Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Is dit DE bodem?

Technische analyse Nederlandse beurs wijst op bodemvorming
Beeld: iStock

Is dit een bearmarket of een éénmalige correctie? Ik spreek pas van een bearmarket als de daling langdurig is, meerdere lagere toppen kent, de 200-dagenlijn blijvend is gepasseerd en groter is dan circa 12%.

Daarom ligt een een éénmalige correctie meer voor de hand: een abrupte daling, in één streep omlaag, zonder veel tussentijdse haperingen en vrij kort van duur. Bovendien blijft doorgaans het langetermijnplaatje nog goed.

Eenmalige correctie

Ik ga dus voor optie 2, de éénmalige correctie. Dat impliceert dat we op niet al te lange termijn een bodem gaan maken of misschien nu wel aan het aanstampen zijn. Dus de vraag 'Is dit de bodem?' beantwoord ik met de stelling 'Ja, dit wordt hoogstwaarschijnlijk DE bodem!'

Een essentieel gegeven in deze positieve visie is dat het oude all-time high rond 829,66 punten (de top van 18 november 2021) nog als een vangnet onder ons ligt. De recente daling van de AEX is keurig boven die oude top opgevangen, een succesvolle pullback dus. 

Maar, zoals gezegd oogt de markt op de korte termijn dus zwak. De positieve technische conditie van Nederlandse beurs op de lange termijn is echter volledig overeind gebleven. Vanuit deze invalshoek is dit de broodnodige correctie binnen de lange uptrend, waardoor de AEX wat stoom kan afblazen.

Het intraday low van de recente felle daling is gevormd op maandag 5 augustus rond 840,44 punten. Gemeten vanaf het intraday high op 949,14 punten (van 15 juli) heeft de AEX dus een daling van ruim 11% doorgemaakt.  

Wat is er nodig voor DE bodem?

Om DE bodem te vormen zijn de volgende technische factoren noodzakelijk:

  • Een duidelijke V-vorm op de grafiek. De felle eenmalige daling wordt dan gevolgd door een eveneens fel herstel. Dit laat op de grafiek een V-vormig patroon achter, binnen de TA bekend als de V-spike
  • De markt is oversold (uitverkocht) geraakt. De RSI-indicator veert op vanuit de oversoldzone (< 30)
  • Langetermijn steunzones zijn intact
  • Langetermijn uptrend is intact
  • De 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) blijft opwaarts gericht
  • De doorbraak van de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) was eenmalig

Vooralsnog voldoet het AEX-herstel aan al deze karakteristieken van DE bodem.

Conclusie: op korte termijn is er technische schade. Maar technisch bezien heeft de AEX de lange uptrend gevalideerd en is DE bodem in de maak. Dit triggert een 'Buy the Dip-scenario'. 

Ik heb het hier al vaker gezegd: zolang het vangnet rond het oude all-time high van 829,66 punten intact blijft, is de schade te overzien.

De kans dat we boven het oude all-time high van 829,66 punten zullen blijven schat ik op circa 70%.

Deze keer bekijk ik de volgende AEX-plaatjes:

  • Kortetermijn grafiek
  • RSI (Relative Strength Index). De technische indicator die overreacties van de markt weergeeft
  • Langetermijn grafiek
  • Meerjarengrafiek vanaf 2009

AEX-index veert op binnen de korte downtrend

De AEX veert op wat binnen het korte dalende trendje. De lagere topjes signaleren geven steeds aanbod aan op de Nederlandse beurs. De huidige opleving vindt vooralsnog plaats binnen de korte dalende fase.

Een tussenliggende barrière bevindt zich op 888 punten, rond de voormalige steunlijn (rode horizontale lijn). 

Er ligt steun in de zone tussen 843,50 en 858,09 punten. Hier liggen de bodems van 19 april en 21 februari. De AEX-index heeft weerstand rond 927,21 punten (gevormd op 31 juli). 

De 26-dagenlijn (glooiende rode lijn) is naar onderen gedraaid. 

 

RSI AEX duidt op een oversold-situatie

De RSI van de AEX herstelt wat van de forse daling. De RSI laat al een tijdje lagere toppen zien, een teken dat de fut uit de markt is. De RSI (Relative Strength Index) is een technische indicator die overreacties van de markt weergeeft. 

Het valt op dat de RSI recent extreem lage RSI-waarden heeft aangetikt. Doorgaans wijzen waarden in de oversoldzone (RSI < 30) er op dat de markt te hard is gedaald, dus te negatief heeft gereageerd. Dat wijst vaak op een tijdelijke opleving van de markt. 

Aan de RSI kunnen echter geen directe koopsignalen ontleend worden. Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt bijvoorbeeld op als de koers nog lagere toppen/bodems  vormt, terwijl de RSI hogere bodems begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een naderende trendverandering. Vooralsnog is er geen sprake van positieve divergentie.

 

AEX lange termijn

Technisch bezien ontwikkelt de langetermijnuptrend van de Nederlandse beurs zich nog prima:

  • Begin dit jaar trad een langetermijnkoopsignaal op nadat het oude all-time high op 829,66 punten (de top van 18 november 2021) gepasseerd
  • De huidige terugval in de richting van die voormalige weerstand van 829,66 punten mag gezien worden al een gezonde pullback
  • Een eventuele bodem rond of boven dit oude all-time high mogen we zien als een extreem positief signaal
  • De 200-dagenlijn is intact, behoudens de ééndaagse doorbraak van afgelopen maandag

De AEX beweegt op de lange termijn nog in een stijgende trend. Het eerstvolgende koersdoel op 950 punten is op een haar na gehaald. Op wat langere termijn lonkt de 1000-puntengrens. Technisch biedt de 200-dagenlijn (glooiende rode lijn) ook steun, deze lijn bevindt zich nu rond 860 punten

