Strong AI Chip Demand"

Dan nog een leuk TSMC-nieuwtje. Goed opletten zo op ASML dus. 

Nieuws 

Het belangrijkste nieuws van ABM Financial News:

  • 07:55 Licht hogere start AEX voorzien
  • 07:20 Productiedaling Nederlandse industrie houdt aan
  • 07:20 Aziatische beurzen noteren over brede linie hoger
  • 07:14 Groen licht aandeelhouders JBT voor overname Marel
  • 07:04 Europese beurzen openen licht hoger
  • 06:53 Chinese prijzen stijgen iets harder dan verwacht
  • 06:50 Chinese producentenprijzen blijven dalen
  • 06:47 Beursagenda: macro-economisch
  • 06:46 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:46 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 08 aug S&P 500 index zet beste dag van het jaar op de borden
  • 08 aug Beursupdate: AEX op Wall Street
  • 08 aug Olieprijzen opnieuw hoger gesloten
  • 08 aug Wall Street weet openingswinsten verder uit te bouwen
  • 08 aug Flow Traders rond aandeleninkoopprogramma af
  • 08 aug Europese beurzen na valse start uiteindelijk dicht bij huis gebleven

Agenda 9 augustus 2024

  • 03:30 Consumenten- en producentenprijzen juli (Chi)
  • 07:00 Lotus Bakeries Q2-cijfers
  • 07:30 Volksbank Q2-cijfers
  • 08:00 Inflatie juni def. (Dld)
  • 09:00 Ahold Delhaize ex €0,53 dividend

En dan nog even dit  

Aandelen Deliveroo stijgen door 'winstmijlpaal'

Eind goed, al goed?

De rentes dalen, nu de huizenprijzen nog... 

JPMorgan noemt recente koersdalingen kans voor beleggers


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 9 augustus 2024 08:34
    Zolang er inflatie is moet je niet verkopen, want je kijkt niet alleen naar betere bedrijfsresultaten, je kijkt met name ook naar een zwakker wordend ruilmiddel waarin die resultaten uitgedrukt worden. De Dow Jones Index, of eender welke index, uitgedrukt in goud, geeft al een veel minder rooskleurig plaatje.
    www.tradingview.com/x/puMUoFmY/

    Het enigermate juist timen van die omslagpunten is vanzelfsprekend een heel ander verhaal.
  2. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 9 augustus 2024 08:56
    Nu denk ik wel dat we nog wat verder omhoog kunnen gedurende een jaar of zo. Maar tegen eind 2025 wordt het toch echt tijd om flink te gaan afbouwen want er kunnen niet alleen maar kleine correcties zijn. Dat hangt dan mooi samen met de a.s. renteverlagingen. Maar ik denk niet dat die kunnen blijven doorgaan. Niet in de laatste plaats omdat de USD als het internationale ruilmiddel op zijn retour is en er dus heel veel USD terug naar de US gaan vloeien wat de inflatie zal versterken.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.