Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ramp voor Europa

Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat de Spaanse overheid een bad bank wil oprichten. Nu zult u waarschijnlijk denken dat er al genoeg slechte Spaanse banken zijn en dat er niet nog één bij hoeft. Toch is een “bad bank” nodig om de gewone slechte banken in Spanje weer benen te geven. De Spaanse overheid heeft van de Spaanse banken meer openheid geëist en wil de problemen op tafel hebben.

Analisten denken dat ongeveer 180 miljard euro aan rommelkredieten uitstaat bij Spaanse banken en die rommelkredieten hebben vooral betrekking op onroerend goed (zowel commercieel als residentieel). Om nu de Spaanse economie weer vlot te trekken wil de Spaanse overheid mogelijk een vehikel, een bad bank, oprichten waar Spaanse banken hun rommelkredieten (tegen taxatiewaarde!) kunnen inleveren. Een recent voorbeeld hiervan is de National Asset Management Agency (NAMA).

NAMA is de bad bank van de Ierse overheid, sinds december 2009. De NAMA heeft voor ongeveer 75 miljard euro aan kredieten opgekocht en zou in 2019 weeroverbodig moeten worden. De Ierse overheid rekende tijdens de oprichting van de NAMA op een levensduur van tien jaar, waarin uiteindelijk alle opgekochte kredieten zouden moeten worden afgewikkeld en waaraan mogelijk zelfs iets verdiend zou kunnen gaan worden. De NAMA werd opgericht toen in Ierland het water tot aan de lippen stond. Maar nadat Ierse banken in 2010 nog verder in de problemen kwamen en Ierland 50 miljard euro kapitaal moest verstrekken aan Ierse banken ging het land zelf met opgehouden hand naar Brussel.

Geen reële waarden
Een bad bank leek een oplossing, maar alles pakte anders uit. Als een bad bank besluit tegen taxatiewaarde in te kopen, dan moeten banken natuurlijk wel juist taxeren om niet nog eens af te moeten boeken. Blijkbaar waren de balanswaarde en de taxatiewaarde van de Ierse banken niet gelijk en dus volgde er een rampzalig jaar in 2010. Dat de Ierse banken naar de NAMA moesten, kwam doordat steeds meer relaties van de Ierse banken in gebreke raakten, waardoor de Ierse banken geforceerd afstand moesten gaan doen van rommelkredieten.

Op dit moment is de situatie in Spanje niet veel anders dan december 2009 in Ierland. Ik denk dat de Spanjaarden nog geen reële waarden voor hun rommelkredieten hanteren. De Spaanse overheid denkt dat de Spaanse banken zo tussen de 20 en 40 miljard euro extra moeten reserveren voor nieuwe afboekingen. Nu moet de Spaanse overheid gaan inschatten hoe groot de kans is dat, met ruim 24% werkloosheid en veel vastgoedontwikkelaars aan het zuurstof, nog meer debiteuren in gebreke gaan raken.

Als Spaanse banken wél meer debiteuren in gebreke zien raken zou de bad bank wel eens een rampzalig scenario in gang kunnen gaan zetten. Banken zijn gewend om problemen over vele jaren uit te smeren, maar Spaanse banken zouden zelf acuut in problemen raken als nog meer klanten niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De Spaanse banken verkeren al geruime tijd in grote nood maar weten met knip- en plakwerk de zaak (nog) drijvend te houden. Zo meldde de ECB recent dat per eind maart Spaanse banken ruim 227 miljard euro (geen typefout!) hadden geleend bij de ECB terwijl dat eind februari nog slechts 152 miljard was.

Ramp voor Europa
De grote vraag is nu of er wel voor een bad bank, die tegen taxatiewaarde rommelkredieten opkoopt, gekozen moet worden. Nog grotere problemen bij Spaanse banken door grote afboekingen hebben als gevolg dat de banken nieuw kapitaal zullen moeten aantrekken. Beleggers die nieuw kapitaal zullen verschaffen zijn er hoogstwaarschijnlijk niet en dus zal dan de Spaanse overheid geld, dat het niet heeft, op tafel moeten leggen. Een gang naar Brussel, net zoals Ierland dat deed in 2010, lijkt dan een logische volgende stap. Een ramp voor Europa.

