Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Valutadriehoek II

Met de schermutselingen in Valutaland van de afgelopen 24 uur in het achterhoofd, is het tijd voor een update. De EUR/USD is donderdagavond hard teruggevallen nadat de 1,27 een te grote horde bleek. Eerste reactie is dat het hoogstwaarschijnlijk iets te maken heeft met de zwakke staat van onze munt. Maar, in Valutaland gelden andere regels. Het is niet altijd wat het lijkt.

Het moge duidelijk zijn dat we de problemen nog niet te boven zijn. Daarom is de stijgende beweging van de euro voorlopig nog van correctieve aard op de meeste vlakken. De vraag is nu of dat de correctie nu al afgelopen is voor hij goed en wel begonnen is. De rit opwaarts heeft voorlopig niet meer gebracht dan een stijging van een week of drie, en wel van de hoge 1,22 naar de lage 1,27. Behoorlijk beperkt lijkt me, zeker als we het afzetten tegen de beweging daarvoor, die ons van 1,34+ naar 1,23- bracht.

Andere reden
Naar mijn idee is er iets anders aan de hand. De daling van de EUR/USD heeft natuurlijk voldoende voedingsbodem in de gebrekkige doorzettingskracht van de euro, maar wat op dit moment een veel grotere rol speelt is de toename van kracht in de dollar en dan met name ten opzichte van de yen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De grootste beweging die deze week te zien is, is de stijging in de USD/JPY. In mijn vorige column schreef ik er al over, de down trend op de lange termijn is al een tijdje geleden gebroken en was toe aan een pullback. De kortere trend in deze grafiek, de downtrend van de pullback, werd op dat moment getest na zijn eigen falen. Na het realiseren van de hogere low, is in dit paar een stijging gestart die tot een toename van opwaartse potentie heeft geleid.

Deze potentie wordt niet alleen door de kracht van de dollar gecreëerd, maar nog meer door de zwakte van de yen. Deze stijging kan leiden tot een beweging die koersen binnen afzienbare tijd naar de 85 kunnen tillen. Daarboven is het zelfs zo dat er op de lange termijn horizon, na de hogere low, nu ook een hogere high wordt gemaakt. Een lange termijn uptrend krijgt dan meer vorm.

Redding opwaartse correctie
Nu reiken bewegingen zelden in een rechte streep tot hun koersdoelen. Nu de hogere high er op de korte termijn is wordt het tijd dat de dollar licht verzwakt en dit paar weer op zoek gaat naar een volgende hogere low. Deze korte termijn verzwakking is naar mijn idee de redding van de opwaartse correctie in de EUR/USD en wel hierom. Om de waardedaling van de yen aan te kunnen tonen hebben we bevestiging nodig van deze ontwikkeling maar dan afgezet tegen een andere valuta. In dit geval pakken we de EUR/JPY erbij.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zie hier, de euro verzwakt helemaal niet, in ieder geval niet tegen de yen. De EUR/JPY is zelfs iets opgelopen tot het punt dat de neerwaartse trend gebroken is en de vorige top overstegen is. Er is hier dus een start van een opwaartse trend gemaakt binnen de grote zijwaartse koersbeweging. 

Weerstand
Het is wachten op toename van momentum om de koersen richting de 105 en daarna naar de 110 te doen bewegen. Ik denk dat dit gepaard zal gaan met een stapje terug in de USD/JPY grafiek. De rek is er daar even uit nu het doel bereikt is en koersen los zijn gekomen van de weerstand.De weerstand moet teruggetest worden om de beweging te doen verstevigen, en het is de beurt aan de EUR/USD om te stijgen en de correctie opwaarts voort te zetten.

Deze koersontwikkeling zal het eerste te zien zijn in de EUR/JPY waar de beweging toe is aan een sprong opwaarts om het effect van de uitbraak boven de diagonale en horizontale weerstand te materialiseren.

Verrassend genoeg  zijn we aan het bouwen aan een opleving die zijn kracht uit de verzwakking van de yen moet halen. Ik ben nog niet overtuigd van de kracht van de euro en de steun die de dollar moet geven. Dat de yen de komende maanden de zwakste broeder dreigt te worden mag een welkome verrassing heten.

Vorderingen
Indien en wanneer de stijging van de euro er komt en we vinden dat het niet veel beter gaat met Europa, kan dat wel eens zijn oorsprong hebben in de verschuiving van de balans in het nadeel van de yen. Zo sloot ik ook mijn vorige column over dit onderwerp af en nu beide scenario’s een stap verder zijn gevorderd kan ik niet anders dan herhalen wat ik de vorige keer heb gezegd.  

Om dit verschijnsel en andere processen in Valutaland nader te belichten is er dinsdag 26 juni tussen 20:00 en 21:00 op IEX.nl een Online seminar georganiseerd. Schrijf u in zou ik zeggen, voor nu prettig weekend.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 22 juni 2012 15:17
    "De rit opwaarts heeft voorlopig niet meer gebracht dan een stijging van een week of drie, en wel van de hoge 1,22 naar de lage 1,27. Behoorlijk beperkt lijkt me, zeker als we het afzetten tegen de beweging daarvoor, die ons van 1,34+ naar 1,33- bracht."

    In Valutaland gelden niet alleen andere regels, maar ook andere rekenkunde?

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.