AEX meerjarengrafiek

Technisch bezien ontwikkelt het lange termijn technische plaatje van de Nederlandse beurs zich nog prima:

  • Begin dit jaar is het oude all-time high van 829,66 punten (W) opwaarts gebroken, wat een langetermijnkoopsignaal heeft opgeleverd
  • In de recente daling zakt de AEX bij S4 weer naar die oude top, wat een pullback zou opleveren
  • Een eerdere succesvolle pullback is eind 2022 bij S3 opgetreden
  • De langetermijnsteunlijn TL, vanaf de corona-bodem in 2020, is intact. Een eventuele hogere bodem bij S4 zou trendlijn TL valideren

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Alphons 9 augustus 2024 09:10
    GISTEREN
    even nog Mercurius want spannende tijden:

    zijn we er klaar voor komt tie

    vandaag is het 8/8/2024 tellen we 2024 op 2+2+4=8

    DUS 888
    wat heeft dit van doen met Mercurius
    het volgende
    88 dagen doet Mercurius erover voor een rondje om de zon.
    is gelijk ook een Mercurius Jaar
    De temperatuur op Mercurius is 800°F
    8/8/2024= 888
    temperatuur 800°F + 88 dagen rondje zon = 888
    Mercurius Boodschapper van God
    Hermes/Mercurius...Thoth.

    3x8 =24

    24 is het cyclische mechanisme van de natuur, 4, gekoppeld aan de kosmische differentiatie, 20, in het harmonieuze evenwicht van de schepping - 2 + 4 = 6.

    Doe je gordel om, mensen, dit is het moment waarop dingen ECHT transformeren over de hele wereld....'Zo boven, zo beneden'

    ziet u ook dat Astrologie uitzoeken is.

    Je kan ook elke week een link naar een Astrologie pagina plaatsen ik vind dat iets te gemakkelijk .

    Astro
    Alphons :-)

    vandaag HOOG opening 888.01 zie chart
    invst.ly/15zcyl

    Toeval oo nee toeval bestaat niet :-)
    www.youtube.com/watch?v=cCOG3rRHHvQ

    s6 allen
  2. forum rang 7 handyman6 9 augustus 2024 11:19
    Hmmm...
    Div techsupers blijken jl ma voorbeurs behoorlijk diep gegaan te zijn in de massale verkoop(A.I.?).
    ASML zelfs657 en ASMI onder de 500 etc. Dat zijn nogal bewegingen.Voorbode van meer?
    Dan: US groei veel groter dan in € land,lees ik elders. OA door staats stimulering en kooplust burgers.Staatsschuld wel giga opgelopen ,maar sterkste land/munt ter wereld kan zich dat permitteren,hoor je in div podcasts.
    Ga er dit weekend es goed over nadenken,want Tech/A.I. lijken de hemel te gaan bestormen,maar er zijn ook zeperds: Intel,IBM,Atos,Infinion,etc......
  3. beerben64 9 augustus 2024 11:35
    Om te stijgen heb je kopers nodig , meer kopers dan verkopers . En de grote bezitters zijn nu aan het verkopen, ik voorzie dan ook dat we flink down gaan . De markt is snel aan het verslechteren, uitzend uren zijn de laatste maand met 19 % gedaald . Zou dus mooi zijn dat 888 het houd en dat we doordonderen naar benee
  4. forum rang 7 handyman6 9 augustus 2024 11:48
    China reageert intussen ook behoorlijk op de export heffingen van het Westen: produktie van westerse bolides wordt razendsnel het land uit gebonjourd....
    Eigen EV modellen eerst,zegt Xi!
    Apple hoeven ze ook niet meer,staat op 5 de plek intussen want Xiaomi,Huawei ea doen het ook prima...
    Nog maar es wat CNY bijkopen
  5. forum rang 6 ttroo 9 augustus 2024 12:54
    (Flink) Naar boven voor een lagere top. Wellicht komt en nog een nadreun de komende 4 beursdagen. Vrijdag-Woensdag waarbij begin van de week de bodem leek te liggen op maandag en dinsdag. Heden ten dage is het wat versneld en de bodems lijken (al) gezet te zijn. Veel ruimte voor flink hoger te gaan in de rebound, waarbij de beren steeds meer macht nemen en krijgen. Blijft oppassen qua Iran-Israel en bij de lagere top is het geheel oppassen aangezien de beren bij de correctie er na nog meer fondsen en zelfs meer indices tot zich nemen. Bij rust in de wereld kan de beurzen de komende twee beursweken flink hoger gaan.
  6. Realist 1976 9 augustus 2024 16:49
    quote:

    shortie schreef op 9 augustus 2024 16:23:

    Als je nou echt continue maximale onrust op de beurzen wil moet je vooral Donald de rentesleutel geven. Tuurlijk weet hij het zelf weer veel beter dan de leden van de huidige FED (aldus volgens Donald zelf).

    www.marketwatch.com/story/trump-calls...

    #turkijetafrelen
    Trump is een beetje zoals een klein zwart vogeltje met zijn “… en da is nie eerlijk”

    www.ad.nl/buitenland/live-verkiezinge...
  7. forum rang 6 shortie 9 augustus 2024 17:15
    quote:

    Realist 1976 schreef op 9 augustus 2024 16:49:

    [...]

    Trump is een beetje zoals een klein zwart vogeltje met zijn “… en da is nie eerlijk”

    www.ad.nl/buitenland/live-verkiezinge...
    Maar te hopen dat Harris met geweldige overmacht gaat winnen anders zal Donald ongetwijfeld weer in de telefoon klimmen om te proberen extra stemmen uit het niets te laten verschijnen.
    Maak em maar president van Pluto. Kan Elon em na november daar afzetten.
46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.