Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ah, zó verkreeg Exor 'ongemerkt' 15% in Philips

Ah, zó verkreeg Exor 'ongemerkt' 15% in Philips
Beeld: Ferrari

Waarom zijn er geen wettelijk verplichte meldingen geweest dat Exor eerst 3%, toen 5%, daarna 10% en nu 15% van Philips heeft?

Het is een vraag waar de beurs al de hele dag op kauwt. Tot Reuters hieronder aan toe. Hoe heeft Exor dit gedaan, dat het blijkbaar onopgemerkt 15% van Philips naar binnen heeft geharkt? Blijkbaar hoefde de investeerder niet eens bij die percentages een just one more thing Whatsappje naar de toezichthouder te sturen.

Hoe heeft Exor dit gefikst?

Het zit zo. Om te beginnen staan er 920,08 miljoen aandelen Philips uit. Daarvan heeft Exor er nu 15%, ofwel 138,01 miljoen. Dat was dan wel even werk, want er gaan gemiddeld 1,5 miljoen Flippen per dag doorheen. Dan ben je even bezig om er 138,01 miljoen te kopen, laat staan dat het immer alerte boek niets doorheeft.  

Zie hier de koers en de omzetten de laatste dertig dagen. De laatste tijd zijn er zelfs dagen dat er heel wat minder doorheen ging. Die piek is van 24 juli toen Philips met cijfers kwam en de outlook verhoogde. En toch 5,8% daalde, maar dit even terzijde.


ABM Financial News
ligt vandaag een tipje van de sluier op hoe Exor dit heeft gefikst:

Exor kocht zelf een belang in Philips tot net onder de 3% en de resterende 12% werd via een mandaat door een grote bank gekocht.

Bank

Inderdaad, een bank - Exor wil niet zeggen welke - garandeert het beleggingsvehikel van de Italiaanse familie Agnelli die hoeveelheid aandelen die ze nodig heeft om tot die 15% te komen. Blijkbaar heeft de bank onder de grootste aandeelhouders van Philips partijen hiertoe bereid gevonden (om te verkopen aan Exor).

U mag raden welke bank het is, het zal wel een grootmacht in New York zijn? Een dik adresboek en groot netwerk zijn wel handig om genoeg neuzen van zoveel relatief kleine partijen in Philips dezelfde kant uit te krijgen. Nu mag u nog een keer gokken, want wie van deze partijen willen wel van hun belang in Philips af?

Onduidelijk is of daarbij een vaste prijs of range is afgesproken.

Over prijs gesproken, eigenlijk heeft Exor wel pech. Met +36,6% heeft Philips dit jaar een magnifiek ritje achter de rug en baalt Exor nu misschien dat het de stukken niet voor - volgens zijn rekensommen dan - een prikkie op de beursvloer kan afhalen.


Misschien daarom deze onorthodoxe constructie? Eigenlijk koopt Exor een soort call op zo'n 12% van de aandelen. Die bank moet ze leveren. Gokje tussendoor, het is Goldman Sachs, dat is altijd goed in niet-alledaagse financiële constructies. Leuk om te raden wie, maar verder is het niet belangrijk voor de belegging.

Het kan ook zijn dat Exor zo onzichtbaar mogelijk wil zijn. Want het boek weet er wel raad mee, als ze een grote koper vermoedt, of zelfs spot.

Exor wil echt invloed

Exor wil echt een grote positie in de onderneming. Het bedrijf levert ook een commissaris en is dus echt uit op invloed. Dit is dan de constructie die Exor met de bank heeft bedacht.

Gefeliciteerd, het is gelukt. Niemand had iets door.

Mag u verder raden hoe de sfeer bij de AFM is, want daar staan ze nu sneu die 3%, 5%, 10% en 15% af te stoffen? Oh ja, als Philips-aandeelhouder houdt u komende tijd iedere dag het AFM meldingenregister bij. Als daar niets verschijnt is het ook nieuws.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Freddy Krueger 14 augustus 2023 16:29
    Ik begrijp dus goed, dat Exor die aandelen nog niet heeft maar dat GS garandeert dat ze een belang van 15% gaan krijgen ( call optie).
    Dat betekent dat er een enorme druk op de koers komt omhoog, want uiteindelijk moeten die aandelen dus nog gekocht en geleverd worden. Als ze die al hadden dan had er dus een melding moeten komen.
    Nou dat legt een enorme buffer onder het aandeel Philips. Ik ben er totaal niet van gecharmeerd, maar dat kan alleen betekenen dat de koers omhoog gaat, eigenlijk is GS een omgekeerde shorter in Philips.
  2. forum rang 6 Krentenmenten 14 augustus 2023 16:40
    In feite vraagt GS , wie er wil verkopen tot dat men opgeteld 15% aan harde toezeggingen heeft, en laat u als verkoper dit pas op vrijdag weten na beurstijd, (en dan melden we het maandagochtend.) Juridisch is er kennelijk geen speld tussen te krijgen…..(het gewone leven wordt elke dag ingewikkelder….)
  3. BBB 14 augustus 2023 16:47
    quote:

    Jason Voorhees schreef op 14 augustus 2023 16:29:

