Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Het licht staat op EUranje

Het kon niet uitblijven, die downgrade met vele stappen tegelijk. De zestien miljoen Nederlandse Moody’s hebben weinig vertrouwen meer in het nationale elftal. Oranje is in de opinie van het legioen nog nauwelijks investment grade. De kwartfinale voelt verder verwijderd dan de finish van de marathon na de eerste tien kilometer. Net als Spanje en de andere financieel zwakke broeders zijn we nu ook afhankelijk van het sterke EU lid Duitsland.

Dat is niet prettig, zo aan het Duitse voetbalinfuus. Met een beetje (nood)hulp aanstaande zondag zullen onze oosterburen de Denen een voetbalkopje kleiner maken, waardoor “wij” kans hebben alsnog aansluiting te vinden bij de Europese voetbalelite. De Duitsers zullen natuurlijk wel hun eisen stellen. Bondscoach Bert zal flinke hervormingen in zijn team moeten doorvoeren. Anders heeft de Duitse hulp komende zondag geen enkele zin.

Crises
Toch valt de kater wat mij betreft wel mee. De verklaring ligt voor de hand, we zijn zo langzamerhand wel gewend geraakt aan crises. Twee crises in een korte tijd die zijn weerga in de (financiële) geschiedenis niet kennen. Eerst natuurlijk de kredietcrisis die vanaf 2007 over de wereld raasde. Nauwelijks bekomen van de tocht langs de financiële rand van de afgrond, zitten we nu midden in het Europese schuldendrama. In potentie is deze crisis nog gevaarlijker dan de eerste, omdat de overheden die normaal genomen als vangnet kunnen fungeren bij grote problemen, financieel uitgeput te raken.

Terugkijkend naar de twee crises constateer ik één groot fundamenteel verschil. De kredietcrisis was zeer groot van omvang, dat door een uitstekende aanpak van de monetaire autoriteiten tot een goed einde is gebracht. De Europese schuldencrisis was juist zeer klein van omvang, maar door de dramatische aanpak van de politiek is het tot een enorm probleem uitgegroeid, met zeer ernstige gevolgen.

Invoering EU financiering
Het heeft jaren gekost om de eerste crisis op te lossen. Het goede nieuws is dat komend weekend alle problemen in Europa voorbij kunnen zijn. Hoe? Door de heimelijke uitgifte van eurobonds te staken en deze nu officieel uit te gaan geven. Want laten we eerlijk zijn, terwijl Mark Rutte en Angela Merkel zich heftig verzetten tegen de gezamenlijke EU financiering, is deze al lang ingevoerd.

De honderden miljarden voor Griekenland, Portugal en Ierland komen uit rechtstreekse leningen of het EFSF. Nu wordt Spanje geholpen met 100 miljard euro voor de noodlijdende bankensector. Heeft u enig idee wie voor de financiering van deze middelen zorg draagt? Die gelden komen naar ik meen echt niet van Mars. De financiële steun wordt uiteraard gegarandeerd door de overige EU landen.

(On)gewone eurobonds
In principe gaat het dus om (on)gewone eurobonds. Waarom vindt de politiek het gebruik van deze obligaties wel goed als ze worden geplaatst via noodfondsen, stabiliteitsmechanismen of welke namen dan ook. Europa zou zoveel beter af zijn om deze obligaties uit te geven als onderdeel van een normale financiering op de kapitaalmarkt. Ik begrijp niet wat de politiek bezielt de voorkeur te geven de EU te verbinden aan allerlei nood- en hulpprogramma’s. Het is vernederend en beschamend.

De volgende tot mislukken gedoemde stap is die naar een bankenunie. Centraal toezicht en een gezamenlijk deposito garantiestelsel is het idee. Weer is dit een oplossingsrichting die uitgaat de banken weerbaarder te maken tegen de gevolgen van de crisis. Op zichzelf prima, maar het is als de brandweer die zich alleen bezighoudt met het nathouden van omliggende huizen. Niet onbelangrijk, maar de hoofdtaak is toch de brandhaard zelf te bedwingen. Deze oplossing ligt kennelijk geheel buiten het gezichtveld van de verantwoordelijke beleidsmakers. 

Hoop na treurnis
Ik kom als vanzelf weer terug bij het drama van gisteravond. Naast alle treurnis is er echter nog hoop. Terwijl de Europese bankensector in zwaar weer zit, en alles wordt gedaan om ze te stutten, heeft Oranje een kerngezonde reservebank. Je hoeft geen monetair econoom te zijn om in te zien dat het kapitaal van deze bank komende zondag moet worden ingezet. Als dat zondag gebeurt, en Mark en Angela dan ook nog het eurobondlicht zien…

Het kan nog een heel mooi weekend worden. 

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 juni 2012 11:50
    Ik zou een zucht van verlichting slaken als ze nou eens ophielden met fantaseren over noodfondsen en gewoon de bevoegdheden van de ECB verder gingen optuigen. Het lijkt er op dat Merkel ook het licht gezien heeft, mogelijk door de balletjes die werden opgegooid over de ESM. Een stel ministers van financiën die samen praten over een honingpot met 400 miljard, dat kan nooit goed gaan. Liever saaie ambtenaren die een beetje uit de wind van het gekrakeel worden gehouden.
  2. [verwijderd] 14 juni 2012 13:12
    Zo dat is duidelijke taal. En zo is het ook. Maar Europeanen houden van vingertje wijzen en hokjes plaatsen. Of liever Nederlanders en blijkbaar ook Duitsers en misschien wel alle noordelingen zijn zo.
    We geven de bonds al uit, maar vooral het beesstje niet bij het naampje noemen en er vooral een straffonds/systeem van maken.
  3. [verwijderd] 14 juni 2012 16:14
    quote:

    Paulus29 schreef op 14 juni 2012 11:51:

    Het Duitse volk zeg in overgrote meerderheid NEIN!
    Het Duitse volk heeft net zo weinig te zeggen als het Nederlandse volk. Als er een politieke meerderheid is dan gebeurt het gewoon.