Het is duidelijk dat er hulp moet komen voor de Spaanse banken maar de vraag is dus nu of een “bad bank” niet juist voor een knock-out gaat zorgen in plaats van de gewenste rust? Vorige week schreef ik al over de misère index en ook toen moest ik Spanje noemen. Voorlopig zijn we er dus nog niet en lijkt de Spaanse overheid voor een duivelsdilemma te staan. Want de bad bank moet rust creëren en niet het volgende slechte Spaanse verhaal worden. Nu niets doen lijkt met bijna-zekerheid een ramp in Spanje te gaan veroorzaken.

Door alle onzekerheid zijn beleggers vooral op zoek naar bedrijven die ook buiten de eurozone centen verdienen. Net zoals vorig jaar lijken beleggers zelfs bereid te zijn om premie te betalen voor multinationals. Vandaag toucheren de aandeelhouders van RD Shell en Unilever weer hun driemaandelijkse dividend en lijkt veel van de onrust aan hen voorbij te gaan. U merkt dat ik nog steeds enthousiast blijf over die oerdegelijke multinationals en dat ik afwacht om te zien uit welk sherryvat de Spanjaarden gaan tappen.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 mei 2012 15:25
    Waarom taxeren? De bad bank kan toch gewoon de schuldrest overnemen, waarvan bijvoorbeeld twee jaar bijgeboekte rente en kosten wordt afgehaald? De kredietwaardigheid van de schuldenaar vaststellen is toch een gebed zonder eind, moet je niet aan beginnen.

    Vervolgens kan de bad bank de schuldenaar benaderen met een eigen, nieuwe regeling, redelijke rente e.d.
    Is iedereen geholpen en banken moeten een beetje verlies nemen of nadenken of ze zelf niet een regeling à la bad bank gaan aanbieden.
  2. [verwijderd] 9 mei 2012 15:50
    Geert Wilders was de eerste (de beste) politicus die adviseerde het zinkend euroschip te verlaten.
    Terwijl de muziek vrolijk verder speelt en de eurotitanic slagzij maakt, blijven de Pechtholds, de Sapjes samen met kapitein Rutte gewoon lekker door dutte.
    In Nederland lijkt de S.N.S. bank kopje onder te gaan.
    We haven't seen nothing yet

  3. [verwijderd] 9 mei 2012 17:11
    quote:

    G 60. schreef op 9 mei 2012 16:32:

    Het lijkt er op dat niemand een passend antwoord heeft op de
    probleemen in de Eurozone dus blijven we met zijn allen maar
    wat aanmodderen tot er helemaal geen oplossingen meer zijn of
    te laat zijn voor een aanvaardbare oplossing .
    eendracht maakt sterk, maar er is helemaal geen eendracht en dus geen grondslag meer voor een EU. De mensen voelen zich niet een en zullen dat ook niet meer zo voelen. De Euro-crisis drijft ons verder en verder uiteen.

    Zoals ik in 1998 groot voorstander was en me een echte europeaan voelde, ben ik zeer telleurgesteld in de wijze waar wij europeanen met elkaar omgaan. In ieder geval is het sentiment en de wijze van samenwerking onvoldoende gbleken voor een eenheidsmunt!

    Einde verhaal komt steeds dichterbij!
  4. [verwijderd] 9 mei 2012 17:53
    Er is weldegelijk een passend antwoord en oplossing op de problemen.

    Failliet = failliet = failliet. En net als een failliet bedrijf geen geld meer kan lenen hoort een failliet land of failliete bank ook geen geld meer te krijgen. Ook is weer bewezen dat (vooral) de ECB maar ook EU volkomen fout bezig zijn geweest met het blijven storten van miljarden.

    Een land van failliet gaat kan gewoon uit de euro stappen en dan z'n valuta devalueren. Sterker, het kan bij wijze van spreken van de ene op de andere dag. Omzetting 1 euro - 1 nieuwe munt, bevriezing alle banktegoeden voor een week, Lieftinck tientje en gaan met de banaan.

  5. [verwijderd] 9 mei 2012 18:28
    quote:

    LBR schreef op 9 mei 2012 17:53:

    Er is weldegelijk een passend antwoord en oplossing op de problemen.

    Failliet = failliet = failliet. En net als een failliet bedrijf geen geld meer kan lenen hoort een failliet land of failliete bank ook geen geld meer te krijgen. Ook is weer bewezen dat (vooral) de ECB maar ook EU volkomen fout bezig zijn geweest met het blijven storten van miljarden.

