Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (886,08)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 38,81%
Lager 61,19%
IEX slotcall van donderdag 8 augustus 2024

Slotcall: Amerikaans arbeidsrapport verandert alles

AEX: -0,18% | AMX: +0,03%| AScX: -1,17% | S&P500: +1,74%

De highlights van donderdag 8 augustus: 

  • De AEX ging flink lager van start en hield het verlies stevig vast tot de presentatie van het geruststellende Amerikaanse rapport over de wekelijkse steunaanvragen.
  • Corbion en vooral SBM Offshore verrassen met mooie kwartaalcijfers. De cijfers van CTP en ForFarmers maken minder indruk.
  • Goud en vooral bitcoin stijgen flink in waarde.
  • Na een forse verliesdag gisteren opende de Nasdaq vandaag bijzonder positief. Om kwart voor vijf staat de techbeurs 2% hoger. Amerikaanse chipbedrijven gaan weer eens door het dak. Ja, ook het gebutste Intel.
  • Wapens en anti-obesitasmedicijnen zijn gewild, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Duitse Rheinmetall en Amerikaanse Eli Lilly. 

Na het grote koersfeest van gisteren opende de AEX vanochtend toch weer met een kater. Wie dacht dat we na de korte correctie van de dagen ervoor weer vrolijk omhoog konden kijken, kwam bedrogen uit. Wall Street beleefde gisteren een negatieve dag, en dat wordt aan de andere kant van de oceaan gevoeld. Vooral de Nasdaq (-1,05%) stelde teleur.

Enfin, de Nederlandse hoofdindex begon de dag een kleine procent in de min om in de uren daarna tussen de -1% en 1,5% te blijven hangen. Iets voor twee uur stond geen AEX-aandeel in het groen. Besi (-2,94%) en ASML (-2,50%) daalden toen het meest.

Ook de andere Europese beurzen verloren terrein. Met name beleggers in de Franse CAC 40 hadden reden tot klagen. De Franse hoofdindex staat dit jaar ca. 5% in de min. Ter vergelijk: de AEX staat ytd meer dan 10% in de plus en dat is exclusief dividenduitkeringen. 

Een trapje lager, in de AMX, schitterden vandaag twee cijferaars: Corbion (+4,02%) en vooral SBM Offshore (+16,44%). Corbion boekte in de eerste helft van dit jaar een iets lagere lagere omzet (-0,7%) maar de aangepaste EBITDA kwam 25% hoger uit. Ook de winstmarges verbeterden aanzienlijk. De eerder afgegeven outlook voor dit jaar wordt bevestigd. 

Dan oliedienstverlener SBM Offshore. Omzet- en winst stegen in de eerste zes maanden van dit jaar fors. Het orderboek staat op een record. Onderwijl werd er een extra aandeleninkoopprogramma van $65 miljoen aangekondigd, terwijl het lopende programma van eveneens $65 miljoen nog niet is afgerond. Alle cijfers waren eigenlijk beter dan analisten hadden verwacht. Beleggers drukten massaal op de koopknop. Is er dan eindelijk sprake van een technische koersuitbraak? 

Amerikaans rapport steunaanvragen stelt gerust

Ondanks de hosannastemming bij SBM-beleggers stond de AEX tot half drie meer dan een procent in het rood. Gelukkig kwam toen het wekelijkse Amerikaanse rapport over de steunaanvragen uit. De cijfers vielen mee. Sterker, de steunaanvragen waren vorige week met 17.000 gedaald.

Dat wijst niet op een Amerikaanse recessie. Amerikaanse bedrijven houden zich rustig op het arbeidsfront. Veel nieuwe mensen worden niet aangenomen maar ook niet ontslagen. Het Amerikaanse bedrijfsleven staat er toch bekend om tamelijk rigoreus met zijn werknemersbestand om te gaan. 

Goed nieuws dus. Prompt schoten de Amerikaanse futures flink in het groen, terwijl de AEX binnen een half uur steeg van 873 naar 879 punten. Het tekent de huidige nervositeit van Mr. Market. Normaliter wordt dit wekelijkse Amerikaanse arbeidsrapport voor kennisgeving aangenomen, maar met alle recessie-angst is dat nu even anders. Overigens zijn correcties heel normaal. Bij het Amerikaanse Capital Group wordt de stormbal zeker niet gehesen.

Wall Street opent positief

Om iets na half vier staan de Amerikaanse Dow (+0,68%), S&P 500 (+1,10%) en Nasdaq (+1,44%) flink in de plus. De verliezen van gisteren zijn weggepoetst.

Farmaceut Eli Lilly (+7,79%) is na opening in een paar minuten $80 miljard meer waard geworden door een verhoging van de prognoses. In het tweede kwartaal verdiende het met afslankmedicijn Zepboud maar liefst $ 1,2 miljard. De verwachte winst per aandeel over 2024 is verhoogd van maximaal $15,60 in plaats van $13,55, dat eerder nog was uitgesproken. De medicinale strijd tegen obesitas is een groeimarkt, zoals bijna een jaar eerder al door Siegfried Kok van het fonds OBAM zo juist was voorspeld in de column met de titel: Onderschat vooral de beursimpact van afslankmedicijnen niet.