    En waarom ook niet. We hebben ook niet voor de invoering van de euro gekozen. Dus waarom wel voor de invoering van de eurobond.
  4. [verwijderd] 14 juni 2012 22:53
    @theo1

    Bert zou zelfs tegen Luxemburg met twee controlerende middenvelders spelen. Bert is een angstig mens.

    De resultaten van oranje zijn het loon van de angst.

    Zelf hang ik de Cruijff filosofie aan dat de aanval de beste verdediging is.

    Vooral als je, net als Nederland, een waardeloze verdediging hebt.

    Voor de Euro geldt hetzelfde.

    Maar Europa zit vol met Berten, dus ik denk dat het slecht gaat aflopen met de Euro.

    Ik denk trouwens niet dat beleggers zich nog zorgen maken over Griekenland, wel over Spanje en Italie.
  5. [verwijderd] 15 juni 2012 03:44
    quote:

    Dom-dom schreef op 14 juni 2012 16:42:

    En de NEE partijen zijn ongeveer 1/3 van het volk en volgens mij ligt dit verhouding ook zo. In Nederland is de overgrote meerderheid VOOR eurobonds
    De overgrote meerderheid heeft geen idee wat eurobonds precies zijn en het zal ze ook rotten zolang ze hun pilsje en roseetje maar kunnen drinken. Zodra mensen ook maar iets meer geinteresseerd zijn zul je zien dat zeker MEER dan 1/3 tegen is.
  6. [verwijderd] 15 juni 2012 19:18
    Slechts ter kennisgeving: ik heb in een doorsnee weekend in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis gelukkig of helaas geen 1 (één) Frans woord in het zeer informatieve artikel noch in de verschillende reacties op het artikel

    - met name niet in die van Groenvoer -

    kunnen vinden.

    Volledigheidshalve mijn reactie slechts ter kennisgeving duurzaam afrondend: tevens viel mij in het betreffende doorsnee weekend van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis bijna aan het eind van de voetnoot "Schok" van Arnon Grunberg in de Volkskrant van 15 juni van het jaar 2012 in het kader van de onderhavige uiteraard door de terzake kundige brandweer

    - die uiteraard wèl voor het blussen van doorsnee branden heeft doorgeleerd en uiteraard 24 uur per dag, voetbalwedstrijd of geen voetbalwedstrijd, klaar staat om zonder hierover ook maar met iemand van gedachten te wisselen, laat staan hierover een referendum te houden, met het beschikbare materieel uit te rukken, zodat branden tijdig kunnen worden geblust en d.m.v. het nat houden van de belendende percelen niet over de rest van de wereld over hoeven te slaan –

    te blussen brand het volgende gedeelte op "De eurobonds zullen er ooit komen, een depositogarantiestelsel komt er ook aan. Het enige wat ervoor nodig is, is dat de afzonderlijke lidstaten nog iets meer soevereiniteit opgeven en dat idee is niet populair bij de bevolking."
  7. [verwijderd] 18 juni 2012 14:54
    quote:

    Theo Benschop schreef op 15 juni 2012 19:18:

    ik heb in een doorsnee weekend in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis gelukkig of helaas geen 1 (één) Frans woord in het zeer informatieve artikel noch in de verschillende reacties op het artikel

    - met name niet in die van Groenvoer -

    kunnen vinden.

    Bon,

    Duitsland gaat bijzonder omzichtig met Frankrijk om. De hele EU draait om de Frans-Duitse as. Er waren de laatste twee eeuwen meer Frans-Duitse oorlogen dan dat er staatsbankroeten waren - als je Napoleon en WOI en II meetelt.

    Daarom reageert Merkel op de overwinning van Hollande met te zeggen dat er meer oog voor groei moet zijn ipv dat zij haar teleurstelling uit over het terugdraaien van bijvoorbeeld Sarkozy's verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd.

    Een Franse kennis vertelde een jaar geleden dat de euro absoluut niet als Frans wordt ervaren maar als Duits speeltje. In zijn regio staan de supermarktprijzen nog steeds in Francs en Euro genoteerd. Niemand die hij kent interesseert zich voor de gemeenschappelijke munt.

    Vermoedelijk vertrouwen de Fransen er op dat landgenoot Lagarde en de Italiaan Draghi linksom of rechtsom de ECB voor het karretje weten te spannen.

    Persoonlijk denk ik dat Duitsland het spel nog wel even meespeelt omdat ze hogere lonen en een grotere export op dit moment graag ruilen voor extra inflatie. Als het te gek wordt stapt Duitsland eruit. Nederland, Oostenrijk, Finland zullen zich daar waarschijnlijk bij aansluiten. De Scandinavische landen en Baltische staten zullen zich graag aansluiten - Hanze 2.0. Op termijn ook Polen, Tjechië en Slowakije.

13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.