Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Goud: peak negativisme

Goud: peak negativisme

We moeten er geen doekjes om winden: de prestatie van goud is dit jaar, gezien de macro-economische en geopolitieke achtergrond, ronduit ontgoochelend.

Extreem negatief sentiment

Torenhoge inflatie, energieprijzen die de pan uit rijzen, een militair conflict dat dreigt te ontsporen en bijna vijftien jaar van extreem soepele monetaire en fiscale politiek. Wat is er nog meer nodig voor een uitbraak van de goudprijs? Vrijwel alles dat volgens de gold bulls nodig was om een explosie van de goudprijs te veroorzaken, is effectief werkelijkheid geworden. Alleen steeg de goudprijs niet; integendeel.



Het sentiment ten aanzien van goud (en andere edelmetalen) bij investeerders is extreem negatief. Op de termijnmarkten hebben de hedge funds nu een netto shortpositie op goud en dat is erg uitzonderlijk.

Een andere indicatie dat steeds meer beleggers de handdoek in de ring gooien, is de vaststelling dat september de vijfde opeenvolgende maand wordt met een netto uitstroom van investeringsgeld uit goud-ETF’s.

Abrupte koerswijziging

Goud krijgt met name tegenwind van de hoge inflatie. Deze zorgt voor oplopende rentes, en een dollar die in meer dan twintig jaar niet meer zo hoog stond.

Waar komt dit ineens vandaan? Het antwoord ligt bij de abrupte koerswijziging van de centrale banken en dan met name de Federal Reserve. Die hield lang vol dat de inflatie een tijdelijk fenomeen was. Daarom was de consensus dat de renteverhogingen beperkt in omvang en tijd zouden zijn. De Federal Reserve deed namelijk in 2018 al een poging om de monetaire politiek te normaliseren met een reeks renteverhogingen.

Toen de aandelenindices met 20% daalden, werd die normalisering teruggedraaid. Daarna was de coronapandemie het gedroomde excuus om weer een soepele monetaire politiek te voeren.

Toen kwam er oorlog en naarmate de prijzen verder aantrokken, moesten de centrale bankiers het geweer van schouder veranderen en werd inflatiebestrijding ineens een prioriteit.

De beleidsrente steeg in nauwelijks zes maanden van 0 - 0,25% naar 3 à 3,25% en zal na de twee resterende monetaire vergaderingen van november en december op 4,25 tot 4,5% uitkomen.

De tweejaarsrente staat met 4,3% nu op het hoogste niveau sinds 2007 en de tienjaarsrente (3,9%) stond sinds 2011 niet meer zo hoog. Andere centrale banken lopen nog verder achter de rentecurve aan, waardoor de dollar flink duurder werd.

Vergeleken met zilver doet goud het niet zo slecht

Toch moet de prestatie van goud ook in het juiste perspectief worden gezien. Het gele metaal noteert op het moment van schrijven sinds de start van 2022 met een negatief rendement van 11% in dollar, maar staat wel +5% in euro, +12% in Japanse yen en zelfs +13% in Brits pond.

Ik herinner er nog even aan dat goud in maart in verschillende valuta, waaronder de euro, op een all-time high stond. Tegelijk verloor de Nasdaq sinds het jaarbegin ongeveer 30% terwijl ook de S&P500, de EuroStoxx 50 en de AEX meer dan 20% moesten inleveren.

In vergelijking met aandelenindexen en andere grondstoffen, zoals bijvoorbeeld zilver, doet goud het in verhouding dus nog niet zo slecht.

Geen tegenpartijrisico

Ik heb nog een andere verklaring waarom klassieke wetmatigheden niet langer opgaan: de financialisering of derivatisering van goud. Goud is bij uitstek geschikt om elk tegenpartijrisico te vermijden. Goud kan nooit bankroet gaan, maar het bedrijf waarvan u aandelen heeft kan dit wel, terwijl ook de uitgever van obligaties zijn verplichtingen niet kan nakomen.

Bij cash moet u vertrouwen in de bekwaamheid van centrale bankiers om de koopkracht ervan te behouden en dat valt nog wel eens tegen. Inflatie holt de koopkracht uit en alle stimuli hebben voor een explosie van de globale schuld gezorgd.

Lage natuurlijke inflatie

De goudvoorraad neemt jaarlijks met ongeveer 1,5% toe door mijnbouw, maar bijdrukken gaat niet. Goud is daarom, afgezien van crypto’s (maar dat is weer een heel ander verhaal), de enige beleggingscategorie waarmee je als investeerder helemaal buiten het financiële systeem kan schuilen uit bezorgdheid over het voortbestaan van het monetaire en financiële systeem in zijn huidige vorm.

