Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

AAA, wat jammer

De stekker van Jolande Sap is er dan toch uit: door de last minute-weigering van Geert Wilders om het Catshuis-akkoord te steunen is Nederland politiek voorlopig even vleugellam en - belangrijker - is er voorlopig ook geen zicht op een serieus pakket aan bezuinigingen waarmee Nederland kan aantonen dat het qua financiële onkreukbaarheid nog altijd in de Europese eredivisie meespeelt.

Verlies van de AAA-rating is verre van ondenkbaar en dat schrikbeeld wordt dan ook veel en vaak geopperd door geinterviewde economen, marktwatchers en verongelijkte fractievoorzitters. Diverse mensen weten al te melden dat de rente op Nederlandse staatsobligaties maandag zal gaan stijgen.

Impact zal de sneue stranding van het Catshuis-overleg zeker wel hebben, maar gaat de markt geschokt reageren? Het lijkt me sterk dat Nederland ineens in de financiële brekebenen-categorie gaat belanden, daarvoor zijn de verschillen met Spanje, Italië en zelfs Frankrijk te groot. 

Onder de rook van Frankrijk
Om te beginnen speelt het Haagse drama zich internationaal gezien af onder de rook van de Franse presidentsverkiezingen, waar in de wereld met veel meer interesse naar wordt gekeken. Wilders zal maandag dus niet de enige market mover op de rentemarkt zijn. Daarnaast is het de vraag in hoeverre de financiële reputatie van Nederland een knauw heeft gekregen door deze mislukking.

Politiek heeft Nederland in Europa wel iets te repareren, want eerst met geheven vinger andere landen wijzen op begrotingsdiscipline en vervolgens stranden op de eerste de beste hobbel die je zelf moet nemen komt niet echt sterk over. Jan Kees de Jager zal zich in Brussel de komende tijd een stuk bescheidener moeten opstellen - en niet alleen maar omdat hij binnenkort demissionair is.

Maar het is niet zo dat met ingang van vandaag de financiële situatie van Nederland ineens vele malen slechter is. Als de weigering van gisteren over een jaar structureel blijkt te zijn hebben we een probleem, maar zover is het nog niet. Nederland heeft al decennia een goede reputatie op de financiële markt als het gaat om begrotingsbeleid en die is niet ineens weg. In welk ander land praat de meest eurosceptische en populistische partij uit het politieke spectrum zeven weken lang constructief - althans, zo leek het - mee over het halen van de Europese begrotingsnorm? Tevergeefs weliswaar, maar toch.

Hogere rente bij AAA-verlies
Ten opzichte van Duitsland verspelen we punten, dat mag duidelijk zijn. Het ligt voor de hand dat de spread tussen Duitse en Nederlandse obligaties verder zal oplopen de komende tijd. Maar of de Nederlandse rente in absolute zin stijgt of daalt hangt van veel meer zaken af dan het Catshuis-overleg. Als er om wat voor reden dan ook weer onrust op de markt uitbreekt kan het maar net zo goed dat de Nederlandse rente gewoon daalt, als beleggers ervoor kiezen om naar de laatste AAA's te vluchten.

En als we die AAA verliezen? Zelfs dat is geen garantie voor hogere rente. Een maand geleden zette ik onderstaande grafiek bij een artikel over rating agencies in RBS Markets Magazine. De grafiek toont wat er gebeurde toen Standard & Poor de credit ratings van respectievelijk de VS en Frankrijk verlaagde in het afgelopen jaar. In het beste geval is een kleine 'blip' in de grafiek te zien, maar per saldo dáálde de 10-jaars obligatierente in de periode na de downgrade.

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 april 2012 16:24
    quote:

    Henk Snaph schreef:

    Als de oppositie verstandig is stemmen ze in met het voorstel wat op tefel ligt. Daarmee zetten ze Wilders een behoorlijke hak.

    henks
    zo is dat, weg met die idioot

    het lijkt wel de 3e wereld af en toe hierzo, is het niet

    zijn we verbaasd wat er gebeurt in de zuidelijke landen , verknallen we het hier, OLIEDOM.Waar is het landsbelang.
  2. [verwijderd] 22 april 2012 17:11
    Inderdaad, ik begrijp de geruststellende toon in dit stukje niet zo goed. En er wordt nogal voorbijgegaan aan het onderliggende krachtenveld van de massapsychologie. Maar daar kan ik nog enigszins begrip voor hebben, aangezien het geschreven is door een econometrist. Maar schrijver is ook content- manager van deze site, misschien dat daar de crux zit? Prettige avond
  3. [verwijderd] 22 april 2012 17:21
    quote:

    LBR schreef:

