Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Roof van de eeuw

We maken ons allemaal zorgen over geld. Of het nu over ons huishoudboekje gaat of over minister De Jager die nog effe een paar miljard in een zwart gat stort, geld baart ons zorgen. Niet onterecht, want onze financiële toekomst staat wel degelijk op het spel.

De bedragen liegen er niet om; waar men vroeger al achterover sloeg bij een miljard, is het nu pas bij een biljoen dat de meeste mensen een ietwat hogere bloeddruk krijgen.

Informatie als clusterbom
We worden van alle kanten belaagd door geruststellingen, garanties, toezeggingen, ondoorzichtige financiële constructies, leugens, vertragingen, sprookjes, tegenstrijdigheden, smoesjes, weerleggingen, ontkenningen, marktmanipulaties, politieke steekspellen, berekeningen, en zo verder.

De gemiddelde persoon is door dit alles zo verward dat hij niet meer weet waar hij in moet geloven. Angst, onzekerheid en twijfel zijn de resultanten van deze overvloed aan (mis)informatie. Iets wat de gevestigde orde maar al te goed uitkomt.

FUD: Fear, Doubt and Uncertainty
Met het zaaien van angst, onzekerheid en twijfel kunnen onze beleidsbepalers (regerende politici, vele bankiers, economen, lobbyisten, et cetera) met steeds extremere plannen aan komen zetten. Europa, bijvoorbeeld, moet nog verder integreren met één fiscaal beleid waar ieder land zich aan moet houden ongeacht de staat (van ontwikkeling) van de economie.

Voor een land het weet krijgt het bij overtreding een financiële obersturmführer uit Duitsland met een horde Nederlandse belastinginners die dan als wolfpack aan de slag gaan. De angst, onzekerheid, twijfel, onwetendheid en/of desinteresse geven deze mensen de ruimte om toe te slaan.

Een EUSSR is de oplossing voor al onze verschillen. Of deze nu economisch, sociaal, juridisch of cultureel van aard zijn, het maakt niet uit want de totalitaire one-size-fits-all-benadering vanuit Brussel stampt iedereen in het gareel. Een despoot als Tito zou er jaloers op kunnen zijn.

De echte roof
En hier blijft het niet bij; het is wachten op plannen dat er een wereldmunt moet komen onder leiding van bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij kunnen pas geld creëren uit het niets, met een totaal ondoorzichtige organisatie die geen democratische controle kent.

Een wereldregering is dan ook nodig, een soort turboplatform van de Verenigde Naties (VN) en de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD), dat nauwelijks verantwoording hoeft af te leggen.

Kortom, geld is niet het enige wat op het spel staat; onze democratie wordt langzaam maar zeker verwrongen tot een totalitair systeem. Eerst vindt die roof van democratie plaats op lokaal niveau, vervolgens op nationaal en dan internationaal niveau en voor we het weten hebben we helemaal geen invloed meer.

Het inperken van de democratie is de grootste roof van de eeuw. Het is tevens een van de beste roven, want maar weinigen lijken dit te doorzien (kan Hans Anders vast een leuke reclame over maken in 2019) of er iets aan te doen.

En de belegger?
Voor de belegger betekent hoge volatiliteit waar de beurzen dus grote uitslagen naar boven en beneden laten zien. Als er weer ergens iets in elkaar zakt (zeg Griekenland) dan ploffen we eerst in elkaar om vervolgens terug te veren door massaal ingrijpen van de beleidsmakers.

Dan is het weer afzakken naar de volgende binnenbrand met minicrash en daaropvolgende rally door het ingrijpen van de beleidsbepalers, en zo verder. Dit kan natuurlijk nooit ad infinitum; ooit zal er afgerekend moeten worden.

Dit kan veel vormen aannemen en ik hoop maar dat het bij financiële crisissen blijft want het verleden laat maar al te duidelijk zien dat andere, meer duistere uitkomsten zeer goed mogelijk zijn.

De roof van democratie valt moeilijk tegen te verzekeren, maar beleggingstechnisch zijn long goud (bij correcties) en long volatiliteitstrategieën mijn favorieten. Wie weet kunnen de beleggingsresultaten hierop te zijner tijd wat verloren vrijheden terugkopen...