    Een land van failliet gaat kan gewoon uit de euro stappen en dan z'n valuta devalueren. Sterker, het kan bij wijze van spreken van de ene op de andere dag. Omzetting 1 euro - 1 nieuwe munt, bevriezing alle banktegoeden voor een week, Lieftinck tientje en gaan met de banaan.

    De mensen met geld halen dan direct de dag ervoor het geld van alle banken en zetten dat op een andere europese bank.

    Want tsja, je geld voor 1 op 1 omgewisseld en de volgende dag is het de helft waard. Dan krijg je toch een bankenrun en zullen de veroorzakers, voorral de rijken zich verder verrrijken.
  6. [verwijderd] 9 mei 2012 20:10
    Tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal kent Nederland 15 miljoen bondscoaches; inmiddels telt het land schijnbaar ook 15 miljoen zelfbenoemde)economen.
    Een ieder die meent de oplossing voor de huidige problematiek in enkele regels te kunnen schrijven, getuigt van kortzichtigheid. Geert Wilders spreekt maar kent de gevolgen van zijn uitspraken niet; het is gefundenes Fressen voor Henk en Ingrid. Maar als Henk en Ingrid ooit bij de voedselbank komen door Geert zijn radicalisme dan mogen ze erop vertrouwen dat Geert zich verongelijkt in Israel heeft gevestigd mokkend over zoveel onbegrip voor zijn persoon.
    Een cognitieve dissonantie ligt in het verschiet voor Wilders en zijn believers.

    Als de auteur van het bovenstaande artikel verstand van zaken heeft dan lag hij al jaren uit te buiken onder een klapperboom en hoefde hij zijn centjes niet meer te vergaren met stukjes schrijven over de economische hel en verdoemenis.
  7. [verwijderd] 9 mei 2012 21:13
    Beste Ype, nu is mij duidelijk wat jij denkt dat de oplossing niet is, wel zo aardig als je vanuit een dosis gezonde balans weet te vertellen wat je WEL denkt dat de oplossing is.

    Het gemak waarmee mensen als jij tegenwoordig kreten kunnen slaken als "Ramp voor Europa" of "Nu niets doen lijkt met bijna-zekerheid een ramp in Spanje te gaan veroorzaken."

    Wat wil je nu eigenlijk bereiken? Wat heb ik hieraan? Denk je dat dit intellectueel prikkelt of uitdaagt, of motiveert? Draag je hiermee constructief bij?

    Ik word er zo moe van dat bijna iedereen tegenwoordig weg komt met (excuus hiervoor) een hoop gelul en persoonlijke interpretatie van wat men vindt dat de oplossing NIET is of wat derden fout doen. Wie denkt er tegenwoordig nog in oplossingen? Ben benieuwd of je nog reageert....

  8. [verwijderd] 9 mei 2012 22:32
    Henk, als Ype Schaap de problematiek casu quo de financiele markt (sinds 1984..) zo goed doorziet dan hoeft hij zijn tijd niet mede te vullen met stukjes schrijven maar lag hij aan een hagelwit strand met een rijkgevulde achterzak.
    De mensheid wacht reeds eeuwenlang op een ziener en is bereidt aan hem een vorstelijke beloning te verstrekken.
  9. forum rang 4 theo1 10 mei 2012 10:48
    quote:

    Dom-dom schreef op 9 mei 2012 17:11:

    [...]

    eendracht maakt sterk, maar er is helemaal geen eendracht en dus geen grondslag meer voor een EU. De mensen voelen zich niet een en zullen dat ook niet meer zo voelen. De Euro-crisis drijft ons verder en verder uiteen.

    Zoals ik in 1998 groot voorstander was en me een echte europeaan voelde, ben ik zeer telleurgesteld in de wijze waar wij europeanen met elkaar omgaan. In ieder geval is het sentiment en de wijze van samenwerking onvoldoende gbleken voor een eenheidsmunt!