    Ik begrijp dus goed, dat Exor die aandelen nog niet heeft maar dat GS garandeert dat ze een belang van 15% gaan krijgen ( call optie).
    Dat betekent dat er een enorme druk op de koers komt omhoog, want uiteindelijk moeten die aandelen dus nog gekocht en geleverd worden. Als ze die al hadden dan had er dus een melding moeten komen.
    Nou dat legt een enorme buffer onder het aandeel Philips. Ik ben er totaal niet van gecharmeerd, maar dat kan alleen betekenen dat de koers omhoog gaat, eigenlijk is GS een omgekeerde shorter in Philips.
    Hoezo? GS belt stiekem een stapeltje vriendjes die allemaal een stapeltje aandelen kopen onder de afspraak dat GS die weer van ze over zal nemen, waarbij het vriendje een leuk bedrag krijgt bijgeschreven voor de moeite. En GS levert volgens afspraak weer aan Exor, tegen een nog leukere bonus. Zo moeilijk zal het toch niet zijn? Die aandelen zijn vast al binnen, dus ik zou niet te hard speculeren op een stijging waarvan je denkt dat die nog gaat komen. Zo dom zijn ze echt niet bij GS, waar vast een flesje champagne is ontkurkt, met een dikke middelvinger naar de toezichthouder.
  4. forum rang 6 JustRevisited 14 augustus 2023 17:46
    Niet Goldman Sachs, zij gaven een koersdoel 28 buy advies op Philips. Dat doe je niet als je aan het accumuleren bent.

    Het is UBS, Deutsche Bank of JP Morgan met hun ronkende sell adviezen en uit de lucht gegrepen miljardenclaims die vervolgens lustig door FD en dergelijke worden overgeschreven.

    www.guruwatch.nl/aandeel/11783/Philip...
  5. forum rang 6 JustRevisited 14 augustus 2023 17:49
    Niet Goldman Sachs, zij gaven een koersdoel 28 buy advies op Philips. Dat doe je niet als je aan het accumuleren bent.

    Het is UBS, Deutsche Bank of JP Morgan met ronkende sell adviezen over uit de lucht gegrepen miljardenclaims die vervolgens door FD en dergelijke worden overgeschreven.

    www.guruwatch.nl/aandeel/11783/Philip...
  6. forum rang 6 win some... 14 augustus 2023 21:28
    Goed dat Iex hier over schrijft. Maar naar mijn mening is hier nog wel wat meer over te zeggen. En moet er ook meer over worden gezegd.

    AJK schrijft dat Exor een soort van calloptie had waarbij een bank garandeerde dat er 12% van de aandelen zouden worden geleverd Derivaten zoals opties en swaps zijn echter ook gewoon meldingsplichtig, dus het lijkt me dat er niet sprake kan zijn geweest van juridische leverplicht van de bank richting Exor

    Blijkbaar heeft men iers bedacht (waarvoor men de term ' mandaat' gebruikt) wat niet een juridische verplichting behelst, maar het wel mogelijk heeft gemaakt om stilletjes 12% te verzamelen.

    Wellicht is dit een werkwijze die binnen de huidige regelgeving kan. Maar dat is in mijn beleving wel problematisch. Er zijn nl. 12% van de aandelen Philips verhandeld;niet op een openbare markt maar op een zwarte markt die door een of andere bank is gecreëerd Een markt die niet toegankelijk is voor particuliere aandeelhouders en naar ik aanneem ook niet onder het toezicht van de AFM valt. Dit lijkt me geen wenselijke ontwikkeling.

    Enerzijds omdat dit sort 'zwarte marktem' waarop geen toezicht is, bij verdere verspreiding een gevaar kunnen vormen voor het financiële systeem, zoals we in 2008 hebben gezien.

    Anderzijds kan het ook niet anders dat het functioneren van deze 'zwarte markt' ook zijn invloed heeft gehad op de koersvorming van het aandeel op de openbare markt (sommige partijen waren ongetwijfeld op beide markten actief). Niet iedereen op de openbare markt had hierdoor een geljjke informatiepositie en dat betekent dat er ook op de openbare markt geen sprake was van een transparante en eerlijke markt.

    Het lijkt me dat de AFM onderzoek moet doen naar de precieze inhoud van het 'mandaat' waarover wordt grsproken en indien nodig aan de slag moet gaan met het in Europees verband dichten van de mazen in de wet.
  7. Jalapenjos 14 augustus 2023 22:12
    quote:

    AanDelenHouder schreef op 14 augustus 2023 21:41:

    Reacties gelezen en vraag blijft, waarom ‘slechts’ 4,35% stijging? Zou je toch meer stijging verwachten.
    Kan het niet zo zijn dat als er een bank is die van een aantal partijen de garantie heeft dat zij die in totaal 12% aandelen willen leveren, zij dit ook willen doen conform een vooraf vastgestelde prijs? En als daarvan geen sprake is, dat we dus de komende dagen een verdere prijsstijging mogen verwachten omdat deze constructie inderdaad tijdens deze handelsdag nog niet bekend was.
    Ik concludeer in ieder geval dat de Famiglia de aandelen nog niet heeft. Wat is dan nog de ruimte dat er wel een kink in de kabel komt?
  8. Bonost 14 augustus 2023 22:45
    quote:

    AanDelenHouder schreef op 14 augustus 2023 21:41:

    Reacties gelezen en vraag blijft, waarom ‘slechts’ 4,35% stijging? Zou je toch meer stijging verwachten.
    Inderdaad is dit de enige relevante vraag.
    De meldingsplicht geldt namelijk als Exor daadwerkelijk de aandelen heeft gekocht en economische eigenaar is geworden van deze aandelen. Hoe dat tot stand komt is niet nodig te vermelden, maar waarschijnlijk heeft Exor de bank opdracht gegeven om een belang van 15% ( en niet splitsing van zelf 3% kopen en 12% door de bank) op te kopen en bij het bereiken van dit belang deze in een keer over te hevelen naar de koper. De verzameling van de aandelen door de bank kan over een langere periode zijn uitgesmeerd. Juridisch zal dit wel goed gebeuren, want ik kan me niet voorstellen dat met dergelijke belangen hier fouten in worden gemaakt.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.