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Gerelateerd

Reacties

74 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mjmj 7 februari 2012 16:01
    Ook vroeger werd het geld al gemanipuleerd, munten werden ontdaan van hun randen om zo iets van de volgende eigenaar te stelen. Is daar niet een spreekwoord voor?
    Ik ben het wel eens dat de schaal waarop het nu gebeurt oneindig veel groter is en dat dat ongekende risico's in zich bergt.
    g
    M
  2. [verwijderd] 7 februari 2012 16:06
    Allemaal leuk wat al die specialisten roepen...

    Ik jan kaas van de klei bodem weet gewoon dat er iets verschrikkelijk loopt te stinken. En dat heeft iets te maken met Banken en Regeringen...

    Een van de twee of wellicht beiden hebben er belang bij dat er iedere dag miljarden gecreeerd worden uit het nix.

    En als de geldpers aan gaat !............

    Alleen over dit grote complot (wie zitten erachter en waarom) hoor je nooit wat.... Nou ik zal het maar vast verklappen....

    D E A M E R I K A A N S E Z A K E N B A N K E N !!!!

    Wat hebben de presidenten van de PIGS landen gemeen ????

    Ze hebben allemaal bij Goldman Sachs gewerkt !
  3. [verwijderd] 7 februari 2012 16:11
    Alexander,
    Dit is een goed verhaal, je tekent de contouren van iets wat zich inmiddels steeds sterker begint af te spelen, beleidsmakers verleiden het "volk" om b.v in de Euro te stappen met "geweldige voordelen"; als dit niet uit komt jaag je het "volk" angst aan met het waarschuwen voor verschrikkelijke gevolgen die het zal hebben om er uit te stappen ......om de boel "onder controle te houden" wordt er gewerkt aan een steeds veel omvattender (dikbetaald) ambtenaren/controleapparaat (Brussel) om iedereen in het gareel te houden........onze regering werkt daar gewoon aan mee door souvereiniteit stapsgewijs uit handen te geven........zo kunnen zij tenminste nog een tijdje mee..........het volk is dom, heeft dit niet door en blijft stemmen op diegenen die hen vernaggelen...........totdat het te laat is en men muitend in opstand komt.
  4. jrxs4all 7 februari 2012 16:35
    quote:

    *Justin* schreef op 7 februari 2012 15:20:

    Wie neemt dit soort populistische columnisten serieus?
    Ik kan er wel om lachten, da's ook wat waard toch ?

    Begrijp alleen niet waarom Alexander zich zo druk maakt. De Maya kalender eindigt dit jaar dus de wereld vergaat sowieso al.....

    En anders hebben we nog aliens, chemtrails en nog zo wat. Allemaal snel de aluhoedjes op en in de atoomvrije bunker die dat soort mensen vast nog heeft overgehouden aan de koude oorlog ;-)

    JR

  5. [verwijderd] 7 februari 2012 16:41
    Ja, mensen hebben blijkbaar behoefte aan (de illusie van) een grotere hand of macht. Of het nou religie is, of de maya's, illuminati, goldman sachs, de bilderberg groep, de RKK.

    En we worden ook bedonderd bij het leven met een fake moonlanding, Paul McCartney die al lang dood is maar Hitler die nog lang heeft geleefd en natuurlijk Area51.
  6. [verwijderd] 7 februari 2012 16:44
    Grappig dat er mensen zijn die gelijk komen met denigrerende labels en zogenaamde leuke opmerkingen. Ze moeten nog bepaalde psychologische fasen doorlopen voordat er besef is over veel feiten.

    De kern van de boodschap klopt gewoon....
    Democratie? bestaat straks/nu niet meer.
    Je vermogen? Zodadelijk weggenomen door deze "leiders".

    Kritische mensen krijgen over een tijdje een nieuw label waarna ze waarschijnlijk in FEMA kampen of de Europese variant ervan terechtkomen.
  7. sremmal1 7 februari 2012 17:10
    @Alexander,
    Je hebt al een heel stel volgelingen die jouw verhalen geloven. Goed gedaan, paniek zaaien lukt je aardig. Daar zijn altijd mensen gevoelig voor.
    Nu nog een goudfonds beginnen, dan kun je aan ze gaan verdienen; en een volatiliteitsfonds... Veel succes.
    Man, schei toch uit met deze onzin; met onrustzaaiers zoals jij komen we nergens.

