Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

AEX versus S&P 500

Een aantal lezers schreef in hun commentaren op mijn vorige column over de AEX. Deze zou sterk achterblijven bij de overige indices. Ik had beloofd om daar op terug te komen. Inderdaad blijft de AEX sterk achter bij de S&P 500. Ik heb de AEX en de S&P 500 in euro’s op het zelfde punt laten starten als de AEX. Dan staat de S&P index al op 425.

Het grote verschil is niet dat Nederlandse bedrijven zo slecht zijn, maar vooral dat Nederland in Europa ligt. Want als we de MSCI Europe Index er naast liggen dan zien we vrijwel geen verschil. Amerikanen verkopen hun Europese aandelen omdat ze bang zijn voor de ineenstorting van de euro en de mogelijke gevolgen die dat zal hebben. Nu de Europese economische cijfers een beetje meevallen en de euroangsten over lijken te waaien, zie je enige kentering daar in komen.

Als ik naar de opbouw van de indices kijk, lijkt voor de economische impact doorslaggevend te zijn. Want de performance verschillen van bijvoorbeeld Exxon in euro’s en Royal Dutch, zijn minimaal. Logisch want deze de grote internationale bedrijven verschillen nauwelijks van elkaar wat betreft hun activiteiten en internationale spreiding.

Als we oplangere termijn kijken, dan zien we dat de AEX vooral in 2008 is achtergebleven door de daling van de financials, die toen nog een groot gewicht in de index hadden. Ook na de internethype van 2000 bleven we wat achter omdat de index makers veel van de internet-achtige bedrijven als UPC, Versatel, Getronics, KPN Qwest et cetera makkelijk in de index liet komen.

Ook was er een vraag over de Zwitserse index. Deze blijft in 2012 achter bij de rest. De verklaring daarvoor is dat de Zwitserse beurs veel veilige bedrijven heeft, zoals in de sectoren farma en voeding. Deze zijn in 2012 niet gewild. Maar dat verklaart ook gelijk waarom in de rest van het jaar deze beurs het zo uitstekend heeft gedaan. Als ik de Zwitserse index op het zelfde punt laat beginnen staat deze Zwitserse AEX op 380.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 watergeus 2 februari 2012 18:07
    Hartelijk dank voor de bevestiging van het achterblijven van de AEX en nog mooi in een grafiek toe. Toch verbaast het me u weer op dat hardnekkige amerika gen te betrappen. Dat amerikanen geen europese/NL aandelen kopen zal me een worst zijn,om een verklaring te geven voor het achterblijven moet je evenzeer de vraag stellen: " Waarom kopen wij(Europa) die aandelen dan niet zelf".Waarom staan om maar eens 2 gezichtsbepalers in de aex te noemen: RDS en Unilever altijd veel lager gewaardeerd dan hun buitenlandse sectorgenoten. Ik zal u het enige juiste cultureel antropologische antwoord geven: als handelsnatie zijn we gewend geraakt ons altijd naar/te laten lei(ij)den door de kracht van anderen en zijn altijd bang en voorzichtig om iets van eigen kracht naar voren te schuiven. Maar u hebt natuurlijk meer verstand van economie. Toch als manager van het Nederlandse aandelenfonds adviseer ik u deze mentaliteit in uw analyses mee te nemen.Als we minder bang worden en meer in eigen kracht geloven gaat dat mandje van u vast flink stijgen dit jaar.
  2. [verwijderd] 3 februari 2012 03:22
    Dat Ameri's de Europese aandelen verkopen, merk je vooral bij de financials. Als ING een positieve dag heeft, gaat veel van de winst verloren ná half vier. Ook vandaag weer. De AEX bleef na ½4 op z'n plek en zakte aan het eind een beetje, maar ING daalde van 7,49 naar 7,44. Dat gebeurt op veel meer dagen. De eurocrisis is niet eeuwig. Vroeg of laat het weer veranderen.

    GW

  3. [verwijderd] 3 februari 2012 05:37
    Amerikaanse beurzen stijgen op hoop en de Nederlanders zijn misschien stukken realistischer maar helaas: als Amerika hard gaat dalen, dalen we weer net zo hard mee.

    De Amerikaanse beurzen zijn trouwens opgepompte FED ballonnen, heeft Bernanke gisteren zelf toegegeven. Ik ben liever een nuchtere Hollander.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.