Die bezorgdheid is niet onterecht want het aantal tail risks neemt steeds verder toe. Dit zijn risico’s die het monetaire systeem kunnen bedreigen en elk afzonderlijk erg onwaarschijnlijk zijn. Maar naarmate er meer van zulke risico’s zijn, neemt ook de kans op een crisis toe.

Papier is geen fysiek

De voornoemde kwaliteiten van goud gaat enkel op voor fysieke variant, maar slechts een kleine minderheid van de  beleggers koopt fysiek goud. Een positie nemen in goud staat voor de meeste beleggers gelijk aan het kopen van een tracker of een hefboomproduct met goud-termijncontracten (futures) als onderliggende waarde.

Dit heet veel laagdrempeliger en praktischer te zijn dan fysiek goud. Maar een nadeel ervan is dat kwaliteiten als een gebrek aan tegenpartijrisico en de mogelijkheid zich buiten het financiële systeem te plaatsen niet langer van toepassing zijn.

Papiergoud is een financieel instrument dat de evolutie van de goudprijs op de termijnmarkten schaduwt. Je staat ermee dus middenin het financiële systeem en niet erbuiten, en er is ook steeds een kredietrisico.

Wat systeemrisico en tegenpartijrisico betreft staat papiergoud even ver van fysiek goud als om het even welk ander financieel product. Bij margin calls, waarbij liquiditeit moet worden gecreëerd om verlieslatende posities af te dekken, gaat papiergoud met de rest mee onderuit.

Slachtoffer

Het grote drama voor fysieke goudkopers is wel de prijs op de termijnmarkten, die de fysieke prijs voor het grootste deel bepaalt. De financialisering of derivatisering van goud straalt negatief af het op metaal zelf. Fysiek goud is dus in zekere zin het slachtoffer van papiergoud.

Cijfers van de World Gold Council laten zien dat de vraag naar fysiek goud in de vorm van juwelen, beleggingsmunten en goudstaven in de lift zit. In China, de grootste afnemer van goud, noteren beleggingsmunten en staven nu met een behoorlijke premie ten opzichte van de prijs op de spotmarkt.

Ook de centrale banken zijn al jarenlang netto koper van fysiek goud. Wie het onderscheid niet snapt, of denkt dat er geen is, kan zich misschien eens afvragen waarom die centrale banken fysiek kopen en geen papiergoud. Wanneer er enkel een fysieke goudmarkt zou zijn en geen papieren, dan stond de prijs van het gele metaal ongetwijfeld een stuk hoger. Hetzelfde geldt trouwens ook voor zilver.

Mijnbedrijven

De gouddelvers kregen twee keer slaag. Enerzijds daalt de prijs van hun eindproduct en anderzijds schieten de uitgaven voor personeel, apparatuur, energie en andere grondstoffen voor de mijnbouw fors de hoogte in.

Een meerderheid van de gouddelvers heeft de jaarprognoses voor de totale productiekosten al minstens één keer opwaarts moeten bijstellen. In combinatie met een lagere goudprijs zet dit druk op de marges.

Projectontwikkelaars en exploratiebedrijven die nog niet over een producerende mijn beschikken, krijgen het nog harder te verduren. Deze bedrijven moeten zich periodiek (her)financieren in afwachting van productie. Dit wordt steeds lastiger en gebeurt vaak tegen ongunstige financiële voorwaarden, wat de aandelenkoersen verder onder druk zet.

De koersevolutie in de goudmijnsector is het afgelopen halfjaar dan ook rampzalig. De toonaangevende Van Eck Global Gold Miners index (GDX) is sinds april gehalveerd en staat nu op het niveau van april 2020, het hoogtepunt van de coronapaniek op de beurzen.

Toen kostte een troy ounce goud $1.450, ofwel meer dan $200 minder dan nu. Bovendien zijn de meeste mijngroepen er nu financieel beter aan toe dan 2,5 jaar geleden, door de afbouw van hun schuldpositie.

Kansrijk

Meer nog dan goud zelf zie ik daarom op dit moment met name bij de gouddelvers mooie kansen. De mijnaandelen noteren niet alleen tegen lage koersen, maar zijn ook goedkoop ten opzichte van goud zelf.

