Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Opties worden steeds goedkoper

Geen volk is zo behendig in optiebelegen als de Nederlanders. Nergens in Europa hebben particuliere beleggers zo'n groot aandeel in de totale optiehandel. Dat betekent dat ook het aanbod groot is. Er zijn op vele onderliggende waarden opties te krijgen en bijna alle brokers hebben een ruim assortiment voorhanden.

In dat woud van optieseries en immer veranderende tarieven kan het moeilijk zijn om je weg te vinden, daarom presenteert IEX in het kader van de IEX Optieweken een overzicht van brokers die opties aanbieden, het aanwezige aanbod en de kosten.

Wat kost dat?
Allereerst, voor veel beleggers een belangrijk argument bij de keuze van een broker, de prijs! Bij welke broker kun je het goedkoopst met opties beleggen en waar is het juist duur? Omdat de verschillende brokers andere kostenstructuren hanteren, is het moeilijk om ze te vergelijken. Zo kan bij de Saxobank een losse optie gekocht worden voor anderhalve euro maar geldt er bij de Rabobank, SNS-bank en de ING een minimumbedrag per transactie.

Hoewel de VEB in maart 2012 nog een brokeronderzoek presenteerde, zijn er nu al weer veranderingen waar te nemen. Sinds vorige week is het namelijk voor beleggers ook mogelijk om in opties te beleggen via Saxobank. Deze bank maakt meteen een statement door onder de prijzen van concurrenten te duiken.

Daarmee concurreert Saxobank op alle fronten met andere brokers, aangezien de bank ook op het gebied van aandelen scherpe tarieven hanteert. Op het gebied van opties is Saxobank momenteel de broker met de laagste prijs voor AEX- èn AMX-indexopties.

Enkele optie
Om de kosten van de handel in opties te kunnen vergelijken kijken we in eerste instantie naar de kosten van een enkele optie. Veelal worden de kosten van opties minder indien een belegger er gedurende een maand/kwartaal/jaar meer gebruik van maakt of grotere transacties doet.

Met haar tarief van 1,50 euro voor een AEX- of AMX-optie streeft Saxobank de voormalig lijstaanvoerder Mijnbroker voorbij. Mijnbroker hanteert namelijk een prijs van 1,70 euro per optie. Het gaat hierbij om opties voor Euronext Liffe Amsterdam, Parijs en Brussel.

Today’s Brokers volgt op de voet met een prijs voor Nederlandse opties van 1,75 euro indien de optie verhandeld wordt via Eurex en 1,90 euro indien via Euronext. Meerdere brokers lijken zich op dit niveau van 1,90 euro gestort te hebben want ook Lynx en TradersOnly hanteren deze prijs. De brokers Capital Intervest (2 euro), Alex (2,30 euro) Binck en ABN Amro (2,90 euro) vallen met hun prijs in de middenmoot.

Overigens moet bij Alex worden opgemerkt dat de prijs van 2,30 euro gebaseerd is op de nieuwe tarieven, voor een derivatenbelegger, die vanaf 2 april 2012 zullen worden ingevoerd. Door het hanteren van een minimumtarief eindigen de grootbanken Rabobank, SNS-bank (10 euro) en ING (11 euro) op de laatste plaatsen.

Buitenlandse opties zijn aanmerkelijk duurder en schaarser. Grofweg kan de optiewereld van Nederlandse brokers in drie groepen worden verdeeld. Zo zijn er brokers die alleen Nederlandse opties aanbieden, brokers die een paar opties op Europese beurzen aanbieden maar ook brokers die een wereldwijd aanbod hebben.

Grootste aanbod
De broker met het grootste aanbod is Today’s Brokers. Hiervoor dient wel gekozen te worden voor Today’s handelsplatform Pro in plaats van Today’s Comfort. Indien een belegger kiest voor handelsplatform Pro dan kan hij met opties beleggen in: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, VS, Canada, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Japan, Hongkong, Zuid-Korea, Australië, Italië, Spanje, Zweden en Mexico.

Ook Lynx en TradersOnly hebben een omvangrijk aanbod. Zij bieden al deze landen behalve Mexico aan. De prijzen van de opties zijn veelal hetzelfde. Lynx en TradersOnly hanteren dezelfde prijzen, Today’s Brokers verschilt een beetje. Voor een overzicht, zie de tabel.

De nieuwkomer op de optiemarkt, Saxobank, heeft een minder uitgebreid aanbod dan dit trio. Via Saxo kunnen beleggers in opties handelen op beurzen in: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Eurostoxx-index (allen 3 euro) en de Verenigde Staten (3 dollar). Saxo biedt wel andere bijzondere smaken als  (gratis) opties op goud, zilver en Duitse bunds aan. 