  8. [verwijderd] 7 februari 2012 17:12
    quote:

    OldAndWise schreef op 7 februari 2012 16:44:

    Grappig dat er mensen zijn die gelijk komen met denigrerende labels en zogenaamde leuke opmerkingen. Ze moeten nog bepaalde psychologische fasen doorlopen voordat er besef is over veel feiten.

    De kern van de boodschap klopt gewoon....
    Democratie? bestaat straks/nu niet meer.
    Je vermogen? Zodadelijk weggenomen door deze "leiders".

    Kritische mensen krijgen over een tijdje een nieuw label waarna ze waarschijnlijk in FEMA kampen of de Europese variant ervan terechtkomen.

    Ik zie ook wel dat er een democratisch gat is, maar dat komt omdat je bevoegdheden naar Brussel overdraagt - waar op zich niets mis mee is - zonder democratische controle.

    Je zou dus ook gewoon Europese verkiezingen moeten hebben met Europese politieke partijen met een plan voor Europa. Als je voorstander bent van een klein Europa moet je daar ook voorstander van zijn, want dan kies je gewoon op een partij met een klein Europees mandaat in zijn plannen.

    Er moet in zekere zin dus juist meer Europa komen om te voorkomen dat Europa te ongecontroleerd groeit. Maar DAT durven onze politici ons niet te zeggen. Vooral omdat ze dan zelf minder belangrijk worden. Kijk maar op TV, het zijn Merkel en Sarkozy (nationale politici) die de toon zetten en dus eigenlijk de boel blokkeren.

    Vervolgens moet je dan wel discussie hebben over het Europees mandaat. Op sommige punten moet je meer Europa hebben en op sommige punten juist minder en de macht bij nationale overheid of een gemeente laten. Zoals veel Europese subsidies onterecht worden rondgepompt.

    Naar mijn idee maakt de auteur trouwens een karikatuur van zichzelf (en niet de reageerders) door zijn teksten allerlei overdrijvingen te geven, die de boodschap ondermijnen.
  9. forum rang 4 theo1 7 februari 2012 17:14
    Dehaene zet vrolijk in de krant dat democratie en "Europa" niet gemakkelijk samengaan en dat het dan maar pech is voor de democratie want "Europa" moet nu eenmaal koste wat kost door.

    Balkenende zegt na een referendum dat de "verkeerde" uitkomst heeft doodleuk dat je dat soort dingen ook niet aan het volk moet vragen omdat het volk toch te dom is om een oordeel te geven.

    In Griekenland en Italië worden vanuit Brussel niet-gekozen premiers geparachuteerd die Brusselse dictaten mogen uitvoeren.

    Ik zie wel degelijk hele verontrustende ontwikkelingen. Er wordt aangestuurd op hele vergaande centralisatie waarbij democratie maar als lastig wordt ervaren. Als je niet uitkijkt is Europa ineens een heel groot Joegoslavië. Gelukkig zijn onze leiders vermoedelijk te incompetent om dat voor elkaar te krijgen dus het resultaat zal wel dusdanig wrak zijn dat het bij de eerste windvlaag omwaait.

    Als je onze grootse leiders hoger inschat dan mij en echt grote problemen ziet aankomen, zou ik van het goud afblijven (maakt je alleen maar een doelwit) en investeren in handvuurwapens, munitie en blikken bonen. Daar heb je echt wat aan in de EUSSR.
  10. [verwijderd] 7 februari 2012 17:19
    Hoe beter de beurs draait, hoe harder jongens als bovenstaande beginnen te schreeuwen. We zijn aan de beterende hand en bedank de ECB nou gewoon voor hun inspanningen anders waren we allemaal onze centjes kwijt geweest. Of denk je dat je turbootjes goud dan nog geldig zouden zijn geweest temidden van anarchie, rellen en plunderingen??
  11. [verwijderd] 7 februari 2012 17:36
    quote:

    theo1 schreef op 7 februari 2012 17:14:

    Dehaene zet vrolijk in de krant dat democratie en "Europa" niet gemakkelijk samengaan en dat het dan maar pech is voor de democratie want "Europa" moet nu eenmaal koste wat kost door.

