Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Weinig beweging voorbeurs, maar NN en Van Lanschot zetten de boel op stelten

Weinig beweging voorbeurs, maar NN en Van Lanschot zetten de boel op stelten
Beeld: iStock

De AEX-index opent naar verwachting licht hoger. De bankensector staat vandaag in de spotlights met groot nieuws over NN Group en Van Lanschot Kempen.

De futures kleuren lichtgroen. Wall Street was gisteren gesloten, maar doet vandaag weer mee. Het beeld in Azië was vannacht wisselvallig. De agenda is redelijk gevuld, met onder andere een rentebesluit in Groot-Brittannië. Dichtbij huis is er ook volop nieuws, in de bankensector. NN Group opent een frontale aanval op de grootbanken in ons land en Van Lanschot legt de financiële lat een stuk hoger èn wil aandeelhouders royaler laten meedelen in de winst.

NN opent de aanval op de grootbanken

ING, ABN Amro en Rabobank zijn heer en meester in de Nederlandse betaalmarkt. Nog wel, maar ze krijgen er een geduchte concurrent bij: NN Group. Volgens het Financieele Dagblad wil het bedrijf onder de merknaam Nationale-Nederlanden een compleet pakket aanbieden: betaalrekeningen, passen en een app. De hypotheek- en spaarbank is al de vijfde bank in ons land.

Op de IEX Beleggersdag op vrijdag 28 juni zal dit ongetwijfeld uitgebreid ter sprake komen. CEO David Knibbe komt dan spreken. Bent u benieuwd naar de plannen, kom dan vooral luisteren. Meer informatie vindt u hier.

Van Lanschot verhoogt groeidoelstelling en dividendpercentage

Van Lanschot Kempen houdt een Beleggersdag en dat wordt een feestje voor aandeelhouders. Nadat ING maandag de ambities had aangescherpt, besloot ook de bank voor welgestelden de doelstellingen op te schroeven. De groeidoelstelling voor het rendement op eigen vermogen wordt opgetrokken van 12 naar 18%. Ook wil de bank een groter deel van de winst naar de aandeelhouder terugsluizen in de vorm van dividend. In plaats van 50 tot 70% moet 70 tot 90% worden uitgekeerd.

Het beheerd vermogen moet de komende drie jaren met gemiddeld 10% per jaar groeien, deels autonoom, deels door kleinere overnames en koersresultaten. Overnames kunnen wel drukken op de kapitaalbuffer: deze moet 17,5% bedragen, maar mag na een overname tijdelijk terugzakken naar 15%.

Hier de doelstellingen op een rij:

Aziatische beurzen blijven dichtbij huis

Beleggers in Azië konden zich gisteren niet laten inspireren door Wall Street, want die hield de deuren gesloten vanwege een feestdag. Toch hielden de meeste indices redelijk goed stand, behalve de Hang Seng, die de dag ervoor nog fors was opgelopen.

De People's Bank of China heeft de rentetarieven voor benchmarkleningen met een looptijd van 1 en 5 jaar gehandhaafd op respectievelijk 3,45% en 3,95%. De lening met een looptijd van één jaar geldt als benchmark voor leningen van bedrijven en consumenten en die van vijf jaar voor de financiering van vastgoed. De vastgoedsector ligt er slecht bij, wat eerder dit jaar reden was voor de centrale bank van China om de rente met 25 basispunten te verlagen. Vandaag maakte de bank dus een pas op de plaats.

Hier de standen van de overige indices, geklokt om 8.00 uur:

  • Nikkei 225: +0,1%
  • TOPIX (Japan): -0,2%
  • Shanghai Shenzhen CSI 300: -0,5%
  • Shanghai Composite index: -0,2%
  • Hang Seng (Hongkong): -0,5%
  • Kospi (Zuid-Korea): +0,4%

Veel techbedrijven deden een stapje terug na de fraaie winsten van de dag ervoor:

  • Alibaba: -0,9%
  • Baidu: -1,8%
  • Prosus-deelneming Tencent: -0,7%
  • Samsung: +0,7%
  • Advantest: +3,7%

TINA in energie

Er kwam nog een interessant rapport uit: het Statistical Review of World Energy-rapport. Hieruit blijkt dat het gebruik van fossiele brandstoffen afgelopen jaar wereldwijd naar recordhoogte is gestegen, ondanks een daling van het aandeel van fossiel in de energiemix.

De productie van duurzame energie heeft ook een recordniveau bereikt. De productie van wind- en zonne-energie nam op jaarbasis toe met 67% en dat is vooral te danken aan China. Hierdoor is het aandeel van hernieuwbare energie in de wereldwijde energiemix opgelopen naar bijna 15%: het hoogste niveau ooit. Maar het merendeel van de productie is dus nog altijd afkomstig uit fossiele bronnen en de vraag naar fossiele energie nam ook toe: met 1,5% op jaarbasis.

Het gasverbruik bleef min of meer gelijk. In Europa daalde dit met 7%. Maar de olieconsumptie steeg met 2%. En het gebruik van steenkool nam toe met 1,6%, met dank aan China en India, waar de ene na de andere kolencentrale wordt geopend. De CO2-uitstoot nam als gevolg hiervan met 2% toe.

De cijfers maken duidelijk dat we simpelweg nog niet zonder olie en gas kunnen, hoe graag we ook zouden willen. There is no altnernative...