Conclusie
Concluderend kunnen we stellen dat op het gebied van opties:
- Saxobank het goedkoopst is met 1,50 euro per optiecontract;
- Mijnbroker op de voet volgt met 1,70 euro per optiecontract;
- Grootbanken als Rabobank, SNS-bank en ING relatief duur zijn door hun minimumtarief;
- Today's, Lynx en TradersOnly bieden de meeste internationale opties

 


Klik op de tabel voor een grote versie


Willem van Doorn is junior-redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Willem van Doorn

Auteur:

Willem van Doorn is junior editor van IEX en IEXprofs. Buiten werktijd studeert hij Finance aan de Vrije Universiteit en is hij als Brabander met een Ajax-hart regelmatig in de Amsterdam Arena te vinden. Van Doorn heeft een (on)gezonde interesse voor alles wat met beleggen te maken heeft en treedt binnen de redactie op als ho...

Recente artikelen van Willem van Doorn

  1. Buitenbeursbeleggen
  2. Opties worden steeds goedkoper

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 maart 2012 12:57
    Complimenten met dit verhaal.Staat alleen een onzorgvuldigheid in. Het tarief van Saxo geld alleen voor indexopties, aandelen opties kan men niet handelen via Saxo. Mijnbroker rekent 1,70 voor aandelen en indexopties en de rekening is gratis, dus geen minimale storting van EUR 2000.
  2. [verwijderd] 28 maart 2012 14:25
    wat me altijd weer verbaast is dat Interactive Brokers (IB) in dit soort overzichtjes niet wordt meegenomen. Weliswaar zijn Lynx en Today's feitelijk doorgeefluikjes van IB, maar ze rekenen voor dat doorgeven wel flinke opslagen. Als je direct via IB handelt, dan zijn de kosten voor Nederlandse index en aandelen opties 1,65 euro/stuk. Voor meer details:
    individuals.interactivebrokers.com/en...
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 maart 2012 14:49
    Willem,

    Je schrijft: Geen volk is zo behendig in optiebelegen als de Nederlanders.

    Zelf volg ik de beurs al jaren en krijg daarbij sterk de indruk dat er maar weinig particulieren zijn die structureel iets verdienen aan de hun optiehandel.
    Ik weet dan ook niet waar die bedrevenheid uit bestaat maar naar mijn idee niet uit met geld verdienen met opties op de beurs.

    Neem nu zo'n dag als vandaag, de volgende index opties A28, A29, AX5 en de AEX April put opties staan zowel aan de call- als de put zijde
    allemaal op verlies tov van de opening vanmorgen.
    Met het kopen van opties in de richting die je denkt dat het zal gaan is structureel nauwelijks iets mee te verdienen, om van verdienen met dag- en week opties maar niet te spreken.

    Met het schrijven van opties is daarintegen wel wat te verdienen maar dan moet je wel meer kapitaal inzetten om aan je margins te kunnen voldoen en eventuele verliezen op te vangen.

    Kopers van (dag en week)opties zien met lede ogen toe hoe de koers dag in dag uit tussen een smalle bandbreedte wordt gehouden en zo de waarde uit hun opties verdwijnt. Wanneer je dit spel maandenlang volgt en op papier optie transacties simuleert bekruipt je het gevoel dat zeker de dagoptie handel zwaar wordt gemanipuleerd en vooral op de expiratie vrijdag moet je toch wel een ongelooflijke schlemiel zijn om te geloven dat de indexprijs uitsluitend tot stand komt door de vraag en aanbod, allemaal gestuurde vraag en aanbod.

    Ik vrees dat (vaak noodgedwongen) steeds meer mensen de beurs de rug toe keren want het wordt steeds moeilijker voor particulieren om wat te verdienen op de beurs te midden van al die grote partijen die de beurs beheersen.
  4. [verwijderd] 28 maart 2012 14:52
    Helemaal eens met Noumoe! Sinds ik bij IB zit, schrik ik altijd een beetje als ik zie wat je in Nederland moet betalen.

    Weet iemand wat je terugkrijgt van Today's en Lynx voor deze opslagen? Betere service? Of is het gewoon een opslag en een ander logo op je client?

