Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Banken blijven scoren
Beeld: iStock

Nederlandse banken in de voorhoede

Nederlandse bankaandelen hebben technisch bezien wind mee. Fraaie uptrends bevestigen het positieve sentiment in de sector. 

Ik sluit niet uit dat Nederlandse bankaandelen het herstel van de beurs zullen aanvoeren. De meeste banken doen het overwegend beter dan het  beursgemiddelde. Technisch deinen de Nederlandse banken mee met hun Amerikaanse sectorgenoten.

Prima performances

Nederlandse banken doen dit jaar niet onder voor hun Europese sectorgenoten. De Europese bankensector index presteert dit jaar uitstekend met een YTD winst van bijna 25%. Dat is veel beter dan de beursgemiddelden. De Eurostoxx50 staat YTD op plus 8,5%, de AEX doet dit jaar +15%. 

ABN Amro doet het met een plus van ruim 21% ook veel beter dan de rest van de markt. ING steeg YTD +26% en Van Lanschot Kempen steeg YTD al wist dit jaar bijna 43% op te lopen. Ik bespreek de Nederlandse bankensector: ING, ABN Amro, Van Lanschot Kempen. Maar ik begin met de Euro Stoxx sector Banks

Euro Stoxx sector Banks ligt er technisch uitstekend bij

De Euro Stoxx sector Banks, die alle grote Europese banken volgt, heeft recent een succesvolle katapult bodem gevormd op 131,63 (bodem van 14 juni). Deze bodem ligt ruim boven de toppen van 2022 en 2023 in de zone 115-120. Deze weerstand is afgebakend met de groene lijn W. 

De Euro Stoxx sector Banks ontwikkelt zich technisch bezien zeer krachtig. Duidelijk hogere koersbodems signaleren gretige kopers in de markt. Het koersdoel binnen de opwaartse trend ligt rond weerstand 162,42 (top van 24 juli 2015). Voor onze positieve langetermijnvisie is het belangrijk dat de tweede steun 115,84 (bodem van 19 januari) intact blijft. 

De stijgende 200-dagenlijn bevestig de positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese bankensector beter presteert dan andere sectoren.

ING heeft een sterk technisch profiel

Het technische plaatje van ING is er één uit de boekjes. Nadat de toppen van 2022 en 2023 in de zone €13,80-13,99 zijn gebroken is een langetermijnkoopsignaal opgetreden. 

ING heeft vervolgens een succesvolle pullbackbodem gevormd rond €15,07 (bodem van 14 juni), ruim boven het oude uitbraakniveau. Het eerste koersdoel op €16,69 (gevormd op 26 januari 2018) ligt overigens wel dichtbij. Het volgende koersdoel bevindt zich rond €18,80. 

Het stijgende 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een sterke technische conditie. De opwaartse B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

ABN Amro stuit op barrière 

ABN Amro heeft een redelijk herstel achter de rug. Sinds eind vorig jaar is de koers bijna 40% gestegen. Echter op de korte termijn dreigt er een spaak in de wielen te komen. Tussen €16,74 (top van 17 mei) en €17 (top van begin 2023) ligt er een stevige barrière.

Deze moet gepasseerd worden om de weg naar boven vrij te maken. Na een doorbraak boven de horde €16,74 - €17 wordt de deur opengezet richting €20, mogelijk zelfs €24.

Het stijgend verloop 200-daags voortschrijdend gemiddelde wijst op een positief technische profiel. De haperende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert achterblijvende prestaties vergeleken met de rest van de markt. 

Van Lanschot Kempen vormt succesvolle katapult bodem

Eeuwige overnamekandidaat Van Lanschot Kempen blijft het goed doen. Ten eerste is een zeer zware horde gebroken, gevormd door alle toppen tussen 2021 en 2024. Deze barrière, afgebakend met de groene lijn W, kent als hoogste top de horde rond €31,85 (top van augustus 2023).

In feite is hiermee een omgekeerde hoofd & schouderformatie opwaarts voltooid.  De steun rond €36,30 (bodem van 14 juni) bakent een fraaie katapultbodem af. De volgende steun ligt pas op €26,25 (bodem van 19 januari).

Van Lanschot Kempen heeft aan de bovenkant ruimte heeft richting weerstand €48,80 (gevormd op 29 december 2008). Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mag opwaarts worden gekeken. 

De stijgende 200-dagenlijn wijst op een positieve technische conditie. De opwaartse richting van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert nog betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 25 juli 2024 09:16
    Poeh Poeh..De AEX teller gaat weer een stuk sneller naar beneden dan hij omhoog ging!

    Was er vorige week nog een all time high op nivo 949 en konden dus alle uitstaande
    puts voor een appel en een ei terug gekocht worden het lijkt er nu op rond nivo 897 inmiddels
    dat alle nog uitstaande index calls ook door het putje kunnen als er geen rebound komt
    op deze snelle 55 punts daling !!
    Winst nemen blijft waarschijnlijk toch gewoon regel 1 met gekochte index opties !!
  2. forum rang 6 ttroo 25 juli 2024 09:50
    ASML - waren een paar leuke momenten boven de 1.000 euro.
    ASML - waren een paar minder leuke momenten onder de 1.000 euro.

    Non BRICS blijven meer consumeren, minder produceren en meer credit. Onhoudbaar als je een Grotere Tegen Parij hebt als de BRICS (+++++).

    Mid Term zit er meer pijn in Amerika.

    Yeah. Put your hands up voor de CAC beren. Tot nu toe hebben ze het goed gedaan. En ze liggen op schema om eind volgende week een heel goed CAC beren feest te geven.

    Zelfs TTROO shorts staan wat in de plus. S&P 500 dan. De enige short positie van TTROO. Klein plusje. Rond de 500 euro.

    NasZAK future van 20.5K naar 19.0K. Dat zal genoeg pijn opleveren bij de Leverage Partijen.

    Al genoemd. Besi Het Beest wordt heel langzaam meer en meer een Beestje.

    En met elke dag verder in tijd zullen de Chinezen op technisch gebied dichterbij komen. En dat is niet te stoppen.

    De oplossing kent u - meer geld blijven drukken. In de tientallen trillions. Want single trillions helpen niet veel meer. De Yield Curve Control van Japan was leuk geprobeerd, maar heel foolish. Hopelijk zijn ze nu heel blij dat ze dat gedaan hebben. De Yen is aardig weggespoeld, ondanks de faal pogingen van de Japanse Bank. Nu zijn ze nog succesvol, maar op de wat langere termijn is het falen. 152 nu.

    De beren zijn aan het feesten. Ze knabbelen aan vele stieren fondsen. Put Your Hands UP voor de beren. Beren slopen. Stieren bouwen op gecrediteerde lucht.
  3. forum rang 7 handyman6 25 juli 2024 10:04
    En echt verrast ben ik ook niet over deze korrektie want we zeggen al weken lang hierro dat div winstverwachtingen teruggeschroefd werden en outlooks vager werden: kan je wachten op terugval ,ondanks hoge verwachtingen van A.I. etc.
    Zomer wordt vaker zo gebruikt,want we zijn onderweg,op de camping of hebben ff geen zin in beleggen.....
    Ohja: zilver door de bodem €28,50 gezakt,op weg naar €26 en een beetje?
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.