Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Fed laat de rente ongewijzigd, maar mikt nog steeds op 3 renteverlagingen in 2024

Fed laat de rente ongewijzigd, maar mikt nog steeds op 3 renteverlagingen in 2024
Beeld: ANP

De Federal Reserve drukt opnieuw op de pauzeknop, maar houdt nog wel vast aan drie renteverlagingen van ieder 25 basispunten dit jaar. Ook wordt de balans waarschijnlijk minder snel afgebouwd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Wall Street reageert opgetogen en brak nieuwe records.

Het rentebesluit zelf was - zoals verwacht - een non-event, maar het dotplot, de economische ramingen en de plannen met de balans waren dat allerminst. We zetten de highlights voor u op een rij.

De Fed besloot woensdagavond unaniem om het zogeheten federal funds rate (het belangrijkste officiële rentetarief) te handhaven op 5,25% tot 5,50%. Dat is het niveau waar de rente zich al sinds 26 juli op bevindt:


Het rentebesluit is geen verrassing. In zijn toelichting op het vorige rentebesluit op 31 januari zei Fed-voorzitter Jerome Powell al onomwonden dat een renteverlaging in maart te vroeg zou zijn.

Dotplot: 3 renteverlagingen in het vizier

De focus van de financiële markten ligt dan ook vooral op de toekomst: wanneer kan de rente dan wél omlaag? Hiervoor moeten we kijken naar het nieuwe dotplot, dat eveneens werd gepubliceerd. Dat is een puntengrafiek waarop de renteverwachtingen van alle Fed-bestuurders voor de komende jaren zijn weergegeven. Uit dit dotplot blijkt dat de Fed-officials dit jaar nog steeds uitgaan van drie renteverlagingen van ieder 25 basispunten.



Dit leidt tot de volgende voorspelling van de rente:

  • Rente eind 2024: 4,6% (onveranderd)
  • Rente eind 2025: 3,9% (was 3,6%)
  • Rente eind 2026: 3,1% (was 2,9%)

Fed-voorzitter Jerome Powell hield hierbij wel een slag om de arm: als de economie in een andere richting beweegt dan verwacht, kunnen de kaarten er anders bij komen te liggen.

... maar Fed wil meer vertrouwen hebben dat de inflatie duurzaam richting 2% zakt

De Fed gaf bij het vorige rentebesluit eind januari aan dat een renteverlaging pas aan de orde is als de Fed er meer vertrouwen in heeft dat de inflatie duurzaam richting de gewenste 2% beweegt. Die bewering werd in het statement van woensdag herhaald. Ook benadrukte Powell herhaaldelijk dat de Fed vastberaden is om het inflatiedoel te halen.

Voor toekomstige rentebesluiten kijken ze naar een waaier aan data, waaronder de arbeidsmarkt, inflatoire druk, inflatieverwachtingen, ontwikkelingen op de financiële markten en internationale ontwikkelingen.

Wat betreft de inflatie is vooral de zogeheten kern-PCE leidend. Dit cijfer geeft de prijsverandering van persoonlijke consumptieve bestedingen weer. Hierbij zijn de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing gelaten.De PCE bedraagt momenteel 2,8%. Dat is weliswaar een stuk beter dan de 4,8% van vorig jaar, maar nog altijd te hoog. De Fed streeft namelijk naar een inflatie van 2%. Ook andere inflatiemaatstaven zoals de CPI (consumentenprijsindex) en PPI (producentenprijsindex) zijn nog steeds aan de hoge kant.

Economische ramingen: groei- en inflatieverwachtingen opgetrokken

De Fed kwam ook met nieuwe economische ramingen. Hieruit blijkt dat het stelsel van centrale banken een stuk optimistischer is over de groei van het BBP in 2024. In december ging men nog uit van een groei van 1,4% en dat is nu opgetrokken naar 2,1% Ook de prognose voor 2025 en 2026 ging omhoog.

