Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: AEX zet opmars naar 1.000 voort en niemand is bang voor de Fed

Slotcall 12 juni 2024: AEX zet opmars naar de 1.000 voort en niemand is bang voor de Fed

Het slot van het Damrak wordt vandaag gesandswiched tussen de twee heetste agenda-items van de dag: het Amerikaanse inflatiecijfer van eerder deze middag en het Fed-rentebesluit van zometeen.

Dat eerste cijfer viel goed uit en is de belangrijkste reden voor weer een nieuwe hoogste slotstand van de AEX, die met een stijging van 1,1% de boeken sluit op 931,79. De stijging is grotendeels marktbreed - vijf van de 25 aandelen eindigen in het rood - en het zal niemand verbazen dat de afdeling technologie weer eens de markt aanvoert. 

Daarmee gaat de gestage stijging van de markt die al meer dan een half jaar gaande is gewoon door. Sinds het dieptepunt van 714,05 eind oktober vorig jaar is de Amsterdamse hoofdindex meer dan 30% opgelopen. 

Waar eindigt dat? De magische 1.000 punten liggen binnen handbereik - nog dik zeven procent - maar de hoogtevrees neemt ook toe. Zodanig zelfs dat instellingen die zich doorgaans verre van beleggingsadvies houden zich er toch mee gaan bemoeien. 

Is de AEX overgewaardeerd?

Zowel De Nederlandsche Bank als de AFM vonden het de afgelopen dagen opportuun om te waarschuwen voor al te veel enthousiasme op de beurs. In zowel Nederland als de VS liggen de koers/winstverhoudingen dicht bij het niveau van de zogenoemde dotcom-bubbel, zegt de AFM in een risicorapport.

Dat baseert de toezichthouder op een analyse van de zogeheten CAPE-ratio. Analist Martin Crum pakte er ook een paar waarderingsmaatstaven bij en keek of de toezichthouders een punt hebben.

AEX 1000? Luister vrijdag naar de IEX Beleggerspodcast

Komende vrijdag gaan we - als we de 1000 nog niet op het bord hebben gezien - dieper in op de toestand en het verdere potentieel van de markt in de IEX Beleggerspodcast. Dat doen we vanuit twee disciplines, met fundamenteel analist Hildo Laman van de IEX Beleggersdesk en technisch analist Wouter Slot van Tostrams.nl.

Ook de welbekende Erik Mauritz van Trade Republic schuift aan. Heeft u vragen voor dit trio? U kunt ze stellen in de comments hieronder, of ons mailen

Over naar jou, Jerome

Hoe het sentiment morgenochtend gaat zijn ligt voor een groot deel in de handen van Fed-voorzitter Jerome Powell. Niet zozeer om wat hij gaat doen - de rente ongemoeid laten - maar om wat hij gaat zeggen. Biedt de meevallende inflatie van vandaag wat meer zicht op lagere rente dit jaar dan de markt nu verwacht? 

Daar zal de zogeheten 'dot plot' die straks om acht uur wordt gepubliceerd al wat inzicht in geven. Daarin staan de verwachtingen voor de rentes in de komende jaren van alle Fed-bestuurders weergegeven. In de laatste versie lag de consensus nog op drie renteverlagingen (75 basispunten) tot het eind van dit jaar, maar analisten rekenen daar - een enkele uitzondering daargelaten - al niet meer op. 

Straks vindt u op deze site een verslag van wat Powell allemaal te zeggen heeft. Met deze vooruitblik komt u alvast beslagen ten ijs:

Europa laat zichzelf schrikken

Er werd de afgelopen weken veel gepraat over een 'krachtig Europa' en de Europese Commissie voelde zich kennelijk gesterkt om dan ook maar even wat geopolitieke spierballen te laten rollen. Vandaag maakte de EU bekend importheffingen tot wel 48% te gaan opleggen aan Chinese producenten van elektrische auto's.

Een stevig staaltje protectionisme, dat overigens niet alleen Chinese autofabrikanten zoals BYD en Geely raakt, maar ook westerse bedrijven die in China produceren, zoals Mercedes, Renault en Tesla. Opvallend genoeg werd de maatregel wel gesteund - zelfs voorgesteld - door Frankrijk en Spanje, maar bijvoorbeeld niet door Das Autoland, Duitsland.  