Niet alleen fabrikanten van medicijnen tegen obesitas zijn tegenwoordig in trek. De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall (+3,44%), bouwer van onder meer de Leopard-tank, kwam vanochtend langs met recordcijfers. In de eerste helft van 2024 boekte het een 33% hogere omzet en een 91% hogere operationele winst. De orders blijven maar binnenstromen. Het conflict in Oekraïne kent ook winnaars.

Slot

de AEX sluit vandaag op een klein verliesje van 0,18%. Andere Europese beurzen eindigen licht in het groen of licht in het rood. Op Wall Street is de stemming uitbundig met een Dow die 1,43% in de plus staat en de Nasdaq die zelfs 2,27% hoger staat.

Lees hier het beursverslag van ABM Financial News.

Brede markt

  • De onrustindicator VIX staat om kwart over vijf 11% lager op 24,8 punten. Afgelopen maandag naderden we nog de 40 puntengrens. De grootste paniek lijkt wegge-ebt.
  • Mede door het oorlogsgevaar in het Midden-Oosten koerste de olieprijs (Brent: +0,59%) vandaag lange tijd lager. Ook dat veranderde met het Amerikaanse arbeidsrapport.
  • Bitcoin (+6,96%) en goud (+1,50%) winnen beide flink aan waarde. wat is hier aan de hand?
  • Overigens staat de gasprijs inmiddels op €39 per megawattuur. Het heeft alles te maken met een inval van Oekraïense soldaten in Rusland.
  • Om vier uur staat de Amerikaanse tienjaarsrente 3,5 basispunten hoger op een yield van precies 4,00%. De Nederlandse tienjaars staat op dat moment onveranderd op 2,58%. Eerder vandaag noteerde de rente nog 2,53%. Maar ja, toen kwam het Amerikaanse arbeidsrapport uit.
  • Ondanks twee renteverlagingen bereikt de Zwitserse frank vandaag een tienjarig hoogtepunt (1,06) tegenover de euro. Deze carry trade is nog alive and kicking
  • De euro verliest iets (-0,15%) tegenover de Amerikaanse dollar

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • Gisteren was Ahold (-0,81%) nog een van de grote winnaars van de dag. Vandaag kon de winst niet worden vastgehouden. IEX-analist Hildo Laman heeft de cijfers inmiddels gewogen en houdt vast aan zijn eerder afgegeven advies. Kepler Chevreux handhaaft het koopadvies en verhoogt het koersdoel naar €34.
  • Philips (0%) start een rechtszaak tegen het Amerikaanse laboratorium PSN Labs dat slaapapneu-apparaten te streng zou hebben getest, waarna Philips een miljard kwijt was een grote terugroepactie.
  • Financieel directeur Basil Sgourdos van Prosus (+1,58%) gaat per 30 november met pensioen. Tja. De koersvorming van Tencent is belangrijker. 
  • DSM Firmenich (-0,08%) heeft een nieuwe kredietfaciliteit afgesloten. Het gaat om €1,8 miljard. 
  • Forfarmers (-3,55%) heeft in de eerste jaarhelft minder omzet (-15,6%) en meer bruto winst (+6%) geboekt. Volgens ceo Pieter Wolleswinkel hebben de positieve trends van Q1 in Q2 doorgezet. De Groof Petercam verhoogt het koersdoel van €3 naar €3,20. Beleggers waren minder onder de indruk. Lees ook de analyse van IEX-analist Martin Crum, die spreekt over een milde waardering van een aandeel met bovengemiddeld veel risico's.
  • Deliveroo verhoogt vandaag zijn outlook, koopt eigen aandelen in en wordt beloond met een leuke koerswinst. Concurrent Just EAT Takeaway (+0,78%) weet er weinig van te profiteren.
  • Berenberg heeft het koersdoel van mestbedrijf OCI (+0,30%) met €5 verlaagd naar €33 maar het kopadvies gehandhaafd. 
  • Logistiek vastgoedverhuurder CTP (+0,50%) zag de huurinkomsten in het eerste half jaar met 17% stijgen tot €314. De vastgoedportefeuille werd 8% meer waard. Prachtige cijfers maar de beloning bleef grotendeels uit. Nu handelt dit logistieke vastgoedbedrijf in tegenstelling tot beursgenoteerd kantoor- en winkelvastgoed niet tegen een fikse korting.

Agenda van vrijdag 9 augustus 2024

Morgen is er niet veel te beleven. Er komen niet veel kwartaalcijfers. De meeste aandacht zal uitgaan naar de Chinese consumenten- en producentenprijzen en de Duitse inflatie.

  • 03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Juli (Chi)
  • 07:00 Lotus Bakeries - Halfjaarcijfers
  • 08:00 Inflatie - Juni def. (Dld)

Ik wens u een fijne zomeravond!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rob Stallinga

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.