De verhouding tussen de NYSE Arco Gold Bugs index (HUI) van goudmijnen en de goudprijs is nu zelfs lager dan in maart 2020 en staat op het niveau van eind 2015. Toen zetten de mijnaandelen een dieptepunt neer, dat werd gevolgd door een erg sterke eerste helft van 2016.

Een andere indicator is het extreem negatieve sentiment ten aanzien van mijnbouwaandelen. Dit wordt geïllustreerd door de extreem lage stand van de Gold Miners Bullish Percent-index (BPGDM).

ETF's of individuele aandelen?

Wie wil spreiden met een beperkte inleg, kiest het best voor een tracker die GDX of een andere goudmijnindex volgt. Die is met name samengesteld uit aandelen van grote mijngroepen en royaltybedrijven.

Beleggers die wat meer risico willen nemen, kunnen kiezen voor de Van Eck Global Junior Gold Miners index ETF (GDXJ) die ook bedrijven bevat met een nog niet producerend goudproject of die enkel in exploratie actief zijn.

Het nadeel van indexbeleggen is wel dat je de bedrijven waarin je investeert niet zelf kan selecteren en ook het relatieve gewicht niet zelf kan bepalen.

Daarom geef ik er de voorkeur aan om zelf een mandje met goudmijnaandelen samen te stellen. Voorwaarde is dan wel dat je als belegger de tijd, de kennis en de overtuiging moet hebben om de sector van nabij te blijven volgen.

Een alternatief is om u te laten bijstaan door iemand met kennis van zaken. Het potentiële rendement maakt dit meer dan de moeite waard.


Koen Lauwers is onafhankelijk analist.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Koen Lauwers

Auteur:

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Willem 29 september 2022 10:26
    Het is opmerkelijk.

    Ik ben jarenlang voorgelogen door types als Willem Middelkoop en Jim Rickards dat goud een goede hedge zou zijn tegen inflatie. Ben ze ook bijna gaan geloven, maar als je ze een tijdje volgt kom je erachter dat ze vooral geïnteresseerd zijn in het verkopen van hun boeken. Ze houden hun 'realiteit' in stand door te verwijzen naar andere experts op twitter, en het opvallende is dat al die experts een zakelijk belang hebben bij een hoge goudprijs.

    'Advice is a thing that can be freely given away, so watch that you only take what is worth having.' - Mark Twain

    ps. voor wie het nog niet wist, alle quotes op het internet komen van Mark Twain.
  2. geobeo 29 september 2022 11:21
    Ik denk dat dit een onzin verhaal is: vergezochte excuses bedenken om een goudprijs die niet klopt goed te praten.

    Wat mij veel aannemelijker in de oren klinkt voor de lage goud prijs is dit soort nieuws:
    www.kitco.com/news/2020-10-02/Gold-pr...

    JP Morgan heeft minder dan 1 miljard USD boete betaald voor iets dat ze waarschijnlijk meer dan 10 Miljard heeft opgeleverd.

    Dus zijn ze er nu mee gestopt? Nee, natuurlijk niet.

    En dit is 1 voorbeeld van 1 markt partij die toevallig gesnapt is na !!10 jaar!! spoofen. Er zijn zat andere methodes om de prijs te beïnvloeden: naked shorting, married puts, spelen met FTDs en FTD datums, speciale order types op de volledig corrupte COMEX en ga zo maar verder.

    Dat is een prima verklaring voor een volledig kapotte goud markt, waarin de prijs nergens op slaat: corruptie op de financiële markten, gebrek aan regels en gebrek aan handhaving.
  3. taurus86 29 september 2022 11:45
    Streamers en Miners, kennen de ins en outs van de Precious Metals markt. Goud in de grond is net zoveel of meer waard, als goud bovengronds. En onderling spelen handelaren en de leveranciers het 'Grote Spel'.
    Hecla Mining (de Zilverreus) gisteren plotseling plus 10%. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.
    Heerlijk veel shorts in de markt; dan kan nog een klap gaan geven.
    Geduldig blijven lezen.
  4. forum rang 6 rene66 29 september 2022 11:57
    quote:

    Willem schreef op 29 september 2022 10:26:

    Het is opmerkelijk.

    Ik ben jarenlang voorgelogen door types als Willem Middelkoop en Jim Rickards dat goud een goede hedge zou zijn tegen inflatie. Ben ze ook bijna gaan geloven, maar als je ze een tijdje volgt kom je erachter dat ze vooral geïnteresseerd zijn in het verkopen van hun boeken. Ze houden hun 'realiteit' in stand door te verwijzen naar andere experts op twitter, en het opvallende is dat al die experts een zakelijk belang hebben bij een hoge goudprijs.