De tegenstanders vrezen een minstens even draconische tegenzet door China en daarmee het begin van weer een nieuwe handelsoorlog, waar uiteindelijk, zo zeggen ze, niemand op zit te wachten.

De Duitse aandelen BMW, Mercedes en Volkswagen dalen vandaag op het nieuws, de Franse Renault en Stellantis laten een plusje zien. Tesla doet het vandaag juist prima (+3,8%).

De brede markt

  • Bijzonder: tech ligt goed, naar de AEX is een Europese middenmotor
  • Wall Street is niet bang voor Mr. Powell: S&P500 en Nasdaq ruim in de plus
  • De Amerikaanse 10-jaarrente ging vanmiddag van de hoge plank: -14 basispunten
  • De Duitse rente dook ook, maar bescheidener; -6 basispunten
  • EURUSD staat sinds deze middag weer boven de $1,08
  • De olieprijs blijft stijgen: Brent nu op $78,33
  • Goud en bitcoin klimmen wat, maar blijven in dezelfde regionen hangen

Stijgers & dalers

De top-3 en flop-3 van Het Damrak

  • Op een dag als vandaag doet vooral tech het goed: Adyen, ASML en Prosus op het AEX-podium
  •  Aan de andere kant vinden we wat we maar voor het gemak defensief en niet-tech noemen: KPN (-0,6%), Ahold (-1,2%) en ArcelorMittal (-0,7%)
  • Shell (-0,3%) hield lang het hoofd boven water, maar dook in de min na cijfers over Amerikaanse olievoorraden
  • In de midkap-index gaat de dagprijs naar Inpost (+4,3%), dat vol meeprofiteert van het sentiment
  • De vastgoedfondsen liggen zonder uitzondering goed, Eurocommerial voorop met +3,7%
  • ASR krijgt een koersdoelverhoging en eindigt net in de plus (+0,2%), anders dan NN Group (-0,5%)
  • NX Filtration (+5,4%) probeert het herstel van de laatste maanden weer op te pikken
  • Vivoryon (-2%) sleept zich naar de uitgang van de AScX-index. Op 24 juni neemt Theon die plek in. 

De agenda 

Fed, Fed en nog eens Fed in de agenda. Dat is zometeen al. Voor de liefhebbers zijn er vanavond en morgen ook nog cijfers van twee aardige Amerikaanse techbedrijven

  • 20:00 Federal Reserve rentebesluit (VS)
  • 20:00 Federal Reserve economische ramingen en dot plot (VS)
  • 20:30 Federal Reserve toelichting Powell (VS)
  • 22:00 Broadcom Q2-cijfers
  • 09:00 Eurocommercial Properties ex €1,06 dividend
  • 13:00 Flow Traders jaarvergadering
  • 14:30 Producentenprijzen mei (VS) (consensus +0,2% MoM)
  • 14:30 Steunaanvragen - wekelijks (VS)
  • 16:00 Onward Medical jaarvergadering
  • 22:00 Adobe Q2-cijfers

En dan nog even dit

Een afwaardering door S&P, een immense staatschuld en politieke onzekerheid: het probleem van Frankrijk in en serie grafieken

De 'gig economy' vertoont tekenen van leven

Tesla-aandeelhouders beslissen morgen over Musks miljardenbonus. Nee, geen tikfout, miljardenbonus

Bitcoin, it's a great coin, huge coin

Dienstmededeling: Peak Oil wordt nu verwacht in 2029


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. JoeSixpack 12 juni 2024 20:21
    De financiële markten zetten al ruim een half jaar zo'n enorme druk op het bestuur van de FED. Als die niet levert gaat het fout; met andere woorden: who's the real boss?
    De waarderingen lopen uit de rails, blijkbaar is er nog teveel te goedkoop geld, dus gaat alles hoger, aandelen, commodities, goud ,crypto's...
    Old School? Wat is dat? Toch klopt het ergens niet.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.