    Balkenende zegt na een referendum dat de "verkeerde" uitkomst heeft doodleuk dat je dat soort dingen ook niet aan het volk moet vragen omdat het volk toch te dom is om een oordeel te geven.

    In Griekenland en Italië worden vanuit Brussel niet-gekozen premiers geparachuteerd die Brusselse dictaten mogen uitvoeren.

    Ik zie wel degelijk hele verontrustende ontwikkelingen. Er wordt aangestuurd op hele vergaande centralisatie waarbij democratie maar als lastig wordt ervaren. Als je niet uitkijkt is Europa ineens een heel groot Joegoslavië. Gelukkig zijn onze leiders vermoedelijk te incompetent om dat voor elkaar te krijgen dus het resultaat zal wel dusdanig wrak zijn dat het bij de eerste windvlaag omwaait.

    Als je onze grootse leiders hoger inschat dan mij en echt grote problemen ziet aankomen, zou ik van het goud afblijven (maakt je alleen maar een doelwit) en investeren in handvuurwapens, munitie en blikken bonen. Daar heb je echt wat aan in de EUSSR.
    Wat Balkenende betreft was dit natuurlijk een mega-blunder. Je moet niet een vraag stellen terwijl je maar 1 antwoord wil horen.

    Italie en Griekenland vind ik een ander verhaal. De democratie reikt zover als de financiele markten dat toestaan. Uiteindelijk is voor ieder plan geld nodig, en de markten bepalen of ze voldoende vertrouwen hebben in het land om die fondsen ook te verstrekken. Wil je dus je democratie behouden dan moet je naar de geldschieters toe een duidelijk signaal van solvabiliteit kunnen verschaffen.

    Vergelijk dat eens met jouw rechten als burger. Als jij jezelf heel diep in de schulden werkt, verlies je ook autonomie. Dan krijg je ook te maken met schuldsanering, word je je huis uitgezet, staan er deurwaarders op de stoep, en wordt jouw 'vrije' bewegingsruimte ook beperkt.

    Je zegt dat de centralisering veel te ver gaat. Dat moet je genuanceerd bekijken. Naar mijn idee gaat de macht van Brussel op sommige punten veel te ver, maar op andere punten juist veel te weinig. Die discussie wordt veel te weinig gevoerd. Het gaat alleen maar om veel/weinig macht en niet waarover.
    Ook vraag ik me af of het mensen echt iets zou boeien als er geen problemen (crisis) zou zijn, maar groei dan zou er geen haan kraaien naar dat centrale Europa.

    Die te verregaande centralisering zie ik op punten ook, en die moet daar ook weg. Dat bijvoorbeeld lokale werkgelegenheidsprojecten subsidie uit Brussel krijgen ipv de eigen gemeente is natuurlijk gek. En zo zijn er wel meer dingen waar Brussel zich niet mee zou moeten bemoeien. Maar er zijn evengoed ook zaken, zoals begrotingsdiscipline, waarbij Europa nou juist te weinig mandaat heeft.

    En als je binnen de lijntjes kleurt (je aan begrotingsafspraken houdt) heb je bovendien helemaal geen last van die controle. Dus tast dat de autonomie nou echt aan, of hebben de nationale politici daar hun autonomie zelf uit handen gegeven door niet tijdig het roer om te gooien?

  12. [verwijderd] 7 februari 2012 17:37
    Hahaha wat zijn er toch veel mensen die een beurs als heilig zien. Als die omhoog gaat zijn alle problemen opgelost. Als de ECB maar genoeg geld uitleent zijn alle problemen opgelost, als mensen hun mond maar houden en geen feiten aangeven zijn alle problemen opgelost, als je maar genoeg vertrouwen hebt in onze leiders zijn alle problemen opgelost, als je maar genoeg je hoofd in het zand steekt zijn alle problemen opgelost, als je genoeg afgeeft op de mensen die proberen te informeren zijn alle problemen opgelost.
    Tsja, degene die zich aangesproken voelen. Wellicht KAN je je meer informeren door andere bronnen dan de nirmale media. Er zijn genoeg mensen die de problemen WEL goed en tijdig aangegeven hebben. Alleen willen mensen hun liever negeren en voor gek verklaren. Achteraf hebben ze gelijk gekregen en nog moeten ze voor gek verklaard worden. Hoe noemen jullie dat gedrag? Normaal?
74 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.