Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Euro kan weer omhoog

Om maar direct met de deur in huis te vallen, onder de Hurst-analisten is er de nodige discussie over de analyse van valuta. Dit komt omdat er in de Hurst-methodiek specifiek op zoek wordt gegaan naar bodems om de cycli uit het koersverloop te destilleren. Bij valutas is er echter altijd discussie of een bodem een bodem is of een top.

Dit komt omdat de koersgrafiek van valuta de verhouding tussen twee valuta weergeeft. En kan zowel worden uitgedrukt in de ene als in de andere valuta. Wat bij de euro-dollar (de euro uitgedrukt in dollars) een bodem is wordt bij dollar-euro (de dollar uitgedrukt in euro's ) een top.

Hiermee wordt de methodiek van Hurst niet direct gediskwalificeerd waar het valuta betreft, maar het is wel goed om deze tekortkoming terdege mee te laten wegen in de analyses.

De analyse die ik u zal tonen is derhalve niet onomstreden (in zoverre een analyse überhaupt onomstreden kan zijn). Waar we het wel over eens zijn is dat ook de prijsvorming van de euro-dollar (EUR/USD) grotendeels tot stand komt onder invloed van cycli.

Klik op de grafiek voor een grote versie.

Vier wybertjes
Wat is volgens mij nu de huidige stand van zaken? Om dit inzichtelijk te maken geef ik eerst wat verdere uitleg over de bijgevoegde grafiek.

  • Op de x-as staan gekleurde wybertjes afgebeeld. Een wybertje van een bepaalde kleur geeft aan dat er op dat punt een cyclusbodem is gevormd
  • Her en der staan wybertjes op elkaar gestapeld. Op deze punten komen twee of meerdere cyclusbodems van verschillende cycli samen.

Neem bijvoorbeeld de bodem van enkele weken geleden waren vier wybertjes op elkaar gestapeld. Volgens onze analyse is dit een punt waar vier cycli een bodem hebben gevormd. Van deze vier cycli zitten de drie langste golven momenteel in een opwaartse beweging.

Aangezien het samenspel van de cycli volgens de theorie het koersverloop bepaald, mag worden verwacht dat de wisselkoers van de euro-dollar de komende maanden weer fors kan stijgen.

Verwachte bodemvorming
Een belangrijke vraag is waarom de meest recente bodem het punt zou moeten zijn waar de vier cycli gezamenlijk bodemen. Hiervoor zijn belangrijke argumenten aan te voeren.

Er was reeds de verwachting van bodemvorming, gebaseerd op de gemiddelde cyclilengte uit het verleden. Als er de verwachting is dat er in de nabije toekomst bodemvorming plaats zal vinden of reeds heeft plaats gevonden kan er gericht naar een signaal worden gezocht die dit inzicht bevestigd.

De bevestiging is gekomen met de doorbraak van de getekende rode neerwaartse trendlijn. Dit is echter niet zo maar een trendlijn die lukraak is getrokken. De trendlijn verbindt twee toppen met elkaar die volgens de analyse mede werden gevormd door de 20-weekscyclus.

De theorie geeft aan dat als een dergelijke trendlijn opwaarts wordt doorbroken er naar alle waarschijnlijkheid bodemvorming heeft plaatsgevonden van de cyclus die een stap langer is dan de cyclus waarop de trendlijn is gebaseerd. In dit geval dus de 40-weekscyclus.

Tijd voor een bodem
De volgende stap in de Hurst-logica geeft aan dat als de 40-weekscyclus een bodem laat zien dit ook geldt voor de kortere cycli. Waar mogelijk vallen de bodems van de diverse cycli immers samen. De laatste stap naar de conclusie dat er een gecombineerde bodems van vier cycli is gevormd komt ook voort uit de logica.

De laatste bodem van de 78-weekscyclus werd gesignaleerd in juni 2010. Het werd dus weer tijd voor een bodem. Bovendien zou deze samen moeten vallen met de meest recente bodem van de 40-weekscyclus. De logica geeft dus aan dat ook de langste golf deze bodem heeft gevormd.

Op het moment van schrijven zakt de euro weer wat weg en noteert rondom 1,32 dollar. Dit past in het brede plaatje. Zolang bij de neergaande beweging het bodemniveau van enkele weken geleden op 1,265 dollar maar niet wordt doorbroken zal er een hogere bodem worden gevormd.

En dat past weer in het plaatje van de reguliere technische analyse waarbij een opwaartse trend wordt aangeduid als een opeenvolging van hogere toppen en bodems.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
René van Mourik

Auteur:

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Investme...

Recente artikelen van René van Mourik

  1. Tijdelijke verstoring
  2. Huizenmarktbodem begin 2013?
  3. Tegennatuurlijk beleggen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. holenbeer 7 maart 2012 14:50
    quote:

    ST schreef op 7 maart 2012 12:17:

    Wat ben je nu met zo'n artikel? Vertel nou eens welke niveaus het gaat halen en op welke tijdstippen. Waardeloos, hiermee kan je alle kanten op.
    Dat staat toch gewoon in de grafiek, tot in 2013? Of je het gelooft is wat anders, maar de voorspelling staat er.
  2. Traveler@repair 8 maart 2012 03:20
    Klopt, de voorspelling staat er, morgen en of vrijdag naar of onder de 1.26 ? En dan door naar een 1.10...zou chaos betekenen.
    Voor onze export en de Staatskasinkomsten is een 1.60 beter. Immers Verkoop = Inkoop + winst + reserves.
    Bij een sterke Euro, gaat de inkoop omlaag, alles gerelateerd aan olie en andere (harde en zachte) materialen worden goedkoper.
    Lagere inkoop gaat op voor ieder produkt of handel waarbij de arbeidskosten lager zijn dan 50%. Ha, dan wordt autorijden eens een keer goedkoper...voor hoelang dan zullen we moeten afwachten....
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.