    Einde verhaal komt steeds dichterbij!
    En dat is één van de grondproblemen. Een unie kan alleen bestaan als de bevolking er iets bij voelt en dat is bij de EU nooit het geval geweest. Er is geen identiteit. Er is geen interactie. Er is niks dat de Grieken delen met de Finnen behalve een munt. Een munt moet het sluitstuk zijn, niet het enige bindmiddel. De opkomst voor de EP verkiezingen is altijd al zeer laag geweest en is in een voortdurend dalende trend. Dat duidt op een gebrek aan betrokkenheid, vanaf het begin, dus ook al toen Nederland zogenaamd zo ontzettend pro-Europa was. Mensen voelen minder betrokkenheid bij de EU dan bij de provincie en nauwelijks meer dan bij het waterschap. Dat zegt wel genoeg. Zo'n unie heeft geen bestaansrecht, hoe hard de politieke klasse dat ook wil (en eerlijk gezegd is het me altijd een raadsel geweest waarom al die politici altijd zo enthousiast waren voor die EU). Niet voor niks is de kiezer nooit iets gevraagd als het om Europa ging.

    De EU mist ook een verhaal en een doel. Alleen het gegeven dat het wel handig is voor de handel is niet genoeg. Vage klets over een "Europees ideaal" zonder dat ooit duidelijk wordt wat dat ideaal nu eigenlijk is, is ook niet genoeg. Een slogan als "eendracht maakt macht" zonder dat duidelijk is waar die macht voor gebruikt gaat worden en wat je ermee wil, overtuigt niet. Er moet een doel zijn, een richting waar je heen wil, en dan kun je beginnen met mensen overtuigen. Probleem is natuurlijk dat er totaal geen consensus is over die richting.

    De beweging van Fortuyn en Wilders komt niet uit de lucht vallen. Iedere nieuwe radicale beweging die aanslaat, constateert dat er iets mis is in de samenleving. De liberalen constateerden eind 18e eeuw dat een samenleving die was gebaseerd op erfelijk privilege niet langer voldeed. De socialisten constateerden in de 19e eeuw dat ook de arbeiders een stem moeten hebben en niet eindeloos uitgeknepen kunnen worden. Het populisme nu constateert dat een samenleving een identiteit en een interne binding nodig heeft. Dat is op de schaal van Nederland al lastig zat (zie het eindeloze gehannes met het nationale museum dat er uiteindelijk niet kwam), op de schaal van Europa is dat onmogelijk te realiseren, omdat er geen materiaal is om mee te werken. Er is gewoon niks en dan kun je ook niks maken. Europa kan een los verbond van min of meer vrijwillige beleidscoördinatie zijn, of Europa kan niet zijn.
  10. hap 10 mei 2012 11:03
    Nationalisme is van alle tijden en gebaseerd op het onderbuikgevoel dat "wij" anders en beter zijn dan "zij". Van het soort bekrompen nationalisme als van Wilders zijn vele voorbeelden in de geschiedenis en die hebben niet zelden tot verwoestende oorlogen geleid. Het is bijna niet te bevatten dat zoveel jaren na de oorlog dat populistisch nationalisme in Nederland weer de kop opsteekt.
  11. [verwijderd] 10 mei 2012 11:49
    quote:

    hap schreef op 10 mei 2012 11:23:

    [...]

    Ja, het probleem is dat "zij" er net zo over denken en dat "wij" en "zij" niet allebei gelijk kunnen hebben.
    Als iedereen er hetzelfde over denkt, dan is er niemand die ongelijk heeft. Klopt ook wel, want het is volkomen normaal.
    Als volken apart wonen en elkaars grenzen respecteren, dan krijg je geen burgeroorlogen en geen multiculturele ellende. Alle wereldproblemen opgelost!
  12. [verwijderd] 10 mei 2012 21:17
    quote:

    Dom-dom schreef op 9 mei 2012 18:28:

    [...]

    De mensen met geld halen dan direct de dag ervoor het geld van alle banken en zetten dat op een andere europese bank.

    Want tsja, je geld voor 1 op 1 omgewisseld en de volgende dag is het de helft waard. Dan krijg je toch een bankenrun en zullen de veroorzakers, voorral de rijken zich verder verrrijken.
    Alleen als de overheid zo dom-dom is om e.e.a. tevoren bekend te maken. Het is niet de eerste keer dat dit soort zaken gebeuren. Ook in NL is dit gedaan direct na de oorlog.
  13. [verwijderd] 10 mei 2012 21:20
    quote:

    johannes51 schreef op 10 mei 2012 11:12:

    [...] Dus volkomen normaal.
    Sterker: in de meeste landen wordt je raar aangekeken als je niet nationalistisch bent. Alleen hier wordt je er vies en vuil op aan gekeken. Tenzij je natuurlijk allochtoon bent want dan krijg je te horen dat je vooral je cultuur moet bewaren en trots op je afkomst zijn.

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.