    En weer 2 schrijvers die zich duidelijk totaal niet interesseren wat er nu precies afgesproken is en wat de gevolgen zijn.
    waarom reageren we dan, en wat heb jij te vertellen , helemaal niets en kom niet afgeven op andere forum leden, daar is dit forum niet voor, vertel iets zinnigs dan word je gehoord
  4. [verwijderd] 22 april 2012 17:26
    Ik verbaas me ook over de positieve toon van het stukje hierboven. Als je iets verder kijkt dan zie je toch iets anders. Ik denk dat Nederland op dit moment z'n status niet waard is, want onze economie draait niet goed, we zitten in een kabinetscrisis, en wrsch. wordt het na verkiezingen weer bijna onmogelijk om een kabinet te vormen dat wel durft door te pakken (daarvoor is de populistische invloed zowel vanuit Rechts (PVV) als Links (SP) te groot).
    Voor zover er al politici zijn die in staat zijn om een werkelijke LANGERE TERMIJN VISIE neer te zetten, zie ik er geen een in staat om dat ook om te zetten in beleid.
    We zitten gevangen in een politiek van one-liners via twitter, en de waan (peiling) van de dag na afloop van Pauw & Witteman. We zitten in een mediacratie, en dat levert zeker niet de beste bestuurders op, omdat de betere politici meer nodig hebben dan een one-liner om hun beleid uiteen te zetten. Helaas is driekwart van het volk dan al door gezapt, en dus wordt de politicus dan allang afgekapt door scoringsgeile interviewers. We krijgen dus allemaal Rutte en Roemer kloontjes, veel lachen, inhoudelijk weinig zeggen, maar wel in beeld blijven.
    Al met al niet echt veel redenen om bij de kopgroep van kredietwaardigheid te blijven. Kredietwaardigheid heeft te maken met vertrouwen, en vertrouwen is iets wat je opbouwt, maar is zeker geen vanzelfsprekendheid. Mijn vertrouwen in het oplossend vermogen van de politiek is behoorlijk geslonken (zie het gestuntel in Europa rond de Eurocrisis), en daar hoort geen hoogste triple A status bij. De meeste Europese landen zijn die dus ook kwijt, en nu zijn wij terecht aan de beurt.

    Verder is het zo dat de effecten die de downgrade hebben gehad op de rente, weinig tot niets zeggen over het wel of niet hebben van structurele problemen. Het zegt hooguit iets over het gebrek aan alternatieven om je geld heen te brengen voor de grote instellingen. Daarnaast is het zo dat vrijwel alle fondsmanagers hetzelfde doen en handelen; men gaat liever gezamenlijk nat (zoals bij de IT bubble, en de kredietcrisis), dan dat men een andere koers durft uit te zetten. "Volg de kudde en zeg na afloop dat niemand dit kon weten" lijkt het devies voor zowel politici als fondsmanagers. Op die manier kunnen beide groepen steeds uitgebreid de handen in onschuld wassen. Dit mechanisme is een betere verklaring voor de lage rente, dan de verklaring dat het allemaal wel meevalt.
  5. Henk Snaph 22 april 2012 17:39
    Een hoge, gekontroleerde inflatie lijkt mij de enige oplossing voor Europa. De schuld verdwijnt dan vanzelf.
    De lage inflatie die we nu hebben is in de eerste plaats gelogen en ten tweede weinig zinvol.
    LBR, ik weet heel goed wat er afgesproken is en daar was zelfs Wilders het mee eens tot hij door zijn club werd teruggefloten.

    henks
  6. [verwijderd] 22 april 2012 19:31
    quote:

    Truelies schreef op 22 april 2012 17:11:

    Inderdaad, ik begrijp de geruststellende toon in dit stukje niet zo goed. En er wordt nogal voorbijgegaan aan het onderliggende krachtenveld van de massapsychologie. Maar daar kan ik nog enigszins begrip voor hebben, aangezien het geschreven is door een econometrist. Maar schrijver is ook content- manager van deze site, misschien dat daar de crux zit? Prettige avond


    Alle ellende is o.a. veroorzaakt door econometristen.
  7. [verwijderd] 22 april 2012 22:08
    AB voor FvR. In wat voor een genant land leven we? Wilders die nergens in discussie gaat en kreten op twitter er uit gooit. Ook het Nederlands zaken leven heeft de buik vol van deze narcist. Het kost miljarden aan verloren contracten. Wat mij betreft ruimt hij zo snel mogelijk het veld. Erge is dat de VVD na de verkiezingen het vast nog een keer gaan proberen met de grijze grauwe doemdenkers van de PVV.
  8. [verwijderd] 23 april 2012 00:18
    Hoe het ook moge zijn: met het kabinet dat we hadden was het ook niks. Een beetje de kaasschaaf en geen structurele hervormingen. Dus echt slechter af zijn we niet. Met een nieuw kabinet, op brede basis, met hans wijers als de nederlandse mario monti zijn we op de langetermijn beter af, dan met die grote bek uit venlo, de katholieke aal en de weglachpremier.
  9. Bir 23 april 2012 07:17
    quote:

    Truelies schreef op 22 april 2012 17:11:

