Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Eurotobben

Het was een verrassing wat de laatste eurotop ons opleverde:

  • Banken die gered kunnen worden met Europees belastinggeld!
  • Staatsschulden die niet onder staatsschulden komen te vallen
  • De belofte van de oprichting van een Europese bankentoezichthouder.

En het heugelijke nieuws waardoor alles wat beursgenoteerd was - op de Duitse en Nederlandse staatsobligaties na - opliep, werd waarschijnlijk niet zonder reden nog net op de laatste dag van de maand, kwartaal en halfjaar openbaar gemaakt.

Wat dat betreft is het nog wel handig dat een paar ex-zakenbankiers op het Europese pluche terecht zijn gekomen en van hun vrienden hoorden dat het veel prettiger zou zijn goed nieuws op de laatste handelsdag te brengen in plaats van op de eerste handelsdag van een halfjaar.

Niet onlogisch
Dat de aandelenkoersen van banken en verzekeraars opveerden na het goede nieuws vanuit Brussel was niet onlogisch. De AEX spurtte op het goede nieuws ook zo maar 10 punten omhoog maar wat mij vooral opviel was de koersstijging van goud en olie.

De berichten uit Brussel waren niet van dien aard dat ik durf aan te nemen dat hierdoor spoedig weer flinke economische groei zal gaan ontstaan in Europa. Die hogere olieprijs na de eurotop was dus heel onlogisch maar had misschien afgelopen vrijdag al te maken met het per 1 juli van kracht geworden Europese olie-embargo voor Iran.

Deze week liep de olieprijs verder op, zelfs voordat een Iraans parlementslid oorlogstaal begon uit te kramen. Als er echt sprake zou zijn geweest van een redding van Europa, met uw belastinggeld, dan was de goudprijs ook niet opgelopen in de laatste dagen.

Maar goud liep juist wel op en ook grondstoffen deden het goed en dus is er iets meer aan de hand dan alleen de eurotop. Misschien heeft het te maken met de eurotob waar we de laatste week last van hebben.

Flink somber
De inkoopmanagers in heel Europa zijn in juni flink somber geweest en in eigenlijk elk Europees land, nu zelfs ook in Noorwegen, lijkt de industriële productie in juni gekrompen te zijn. Maar niet alleen in Europa is het tobben, ook in de Verenigd Staten heeft de industrie het lastig.

Maandag viel het Amerikaanse ISM-cijfer flink tegen. Het ISM-cijfer, dat de verwachtingen aangeeft van productiemanagers, is in juni onder de 50-puntengrens gedoken en dat duidt op krimp in de Amerikaanse industriële productie.

Al dit tobben in plaatsen van toppen is voor beleggers reden geweest om aan te nemen dat het heel goed denkbaar is dat er binnenkort weer kwantitatieve verruiming zal worden gestart in de Verenigde Staten. Ook in Engeland lijken we heel dicht bij het punt waar het opkopen van staatsobligaties door de Bank of England opnieuw gaat starten.

Ruimere jassen
Begin juni was er één stem tekort binnen het comité van de Engelse centrale bank om het verruimen weer te starten. Maar vorige week werd bekend dat in mei de huizenprijzen in Engeland zijn gestabiliseerd na eerder dit jaar nog gestegen te zijn.

Er zou dus nu mogelijk wel een meerderheid zijn die wenst te gaan voor verdere kwantitatieve verruiming door de Bank of England.

Buiten het kwantitatieve verruimen in de Verenigde Staten en Engeland mag er morgen gerekend worden op een verlaging van de officiële Europese rente met 0,25% door de Europese Centrale Bank (ECB).

Maar ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft de ECB pushen om opnieuw te starten met het opkopen van staatsobligaties uit de Europese periferie. Volgens mij is het dus de hoop op kwantitatief verruimen en lagere rente waardoor de goudprijs, grondstoffen en aandelen oplopen.

Beleggers hopen op ruimere jassen en de kans dat we die gaan krijgen is flink toegenomen in de laatste week. En omdat aandelen en grondstoffen het goed deden tijdens eerdere rondes van verruimen in de Verenigde Staten nemen beleggers al een voorschot op wat lijkt te komen en nemen een positie op de beurs in.

Unilever en Procter & Gamble
Ondertussen wacht ik met mijn favorietjes af wat de beurs gaat brengen. Ik reken zelf al ettelijke maanden met hulp van centrale banken en heb de eerste helft van het jaar met defensieve aandelen prima gescoord.

Misschien werd ik uitgelachen toen ik een artikel schreef over Unilever en enthousiast was terwijl de Amerikaanse analisten vreesden voor een prijsoorlog die Procter & Gamble zou gaan ontketenen.

Inmiddels zijn we een winstwaarschuwing van Procter & Gamble verder maar heeft Unilever een topresultaat over het eerste kwartaal genoteerd en voor het tweede kwartaal vrees ik niet ondanks de waarschuwing van Danone. RD Shell is ook oersaai maar wat is er mis met dit aandeel?

En vorige week noemde ik nog even ASMI dat toen nog net onder de 29 euro noteerde terwijl de optelsom van ASM International plus het 52%-belang in ASM PT toch echt heel veel meer is dan de huidige koers van 31 euro.

Voor de tweede helft van dit jaar zouden PostNL en TomTom mij, als vermogensbeheerder, wel eens kunnen gaan helpen goed te presteren en die kans daarop is in de afgelopen week flink toegenomen omdat centrale banken lijken te gaan ingrijpen om de tobbende economieën te helpen.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 juli 2012 15:39
    OldAndWise: nee, op dit moment durven banken niets nuttigs meer te doen met al het bijna-gratis geld. Er zijn nog zat bedrijven die nu graag een lening willen afsluiten, maar niet kredietwaardig genoeg bevonden worden, meestal omdat de financiële administratie inderdaad een onoverzichtelijk zooitje is. Dat is het bij banken ook, niemand vertrouwt elkaar meer, en hoewel geld een mooi smeermiddel is, is het nu ongeveer wel uitgewerkt. Er zal eerst openheid van zaken gegeven moeten worden door vele instellingen, voordat er iets op gang komt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.