    IK denk wel dat IB het wat makkelijker zou kunnen maken om lid te worden want het is niet eenvoudig om je door die papierwinkel heen te ploegen, en ik kan het me goed voorstellen dat dat je behoorlijk afschrikt, maar het scheelt mij honderden euros per jaar in fees.
  5. [verwijderd] 28 maart 2012 22:14
    Als BinckBank haar nr.1 positie wil blijven handhaven dan wordt het tijd dat er prijsverlagingen worden doorgevoerd in de optie handel.
    Service/handelsplatform zijn goed bij BinckBank, echter in dit tijdsgewricht zal dit niet meer voldoende zijn.. Kortom BINCK, omlaag die prijzen svp!
  6. Met Effekt 28 maart 2012 23:26
    quote:

    'd Aandelen schreef op 28 maart 2012 14:49:

    Willem,

    Je schrijft: Geen volk is zo behendig in optiebelegen als de Nederlanders.

    Zelf volg ik de beurs al jaren en krijg daarbij sterk de indruk dat er maar weinig particulieren zijn die structureel iets verdienen aan de hun optiehandel.
    Ik weet dan ook niet waar die bedrevenheid uit bestaat maar naar mijn idee niet uit met geld verdienen met opties op de beurs.
    ...

    Ik vrees dat (vaak noodgedwongen) steeds meer mensen de beurs de rug toe keren want het wordt steeds moeilijker voor particulieren om wat te verdienen op de beurs te midden van al die grote partijen die de beurs beheersen.
    Dan moet je in futures handelen, sinds kort zijn er ook AMX futures. Die hebben een heel kleine bid/ask spread en hoog volume = goed verhandelbaar.
  7. geobeo 29 maart 2012 04:14
    quote:

    Noumoe! schreef op 28 maart 2012 14:25:

    wat me altijd weer verbaast is dat Interactive Brokers (IB) in dit soort overzichtjes niet wordt meegenomen. Weliswaar zijn Lynx en Today's feitelijk doorgeefluikjes van IB, maar ze rekenen voor dat doorgeven wel flinke opslagen. Als je direct via IB handelt, dan zijn de kosten voor Nederlandse index en aandelen opties 1,65 euro/stuk. Voor meer details:
    individuals.interactivebrokers.com/en...
    Dit is interessanter dan het hele column :P
  8. [verwijderd] 29 maart 2012 09:19
    quote:

    mr78 schreef op 28 maart 2012 23:01:

    Hallo,

    ik zit bij de ING maar ik schrik van de transactie kosten voor opties bij de ING. €11 welke brokers zouden jullie mij aanraden? Zat zelf aan Alex te denken. Goedkope optie tarieven en goede service en kennis.
    Als je vooral op Nederland (of de grotere US aandelen) handelt, zijn Binck/Alex heel aardig.
    Als je veel handelt, veel opties handelt, wil spelen met short gaan, en ook buiten NL/US-large-caps wil zitten, Interactive Brokers. Heel goedkoop en je kan in vrijwel alles handelen wat je maar wil.

    Nadelen zijn:
    - het duurt even voor je het allemaal geopend hebt, veel papier en moeite. Zie www.global-autotrading.com/support/fa... voor een overzicht van hoe die procedure er ongeveer uitziet. Er is ook een Nederlandse guide maar die kan ik zo snel niet vinden
    - de client is vrij ingewikkeld en ontoegankelijk. Als je er aan gewend bent is het prima, want je kan er werkelijk alles mee, maar in het begin is het vrij moeilijk om gewoon een aandeeltje te kopen en te verkopen
    - er zijn klachten over slechte ondersteuning, maar ik heb er zelf alleen maar goede ervaringen mee: binnen 24 uur een mailtje terug van iemand die daadwerkelijk de vraag heeft gelezen en begrepen. Dat was bij Binck wel anders.
  9. [verwijderd] 30 maart 2012 18:51
    Ik zit nu een jaar of 5 bij IB. Tot een jaar of 2, 3 geleden was de helpdesk (die je trouwens zeer zelden nodig hebt) nogal knudde, maar sinds je via een chatfunctie met ze kan praten is de helpdesk snel en accuraat geworden. Soms moet je voor technische vragen wel even wachten tot ze in de US wakker zijn.

    Hun handelsscherm, TWS, is in het begin inderdaad nogal intimiderend met al die tools en opties, maar ze bieden een goede papertrade optie waarmee je droog kan oefenen. Als je er eenmaal aan gewend bent, dan wil je niet meer anders. Bovendien kun je tools en opties die je niet gebruikt gewoon uitzetten, dan wordt het wat overzichtelijker.

    Een van de grootste voordelen van IB is wel dat je praktisch nooit storingen hebt. Ik heb IB een groot deel van de dag aanstaan omdat ik met een autotrader handel, en daar hoef ik echt niet continu bij te blijven.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.