    Inderdaad, ik begrijp de geruststellende toon in dit stukje niet zo goed. En er wordt nogal voorbijgegaan aan het onderliggende krachtenveld van de massapsychologie. Maar daar kan ik nog enigszins begrip voor hebben, aangezien het geschreven is door een econometrist. Maar schrijver is ook content- manager van deze site, misschien dat daar de crux zit? Prettige avond
    Misschien krijg je wel gelijk Truelies, maar de effecten zouden idd ook wel eens kunnen meevallen. Misschien komt er eerst een dipje ala de VS, Frankrijk of Oostenrijk, maar terugbrengen van de kredietwaardigheid betekent dan wel dat de onzekerheid weg is, dat dit zou kunnen gebeuren. En hebben we niet kunnen zien bij landen die dat overkwam dat de korte en lange rente uiteindelijk gelijk bleef of zelfs lager werd?

    Kortom thoeft allemaal heus geen drama te zijn, vraag is meer hoe en hoe snel er weer een nieuwe regering is die daadkrachtige besluiten kan nemen. Want een demissionaire regering is voor niemand goed, das een tandenloze tijger!

    Grtn Bir.
  10. s.lin 24 april 2012 08:32
    Moody's waarschuwt Nederland voor verlaging kredietstatus
    Gepubliceerd: 07:51
    NEW YORK (Dow Jones)--De kredietwaardigheid van Nederland kan leiden onder het uit elkaar vallen van de Nederlandse regering, waarschuwt Moody's Investor Service op maandag. Het is de meeste recente ontwikkeling in de al twee jaar durende schuldencrisis in de eurozone.

    "Deze ontwikkeling is duidelijk krediet-negatief voor Nederland, omdat het zowel politieke als beleidsonzekerheid brengt", zegt Sarah Carlson, een in Londen gevestigde president van de kredietbeoordelaar in een onderzoeksbericht.

    Het bericht van Moody's is een toelichting op de ontwikkelingen in Nederland en nog geen formele waarderingsstap. Momenteel hanteert Moody's nog de AAA-status voor Nederlandse schulden, met een stabiele outlook.

    Volgens Carlson beschikt Nederland over gezonde banken en "bescheiden" verliezen uit hypotheken, maar mocht de regering banken moeten voorzien van noodsteun, "Dan kan dit ook zorgen voor neerwaartse druk op de kredietstatus", aldus Carlson.

    Afgelopen zaterdag werden de begrotingsonderhandelingen tussen de coalitiepartijen CDA en VVD en hun gedoogpartij PVV beeindigd, waardoor nieuwe verkiezingen nodig zijn. De begrotingsgesprekken voor euro14 mrd aan bezuinigingen zullen voortgezet worden, nu echter tussen het kabinet en de Tweede Kamer. De Nederlandse economie is e e n van de sterksten van de eurozone, maar de economie zal dit jaar naar verwachting met 0,6% krimpen, wat de begrotingspositie zal raken, stelt Moody's. Volgens Carlson zou de economie in 2013 met 1,3% moeten groeien en daarna zelfs met meer.

    Omdat Nederland gezien wordt als e e n van de landen die zich streng houdt aan de Europese begrotingsregels zouden problemen in Nederland de geloofwaardigheid van de eurozone kunnen schaden, waarschuwt Carlson.

    "Ondanks het zeer robuuste institutionele kader en de significante staat van dienst wat betreft begrotingsdiscipline, zorgt deze ontwikkeling voor onzekerheid over het toekomstige beleid van het land", schrijft Carlson.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
  11. s.lin 25 april 2012 19:33
    Fitch behoudt AAA-rating Nederland, waarschuwt voor risico's
    Gepubliceerd: 16:25
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Aan de AAA-status van Nederland wordt vooralsnog niet getoornd, zo verklaart Fitch Ratings Inc woensdag, maar wanneer het land niet in staat zal blijken om het begrotingstekort in 2013 terug te brengen tot 3% van het bruto binnenlands product (bbp) zou hier verandering in kunnen komen.

    In een rapport dat Fitch woensdag presenteert, verklaart de kredietbeoordelaar dat Nederland de begrotingsdoelstelling van 3% in 2012 niet zal halen en dat het tekort naar verwachting op 4,5% van het bbp uit zal komen.

    Fitch waarschuwt dat het zaak is voor Nederland het begrotingstekort in 2013 wel terug te dringen tot 3% van het bbp, waarna vervolgens het overheidsschuld-ratio gestabiliseerd moet worden.

    "Terwijl de financiele en economische risico's door de eurozonecrisis aanzienlijk blijven, is de onzekerheid over het binnenlands beleid toegenomen", aldus het ratingbureau in de verklaring.

    De politieke onzekerheid in Nederland heeft de afgelopen dagen invloed op de financieringskosten op Nederlands staatspapier. De yield op de tienjarige obligatie noteert omstreeks 16.00 uur 2,31%.

    (c) 2012 Dow Jones & Company, Inc.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.