Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Technische analyse: aandeel ASML oogt weifelend
Beeld: ASML

De vaart is er een beetje uit bij ASML

Voorafgaand aan de kwartaalcijfers van ASM, kijk ik traditioneel naar de technische plaatjes. ASML komt woensdag met de tweedekwartaalcijfers

Ik zie een verdeeld technisch beeld. Op de korte termijn is de vaart eruit en oogt het aandeel een beetje weifelend. Over een langere termijn bezien ligt de chipper er echter technisch nog uitstekend bij.  

Sinds begin mei is de koers met ruim 23% opgelopen; YTD staat er een plus van dik 45% op de borden. Vanaf de septemberbodem van vorig jaar rond €534,40 wist Nederlands nationale trots dik 85% te stijgen en sinds het intraday low op €375,75 van 14 oktober 2022 is de koers met bijna 165% opgelopen.

Laat ik beginnen met het zeer sterke technische langetermijnprofiel:

  • YTD staat het aandeel op een winst van ruim 45%. 
  • Hogere toppen en bodems signaleren veel vraag naar het aandeel
  • De katapultbodem rond €804 (van 3 mei) wijst op een sterk vangnet
  • Het stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde wijst op een positieve technische conditie
  • De oplopende B.O.B.-lijn geeft betere prestaties aan dan de rest van de markt.

Op de korte termijn is er echter het een en ander op het technische beeld aan te merken. Ik zie de volgende waarschuwingslampjes opflikkeren:

  • ASML zet weifelend nieuwe koersrecords neer. De vaart is er de laatste weken een beetje uit
  • De uptrend is intact, maar de toppen en bodems lopen in elkaar over. Dit proces komt weifelend over.
  • Het momentum neemt af. Aan de hand van de Formule 1-auto van Max Verstappen leg ik hieronder uit wat het begrip momentum inhoudt. 
  • De moneyflow loopt duidelijk achter bij het koersverloop. Dit geeft aan dat de instroom van vers kapitaal naar het aandeel stagneert

Moet de belegger in ASML zich zorgen maken? Ik denk het niet. Wij hebben het aandeel in de TA-langetermijnportefeuille en houden het nog steeds aan. Zoals gezegd is het technische langetermijnprofiel prima. Bovendien heb ik het aandeel onlangs nog getipt op de IEX Beleggersdag: koop vooral de correcties. 

Zoals ik aangaf is er op korte termijn enige reden tot argwaan. Als de kortetermijnsteun €921,10 (bodem van 25 juni) breekt, zou het plaatje wat verzwakken. Gezien het sterke langetermijnplaatje levert een verdere daling echter ook weer kansen op.

Een eventuele daling naar de zeer sterke steun rond €804 zou een mooie instapkans bieden. 

Vandaag bespreek ik ASML op korte en op lange termijn. Ik besteed extra aandacht aan de moneyflow en het momentum van het aandeel.

Korte termijn: ASML gematigd opwaarts

ASML oogt op de korte termijn weifelend. 

De opwaartse trend van ASML is intact, maar niet krachtig. Toppen en bodems overlappen elkaar enigszins. Dit geeft aan dat, hoewel de richting nog steeds opwaarts is, er van euforie onder beleggers geen sprake is.

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems voortgezet wordt, blijven we wel opwaarts kijken. Onder steun  €921,10 (bodem van 25 juni) verzwakt het beeld.

ASML biedt binnen de gematigde uptrend ruimte tot €1.100 (berekend koersdoel)

De relatieve-sterktelijn (glooiende blauwe lijn) stijgt nog. Dit geeft aan dat ASML redelijke prestaties laat zien, vergeleken met de rest van de markt.

De vlakke moneyflow is wel reden tot zorg. Deze geeft aan dat er geen nieuw kapitaal naar ASML toe stroomt. Opvallend is dat er begin van dit jaar nog wel sprake was van een zeer sterke moneyflow. In die periode kwam er veel vers geld naar het aandeel.

De vlakke moneyflow van de afgelopen drie maanden is opvallend. Het indiceert dat beleggers niet extreem enthousiast zijn. In combinatie met het weifelende momentum (tweede grafiek) geeft dit een waarschuwingssignaal af.