De indicatoren:  

  • De Europese beurzen gaan aarzelende opening tegemoet.
  • Een wisselvallig beeld in Azië vannacht.
  • Bij de CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is iets opgelopen naar 12,48.
  • De euro noteert 1,0734 ten opzichte van de dollar
  • De lange rentes lopen iets op. De Amerikaanse tienjaarsrente staat op 4,25%: 1 basispuntje meer dan gisteren. De Nederlandse doet 2,78%.
  • De goudprijs staat 0,5% hoger op $2.343 per troy ounce.
  • De olieprijzen doen een klein stapje terug: WTI koerst 0,2% lager op $80,40 per vat en Brent-olie kost $84,97.
  • Het aantal landen waar bitcoin-ETF's op de markt worden gebracht, groeit gestaag. Gisteren was Australië aan de beurt. Het is er eentje van VanEck. De bitcoin staat 0,7% hoger op $65.502,84.

Nieuws, adviezen, shorts en agenda

  • 08:21 AMG neemt belang in Savannah Resources
  • 08:10 Duitse producentenprijzen verder gedaald
  • 08:07 Avantium opent FDCA-fabriek op 22 oktober
  • 07:59 AEX start vermoedelijk licht hoger na Amerikaanse feestdag
  • 07:42 Van Lanschot verhoogt rendementsdoel sterk
  • 07:33 Media: NN wil plek veroveren op Nederlandse betaalmarkt
  • 07:17 Aziatische beurzen blijven dichtbij huis
  • 07:03 Europese beurzen openen hoger
  • 07:02 Nederlandse investeringen lopen op
  • 06:59 Update: Nederlandse consumentenvertrouwen licht gedaald
  • 06:56 Minder werklozen in Nederland
  • 06:53 Beursagenda: macro-economisch
  • 06:52 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:52 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 19 jun Olieprijzen bereikten hoogste niveau in zeven weken
  • 19 jun Beursblik: importheffing op elektrische auto’s niet zonder gevaar
  • 19 jun Update: Europese beurzen sluiten overwegend lager

IEX maakt ook elke ochtend een overzicht van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Het volledige nieuwsoverzicht vindt u hier.

De AFM meldt deze shorts:

Adviezen

Er zijn nog geen koersdoel- en advieswijzigingen op dit vroege uur.

Agenda: rentebesluit Bank of England en géén beleggersdag Ebusco

Na twee windstille dagen, wordt het vandaag iets drukker. Van Lanschot Kempen houdt vandaag een Beleggersdag, waarover u al heeft kunnen lezen. Ook Ebusco met en Beleggersdag komen, maar die is uitgesteld tot 'eind dit jaar', vanwege de recente benoeming van Michiel Peters tot co-CEO.

De aandeelhouders van Azerion komen bijeen voor de jaarvergadering. Er verschijnen ook veel macro-economische cijfers, waaronder het Nederlandse en Europese consumentenvertrouwen en Amerikaanse woningbouwcijfers.

Verder neemt de Bank of England een rentebesluit. Hoewel gisteren bleek dat de Britse inflatie is gezakt naar het gewenste niveau van 2% - de ECB en de Fed zullen er met jaloezie naar kijken - zal de rente naar verwachting op hetzelfde niveau (5,25%) blijven.

De daling van de inflatie is vooral te danken aan een gunstige vergelijkingsbasis, omdat de energieprijzen vorig jaar erg hoog waren. Dat effect loopt er binnenkort uit. De kerninflatie, waar volatiele zaken als energie en voedingsmiddelen buiten beschouwing zijn gelaten, ligt met 3,5% nog steeds ver boven de doelstelling van Bank of England. De diensteninflatie en de stijging van de lonen zijn nog steeds zorgwekkend hoog.

Gelet op deze onzekerheden is de kans groot dat de beleidsmakers nog even de kat uit de boom willen kijken. Volgens de markt is 1 augustus nog altijd de meest voor de hand liggende datum waarop de rente voor het eerst in jaren omlaag kan. Het rentebesluit is dan ook meteen over de parlementsverkiezingen heen getild. Die vinden plaats op 4 juli.

Ook de centrale banken van Zwitserland en Noorwegen komen trouwens vandaag bij elkaar.

Hierbij de volledige agenda voor de rest van de dag:

Ebusco - Beleggersdag uitgesteld tot eind 2024
09:00 uur: Van Lanschot Kempen - Beleggersdag
13:00 uur: Bank of England rentebesluit (VK)
14:00 uur: Azerion - jaarvergadering
14:30 uur: Woningbouw en bouwvergunningen mei (VS)
14:30 uur: Steunaanvragen - wekelijks (VS)
14:30 uur: Philadelphia Fed index - Juni (VS)
16:00 uur: Consumentenvertrouwen juni vlpg (eur)
17:00 uur: Olievoorraden - wekelijks (VS)

U bent weer bijgepraat. Veel succes en vooral plezier vandaag!

 

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 MOEdig Voorwaarts 20 juni 2024 08:55
    Geen beleggersdag bij Ebusco hoor (uitgesteld), alleen verkopende grootaandeelhouders.

    31 July 2024 Half Year Results
    5 October – 15 October 2024 Closed period
    16 October 2024 Trading update Q3
    End of 2024 Capital Markets Day 2024

    investors.ebusco.com/financial-calendar/

    www.iex.nl/Nieuws/798675/Van-der-Valk...
    www.iex.nl/Nieuws/798485/Teslin-iets-...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.