Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Na Carver ook Npex-fonds De Tocht failliet
Beeld: © ANP

Na Carver ook Npex-fonds De Tocht failliet

De Tocht, het gevierde Friese musicalproject, ging per 30 juli 2024 failliet. Nadat dit bekend was, kon op Npex nog gehandeld worden in obligaties De Tocht. Hoe kan dat?

Npex moet een paar keer slikken. Eerder deze maand de maker van elektrische stadsvoertuigen Carver failliet, na in maart nog een tevergeefs poging te hebben gedaan om €2 miljoen op te halen om de productie naar Zuid-Korea verplaatsen. Zuid-Korea heeft het nakijken met deze impuls voor de economie, beleggers via Npex eveneens.

Nu legt een tweede gedurfde Friese onderneming het loodje. Op 30 juli kwam de verklaring van het bankroet van De Tocht BV, het bedrijf achter Musical De Tocht. Die draaide vanaf 1 oktober 2023 tot afgelopen voorjaar met veel succes, met bijna 300.000 bezoekers, en een publieksprijs voor ‘Beste Musical van Nederland 2024’.

Scheve schaats Hans Staal

Financieel ging het van begin af aan niet goed. De pandemie betekende uitstel van de start en de grond van de locatie bleek flink vervuild, wat de nodige kosten voor sanering vergde.

De verklaring van bankroet is keihard richting voormalig bestuurder Hans Staal: "Hij overtuigde de Raad van Commissarissen en aandeelhouders er destijds van dat de door hem gemaakte begroting en prognoses zeer reëel waren en de liquiditeitsproblemen op zouden lossen. Het tegendeel is echter realiteit geworden… Hierdoor sleepte De Tocht vanaf dag één een put aan schulden met zich mee, die alleen maar dieper werd."

Staal kwam volgens de commissarissen niet met een nieuw strategisch plan, maar werd begin maart 2024 ontslagen. “De organisatie verkeerde op dat moment in een technisch faillissement waarop de aandeelhouders opnieuw geld in de organisatie stopten om het tij te doen keren.”

Het ging echter niet meer en ook daarvoor wordt Staal de schuld in de schoenen geschoven. De “gevoerde financiële administratie bleek ondeugdelijk”, en hij heeft beleggers onjuist ingelicht. “Zo was onder andere in de Npex prospectus aantoonbaar onjuist gesuggereerd dat de Tocht B.V. destijds kapitaalkrachtiger was dan in het werkelijkheid was.”

Dit opent de deur naar claims. Staal was echter voorbereid. Hij “wiste hij zijn volledige e-mailbox, waardoor relevante communicatie en afspraken niet meer terug te halen waren.” De Tocht B.V. heeft overigens netto altijd verlies geleden.

Het is aan curatoren Rick van der Spek en Romana Bremer van bureau Trip in Leeuwarden om in de afhandeling van het faillissement van het musicalbedrijf de juistheid van de aantijgingen te onderzoeken. Tegen Staal diende al een kort geding voor de rechtbank Noord-Nederland in Leeuwarden. Het vonnis hiervan is nog niet beschikbaar, maar volgens de directie en commissarissen pakt het uit “in het voordeel van de Tocht B.V. op alle onderdelen.”

Nog handel op Npex

Als belangrijkste activa voor de curator resteert het 2.000 m2 metende Friso Theater in Leeuwarden als “grootste theater van Noord-Nederland.” Curieus genoeg was er vandaag (na het faillissement) nog een transactie in obligaties van De Tocht BV die op Npex zijn genoteerd: vijf obligaties voor de prijs van €849. Heeft Npex betrokkenen niet goed geïnformeerd. Immers, vrijdag al was er de aanvraag van het faillissement.

“Wij hebben de beleggers van De Tocht op Npex vanmorgen geïnformeerd,” aldus de woordvoerder. “We gaan onderzoeken wat hier aan de hand was, maar ik vermoed dat er een bieding is blijven staan en niet op tijd is ingetrokken.”

Is het niet veiliger dat Npex de handel stil legt zodra er een aanvraag van faillissement is? "Het is aan de onderneming om beleggers via Npex tijdig en juist te informeren,” zegt de woordvoerder.

Op 8 juli 2024 liet de nieuwe directie van De Tocht nog een bericht uitgaan met slecht nieuws over het stopzetten van de voorstellengen en teruglopende inkomsten: "Over oktober 2023 t/m maart 2024 bedroeg de gemiddelde omzet per maand €2,3 miljoen tot respectievelijk de omzet per maand van april t/m juni 2024 van €1 miljoen. Als gevolg hiervan bleven de opbrengsten achter met iets meer dan €3,5 miljoen ten opzichte van gelijk gebleven kosten."

Maar ook: “De directie heeft een meerjarenplanning gemaakt met een positieve begroting op grond waarvan de obligaties naar verwachting kunnen worden afgelost.” Drie weken later blijkt het bedrijf failliet.

Ondertussen zijn, zo werd ook aangekondigd, activa overgeheveld naar een "nieuwe organisatie onder de naam Fryslan Events Theater B.V." De bedoeling is om een nieuwe voorstelling te beginnen, Sil de Strandjutter.

Dit verhaal krijgt sowieso een vervolg, ook voor de grote beleggers in De Tocht Henk van der Meijden, de theaterproducent van inmiddels 87 jaar oud, en chocolademaker Arthur Dontje.

Dit bankroet doet eveneens de vraag rijzen of Npex zelf zijn beleggers voldoende beschermt tegen malversaties – zoals van Staal – en acties van directie en commissarissen zoals gebrekkig informeren en verplaatsing van activa.

Lees ook: Driewielermaker Carver zoekt nieuwe financiering


De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of tot het doen van bepaalde aanbevelingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter Olsthoorn

Auteur:

Peter Olsthoorn is freelance journalist.