Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Be adaptive!

"If you don’t know where you’re going, you probably end up somewhere else." De strekking van dit citaat is dat u op de beurs een adaptieve methode moet volgen om te overleven. Een plan van aanpak dat erin voorziet dat u grip houdt op de voortdurend veranderende richting van de beurskoersen.

Het woordenboek omschrijft deze methode als een informatieverwerkend systeem waarbij het gedrag van het systeem aangepast wordt aan de hand van de inhoud van de aangeboden informatie: zij voert taken uit zoals patroonclassificatie, adaptieve besturen en adaptief filteren.

Ik kies voor een methodiek waarin de beurskoers in combinatie met een 20-daags en 120-daags koersgemiddelde wordt weergegeven. Ik heb de verschillende fasen waarin de beurskoers zich beweegt ingekleurd in de grafiek:

  • zodra de beurskoers boven beide gemiddelden beweegt en het 20-daags gemiddelde noteert boven het 120-daags gemiddelde kleurt de grafiek donkergroen
  • omgekeerd kleurt de grafiek rood
  • koersreacties tussen beide gemiddelden doen de grafiek lichtgroen kleuren; de correctiefasen in een stijgende hoofdtrend
  • oranje wordt de kleur tijdens herstelbewegingen in een dalende hoofdtrend

Wat moet u doen?
Het is een simpele benadering in een veranderende omgeving die u in staat stelt vragen om te bepalen wat u moet doen: kopen op zwakte of verkopen op sterkte.

Zo kon het gebeuren dat op 10 mei Aegon prachtige cijfers publiceerde en met 10% steeg, maar ik sprak in mijn column over het optuigen van shortposities. Het aandeel Aegon staat ten opzichte van de slotkoers op 10 mei nu circa 6,5% lager.

De vijf shortkandidaten die een dag eerder over het voetlicht waren gebracht hebben alle vijf meer ingeleverd dan de AEX tot nu toe. Uiteraard is dit een momentopname.

Daarom is het noodzakelijk om alle momenten die voor u als belegger van belang zijn ook kunnen worden beheerst. Kijkt u meerdere keren per dag naar de beurskoersen, dan zijn technieken die de intraday-koersschommelingen monitoren onontbeerlijk.

Maar hoe herkent u trends en trendomslagen en hoe signaleert u kansen en bedreigingen. In alle andere gevallen dan hierboven omschreven kleurt de grafiek zwart.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Dit is sinds gisteren het geval in de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average. De zwartgekleurde gebieden in de grafiek markeren een potentiële overgangsfase van een dalende trend naar een stijgende trend of van een stijgende trend naar een dalende trend.

Trend in gevaar
Uit de grafiek hierboven blijkt dat tussen eind september 2010 en begin juni 2010 de trend stijgend was, maar op 3 juni 2010 een verandering in de richting van de trend werd gesignaleerd als gevolg van de zwarte candles. De opgaande trend kwam in gevaar.

Beleggers kunnen ervoor kiezen om hausseposities aan te houden, totdat de candles rood kleuren, want je weet van te voren niet of de trend omslaat of niet. In elk geval wordt de Dow Jones nu bedreigd.

Dit betekent dat beleggers in Amerikaanse aandelen selectiever te werk moeten gaan om het goede vast te houden. Van de dertig Dow-aandelen zijn er afgelopen week nog maar vijf die koersstijgingen vertoonden.

  • Wal-Mart Stores zit in een dalende korte- en langetermijntrend en noteert onder het 20-daags en 120-daags gemiddelde; een technische opleving dus.
  • Microsoft zit nu nog in een correctie onder het 20-daags gemiddelde.
  • De andere drie aandelen SBC Communications, Verizon Communications en Walt Disney sloten gisteren nog boven hun 20-daags en 120-daags gemiddelden.

Er zijn dus nog wel aandelen die goed presteren. U kunt ze ontdekken door gebruik te maken van een adaptieve methode. Dan stuit u onder andere op het feit dat Walt Disney (zie grafiek) recent zelfs opwaarts is uitgebroken naar een all-time high.

Entertain uzelf door adaptief te zijn.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Edward Loef

Auteur:

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. k2es 16 mei 2012 14:29
    Facebook is een bubbel, zo gauw mogelijk verkopen als je er al ingetrapt bent. Veel van de mensen die er een account hebben (want anders kun je er niet op kijken) doen er (vrijwel) niets mee. De enigsten die rijk worden zijn de huidige FBeigenaren (dus voor de beursgang). De **** die hun aandelen kopen betalen veel te veel.

    [Modbreak IEX: Aangepast.]
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.