Ook over de arbeidsmarkt is de Fed ietsje positiever. De werkloosheid zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 4,0%, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 4,1%. Dat oogt gunstig. De Fed heeft immers een dubbel mandaat: naast prijsstabiliteit streeft zij naar volledige werkgelegenheid. Het laatste houdt in dat de werkloosheid onder de 4% moet blijven. Daar blijft het cijfer dit jaar keurig onder.

Maar bedenk wel dat goed nieuws hier slecht nieuws kan zijn. Fed-voorzitter Jerome Powell zei tijdens de persconferentie dat een afkoelende arbeidsmarkt de Fed een zetje kan geven om toch eerder aan de renteknop te draaien dan verwacht. De keerzijde hiervan is echter dat een overspannen arbeidsmarkt de Fed juist voorzichtiger kan maken, omdat dit kan leiden tot hogere lonen en daarmee extra inflatoire druk.

Door die combinatie van een aantrekkende economische groei en robuuste arbeidsmarkt zag de Fed zich genoodzaakt om de inflatieverwachtingen opwaarts bij te stellen. De kern-PCE zal eind dit jaar naar verwachting uitkomen op 2,6%, terwijl eerder werd uitgegaan van 2,4%. De Fed heeft een inflatie van 2% als doel, dus dit cijfer is nog duidelijk te hoog. De ramingen voor 2025 en 2026 zijn gelijk gebleven. Dat betekent dat de kern-PCE waarschijnlijk pas in 2026 op het gewenste niveau uitkomt.

Dit zijn de ramingen op een rij:

  • Groei BBP in 2024: 2,1% (was in de raming van december nog 1,4%)
  • Groei BBP in 2025: 2,0% (was 1,8%)
  • Groei BBP in 2026: 2,0% (was 1,9%)

  • PCE-inflatie in 2024: 2,4% (onveranderd)
  • PCE-inflatie in 2025: 2,2% (was 2,1%)
  • PCE-inflatie in 2026: 2,0% (onveranderd)

  • Kern-PCE-inflatie in 2024: 2,6%  (was 2,4%)
  • Kern-PCE-inflatie in 2025: 2,2% (was 2,2%)
  • Kern-PCE-inflatie in 2026: 2,0% (was 2,0%

  • Werkloosheid in 2024: 4,0% (was 4,1%)
  • Werkloosheid in 2025: 4,1% (onveranderd)
  • Werkloosheid in 2026: 4,0% (was 4,1%)

Dat de Fed zich iets positiever over de arbeidsmarkt toont, blijkt ook uit een vergelijking tussen het vorige en het huidige statement, die Cnbc heeft gemaakt:

 

Fed gaat tempo afbouw balans waarschijnlijk verlagen

Verder was er aandacht voor de afbouw van de gigantische obligatieportefeuille van circa $7.500 miljard die de Federal Reserve opbouwde tijdens de coronapandemie.

Hier gaat de Fed waarschijnlijk op de rem trappen, om liquiditeitsproblemen voor banken te voorkomen. "We willen een geleidelijke overgang, om schokken op de markt te vermijden", lichtte Powell in de persconferentie toe.

Wall Street: 3 records op rij

Beleggers reageerden opgelucht. Wall Street kwam, in aanloop naar het rentebesluit, wat aarzelend uit de startblokken, maar veerde na het praatje van Powell flink op. Sterker nog, alle drie de indices bereikten nieuwe records. De S&P 500 steeg met 0,9% naar 5.224,62 punten. De Nasdaq won 1,3% en de Dow Jones-index eindigde 1% hoger.

Het vooruitzicht dat er toch nog drie renteverlagingen in het vat zitten en dat de balans minder hard wordt afgebouwd dan verwacht stemde beleggers waarschijnlijk optimistisch.

De tienjaarsrente daalde iets. Gisteren stond er nog 4,31% op de borden en na het rentebesluit 4,28%.