    'Advice is a thing that can be freely given away, so watch that you only take what is worth having.' - Mark Twain

    ps. voor wie het nog niet wist, alle quotes op het internet komen van Mark Twain.
    Willem Middelkoop is iemand die inderdaad mooie verhalen kan vertellen. Veelal zitten er interessante dingen in hetgeen hij verteld. Met sommige dingen heeft hij wel een vooruitziende blik gehad.

    Tot heden zijn de verwachtingen nog niet uitgekomen mbt goud. Wie weet gaat het tij nu keren omdat Rusland en China bezig zijn een munt te creëren die deels aan goud zal worden gekoppeld. Het is ook een klein kring van goud deskundigen die elkaar lijken te bewieroken. Als goud en met name goudmijnen verder onderuit ga zit ik eraan te denken een kleine positie in een tracker te nemen. Gewoon als een soort gok.

    Het fonds van Willem heeft zelf ook nog geen geweldige cijfers laten zien sedert de start. Het zal wel een mooie inkomsten bron zijn geweest voor het management denk ik, maar dat weet je van te voren. Dat is bij andere fondsen ook zo. Maar voor hetzelfde geld was hetgeen hij voorspelde wel uitgekomen, dat de goudmarkt flink wordt gemanipuleerd door grote partijen is inmiddels wel een feit geworden.

    www.cdfund.com/track-record/rendement...
  5. Koen Lauwers 29 september 2022 12:43
    De meeste artikelen die je leest over goud zijn ofwel extreem positief (het gaat naar 10000!) of extreem negatief (het is waardeloos!). Dit artikel van Koen is een verademing met nuchtere inzichten en objectieve argumenten.

    Dat spoofing verhaal is al enkele jaren oud en heeft niets met dit verhaal te maken. Spoofing is het in de markt zetten van fake orders en die op het laatste moment terug te trekken met het doel andere traders te misleiden. Spoofing is trouwens indifferent qua richting, m.a.w. het gebeurde zowel bij upticks als bij downticks van de prijs.
  6. Steven v. O. 29 september 2022 13:30
    Zolang als ik handel ben ik een goudkever (geweest?).
    Voor een deel geinspireerd door Middelkoop/Schiff achtige verhalen, maar meer door mijn eigen onderzoek in monetaire geschiedenis. Volgens mij waren deze types echt niet bewust aan het zwendelen, maar hadden werkelijke overtuiging in de goud/inflatie-thesis. Zo ook ik.

    Met spijt moet ik zeggen dat ik nu mijn 12-jarige overtuiging naar het rijk der fabelen moet verwijzen. Mijns inziens hebben snel stijgende reeele rentes en USD als ultieme veilige haven hier debet aan. Hoe ik dit had kunnen missen...

    Als belegger denk ik dat ik mijn goudaffectie helemaal los moet laten. Als handelaar is het een interessant (volatiel) product, alleen de sterke correlatie met aandelenmarkten dit jaar (post-maart) maakt goud simpelweg een risk-on asset.

    Ik wens iedereen natuurlijk veel succes in goud, maar vraag jezelf het volgende af;
    Als goud in turbulente markten en een inflationaire economie stagneert, wat verwacht je dan wél wat goud kan doen stijgen?
  7. Koen Lauwers 29 september 2022 14:28
    quote:

    Steven v. O. schreef op 29 september 2022 13:30:

    Ik wens iedereen natuurlijk veel succes in goud, maar vraag jezelf het volgende af;
    Als goud in turbulente markten en een inflationaire economie stagneert, wat verwacht je dan wél wat goud kan doen stijgen?
    Volgens mij het wegvallen van vertrouwen in de fiat valuta. Centrale bankiers slagen er niet in om de koopkracht ervan te bewaken en creëren er steeds meer van.
    Dat besef is nu nog in de markt aan het doordringen.
    Ik zie het wel goed komen met goud, echter niet voor iedereen en zijn broer de handdoek heeft gegooid (en we zijn goed op weg).
  8. AEX900 29 september 2022 15:57
    Beogeo: JP Morgan werkt volgend het USA principe; Cheat when you can; be honest when you are forced too. (ook van Mark Twain)
    Was JP Morgan ook niet diegene die de zaak met nep cijfers voor de toetreding van Griekenland financieel opzette?
    Waarom hebben zij geen miljarden moeten betalen? Bij elk oplichtingsgeval komen steeds weer dezelfde banknamen te voorschijn. Crimineel zijn is dus zeer lonend.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.