Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

AEX bodemt vóór de zomer

De belangrijkste vraag die de komende tijd beantwoord moet worden is: is de 39-weken cyclusbodem voor de AEX al bereikt of moet die nog komen?

Deze bodem, die wordt gevormd door de min of meer gelijktijdige uitbodeming van alle cycli met een (nominale) lengte van 39 weken en korter, staat op de rol voor de periode medio mei-medio juni.

De eerste tekenen wijzen op de reële mogelijkheid dat het dieptepunt op 4 juni op 283 punten werd bereikt. Sinds 4 juni is er sprake van een gematigd herstel. De vraag is nu: is dit herstel al krachtig genoeg om het bodemscenario te bevestigen?

Gelijke bodems
Om deze vraag te beantwoorden maak ik een klein uitstapje naar de theorie van Hurst. In deze theorie bereiken cycli waar mogelijk gelijktijdig hun bodem. Dit betekent dat als de 39-weken cyclus haar bodem bereikt ook alle kortere cycli dit doen:

  • de 20-weken cyclus
  • de 10-weken cyclus
  • de 40-dagen cyclus
  • de 20-dagen cyclus
  • de 10-dagen cyclus
  • de 5-dagen cyclus

Voor de bewijsvoering heeft dit verstrekkende consequenties. Bodemverificatie van de 5-dagen cyclus is in principe voldoende om ook de bodem van alle langere cycli te veronderstellen. Het mag echter duidelijk zijn dat des te korter de cyclusbodem is die wordt geverifieerd, des te onzekerder de lange cyclusbodem is.

Het kan namelijk zomaar zijn dat er nog een volledige cyclus van een kortere golf nodig is om de lange golf bodem te bereiken. Te snel conclusies trekken kan zoals gewoonlijk dus gevaarlijk zijn.

Evenwicht
Aan de andere kant heeft het weinig zin om te wachten op de verificatie van de 39-weken bodem, omdat dit pas gebeurt als de index vele procenten hoger staat en het opwaarts potentieel alweer grotendeels verleden tijd is.

Er moet dus een evenwicht gevonden worden tussen te kort en te snel en te lang en te traag. Met het huidige koersverloop kan er een goede case worden gemaakt dat 4 juni de bodem was van de nominale 40-dagen golf.

Aangezien deze bodem midden in de target-zone van medio mei-medio juni werd gevormd kan vervolgens worden beredeneerd dat ook de langere cycli tot en met de 39-weken golf hier hun bodemniveau hebben gevonden.

Twee scenario's
Ik loop hiermee dus wel het risico dat achteraf zal blijken dat de echte bodem nog een cycluslengte van de 40-dagen golf verder weg ligt. De reële lengte van deze golf is momenteel overigens 30 kalenderdagen of exact 1 maand.

In een negatief scenario wordt de bodem dan ook begin juli gevormd, dus een maand later. Dus de volgende twee scenario’s zijn mogelijk:

  1. bodem gevormd op 4 juni op 283 punten
  2. bodem nog te vormen begin juli, lager dan 283 punten

Voorlopig ga ik uit van scenario 1 zonder de ogen te sluiten voor optie 2. Stel dat de bodem is gevormd volgens scenario 1. Hoe dan verder?

Op basis van de inschatting van de actieve cycli gaat de AEX slechts een korte periode van opwaartse koersen tegemoet. Eind juli-medio augustus kan het feest al weer over zijn. Als scenario 2 zich onverhoopt uitspeelt schuift dit ook een maandje op.


Klik op de grafiek voor een grote versie


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
René van Mourik

Auteur:

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Investme...

Recente artikelen van René van Mourik

  1. Tijdelijke verstoring
  2. Huizenmarktbodem begin 2013?
  3. Tegennatuurlijk beleggen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.