De goudprijs zit in de lift: 1,3% erbij op $2.185,91 (geklokt om 21.30 uur).

Eerste renteverlaging in juni lijkt meest waarschijnlijke scenario

Tot slot de renteverwachtingen van de markt. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group is 1 mei waarschijnlijk nog te vroeg voor een eerste renteverlaging. De kans dat de Fed dan voor de zekerheid opnieuw de pauzeknop indrukt wordt door de markt ingeprijsd voor maar liefst 91,6%.

Maar omcirkel 12 juni wél alvast in uw agenda. De kans dat de rente dan omlaag kan wordt nu ingeprijsd op 74,3%. Dat was vlak voor het rentebesluit nog 64,6%, dus het optimisme is toegenomen.

Highlights persconferentie

Tot slot de highlights van de persconferentie:

  • Fed-voorzitter Jerome Powell zegt dat de hoge inflatie de koopkracht aantast. Daarom is de Fed vastberaden om de inflatie naar de tot doel gestelde 2% te krijgen.
  • De Fed verwacht wel op 'een zeker moment' dit jaar de monetaire teugels te kunnen laten vieren.
  • Maar Powell waarschuwt ook dat hij niet zal aarzelen om de rente op het huidige hoge niveau te houden als dat nodig is.
  • Hij herhaalt het statement dat de Fed meer vertrouwen wil hebben dat de inflatie duurzaam richting 2% beweegt.
  • De Fed zal per vergadering bekijken hoe te handelen.
  • Als de economie zich ontwikkelt zoals verwacht, zal de rente, op basis van het dotplot, eind dit jaar uitkomen op 4,6%.
  • In 2025 zal de rente verder zakken naar 3,9%
  • En in 2026 naar 3,1%.
  • Powell zegt hierbij dat dit nog steeds boven het meerjaars gemiddelde.
  • De Fed wil de balans niet in een te hoog tempo afbouwen. Er wordt gekozen voor een geleidelijke transitie om shocks op de markt te voorkomen.
  • Er wordt volgens Powell goede vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de inflatie.
  • De inflatie in januari was erg hoog, maar daar zaten misschien ook seizoenseffecten bij. Het cijfer over februari was ook hoog, maar niet heel erg. De Fed wil weten of dit slechts een hobbel is in de weg of dat er meer aan de hand is.
  • De Fed wil ervoor waken om te gaan overreageren op de inflatiecijfers van de laatste twee maanden, maar deze ook niet negeren.
  • Powell zegt meerdere malen dat de route naar 2% een 'bumpy' road is.
  • Hij laat zich niet verleiden tot hints wanneer de rente voor het eerst omlaag kan. Hij bekijkt het per vergadering.
  • Powell zegt dat als de werkgelegenheid sterk verzwakt, dit ook een reden kan zijn om te starten met renteverlagingen.
  • Hij wijst erop dat een gespannen arbeidsmarkt kan leiden tot hogere lonen en daarmee de inflatie kan opstuwen. Hij maakt hierbij een vergelijking met de problemen in de supply chain vorig jaar. In beide gevallen is het een aanbodtekort dat leidt tot inflatoire druk.
  • De Democratische senator Elisabeth Warren heeft de Fed per brief opgeroepen om de rente te verlagen. Een hoge rente kan volgens haar de energietransitie in gevaar brengen, omdat technologische ontwikkelingen voor hernieuwbare energie erdoor kunnen worden afgeremd. Powell wijst erop dat de Fed slechts twee doelstellingen heeft: prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid.
  • Powell ziet nog steeds een sterke banengroei. Ook de loongroei is sterk, maar deze beweegt volgens hem wel naar meer gematigde niveaus.
  • Over de central bank currency zegt Powell dat het niet zo ver is om die in te voeren. "Daar zijn we heel ver vandaan."

Dit was het liveverslag van het rentebesluit van de Federal Reserve. Wij wensen u nog een fijne avond!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.