Aandeel ASML koers

Momentum: de vaart bij ASML is eruit

Op de onderste helft van de grafiek wordt het momentum van ASML weergegeven. Momentum geeft de kracht of het tempo van een beweging weer. Ikzelf beschrijf het doorgaans als de veranderingssnelheid van een object. Neemt bij een oplopende trend de snelheid van die stijging af, dan spreken we van afnemend momentum. 

Vergelijk het met de Formule 1-auto van Max Verstappen, die binnen 3 seconden van 0 km per uur naar 100  km per uur accelereert. Als Max er vervolgens 4 seconden over doet om van 100 km per uur naar 200 km per uur te accelereren, zou hij kunnen klagen over afnemend momentum. Max had dus voor de snelheidstoename van de eerste 100 km (van 0 naar 100 km/u) 3 seconden nodig. Voor de tweede sector, eveneens een snelheidstoename van 100 km (maar nu van 100 km/u naar 200 km/u) een seconde meer.

Bij ASML vallen de lagere momentumtoppen van de afgelopen weken op. Die bevestigen de hogere koerstoppen niet. Deze zogenaamde negatieve divergentie, gemarkeerd met de rode pijlen, wijst erop dat de kortetermijn-uptrend vermoeid raakt.

In de de periode februari-maart was er even sprake van soortgelijke negatieve divergentie (gemarkeerd met de paarse pijlen). Dat heeft toen tot een koersdaling van ruim 16% geleid.

Technische analyse ASML: momentum

Lange termijn: ASML blijft op koers

ASML beweegt binnen een stijgend trendkanaal. 

Het aandeel heeft de oude stijgende trend hervat nadat de voorgaande koerspiek rond €958,40 (gevormd op 8 maart) opwaarts was doorbroken. Hiermee is een verbetering opgetreden. ASML vormt weer hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend heeft in eerste instantie ruimte richting €1.100 (berekend koersdoel).

Bij een eventuele daling ligt er een sterk vangnet rond €804 (bodem van 3 mei). Deze steun kwalificeren we als een katapultbodem. 

Hogere koersbodems geven aan dat er bij correcties nog altijd op hogere niveaus wordt ingestapt. Op kortere termijn lijkt de fut er niettemin uit. 

Zelfs een daling naar de top van november 2021 rond €777,50 zal het technische langetermijnplaatje overigens geen schade toebrengen.

De stijgende 200-dagenlijn geeft aan dat de langeretermijnconditie sterk is. De B.O.B.-lijn vlakt echter af, wat aangeeft dat ASML, op de langere termijn, iets minder begint te presteren dan de rest van de markt.

Aandeel ASML koers

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. De vaart is er een beetje uit bij ASML
  2. Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?
  3. Amerikaanse banken liggen op koers

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Martijn 16 juli 2024 10:07
    quote:

    d' Aandelen ' schreef op 16 juli 2024 09:34:

    [...]

    Goedemorgen,

    doe er eens een plaatje bij, met shift+Windows symbool+S en selecteren kan je alleen de transactie laten zien
    Beste d 'Aandelen'

    Je kon meedoen dan had je een plaatje gehad,en dan erbij ik doe niet aan rijk rekenen en arm tellen!Ik heb het straks duidelijk gevraagd en niemand reageerde!
    Ik heb inmiddels weer FTItjes long gehad en weer 1 punt erbij.
    Nogmaals ik ben geen boekhouder die al mijn handelingen per dag op dit forum plaats!
    Er zijn mensen die dit niet kunnen verkroppen op dit forum jij wel dat weet ik ook wel maar veel ook niet!
    Ik ben niet voor niets Daytrader.
    Niet dat het nog hoeft maar ik vind het leuk en het is een lucratieve verslaving geworden,dat dan weer wel!
  2. forum rang 7 Doptieman 16 juli 2024 10:21
    Nou nou van 949 gisteren naar 932 nu.. Lijkt wel op een wassen neus
    zonder fundament..(toch?)
    Er wordt weer heel flink aan de touwtjes getrokken door de regie!!
    Ik doe mee en heb net 2 calls july 945 gekocht ...
    Die 2 calls 955 die ik gisteren kocht voor 1.20 kunnen wel door het putje
    denk ik. Succes .
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.